Filecoin mendapat integrasi DeFi, tetapi masih jauh dari penggunaan besar-besaran

OKEx Insights ‘DeFi Digest adalah pemeriksaan mingguan industri kewangan yang terdesentralisasi.

Ringkasan Pasaran DeFi

Pasaran kewangan terdesentralisasi menyaksikan peningkatan sederhana minggu lalu kerana jumlah nilai yang terkunci dalam produk DeFi meningkat dari $ 11.2 bilion menjadi $ 12.38 bilion.

Uniswap mengekalkan kedudukannya sebagai peneraju pasaran dengan pangsa pasar 22% dari jumlah nilai USD terkunci. Pertukaran yang terdesentralisasi juga mempunyai kumpulan kecairan terbesar dan mengekalkan dominasi jumlah dagangannya sebanyak 54%.

Dalam bidang pinjaman-desentralisasi, Compound terus memimpin, dengan pangsa pasar 52%.

Jumlah nilai terkunci dan jumlah pinjaman meningkat, sementara jumlah DEX mingguan menurun. Sumber: Denyutan DeFi dan DeBank

Filecoin mainnet akhirnya dilancarkan

Filecoin, penyedia storan terdesentralisasi yang terkenal dengan mercu tanda ICO bernilai $ 200 juta pada tahun 2017, melancarkan mainnetnya pada 15 Oktober selepas beberapa penundaan. Mainnet diaktifkan ketika Filecoin mencapai ketinggian blok 148,888.

Dibangun di atas Sistem Fail Antarplanet, Filecoin bertujuan untuk menjadi pasaran yang terdesentralisasi bagi pengguna untuk membeli dan menjual storan yang tidak digunakan. Pengguna membayar pelombong simpanan untuk menyimpan fail mereka di rangkaian Filecoin. Pelombong penyimpanan menjalankan perisian dan perkakasan untuk menyimpan fail untuk pelanggan mereka dan diberi pampasan dengan duit syiling asli Filecoin, FIL.

Filecoin dan DeFi

Dengan populariti kewangan terdesentralisasi yang melonjak pada tahun 2020, pasukan Filecoin merancang untuk menggabungkan DeFi ke dalam ekosistemnya sebelum pelancaran mainnet.

Pada awal Oktober, Codefi, produk DeFi unggulan ConsenSys, diumumkan sokongannya terhadap pelancaran mainnet Filecoin dengan menawarkan dua perkhidmatan yang berkaitan dengan DeFi pada platform Codefi Activate: Filecoin Storage dan Filecoin DeFi Bridge. 

Filecoin Storage bertujuan untuk meningkatkan penemuan harga untuk penyimpanan di rangkaian Filecoin. Seperti yang dinyatakan dalam Filecoin’s kertas putih, pasar terdiri daripada pasaran penyimpanan dan pasaran pengambilan. Terdapat batasan untuk proses penemuan harga di pasar-pasar ini. Sebagai contoh, pengguna dapat membuat permintaan penyimpanan pengambilan kepada penambang pengambilan di pasar pengambilan. Untuk mencapai permintaan pengambilan pantas, pasukan Filecoin tidak menjalankan buku pesanan di blockchain. Ini menjadikan penemuan harga menjadi kurang telus, kerana pengguna tidak dapat melihat buku pesanan penuh di blockchain. Selain itu, kurangnya ketelusan harga melambatkan proses pemadanan antara pengguna dan pelombong pengambilan.

Filecoin Storage oleh Codefi cuba meningkatkan penemuan harga di pasaran Filecoin. Tersedia di aplikasi web dan juga API, Filecoin Storage terdiri dari pasar yang dapat dicari yang memungkinkan pengguna menetapkan penapis dan mencari penambang yang sesuai untuk keperluan mereka. Penambang di Filecoin dapat mengumumkan harga dan ketersediaan mereka di platform.

Untuk memberikan ketelusan yang ditingkatkan untuk pengguna, Filecoin Storage juga mencatat maklumat penting pelombong aktif, seperti ID akaun pelombong, kapasiti penyimpanan, lokasi, skor reputasi dan harga bulanan per gibibyte.

Gambaran pasaran Penyimpanan Filecoin. Sumber: ConsenSys Codefi

Menghubungkan ekosistem DeFi

Filecoin DeFi Bridge yang ditawarkan oleh Codefi adalah hubungan paling terkenal antara Filecoin dan kewangan terdesentralisasi, sejauh ini.

Jambatan DeFi memanfaatkan protokol Ren untuk membolehkan penukaran antara FIL dan FIL token ERC-20. Ia diharapkan dapat mengatasi masalah kecairan rendah yang terdapat pada pelancaran awal Filecoin. Untuk memastikan komitmen penuh penambang, Filecoin menghendaki pelombong mempertaruhkan sebilangan besar token FIL sebagai janji awal untuk memulakan operasi perlombongan. Filecoin juga menetapkan tempoh penguncian selama 20 hari untuk FIL yang baru dilombong, yang kemudian akan dilancarkan secara linear setiap hari dalam 180 hari. Ini menjadikan sebilangan pelombong tidak dapat mempertaruhkan dan memulakan operasi mereka. Sebagai contoh, salah satu pelombong utama, Zhihu Cloud, hanya dikendalikan 256 daripada 8,000 mesin perlombongan pada 17 Oktober. Walaupun sebahagian besar FIL dipertaruhkan oleh pelombong semasa pelancaran awal, bekalan dan kecairan FIL yang beredar rendah.

Filecoin DeFi Bridge menghubungkan Filecoin dengan kumpulan kecairan yang besar dari protokol DeFi. Dengan lebih banyak bekalan FIL di rangkaian Ethereum, pemegang FIL dapat mendepositkan FIL token mereka sebagai cagaran di pasar pinjaman DeFi, seperti Maker dan Compound, untuk mendapatkan bunga. Penambang, sebaliknya, boleh meminjam lebih banyak FIL dalam protokol pinjaman yang akan dipertaruhkan.

Jambatan ke DeFi ini juga menarik pengguna untuk turut serta dalam ekosistem Filecoin. Pengguna DeFi boleh mendepositkan aset berasaskan Ethereum sebagai cagaran dan meminjam FIL yang dibungkus. Kemudian, mereka dapat mengubahnya menjadi FIL asli untuk menyimpan data di rangkaian Filecoin.

Jauh ke arah pengambilan secara besar-besaran

Filecoin telah menunjukkan potensinya untuk merevolusikan industri penyimpanan data dengan kos penyimpanan yang rendah. Menurut pasukan Filecoin, harga rata-rata FIL per gibibyte adalah 0.000043 FIL ($ 0.001328), yang jauh lebih rendah daripada $ 0.023 / GB sebulan untuk peringkat asas Amazon Web Service S3.

Namun, Filecoin masih dalam pengembangan awal dan belum mampu bersaing dengan syarikat gergasi awan. Kuasa penyimpanan rangkaian keseluruhan Filecoin adalah 619 pebibytes (0,61 exabytes), dibandingkan dengan lebih dari 1 exabytes data yang tersimpan di cloud. The saiz pasaran Filecoin, $ 495 juta, jauh lebih rendah daripada pasaran awan awam $ 233.4 bilion pada tahun 2019 – jadi, Filecoin masih mempunyai jalan panjang di hadapannya.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

65a c83 54d 279 0ce 8ce b11