Bagaimana OKEx merevolusikan pengiraan margin dengan sistem Akaun Bersatu yang baru

Alat perdagangan kripto baru untuk paradigma kripto baru

OKEx komited pada prinsip bahawa pengguna mendahulukan. Inilah sebabnya mengapa kami menerobos hambatan teknikal yang ada dan memperbaiki model pengiraan margin kami dalam usaha untuk menjadikan pengguna sistem perdagangan baru yang inovatif: Unified Accounts.

Sistem Akaun Bersatu OKEx terbahagi kepada tiga mod:

  • Mod perdagangan sederhana
  • Mod margin mata wang tunggal
  • Mod margin berbilang mata wang

Setiap mod ini memenuhi keperluan perdagangan pengguna yang berbeza dan memungkinkan untuk berdagang dengan tahap risiko yang berbeza. Tujuannya adalah agar pengguna dapat menyesuaikan pengalaman perdagangan mereka dengan mudah, bergantung pada jenis instrumen yang mereka ingin berdagang dan berisiko untuk mereka gunakan.

Tiga mod akaun di bawah sistem Unified Account baru OKEx

Pengguna pemula dapat memilih mod perdagangan sederhana, yang tidak menyokong perdagangan leverage. Dengan demikian, ia mengasingkan risiko bagi pengguna baru dan mempermudah perdagangan di pasaran spot dan pilihan pembelian. Pengguna dengan beberapa pengalaman perdagangan boleh memilih mod margin Mata Wang Tunggal, sementara pengguna lanjutan dapat menggunakan mod margin Multi-mata wang.

Di samping mempermudah akaun perdagangan dan menyokong pembahagian margin, sistem Unified Account juga membolehkan penyelesaian masa nyata untuk perdagangan derivatif – membolehkan pengguna menarik keuntungan setelah menutup kedudukan mereka, tanpa perlu menunggu penyelesaian UTC setiap jam 8:00 pagi. Ciri baru ini sangat meningkatkan penggunaan modal.

Akaun Bersatu, dijelaskan

Perlu ditekankan bahawa Unified Account bukan sekadar gabungan pelbagai akaun perdagangan di bawah satu akaun utama. Sebaliknya, ini adalah peningkatan besar dalam fleksibiliti perdagangan silang mata wang, dan juga skala kedudukan yang dapat diperdagangkan.

Oleh kerana keterbatasan teknikal dan pengiraan yang rumit, akaun dari lini produk yang berbeza di platform perdagangan OKEx sebelumnya bebas, dan terdapat enam kategori akaun utama: akaun pendanaan, akaun spot, akaun niaga hadapan, akaun margin, akaun pertukaran abadi dan akaun opsyen . Oleh kerana margin untuk setiap jenis akun tidak dapat dibagi, tingkat penggunaan modal rendah.

Dengan sistem Unified Account yang baru, OKEx kini menyokong semua jenis perdagangan dalam satu akaun – menghilangkan keperluan untuk memindahkan dana antara beberapa akaun dan mengurangkan kerumitan operasi untuk pengguna.

Mod margin mata wang tunggal meletakkan aktiviti perdagangan dalam mata wang penyelesaian yang sama dalam satu akaun; mod margin pelbagai mata wang menukar aset dalam mata wang yang berbeza menjadi nilai USD, dan semua jenis perdagangan spot dan derivatif dalam semua mata wang diletakkan di bawah akaun ini.

Memecahkan pengiraan margin

Untuk lebih memahami bagaimana ciri Akaun Bersatu di OKEx dapat menjadikan perdagangan dan penggunaan modal lebih cekap, mari kita jelaskan contoh tertentu. Melihat sistem perdagangan OKEx lama, katakan pengguna mempunyai baki 3 BTC dalam akaun pertukaran kekal mereka dan memegang kedudukan panjang dalam pertukaran kekal marginal BTC dengan margin awal 1 BTC dan keuntungan 2 BTC yang tidak direalisasikan ; pada masa yang sama, pengguna mempunyai baki aset sebanyak 1 BTC di akaun spot mereka. Berikut adalah pecahan langkah seterusnya pengguna dan perbandingan penggunaan modal yang dihasilkan mereka menggunakan sistem perdagangan lama dan sistem Akaun Bersatu yang baru di OKEx:

Catatan
Keperluan perdagangan Seorang pengguna ingin mencapai masa depan BTCUSD yang dipinggirkan dengan duit syiling pada masa depan dengan leverage 10x.
Harga Apabila harga penanda BTC adalah $ 10,000.
Dengan sistem perdagangan warisan OKEx Jumlah maksimum kontrak yang dapat dibuka adalah 1,000 kontrak.

Margin awal * leverage * harga mark / nilai muka setiap kontrak = 1 BTC * 10x * $ 10,000 / $ 100 = 1,000 kontrak

Dengan Akaun Bersatu baru OKEx sistem Sekiranya pengguna memilih mod margin mata wang tunggal, baki akaun pengguna adalah 4 BTC (3 BTC + 1 BTC). Sementara itu, akan ada 2 BTC dalam keuntungan pertukaran kekal yang belum direalisasikan.

