Oleh kerana asas-asas SushiSwap bertambah baik di tengah penggabungan dengan yearn.finance, ia mungkin dinilai rendah

Pada 1 Disember, platform kewangan terdesentralisasi yearn.finance diumumkan penggabungan dengan SushiSwap, pertukaran yang terdesentralisasi. Kerjasama itu – yang terbaru dari lima – akan menggabungkan sumber pembangunan kedua-dua projek tersebut sambil memberi tumpuan untuk memperluas ekosistem pembuat pasaran automatik mereka. Selain itu, SushiSwap akan melengkapkan dan melancarkan Deriswap dengan kerjasama yearn.finance.

Disokong oleh penggabungan ini, harga SUSHI menunjukkan prestasi yang sangat tinggi – meningkat dari $ 1.60 pada hari pengumuman menjadi $ 2.50 pada 7 Disember..

OKEx Insights melihat lebih mendalam apa maksud penggabungan ini untuk harga SUSHI dengan melakukan beberapa analisis asas.

Sejarah ringkas SushiSwap

SushiSwap bermula sebagai peniru Uniswap, pertukaran terdesentralisasi terkemuka, pada bulan Ogos. Pada masa itu, ia menarik banyak kecairan dengan memberikan insentif penambangan kecairan dalam bentuk SUSHI – yang dikenali sebagai serangan vampir pertama SushiSwap di Uniswap.

Penciptaan SushiSwap, lebih kurang, memaksa Uniswap untuk melancarkan token tadbir urus sendiri, UNI, dan memulakan program ganjaran perlombongan kecairan – yang menyebabkan penurunan ketara dalam kecairan SushiSwap pada pertengahan September.

Namun, serangan balas Uniswap tidak menghilangkan SushiSwap. Yang terakhir membuat beberapa penambahbaikan tadbir urus yang memberikan asas untuk pemulihan. Pada 20 September, SushiSwap susah payah jumlah penawarannya berjumlah 250 juta token dan melaksanakan tempoh penguncian selama enam bulan untuk dua pertiga daripada ganjaran perlombongannya dalam usaha mengurangkan tekanan jual jangka pendek. Selanjutnya, SushiSwap menerapkan model perniagaan sasaran Uniswap – iaitu, pengagihan seperenam dari kos pengambilnya, atau 0,05% daripada jumlah dagangan, kepada pihak berkepentingan xSUSHI (iaitu, token pertaruhan untuk kumpulan kecairan SushiBar SushiSwap).

Pada 16 November, insentif Uniswap berakhir. Pada masa yang sama, SushiSwap melakukan serangan vampir kedua dengan menyediakan kumpulan kecairan yang sama seperti Uniswap – hanya dengan peningkatan hadiah. Hasilnya, SUSHI kembali menaik setelah penurunan yang panjang. Harga meningkat tiga kali ganda dalam tempoh setengah bulan sehingga 9 November.

Setelah penggabungan diumumkan pada bulan Disember, harga SUSHI naik lagi menjadi $ 2.50 – kembali ke titik tertinggi sejak pertengahan September, sebelum Uniswap menurunkan token UNI dan memulakan program perlombongan kecairannya.

Harga SUSHI telah melalui pelbagai kenaikan dan kini kembali ke tahap awal pertengahan bulan September. Sumber: sekatan intoteb

TVL SushiSwap berkembang, tetapi jumlah Uniswap mendominasi

Hari ini, jumlah kecairan dan perdagangan SushiSwap tidak setinggi Uniswap, tetapi masih merupakan salah satu pemain utama dalam sektor pertukaran yang terdesentralisasi. Nilai keseluruhannya yang terkunci telah mencapai $ 967 juta – sama dengan Curve kumpulan kecairan pertukaran utama – tetapi masih $ 430 juta dari TVL Uniswap.

