Blockchain Merentas Sempadan Ant Group Dilancarkan Menjelang Percutian Minggu Emas

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong

Topik pematuhan dan keselamatan menjadi tajuk utama dalam bidang cryptocurrency dan blockchain China minggu ini setelah Kementerian Keselamatan Awam China menyatakan bahawa mata wang digital telah menjadi saluran pengubahan wang haram untuk pengendali perjudian haram, yang membawa kepada aliran keluar RMB tahunan berjumlah tiga trilion. Sementara itu, Pangkalan Data Kerentanan Nasional China memberikan panduan lebih lanjut mengenai keselamatan blockchain dengan menerbitkan standard peringkat pertama untuk kelemahan blockchain.

Inilah semua yang mungkin anda terlepas dari kisah-kisah ini (dan banyak lagi) dalam edisi minggu ini dari Market Watch China OKEx Insights.

Pengusaha perjudian haram memindahkan trilion RMB menggunakan mata wang digital

Liao Jinrong, ketua pengarah Jabatan Kerjasama Antarabangsa di bawah Kementerian Keselamatan Awam China, kata bahawa pengusaha perjudian haram telah bertanggungjawab untuk aliran keluar tahunan lebih dari satu trilion RMB.

Liao menekankan bahawa beberapa penjudi menggunakan mata wang digital untuk pemindahan dana secara haram. Dia percaya bahawa penyebab aliran keluar adalah kurangnya pengawasan terhadap transaksi yang mencurigakan oleh institusi pihak ketiga, penyedia perkhidmatan pembayaran, pedagang dan platform e-dagang.

Pengambilan utama

 • Menurut Liao, lebih sukar untuk mengesan urus niaga dalam mata wang digital daripada yang ada dalam mata wang fiat kerana kerjasama antara firma pembayaran dan organisasi jenayah – yang mengabadikan naratif umum bahawa cryptocurrency digunakan oleh penjenayah.
 • Kerajaan China telah berusaha untuk menekan pemindahan dana oleh pengusaha perjudian haram dengan meningkatkan kos untuk membuka akaun pembayaran di institusi bukan kewangan, meningkatkan kecekapan ketika mengenal pasti transaksi yang tidak biasa, dan mengharuskan penggunaan nama sebenarnya untuk pemegang akaun.

Piawaian peringkat kerentanan blockchain pertama yang diterbitkan oleh Pangkalan Data Kerentanan Nasional China

Pangkalan Data Kerentanan Nasional China dilepaskan standard peringkat kerentanan blockchain pada 27 September. Ia menggunakan keparahan bug dan kesukaran penyelesaian sebagai dua kriteria utama dalam menilai kerentanan blockchain, menjadikannya berisiko tinggi, berisiko sederhana atau berisiko rendah.

Menurut CNVD, terdapat empat kategori dalam standard peringkat kerentanan blockchain:

 1. Rangkaian blok awam
 2. Rantaian blok konsortium
 3. Kontrak pintar
 4. Ekosistem

Pengambilan utama

 • Seperti yang dinyatakan oleh CNVD, keperluan untuk menetapkan standard peringkat kerentanan blockchain berpunca dari kurangnya standardisasi dalam program bug bounty yang ditawarkan oleh pelbagai pasukan projek blockchain.
 • CNVD juga menyatakan bahawa terdapat 412 kerentanan blockchain yang terdapat di China, di mana 100 daripadanya tergolong dalam kategori berisiko tinggi.

Ant Group melancarkan Trusple untuk perdagangan rentas sempadan

Ant Group, gabungan syarikat gergasi e-dagang China, Alibaba Group, dilancarkan platform blockchain rentas sempadannya "Trusple" untuk menyokong perusahaan kecil dan sederhana.

Dibina dengan konsep "kepercayaan dibuat sederhana" dalam fikiran, Trusple bertujuan untuk mengurangkan masalah kepercayaan yang menyebabkan kelewatan penghantaran dan pembayaran. Kontrak pintar Trusple digunakan untuk melaksanakan pesanan perdagangan dan memproses penyelesaian pembayaran secara automatik untuk bank pembeli dan penjual.

Pengambilan utama

 • Untuk mengoptimumkan proses rentas sempadan di Trusple, Ant Group telah bekerjasama dengan bank global terkenal – seperti BNP Paribas, Citibank, Deutsche Bank dan Standard Chartered.
 • Selain daripada inisiatif blockchain, Ant Group baru-baru ini dilancarkan bank maya, Ant Bank, di Hong Kong. Ant Bank adalah pemberi pinjaman tanpa cabang keenam di Hong Kong, dan ia akan bekerjasama dengan AlipayHK untuk menawarkan perkhidmatan pinjaman kepada 2 juta penggunanya.

Aktiviti pembuatan China tetap kukuh menjelang percutian minggu keemasan

Minggu ini, pasaran saham di China dan Hong Kong turun sedikit. Pada masa akhbar, Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3.218 dan 4.587 – dengan kerugian mingguan masing-masing 1.88% dan 1.4%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng turun 2.24% minggu ini dan pada masa ini berada pada 23,503.

 Pasaran saham China dan Hong Kong turun sedikit. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Biro Perangkaan Nasional China diumumkan bahawa Indeks Pengurus Pembelian pembuatan pada bulan September mencapai 51.5 – naik 0.5 dari bulan Ogos. Menurut NBS, PMI yang kuat pada bulan September adalah hasil pemulihan dari penawaran dan permintaan. 

Pengambilan utama

 • Percutian minggu keemasan yang akan datang kemungkinan akan meningkatkan permintaan pengguna pada awal Oktober.
 • NBS menambah bahawa peningkatan pengeluaran dan pesanan baru makanan dan minuman adalah pemacu utama PMI pada bulan September.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

08e 5b0 71a 8d4 cfc 42d afa