Mingguan Teknikal OKEx: 24 Feb 2020

Pengambilan Utama

 • Pasaran cryptocurrency berada dalam mod risiko-risiko setelah bitcoin gagal mengamankan tahap 10000 utama.
 • Data menunjukkan sentimen aset kripto umum mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, tetapi semangat yang terlalu tinggi dapat menurun pada harga.
 • ETH kelihatan dalam mod tunggu dan lihat; LTC masih mempunyai ruang untuk dijalankan; ADA menunjukkan perbezaan kenaikkan harga.

Ini adalah sesi risiko di ruang cryptocurrency pada hari Isnin kerana harga bitcoin berhenti pada tahap 9700. Itu berlaku setelah bitcoin diperdagangkan sebentar di kawasan utama 10000 pada hujung minggu. Walau bagaimanapun, para peniaga nampaknya telah mengharapkan pembetulan ini, kerana niaga hadapan CME telah menghasilkan jurang satu jam pada awal sesi.

Walaupun jangkaan positif bagi penurunan tersebut masih utuh, semangat pasaran terus meningkat BTC boleh berubah menjadi perdagangan yang sesak, yang dapat meningkatkan risiko tekanan yang panjang, atau memberi kesan negatif pada harga dalam jangka pendek.

Gambar 1: Sentimen Kelas Aset Crypto Aset (Sumber: Sentix)

Gambar 2: Jurang Niaga Hadapan CME Bitcoin (Sumber: Tradingview)

Gambar 1 menunjukkan Indeks Sentimen Kelas Aset Cryptocurrency Aset. Indeks baru mencapai tahap tertinggi sepanjang masa -11.5. Walaupun nilai negatif bererti bahawa banyak pelabur masih mempunyai sikap pesimis terhadap crypto sebagai aset, tetapi tren telah meningkat. Walau bagaimanapun, Manfred Hubner, Pengarah Urusan di Sentix, percaya bahawa kenaikan harga bitcoin boleh menjadi perlahan sekiranya berlaku "semangat pelabur" bersambung.

Gambar 3: Ringkasan CME CoT (Sumber: Kumpulan CME)

Perlu diperhatikan bahawa akaun leverage telah meningkatkan kedudukan pendek bitcoin mereka dalam niaga hadapan dan opsyen CME selama tiga minggu berturut-turut. Itu juga dapat menguatkan kes penurunan harga BTC jangka pendek.

Di tempat lain, selepas ini kami melihat pembetulan harga di altcoin utama BTC gagal memperoleh semula tahap kritikal 10000. Pada masa penulisan, ETH turun 1.5%, sementara XRP menyerah lebih dari 3%. Nama-nama yang mengungguli baru-baru ini seperti ATOM dan XTZ kedua-duanya mengurangkan lebih dari 8%.

Analisis Harga

BTCUSDT – Masih ada ruang untuk kembali sebelum membuat giliran?

 • BTCUSDT telah menghasilkan beberapa tahap tertinggi dalam carta 4 jam selama lebih dari seminggu dan membentuk saluran menurun jangka pendek.
 • Walaupun harganya melayang di dekat Bollinger Band tengah, indikator momentum menunjukkan bahawa masih ada ruang untuk harga pulih dalam jangka pendek. Walau bagaimanapun, pemulihan boleh menghadapi rintangan pertamanya berhampiran 9950.
 • Hujung atas saluran bawah baru-baru ini sekitar 10050 boleh menjadi rintangan ketara yang lain.
 • Sekiranya harganya tidak dapat menembusi rintangan saluran, ia dapat memperkuat kes penurunan harga untuk menguji semula retracement Fibonacci 38.2% berhampiran 9320.

Gambar 4: Carta 4 Jam BTCUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

ETHUSDT – Mod tunggu dan lihat selepas perhimpunan besar-besaran?

 • ETHUSDT telah berada dalam jangkauan 6 jam, dan band Bollinger telah menekan dengan sangat perlahan, menunjukkan bahawa turun naik harga dapat meningkat, tetapi mungkin kemudian.
 • Pasangan ini nampaknya membentuk corak segitiga, yang juga menunjukkan para peniaga telah mengambil pendekatan tunggu dan lihat baru-baru ini.
 • Walau bagaimanapun, petunjuk momentum menunjukkan perbezaan yang agak menurun.
 • Rintangan atas berhampiran 285 boleh menjadi tahap pertama untuk menonton, dan hujung bawah 260 boleh menjadi rujukan lain.

Gambar 5: Carta 6 Jam ETHUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

LTCUSD – Bulls masih tidak letih?

 • Rally LTCUSDT baru-baru ini telah menghantar harga pasangan dari 38 hingga lebih dari 80 tahun ini, menjadikannya salah satu yang mendapat untung teratas di antara altcoin utama.
 • Walaupun aliran menaik 2020 masih banyak yang tidak dapat dipatahkan, tindakan harga baru-baru ini mungkin membimbangkan beberapa kenaikan LTC kerana gagal menembusi tahap 84.
 • Corak segitiga menaik nampaknya dibuat, dan penembusan ke atas dapat memungkinkan pasangan untuk menguji semula tahap 84. RSI yang tinggi juga mengukuhkan kes kenaikan harga jangka pendek LTC.
 • Sekiranya kes penurunan harga dilihat, kawasan 70 tahap pertama untuk ditonton.

Gambar 6: Carta 6 Jam LTCUSDT (Sumber: OKEx, Tradingview)

ADAUSDT – Perbezaan bullish selepas garpu keras

 • ADAUSDT telah mendapat momentum sejak minggu lalu, kerana RSI mengalami perbezaan yang tinggi. Pada masa yang sama, aliran menaik di William% R tetap utuh, menunjukkan kenaikan harga boleh diharapkan.
 • Kepingan dalam band Bollinger nampaknya dibuat. Tekanan lebih lanjut boleh menjadi tanda kenaikan volatiliti harga yang berpotensi.
 • TINGGI sebelumnya 0,063 boleh menjadi tahap pertama untuk menonton, dan sokongan yang lebih rendah berhampiran 0,055 nampaknya layak pada ketika ini.

Gambar 7: Carta 6 Jam ADAUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

Ikuti OKEx pada:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_Bahasa Inggeris

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Laman web: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

ab7 2cd 8fb 29a c49 0f6 3b1