Uniswap mengalami penurunan kecairan yang ketara setelah berakhirnya insentif penambangan kecairan, sementara SushiSwap mengekalkan trend kenaikannya di TVL. Sumber: sekatan intoteb

Uniswap masih menguasai jumlah dagangan di antara bursa yang terdesentralisasi. Ini disebabkan oleh permintaan ekor panjang dari token kecil dan pangkalan pengguna yang mapan. Jumlah dagangan tujuh hari Uniswap telah mencapai $ 2.4 bilion dan menyumbang 60.8% daripada jumlah keseluruhan, seperti data dari Dune Analytics.

SushiSwap, sebaliknya, menarik $ 566 juta dalam tujuh hari terakhir – menduduki tempat kedua.

Uniswap masih mendominasi jumlah dagangan di antara DEX, tetapi SushiSwap telah menduduki tempat kedua. Sumber: Analisis Dune

Walaupun masih terdapat jurang yang besar dalam jumlah dagangan ketika membandingkan kedua DEX, kecairan SushiSwap di kumpulan tertentu telah melebihi yang dimiliki oleh Uniswap. Sebagai contoh, kumpulan WBTC-ETH SushiSwap pada masa ini mempunyai kecairan $ 243 juta – angka yang 30% lebih tinggi daripada Uniswap. Peningkatan kecairan dapat mengurangkan spread perdagangan. Ini seterusnya dapat meningkatkan jumlah dagangan.

SushiSwap sudah mempunyai kelebihan dari segi kecairan di kolam tertentu. Sumber: sekatan intot

SushiSwap menunjukkan peningkatan asas

Jumlah pemegang SUSHI dalam rantai mencapai tahap tertinggi sepanjang masa iaitu 217,000. Memasuki bulan Disember, kadar pertumbuhan bilangan ini telah menunjukkan tanda-tanda pecutan. Penerapan SUSHI yang lebih luas ini menunjukkan keyakinan pasaran.

Jumlah alamat SUSHI telah meningkat sejak pertengahan September, menunjukkan penerimaan yang lebih luas. Sumber: sekatan intoteb

Harga SUSHI turun dengan ketara sebelum Oktober. Namun, harganya berlipat kali ganda selepas November. Apabila melihat jumlah alamat yang menguntungkan, kita melihat bahawa banyak pemegang SUSHI semasa membelinya dengan harga yang rendah pada bulan sebelumnya. Kali terakhir harga diniagakan hampir $ 2.30, iaitu pada pertengahan September, hanya kira-kira 8% alamat berada dalam kedudukan keuntungan. Sejak itu jumlah itu meningkat secara mendadak menjadi 45%. Kesan menjana wang ini dapat menarik lebih banyak peniaga runcit ke SUSHI.

Jumlah alamat SUSHI yang menguntungkan telah meningkat secara mendadak. Sumber: sekatan intoteb

Terdapat aliran keluar utama SUSHI dari pertukaran pada awal November – tanda bahawa pemegangnya kuat. Ini adalah kebalikan dari awal September ketika aliran masuk yang besar untuk pertukaran dengan cepat menyeret harga turun.

Aliran keluar pasca November menunjukkan bahawa pemegangnya yakin pada masa depan SUSHI. Sumber: sekatan intoteb

Walau bagaimanapun, ketika melihat baki token, jumlah pedagang di DEX jauh berbeza dengan jumlah pedagang di bursa terpusat – yang bermaksud kekuatan untuk harga SUSHI tetap dengan yang terakhir.

Jumlah penawaran pertukaran di SUSHI berjumlah 53%. Sumber: Nansen

Pasar SushiSwap masih dikuasai oleh ikan paus

Buat masa ini, kelemahan terbesar SushiSwap mungkin adalah kekurangan pengguna runcit. Uniswap masih tidak mempunyai saingan dalam menarik projek dan pengguna ekor panjang. Ia mempunyai lebih daripada 20 kali jumlah peniaga berbanding SushiSwap.

Sebaliknya, SushiSwap telah bertambah baik. Berbanding dengan data dari 14 November, SushiSwap berkembang pada kadar yang jauh lebih pantas daripada Uniswap. Walau bagaimanapun, pelancaran Uniswap V3 yang akan datang mungkin menjadikan pengalaman lebih mesra pengguna – sehingga terus menarik minat peniaga runcit dan projek ekor panjang.

