Yuran Ethereum Crazy, ETP Bitcoin dan Meminta Larangan Crypto di India: Crypto News of the Week

Itu adalah minggu yang penting di dunia kripto – dengan satu paus menghabiskan berjuta-juta untuk menghantar Ethereum (ETH), laporan cadangan larangan kripto baru di India dan produk perdagangan pertukaran Bitcoin (ETP) baru yang akan melanda pasaran, antara lain topik.

Paus Ethereum membayar $ 5.2 juta dalam kos transaksi

Dua urus niaga eter yang tidak logik berlaku minggu ini yang berharga $ 5.2 juta dalam kos transaksi untuk hanya bergerak 350.55 ETH – kini bernilai kira-kira $ 82.799.91.

The urus niaga pertama berlaku pada 10 Jun dan bergerak hanya 0.55 ETH dengan bayaran 10,666 ETH. Bayaran besar yang tidak masuk akal – yuran biasa lebih rendah dari $ 1.00 – pergi ke Shark Pool, kolam perlombongan Cina.

Kesalahan yang nyata telah dibuat lagi pada keesokan harinya ketika alamat Ethereum yang sama ditransaksikan tambahan 350 eter dengan bayaran transaksi 10,668 eter. Kolam perlombongan Ethermine adalah penerima bayaran kedua ini.

Pengambilan utama

  • Sebab untuk bayaran tidak setinggi-tingginya belum diketahui, tetapi ada yang dianggap sebagai salah satu kesilapan atau percubaan pengubahan wang haram.
  • Oleh kerana rangkaian Ethereum terdesentralisasi, tidak ada cara bagi pengirim atau pihak ketiga mana pun untuk membalikkan transaksi ini. Oleh itu, mengapa ramai dalam komuniti cryptocurrency menekankan pentingnya memperingati perincian dan “menjadi bank anda sendiri.”

yuran ethereum gila0.55 Ether bertransaksi dengan bayaran lebih daripada $ 2.5 juta. Sumber: etherscan.io

Microsoft melancarkan beta rangkaian identiti terdesentralisasi pada Bitcoin

Identity Overlay Network (ION), rangkaian identiti terdesentralisasi dari Microsoft di rangkaian Bitcoin, telah melancarkan versi beta projek open-source, layer-two – yang kelihatannya akan menggantikan nama pengguna dengan pengecam yang terdesentralisasi (JPS).

ION pada dasarnya akan membenarkan log masuk pengguna yang dikendalikan yang tidak memerlukan penyedia sistem (seperti syarikat media sosial) untuk mengekalkan hak milik individu.

Pertama kali diumumkan tahun lalu, ION bertujuan untuk membolehkan log masuk dikawal pengguna yang sesuai dengan syarikat atau perkhidmatan bebas, dan bukannya mempunyai penyedia sistem (seperti Facebook) yang memiliki kelayakan masuk pengguna. ION dapat digunakan untuk banyak kasus penggunaan yang tidak berkaitan erat dengan sijil kesihatan atau penelusuran kontak, walaupun penyebaran coronavirus yang berlanjutan telah mempengaruhi potensi penggunaannya.

Pengambilan utama

  • Perkembangan ION yang pesat didorong oleh wabak COVID-19. Namun, tidak semua orang yakin dengan langkah-langkah melindungi privasi ION dan projek serupa yang lain.
  • Microsoft telah aktif dalam pengembangan teknologi blockchain baru-baru ini, mengumumkan Azure Blockchain Service baru dan Azure Blockchain Development Kit untuk blockchain Ethereum.

Pertukaran Cryptocurrency QuadrigaCX beroperasi seperti skema Ponzi

QuadrigaCX, pertukaran cryptocurrency yang terkenal dan tidak berfungsi – yang bangkrut setelah pengasas dan CEO Gerland Cotten dilaporkan meninggal dunia ketika berada di luar negara – beroperasi sebagai skim Ponzi, menurut laporan yang dibuat khas untuk umum dari Suruhanjaya Sekuriti Ontario (OSC).

Laporan tersebut terutama mendakwa bahawa Cotten berdagang terhadap pelanggan QuadrigaCX dan menggunakan akaun perdagangan palsu di bursa cryptocurrency lain yang dibiayai oleh deposit pelanggan QuadrigaCX. Seperti yang dijelaskan oleh laporan:

“Cotten membuka akaun Quadriga dengan alias dan mengreditkan dirinya dengan baki mata wang fiktif dan aset kripto yang diperdagangkannya dengan pelanggan Quadriga yang tidak curiga. Dia mengalami kerugian nyata apabila harga aset crypto berubah, sehingga mewujudkan kekurangan aset untuk memuaskan pengeluaran pelanggan. “

Pengambilan utama

  • The QuadrigaCX saga terus berfungsi sebagai contoh utama kesalahan dan jenayah kewangan yang terdapat dalam industri blockchain dan cryptocurrency yang masih matang.
  • Pertukaran utama dengan bukti kelayakan dan sejarah keselamatan yang panjang tetap menjadi pilihan paling selamat untuk berdagang cryptocurrency.

Bitcoin ETP akan dilancarkan di Xetra bursa saham digital Jerman

Bursa saham digital Xetra Jerman akan menerima ETP crypto pertamanya akhir bulan ini. ETP berasal dari ETC Group yang berpusat di London dan akan tersedia untuk pelanggan di United Kingdom, Itali dan Austria.

Menurut Aliran ETF, Crypto BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) akan disokong secara fizikal, mengesan harga Bitcoin dan mempunyai nisbah jumlah perbelanjaan (TER) dua peratus.

Pengambilan utama

  • Kami telah menyaksikan peningkatan berterusan dalam pelaburan institusi dalam cryptocurrency pertama dan terpenting, di samping peningkatan produk Bitcoin bagi para pelabur tersebut.
  • Sebagai produk Bitcoin lain yang ditujukan kepada pelabur institusi, ETP baru menghilangkan cabaran teknikal yang berkaitan dengan BTC – seperti menguruskan alamat dan keselamatan dompet.

Kementerian Kewangan India mencadangkan larangan cryptocurrency

Tiga bulan setelah Mahkamah Agung India menggantikan larangan Reserve Bank of India (RBI) ke atas bank yang melayani individu dan entiti yang berurusan dengan cryptocurrency, Kementerian Kewangan India telah mencadangkan larangan menyeluruh terhadap cryptocurrency.

Parlimen India akan mengkaji semula cadangan tersebut setelah dikemukakan kepada Majlis Menteri Kesatuan.

Pengambilan utama

  • Ini bukan kali pertama larangan menyeluruh terhadap crypto dicadangkan di India. Cadangan sebelumnya setakat ini tidak berjaya melarang kelas aset baru.
  • Larangan kripto di negara kedua paling ramai penduduknya akan menjadi tamparan besar bagi penggunaan cryptocurrency global.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto. Ikuti Dapatan OKEx Twitter dan Telegram.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me