Analisis Bitcoin | 7-Fahami trend pasaran dan kitaran masa dalam episod ini

Terdapat trend kenaikan dan penurunan, membaca bahasa harga;

Terdapat isyarat untuk membeli dan menjual, dan mengucapkan selamat tinggal untuk merasakan kesepakatan itu.

Hai! Kami akan membincangkan trend pasaran dan kitaran masa dalam episod ini.

Pernahkah anda menghadapi dilema ini: kitaran waktu menunjukkan arah aliran menaik, tetapi yang lain menunjukkan sebaliknya. Siapa yang harus saya percayai?

Ini adalah carta 1 jam kontrak suku tahunan EOS dari pasaran niaga hadapan OKEx. Puncak dan palung menonjol, membentuk aliran menaik.

Bagaimana dengan carta harian? Puncak dan palung secara beransur-ansur menurun, membentuk aliran menurun.

Jadi, perlukah saya berjalan lama atau pendek? Kitaran trend ada di sini untuk membantu anda membuat keputusan perdagangan.

Pergerakan harga yang berlaku dalam beberapa jam sering disebut sebagai trend jangka pendek, ini adalah rujukan kitaran utama untuk perdagangan jangka pendek. Pergerakan harga yang berlaku selama beberapa jam hingga beberapa hari disebut sebagai trend jangka menengah, kitaran utama untuk rujukan untuk perdagangan jangka menengah; trend yang berlangsung selama berminggu-minggu disebut sebagai trend jangka panjang.

Trend jangka panjang bergelombang sebenarnya terdiri daripada pelbagai tren jangka menengah, sementara tren jangka panjang terdiri daripada pelbagai trend jangka pendek.

Mari kita lihat pada carta ini yang menunjukkan bagaimana trend berkembang dari masa ke masa. Katakan ini adalah carta candlestick 1 jam, kemudian beralih ke carta kitar harian yang lebih panjang.

Anda akan menyedari bahawa aliran menaik jangka pendek adalah sebahagian daripada aliran menurun jangka pendek.

Mengubah kitaran menjadi trendline mingguan atau tahunan yang lebih besar, kita dapat melihat bahawa trend jangka pendek dan jangka pendek adalah sebahagian daripada trend jangka panjang.

Peniaga suka membuat spekulasi sama ada pasaran menurun atau menaik, dan mereka sering merujuk kepada trend jangka panjang bulan atau tahun.

Ini menunjukkan carta candlestick kitaran 3 hari BTC. Setiap kandil mewakili 3 hari. Perhatikan dari carta bahawa kenaikan harga BTC sebenarnya bermula dari pertengahan tahun 2015 hingga akhir tahun 2017, jangka kenaikan yang besar yang berlangsung selama 2 tahun.

Selain daripada mengklasifikasikan tren menjadi jangka pendek, pertengahan, dan jangka panjang mengikut masa, teori Dow juga mengklasifikasikannya menjadi tren primer, tren pertengahan, dan tren tersier.

Trend utama merujuk kepada pasaran bull yang menunjukkan puncak atau palung yang jelas, yang merangkumi jangka waktu yang lebih luas. Trend utama mengambil masa lebih lama untuk dibentuk dan memerlukan lebih banyak jumlah modal, oleh itu trend dari kitaran panjang lebih dipercayai, seperti tren harian dan mingguan, sangat tidak mungkin ia dimanipulasi begitu lama.

Trend pertengahan bergerak melawan trend utama dan penyimpangan biasanya diperbetulkan secara automatik.

Ini relatif dengan tren utama – jika tren utama naik, trend pertengahan akan menjadi palung semasa aliran menaik.

Sekiranya trend utama menurun, trend pertengahan adalah kenaikan semasa aliran menurun. Pembetulan akan berada dalam 1/3 hingga 2/3 dari aliran utama.

Trend jangka pendek adalah trend kecil yang membetulkan pergerakan tren sekunder, yang mewakili turun naik harga dari hari ke hari di pasaran. Ini adalah yang paling mudah untuk dimanipulasi, oleh itu peniaga biasa dinasihatkan untuk mengelakkan perdagangan jangka pendek.

Trend berkorelasi. Apabila arah aliran berlawanan, tren yang lebih kecil selalunya lebih fleksibel.

Trend mempunyai struktur inklusif, dan tidak akan kekal selamanya. Trend semua mempunyai kitaran khusus mereka. Bagaimana untuk mengetahui sama ada trend akan berakhir?

Apabila titik pembetulan lebih rendah daripada titik kenaikan terakhir dalam aliran menaik, ini menunjukkan bahawa aliran menaik telah berakhir;

Apabila titik pemulihan lebih tinggi daripada titik menurun pertama dalam aliran menurun, ini menunjukkan bahawa aliran menurun telah berakhir.

Ini adalah carta 4 jam perdagangan BTC / USDT di pasaran spot OKEx. Titik A, B, dan C secara bertahap meningkat untuk membentuk aliran menaik. Apabila harga betul ke titik D (lebih rendah daripada titik C), kita dapat mengatakan bahawa aliran menaik telah berakhir.

Ini adalah carta 6 jam perdagangan BTC / USDT di pasaran spot OKEx. Titik A, B, dan C secara beransur-ansur menurun untuk membentuk aliran menurun. Apabila harga melambung ke titik D (lebih tinggi daripada titik C), ini menunjukkan bahawa aliran menurun telah berakhir.

Pelabur jangka panjang melihat trend utama; Mereka mungkin bertahan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun, oleh itu mereka berdagang mengikut carta candlestick harian, mingguan atau bulanan.

Pelabur jangka pendek menggunakan trend pertengahan dan trend jangka pendek untuk memaksimumkan keuntungan mereka dalam jangka masa yang singkat.

Crypto berfungsi 24/7 dan berubah setiap saat. Ini adalah industri yang sangat pantas.

Oleh itu, kembali ke soalan pertama kami: jika kitaran waktu menunjukkan aliran menaik, tetapi yang lain menunjukkan sebaliknya, bagaimana berniaga? Ikuti gaya anda: Ikuti trend yang sesuai dengan perdagangan anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

bdf 448 c0c 5b2 cd1 648 b10