Niaga hadapan Bitcoin mencerminkan optimisme yang semakin pudar ketika bull mengalahkan kekalahan

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Bitcoin telah mengalami penurunan berterusan sejak beberapa hari kebelakangan ini dan turun ke serendah $ 28,792 sekitar jam 1:00 pagi UTC hari ini, membatalkan sebahagian besar keuntungannya sejak tahun baru. Sesuai dengan harga Indeks OKEx BTC, mata wang digital terkemuka telah kehilangan sekitar 45% dari nilainya sejak mencapai paras tertinggi sepanjang masa baru pada $ 41,998 pada 7 Januari.. 

Pada Futures Friday minggu lalu, kami melihat berhati-hati di kalangan peserta pasaran, dan data niaga hadapan OKEx minggu ini menunjukkan bahawa bull mula menutup kedudukan panjang mereka pada hari Selasa setelah Bitcoin gagal melonjak melebihi $ 38,000. Jual beli pasaran yang besar menyebabkan penurunan seterusnya hingga Jumaat pagi.

Begitu juga, premium untuk niaga hadapan suku tahunan BTC menguncup dari paras tertinggi pada hari Selasa iaitu 6% kepada 3% semasa, menunjukkan bahawa sentimen kenaikkan harga pasaran semakin lemah. Minat terbuka BTC pada OKEx juga berada di bawah $ 2 bilion, rendah baru dalam dua minggu, yang membuktikan bahawa sentimen pasaran yang terlalu panas mula menyejuk.

Pada masa penulisan, kontrak suku tahunan BTCUSD0326 – yang berakhir pada akhir Mac – diperdagangkan pada tahap $ 31,000 dengan premium $ 1,000, atau 3,2%, melebihi harga indeks. 

Niaga hadapan suku tahunan OKEx BTC (BTCUSD0326), pada 6:00 pagi UTC pada 22 Januari. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk. 

Nisbah panjang / pendek BTC

Bitcoin melantun pada $ 34,000 dan meningkat kepada $ 38,000 antara hari Ahad dan Selasa, mendorong nisbah panjang / pendek naik dari 1.40 hingga 1.80. Walaupun harga kemudian mencetak tinggi lebih rendah dan mulai turun dengan cepat, nisbah panjang / pendek tidak mengikuti, menunjukkan bahawa beberapa peniaga runcit cenderung terjebak.

Namun, selepas Selasa, nisbah panjang / pendek turun seiring dengan harga, dan sentimen pasaran memaksa bull untuk menutup posisi panjang atau lindung nilai.

Margin rata-rata yang digunakan oleh bull masih tinggi, dan penunjuk Margin Purata Pedagang Teratas BTC telah didorong ke paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 40% semasa pembetulan harga semalam.

Masa pengumpulan data: 1/15 6:00 pagi UTC hingga 1/22 6:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium untuk niaga hadapan suku tahunan tidak stabil minggu ini. Semasa pemulihan awal, premium meningkat dari 5.3% hingga 6.3%, tetapi pembetulan terakhir menjadikannya turun menjadi 3%. Premium semasa sekitar 3.2% mencerminkan penurunan sentimen bullish yang disebutkan sebelumnya berbanding minggu lalu.

Lebih-lebih lagi, kadar pendanaan telah, sekali lagi, menjadi petunjuk utama keberhasilan pasaran. Pada hari Selasa, kadar pendanaan meningkat hingga sekitar 0.2%, tetapi harganya tidak dapat bertahan di atas $ 38.000. Ini menyebabkan posisi beli ditutup, dan harga menurun sebagai tindak balas.

Masa pengumpulan data: 1/15 6:00 pagi UTC hingga 1/22 6:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), itu bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Seiring dengan premium suku tahunan, minat terbuka telah menurun dengan ketara selepas hari Selasa. OI mundur dari paras tertinggi $ 2,41 bilion hingga $ 1,93 bilion selama tiga hari, seterusnya mengesahkan fakta bahawa lembu terus menutup kedudukan mereka kerana kurang yakin.

OI semasa, kurang dari $ 2 bilion, kembali ke tahap awal dua minggu yang lalu. Pusingan ini nampaknya berakhir dengan kekalahan untuk kenaikan harga, dan kita mungkin akan melihat penyatuan harga di sini ketika OI memulakan pemulihan.

Masa pengumpulan data: 1/15 6:00 pagi UTC hingga 1/22 6:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin BTC berkisar antara 21 hingga 28 sepanjang minggu. Walau bagaimanapun, nisbah kembali ke paras terendah minggu berikutan penurunan harga, juga menunjukkan bahawa peniaga spot mengurangkan leverage mereka. Keyakinan pasaran telah jelas terpengaruh daripada penurunan terkini.

Masa pengumpulan data: 1/15 6:00 pagi UTC hingga 1/22 6:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu. 

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Sentimen pasaran berubah tajam setelah Selasa. Kami melihat bahawa kedudukan panjang ditutup kerana kurangnya keyakinan terhadap prospek jangka pendek.

Kenaikan yang berlebihan dalam beberapa bulan terakhir juga mendorong pengambilan untung, dan sekarang harganya telah jatuh di bawah $ 35,000, bulls Bitcoin perlu berjuang keras untuk pemulihan yang kuat.

Dahuzi, Crypto Trader di TradingView

Bitcoin mungkin masih berisiko mencetak corak double bottom. $ 28,000 hingga $ 29,000 mengikut harga indeks atau $ 29,000 hingga $ 30,000 pada carta masa depan suku tahunan dapat membentuk titik terendah dalam pusingan penurunan harga ini. Prospek jangka panjang masih kukuh.

Niaga hadapan suku tahunan OKEx BTC (BTCUSD0326), 4jam. Sumber: TradingView

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me