Pengambilalihan Aset Digital Terkawal pada 2020 – Pemimpin Pemikiran

2018 adalah tanda air tinggi untuk penawaran duit syiling awal (ICO), apabila 1,253 syiling baru mengumpulkan $ 7,8 bilion. Pada tahun 2019, pasar “Wild West” ini berkembang pesat. Dolar yang dinaikkan dalam ICO menjunam 95% berbanding tahun 2018, dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) terus mengumumkan tindakan baru terhadap pelbagai pemain ICO kerana penipuan dan penerbitan tidak berdaftar. Sheriff telah datang ke bandar.

Peraturan, kawan lama saya

Bukan menghiburkan para pelabur yang kehilangan berjuta-juta penipuan ICO, tetapi mereka adalah sebahagian daripada evolusi pasaran semula jadi. Undang-undang yang mengatur sekuriti tradisional juga pada awalnya diilhami oleh pelaku buruk seperti “kedai baldi” yang muncul sebagai teknologi baru yang lain, telegraf, mengubah pasaran kewangan. Keputusan SEC untuk menindak aset digital dan menerapkan undang-undang yang sama untuk sekuriti blockchain adalah berita baik bagi peserta pasaran.

Sekuriti blockchain berpotensi untuk meningkatkan kecekapan, menurunkan kos, memberikan ketelusan yang lebih besar dan mengurangkan risiko. Namun, industri kewangan tidak dapat sepenuhnya merealisasikan potensi sekuriti blockchain tanpa pasaran awam dan ekosistem yang diatur untuk menyokong kitaran hidup penuh mereka. Ini bermaksud pengeluaran, pelaburan, perdagangan, penyelesaian dan hak penjagaan yang mematuhi sepenuhnya.

Kerajaan di seluruh dunia berusaha untuk mewujudkan kerangka kerja yang diperlukan di wilayah mereka sendiri. Ini menurunkan risiko melabur dalam sekuriti blockchain dengan memperkenalkan perlindungan pelabur yang berkaitan dengan pasaran tradisional. Walaupun bidang kuasa yang berbeza mempunyai keperluan yang berbeza untuk entiti, pelabur, peniaga dan pengguna yang diatur, ada empat bidang umum yang ditangani:

  • Pembahagian – bagaimana token keselamatan dibuat dan mengapa, dan bagaimana ia dihantar kepada pemiliknya?
  • Custody – di mana rekod pemilikan utama disimpan dan oleh siapa?
  • Pelaporan dan Penyimpanan Rekod – apa syarat peraturan tambahan yang diberikan kepada peserta seperti perkhidmatan ejen pemindahan?
  • Proses Khusus – proses tambahan apa yang diperlukan, misalnya, untuk memindahkan token keselamatan antara dompet peribadi dan master?

SEC dan Lembaga Pengawalseliaan Industri Kewangan (FINRA) telah menetapkan panduan dalam keempat-empat bidang melalui rangkaian komunikasi termasuk lapor mengenai The DAO dan pernyataan bersama mengenai hak penjagaan broker-peniaga aset digital. Rangka kerja A.S. yang diperlukan akhirnya dibuat untuk membolehkan perdagangan sekuriti blockchain awam berkembang.

Sekiranya jusnya tidak kelihatan seperti ini

Selari dengan perkembangan peraturan ini, syarikat-syarikat telah bergegas membuat infrastruktur pasaran yang diperlukan. Komponen kritikal sudah ada dan lebih banyak lagi yang akan datang tahun ini. Persoalan bagi mereka yang mempertimbangkan untuk turut serta: adakah jus dari aset digital versi 2.0 ini layak diperhatikan? Jawapannya adalah ya jika pasaran sekuriti blockchain kelihatan seperti peningkatan pasaran tradisional, yang memerlukannya menawarkan dua faedah utama kepada pelabur dan syarikat yang ingin mengumpulkan wang.

Yang pertama adalah kecekapan. Sekuriti blockchain perlu menghapuskan sistem data yang rumit dan proses perdagangan sekuriti tradisional berasaskan kertas secara manual. Potensi ada tetapi pelaksanaan adalah segalanya seperti kata pepatah. Dilaksanakan dengan betul, blockchain dapat menyokong keseluruhan siklus hidup aset digital dengan cekap dari penerbitan dan pelaburan melalui perdagangan, penyelesaian dan hak penjagaan.

Manfaat kedua adalah pengawasan pintar. Untuk dapat bertahan dalam jangka masa panjang, pasaran sekuriti blockchain harus mematuhi sepenuhnya bukan sahaja untuk memuaskan pengawal selia, tetapi juga untuk mewujudkan kecairan. Ia perlu memberi para pelabur akses mudah untuk ketelusan, perlindungan akaun, dan perdagangan yang diatur. Ini memerlukan penyatuan dengan akaun pembrokeran tradisional serta antara muka pengguna yang intuitif.

Saya telah menjadi begitu kebas

Saya berharap dapat membaca artikel ini tanpa menggunakan “gangguan” kerana saya tahu kita semua kebas pada konsep ini. Malangnya, saya terus mendengar bahawa sekuriti blockchain akan mengganggu pasaran kewangan. Saya katakan sendiri! Tetapi kenyataannya adalah bahawa sekuriti blockchain adalah evolusi bukan revolusi. Pada tahun yang sama dengan ICO mencapai $ 7.8 bilion, industri sekuriti tradisional AS dibesarkan $ 2.4 trilion. Untuk sekuriti blockchain menjadi kelas aset arus perdana, mereka tidak boleh kekal di pulau dompet peribadi. Mereka perlu dibeli, dipegang dan dijual oleh pelabur runcit, institusi, dan penasihat melalui sistem perdagangan tradisional dan akaun pembrokeran. Itu boleh berlaku seawal tahun ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

7d6 51e c89 701 c66 2ac 20c