Uniswap mempunyai pangkalan pengguna yang lebih luas daripada SushiSwap. Sumber: Sumber: DeBank

Potensi SushiSwap menyertai yearn.finance

Untuk SushiSwap, jumlah kecairan dan perdagangan sangat penting. Kerjasama dengan yearn.finance dapat memberikan lebih banyak keduanya.

Dalam masa terdekat, pertukaran YFI, token tadbir urus tahun, akan menggunakan SushiSwap. Yearn.finance akan membantu membuat peti besi xSushi, yang akan menghasilkan hasil yang lebih tinggi bagi pihak berkepentingan SUSHI. Sementara itu, keep3r.network akan memberikan pertukaran bebas gas untuk transaksi SushiSwap melalui Metawallet.

Selanjutnya, SushiSwap merancang untuk melancarkan pasaran pinjaman / pinjaman yang disebut BentoBox. Perkhidmatan seperti ini biasanya menggunakan ETH, USDT, USDC atau WBTC sebagai cagaran; di masa depan, bagaimanapun, pasar pinjaman SushiSwap dapat menggunakan dana di kolam perlombongan sebagai jaminan atau berintegrasi dengan Cream Finance untuk menyediakan perkhidmatan pinjaman untuk pelbagai token. Protokol Penutup juga akan menambah kemungkinan menginsuranskan kumpulan kecairan SushiSwap.

BentoBox telah menggabungkan beberapa ciri baru. Sumber: Twitter / @AndreCronjeTech

Inisiatif ini mungkin memberi lebih banyak fungsi kepada SushiSwap. Oleh itu, integrasi yearn.finance berpotensi menambah kenaikan kapitalisasi pasaran SushiSwap.

Penilaian SushiSwap

Menurut CoinGecko, SushiSwap mempunyai permodalan pasaran sekitar $ 280 juta. Memandangkan jumlah token berjumlah 250 juta, kapitalisasi pasaran yang dicairkan sepenuhnya berada di kedudukan ke-18, pada $ 540 juta.

Sebagai perbandingan, kapitalisasi pasaran Uniswap adalah sekitar $ 730 juta, dengan FDV pada $ 3.4 bilion. Curve mempunyai kapitalisasi pasaran $ 10 juta, tetapi FDVnya melebihi $ 2 bilion. Balancer mempunyai cap pasaran $ 130 juta dengan FDV $ 1.3 bilion. Dari perspektif jangka panjang, SUSHI mendapat tekanan minimum daripada penerbitan token baru, yang positif bagi pemegang token.

SushiSwap menjana pendapatan tahunan sekitar $ 83 juta – yang mana lima perenam, atau kira-kira $ 70 juta, diperuntukkan kepada penyedia kecairan. Yang keenam, atau $ 14 juta, diperuntukkan kepada pihak berkepentingan xSUSHI.

SushiSwap kini mempunyai pendapatan tahunan sebanyak $ 83 juta, dengan satu perenam diedarkan kepada pihak berkepentingan xSUSHI. Sumber: Terminal Token

Membahagi pendapatan $ 83 juta dengan $ 165.5 juta (iaitu, bekalan SUSHI yang beredar semasa) memberikan nilai pendapatan per saham $ 0.50. Membahagi harga per token semasa $ 2.30 dengan harga per saham memberikan nisbah harga-ke-pendapatan 4.6.

Sekiranya kita memasukkan pendapatan $ 14 juta yang diedarkan kepada pihak berkepentingan xSUSHI ke dalam persamaan, kita akan mendapat nisbah harga-ke-pendapatan 27. Sekiranya kita memasukkan jumlah token yang dicairkan sepenuhnya ke dalam persamaan, nisbah harga-ke-pendapatan akan menjadi 41 Nisbah harga-ke-perolehan ini secara objektif adalah luar biasa, mengingat kadar dan potensinya.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me