Lima Fakta Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai DCEP

DCEP telah menjadi salah satu kata kunci di ruang blockchain baru-baru ini, antara muka jejak yuan digital yang ditawarkan oleh Agricultural Bank of China (ABC) telah mendapat banyak tajuk utama di dalam dan luar negara dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Walaupun projek Libra yang disokong oleh Facebook telah pengurangan saiz dari asalnya dan berusaha untuk woo pengawal selia global, China telah meningkat di kawasan mata wang digital dan dilapor melancarkan senario aplikasi DCEP pertamanya di Suzhou.

Pergerakan berani dari negara crypto-friendly tidak hanya menunjukkan bahawa mata wang digital menjadi trend global, tetapi juga bukti kukuh bahawa teknologi blockchain akan menjadi bahagian penting dari sistem kewangan global pada masa akan datang.

Soalan utamanya adalah, apakah DCEP dan mengapa China mahu mengembangkannya? Sekarang, duduk dan nikmati ketika kami menyampaikan lima fakta utama yang anda perlukan untuk mengetahui teknologi yang mengganggu ini.

Apa itu DCEP?

DCEP, alias Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital, adalah projek Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC) yang diketuai oleh People’s Bank of China. Rancangan itu adalah sebahagian daripada tindak balas kepada peguam bela Presiden Xi Jinping untuk “merebut peluang” teknologi blockchain. Yuan digital adalah berstruktur pada sistem kewangan dua peringkat. (1) CBDC yang diterbitkan oleh bank pusat kepada bank-bank komersial dan (2) CBDC yang diterbitkan oleh bank-bank komersial difokuskan pada masyarakat.

Nampaknya, yang tangkapan skrin yang menunjukkan antara muka dari ABC menunjukkan bahawa percubaan telah difokuskan pada penggunaan pengguna.

Mengapa China Membangunkannya?

Permulaan projek DCEP China bermula sejak tahun 2014 ketika PBOC diasaskan pasukan penyelidik yang pakar dalam cryptocurrency dan ditubuhkan Institut Penyelidikan Mata Wang Digital pada tahun 2017.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa kerajaan China mengembangkan mata wang digitalnya ketika pembayaran mudah alih telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian bagi banyak warganegara China. Timbalan Pengarah bahagian pembayaran PBOC, Mu Changchun, memberi jawapannya: “Ini untuk melindungi kedaulatan monetari dan status mata wang sah kita. Kita perlu merancang hari hujan. ” Mu juga menekankan bahawa DCEP tidak dirancang untuk menyalin Libra, dan ia akan disatukan 1: 1 hingga RMB.

Kelebihannya

Berbanding dengan wang fizikal, DCEP mempunyai kelebihan tersendiri. Bagi pemerintah, yuan digital dapat menghilangkan kos percetakan wang.

Bagi bank perdagangan, DCEP dapat memfasilitasi lebih banyak transaksi wang dengan kos yang lebih rendah, meningkatkan inovasi perniagaan sambil meminimumkan risiko.

Bagi orang ramai, DCEP dapat menyelamatkan mereka dari yuran transaksi tidak langsung untuk pindahan antara bank. Pembayaran domestik dan rentas sempadan juga akan menjadi kurang geseran.

Sudah tentu, mungkin ada lebih banyak kelebihan yang dapat dibawa oleh DCEP, dan kita harus menerapkan perubahan serta masa depan mata wang.

Apa maksudnya untuk pasaran cryptocurrency?

Mungkin itu adalah kebimbangan terbesar pasaran kripto. Kita dapat membayangkan bahawa pelancaran DCEP akan memperluas penerimaan masyarakat terhadap teknologi blockchain dan mengurangkan prasangka orang terhadapnya. Dengan pemahaman yang lebih baik dan aplikasi nyata dari teknologi canggih ini, komuniti pelaburan tradisional mungkin lebih terbuka untuk pelaburan blockchain. Perubahan sikap yang berpotensi ini dapat membawa kesan positif pada ruang crypto yang ada. Walaupun terdapat kebimbangan mengenai ruang stablecoin saat ini, namun, masih terlalu awal untuk mengakses bagaimana DCEP akan mempengaruhi pasaran stablecoin.

Apa yang boleh kita harapkan dari segi CBDC?

Kita dapat meramalkan akan ada lebih banyak negara dan wilayah yang mengikuti kereta CBDC setelah China, dan AS boleh menjadi salah satu dari mereka. Mengingat pandemik COVID-19 baru-baru ini, beberapa pembuat undang-undang AS mempunyai dibincangkan mengenai bagaimana dolar digital dapat menjadi sebahagian daripada pakej rangsangan. ECB juga telah mengambil tindakan yang lebih proaktif pendekatan mengenai kajian mengenai EUR yang disokong blockchain. Sementara itu di Hong Kong, bekas Ketua Eksekutif HKMA dicadangkan bahawa mata wang digital yang merangkumi empat wilayah (China, Jepun, Korea, dan Hong Kong) harus dipromosikan. Dia percaya bahawa inisiatif ini tidak hanya akan mengurangkan ketidakselesaan pembayaran rentas sempadan untuk perusahaan. Juga, ia akan mengatasi kemerosotan ekonomi di Asia timur dengan lebih baik.

Kesimpulannya

Setelah pelancaran rasmi DCEP nampaknya hampir tiba, kita harus mempersiapkan diri dengan lebih baik untuk masa depan yang lebih digital, mudah, dan lebih baik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me