US SEC meneliti penawaran DeFi, menyebabkan DMM berhenti beroperasi

Pasaran Wang DeFi yang disokong oleh Tim Draper berhenti beroperasi berikutan siasatan SEC A.S..

Imej DeFi Digest

Pasaran kewangan terdesentralisasi turun seiring dengan pasaran kripto minggu ini, dan jumlah nilai yang terkunci dalam protokol DeFi menurun sebanyak 15% setiap minggu. Walaupun penurunan TVL, namun jumlah pinjaman protokol DeFi – dipimpin oleh Compound – meningkat 31% sehingga mencapai $ 9,46 bilion.

Begitu juga, jumlah purata perdagangan mingguan pertukaran terdesentralisasi juga meningkat 13% hingga mencapai $ 2.59 bilion, pada waktu penulisan. Uniswap terus menerajui DEX dengan pangsa pasar 36% sementara Curve menggantikan Aave sebagai kumpulan kecairan terbesar minggu ini, dengan nilai keseluruhan terkunci mencapai $ 2.23 bilion.

Kategori Statistik utama Jumlah Perubahan% mingguan
Secara keseluruhan Jumlah nilai terkunci (USD) $ 34.01 bilion -15%
Penguasaan pasaran (%) Pembuat (16%)
Pinjaman Jumlah pinjaman vol. $ 9.46 bilion 31%
Penguasaan pasaran (%) Sebatian (42%)
DEX Purata mingguan perdagangan vol. $ 2.59 bilion 13%
Penguasaan pasaran (%) Uniswap (36%)
Pertanian hasil Kumpulan kecairan terbesar Keluk ($ 2.23 bilion)

Minggu ini, jumlah nilai terkunci turun sementara jumlah pinjaman dan jumlah dagangan DEX mingguan meningkat 31% dan 13%. Sumber: DeFi Pulse dan DeBank

Protokol DeFi yang disokong oleh Tim Draper berhenti beroperasi

DeFi Money Market – protokol DeFi yang disokong oleh jutawan Tim Draper – baru-baru ini diumumkan bahawa ia akan berhenti beroperasi berikutan pertanyaan peraturan dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat.

Ditubuhkan oleh DeFi Money Market Foundation, DMM adalah protokol tokenisasi aset yang membolehkan pengguna memperoleh minat terhadap aset kripto mereka. Protokol melancarkannya penjualan token awam pada bulan Jun 2020 dan mengumpulkan ETH bernilai lebih $ 6.5 juta dalam masa kurang dari 48 jam.

Menurut Twitter rasmi pengumuman, DMM menerima sepina siasatan dari SEC A.S. pada 15 Disember 2020. Pengawal selia sekuriti A.S. meminta maklumat mengenai mekanisme operasi dan tadbir urus token aset (mTokens) dan token tadbir urus (token DMG). Kakitangan SEC menimbulkan kebimbangan bahawa penjualan token awam token mTokens dan DMG gagal mematuhi undang-undang sekuriti persekutuan. 

Kadar faedah mTokens turun menjadi sifar berikutan berita itu, dan pasukan DMM menyatakan bahawa mTokens yang tertunggak dan kepentingan yang masih ada tersedia untuk penebusan. Untuk token DMG, pasukan sedang mengembangkan rancangan penebusan token untuk mengembalikan semua aset yang ada kepada pemegangnya.

SEC terus menindak tawaran token yang tidak berdaftar

SEC A.S. telah mempercepat tindakan keras terhadap penawaran sekuriti yang tidak berdaftar oleh projek crypto. Tindakan keras yang paling ketara ialah tuntutan mahkamah berterusan antara SEC dan Ripple, di mana pengawal selia menuduh pencipta XRP untuk tawaran sekuriti tidak berdaftar $ 1.3 bilion. Awal bulan Oktober, SEC mencapai a Penyelesaian $ 5 juta dengan Kik Interactive Inc. mengenai digitalnya yang tidak berdaftar "Kin" penjualan token.

Tindakan SEC terhadap Pasar Wang Ripple, Kik dan DeFi didasarkan pada alasan yang sama – protokol ini melakukan pengumpulan dana di pasar awam. Seperti yang dinyatakan oleh Kristina Littman, ketua Unit Siber Bahagian Penguatkuasaan SEC, aktiviti penggalangan dana tersebut tidak boleh dikecualikan dari syarat pendaftaran undang-undang sekuriti persekutuan.

Walaupun DeFi Money Market melakukan penutupan secara teratur semasa penyelidikan SEC, masih belum jelas apakah SEC akan mengajukan tuntutan terhadap protokol DeFi. SEC menggunakan tiga kriteria yang digariskan dalam Ujian Howey untuk menentukan sama ada tawaran tertentu dianggap sekuriti:

  1. Pelaburan wang
  2. Syarikat biasa
  3. Jangkaan keuntungan yang berpatutan diperoleh daripada usaha orang lain

Siasatan SEC pada DMM boleh ditetapkan sebagai preseden untuk token DeFi

Penyelidikan SEC terhadap protokol Pasar Wang DeFi dapat berfungsi sebagai preseden untuk token DeFi lain yang telah mengumpulkan dana di pasar umum. Contohnya, protokol DeFi lapisan-satu Radix dibesarkan $ 12.7 juta dalam penjualan token awamnya pada bulan Oktober tahun lalu. Sebaliknya, protokol kecairan automatik MoonDeFi kini menjalankan penjualan token awam pusingan kedua. Walaupun token ini mendakwa bahawa dana yang dikumpulkan digunakan untuk menyokong ekosistem DeFi mereka, mereka mungkin tidak dapat mengelakkan syarat pendaftaran mengikut undang-undang sekuriti persekutuan.

Pengumpulan dana mendapat populariti di antara protokol DeFi untuk meningkatkan operasi mereka. Contohnya, Nexus Mutual baru-baru ini dibesarkan $ 2.7 juta dalam penjualan token NXM. Berbanding dengan Radix dan MoonDeFi, dipercayai bahawa Nexus Mutual cenderung untuk tidak disiasat oleh SEC, kerana penjualan tokennya dipimpin oleh pelabur swasta seperti Collider Ventures.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me