Bitcoin bertahan daripada aliran keluar BitMEX, penjualan COVID-19 Trump dan DeFi

Market Watch Weekly adalah tinjauan mengenai pasaran dan perkembangan kripto setiap minggu.

Minggu terakhir mempunyai beberapa berita yang sukar diterima, baik untuk pasaran kripto dan pasaran kewangan secara umum. Walaupun kami pertama kali melihat harga Bitcoin turun setelah pengawal selia A.S. mengumumkan tuduhan terhadap pertukaran derivatif popular BitMEX, sentimen pasaran semakin disekat oleh Presiden Amerika Syarikat Donald Trump yang menguji positif COVID-19. 

Walau bagaimanapun, kedua-dua Bitcoin dan pasaran saham pada umumnya menyaksikan pemulihan yang cepat. The S&Indeks P 500 mengakhiri penurunan empat minggu dan meningkat kepada 3,348, sementara Bitcoin (BTC), setelah turun ke serendah $ 10,380, kembali melebihi $ 10,650, pada waktu akhbar.

Permodalan pasaran cryptocurrency secara keseluruhan, yang turun menjadi sekitar $ 341 bilion berikutan berita BitMEX, juga telah meningkat dan mencapai hampir $ 347 bilion, seperti Data CoinGecko.

Carta 1W harga spot BTC OKEx – 10/5. Sumber: OKEx, TradingView

Altcoin utama adalah beg campuran minggu lalu. Walaupun kebanyakan yang rugi, XRP mendahului dengan kenaikan mingguan 2.46%, diikuti oleh Litecoin (LTC) mencatat keuntungan 1.03%.

Chainlink (LINK) menyaksikan pembetulan besar minggu lalu, jatuh 12.78%, sementara harga Ether (ETH) dan Polkadot (DOT) masing-masing turun 1.05% dan 2.54%.

Pulangan mingguan cryptocurrency utama, 9 / 28–10 / 4. Sumber: TradingView

BitMEX menyaksikan aliran keluar BTC

Terdapat aliran besar BTC dari BitMEX minggu lalu selepas CFTC dikenakan Pemilik BitMEX Arthur Hayes, Ben Delo dan Samuel Reed dengan mengendalikan platform perdagangan derivatif crypto secara haram dan melanggar peraturan anti pencucian wang.

Sejak pengumuman CFTC, lebih dari 45,000 BTC – kira-kira bernilai $ 477 juta – telah dipindahkan dari BitMEX, dengan rizab BTC bursa menjatuhkan 27%, kepada kira-kira 120,000 BTC.

Baki BTC pada BitMEX. Sumber: Glassnode

Aliran bersih negatif terbesar berlaku pada 2 Oktober, apabila 44,000 BTC ditarik dan sekitar 30% daripadanya dipindahkan ke Gemini dan Binance dalam jumlah yang sama.

Jumlah pemindahan bersih BTC dari / ke BitMEX. Sumber: Glassnode

Selain penurunan baki BTC, terdapat juga a penurunan yang ketara dalam kepentingan terbuka BitMEX untuk kontrak niaga hadapan BTC. Kepentingan terbuka turun dari kira-kira $ 600 juta ke tahap sekitar $ 450 juta – terendah sejak Mei 2020.

Bitcoin membuka minat dalam niaga hadapan BitMEX yang berterusan. Sumber: Glassnode

Jual beli DeFi berterusan

Penjualan DeFi berterusan minggu lalu, dengan sebahagian besar token kehilangan lebih dari 10% dari nilai mereka. Yearn.finance (YFI) dan garpu DFI.money (YFII) adalah prestasi terburuk, masing-masing kehilangan 37.72% dan 41.45% dari nilai mereka. Jual beli sebahagian besarnya didorong oleh kejadian di sekitar Eminence.finance, protokol DeFi yang belum selesai yang dilancarkan oleh pengasas YFI Andre Cronje. Sentimen sedemikian rupa, walaupun penambahan Uniswap (UNI) ke protokol Compound (COMP), kedua-dua token mengalami tekanan penjualan dan menyaksikan penurunan minggu ini masing-masing sebanyak 22.87% dan 13.11%.

Ekosistem TRON, bagaimanapun, mendapat peningkatan minggu lalu, berikutan TRON pelancaran JustWrapper untuk membuat transaksi tanpa nama. JustSwap (SUN), inisiatif DeFi Justin Sun, adalah salah satu yang mendapat keuntungan tertinggi minggu lalu, dengan nilainya melonjak 8.65%. Maker (MKR) dan Balancer (BAL) adalah peraih tertinggi minggu lalu. Nilai masing-masing meningkat 11.34% dan 8.71%.

Pulangan mingguan token DeFi utama, 9 / 28–10 / 4. Sumber: TradingView

Menurut Analisis Dune, jumlah dagangan bulanan Uniswap mencapai $ 15.3 bilion pada bulan September, melebihi $ 13.6 bilion Coinbase dalam tempoh yang sama.

Sementara itu, jumlah nilai yang dikunci dalam protokol DeFi turun sedikit pada minggu lalu sehingga mencecah $ 14.12 bilion, dengan tiga tempat teratas dipegang oleh Uniswap, Maker dan Curve.

Nilai keseluruhan dikunci dalam protokol DeFi – 10/5. Sumber: DeBank

Melihat ke hadapan minggu ini

Bank Pusat Eropah dijangka akan mengeluarkan pernyataan dasar monetari mengenai keputusannya mengenai pembelian aset pada 8 Oktober. Sementara itu, A.S. akan mengumumkan dua petunjuk ekonomi minggu ini – tuntutan pengangguran awal dan inventori minyak mentah. Di pasaran Asia, Jepun akan mengumumkan angka KDNK suku ke suku juga pada 8 Oktober.

Peserta pasaran juga cenderung mengikuti pemulihan COVID-19 Presiden Trump dan peristiwa politik menjelang pilihan raya.

Di ruang crypto, Ethereum Classic akan melaksanakan penyelesaian serangan 51% dipanggil "KEADAAN HURU-HARA" di mainnetnya pada 10 Oktober, cuba menghilangkan sebarang motif keuntungan bagi penggodam. Prestasi terburuk di kalangan token DeFi minggu lalu, yearn.finance, diumumkan pelancaran Vault v2 yang akan datang, yang akan menentukan struktur ganjaran pemerintahannya.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me