Margin efektif di bawah akaun mata wang BTC adalah 5 BTC. Baki aset mata wang BTC + untung / rugi – margin = 4 BTC + 2 BTC – 1 BTC = 5 BTC

Jumlah maksimum kontrak yang boleh dibuka adalah 5,000 kontrak. Margin awal * leverage * harga mark / nilai muka setiap kontrak = 5 BTC * 10x * $ 10,000 / $ 100 = 5,000 kontrak

Kesimpulannya Dengan sistem Unified Account, kadar penggunaan modal pengguna meningkat 5x

Tambahan pula, di bawah sistem perdagangan lama, keuntungan dan kerugian antara pelbagai kategori akaun tidak dapat diimbangi. Sebagai contoh, kerugian dalam akaun leveraged pengguna tidak dapat diimbangi oleh keuntungan dalam akaun pertukaran berterusan mereka. Ini mendedahkan akaun yang mengalami kerugian kepada risiko pembubaran yang lebih besar.

Di bawah sistem Akaun Bersatu yang baru di OKEx, keuntungan dan kerugian setiap akaun – dan juga kedudukan dalam mata wang penyelesaian yang berbeza – dapat diimbangi, dan margin dibahagi. Ciri-ciri ini sangat mengurangkan risiko kedudukan dilikuidasi.

Akhirnya, di bawah mod margin Multi-mata wang dengan fungsi pinjaman automatik, apabila terdapat margin nilai USD yang mencukupi, pengguna dapat memperdagangkan derivatif dengan baki yang tidak mencukupi dalam mata wang itu. Contohnya, jika pengguna mempunyai kelebihan $ 500, dia boleh membuka kedudukan dalam kontrak BTC yang dipinggirkan dengan syiling tanpa membeli BTC terlebih dahulu. Ini meningkatkan lagi kemudahan perdagangan.

Kelebihan persaingan Akaun Bersatu

Walaupun pertukaran cryptocurrency utama yang lain telah mengiktiraf faedah cross-margining, mereka biasanya menyelesaikan permintaan untuk ciri ini dengan memberikan garis kredit atau pinjaman yang dijamin – kebanyakannya disebabkan oleh kerumitan pengurusan risiko dan cabaran teknikal untuk pertukaran.

OKEx adalah salah satu pertukaran cryptocurrency utama pertama yang memberi pedagang profesional kemampuan untuk menikmati faedah margin portfolio yang sama seperti yang mereka lakukan dengan broker utama. OKEx membolehkan pengimbangan margin untuk posisi bertentangan, yang biasanya ditawarkan secara eksklusif kepada pelanggan peringkat atas dalam dunia kewangan tradisional.

Untuk lebih memahami kelebihan perdagangan melalui Akaun Bersatu di OKEx, kami melihat ciri perdagangan serupa di dua bursa pesaing utama – Binance dan FTX. OKEx mempunyai kelebihan yang jelas dalam kecekapan modal dan pelbagai instrumen yang dapat dikongsi secara marginal.

Dari segi jenis mata wang yang boleh dipinjam, OKEx menyokong semua mata wang yang sesuai di bursa. Binance, sebaliknya, hanya menyokong BUSD, BTC dan ETH sebagai jaminan untuk meminjam USDT. Sementara itu, FTX, hanya menyokong pinjaman dalam USD. Selain itu, Binance menghendaki pengguna meletakkan cagaran di hadapan untuk menentukan jumlah aset yang boleh dipinjamkan.

Akaun Bersatu OKEx menyokong pembahagian margin antara perdagangan spot, perdagangan leveraged, perdagangan niaga hadapan, pertukaran dan opsyen berterusan. Sebaliknya, FTX hanya menyokong ciri yang sama di bawah niaga hadapan dan pertukaran mata wang USD, sementara Binance hanya menyokong aset sebagai jaminan untuk meminjam USDT sebagai margin untuk mengambil bahagian dalam perdagangan niaga hadapan.

Selain itu, FTX hanya menggunakan cross-leveraging secara lalai – yang bermaksud, ketika membuka posisi margin terpencil, pengguna mesti membuat sub-akaun dan memperuntukkan cagaran tertentu pada awalnya.

Membandingkan antara pertukaran

Perdagangan spot

Catatan
Keperluan perdagangan Seorang pengguna mempunyai 100 USDT dan 20,000 UNI, dan ingin membeli 100 LTC dengan USDT.
Harga Harga UNI adalah 3 USDT, dan harga LTC adalah 100 USDT.
Berniaga pada OKEx Di bawah mod pinjaman automatik berbilang mata wang dalam Akaun Bersatu, pengguna dapat membayar 10,000 USDT untuk membeli 100 LTC secara langsung melalui pasangan LTC / USDT, yang menanggung kewajiban 9,900 USDT. (Liabiliti 9,900 USDT berada dalam had pinjaman tanpa faedah, jadi tidak akan dikenakan faedah.)
Berdagang di Binance / FTX Pengguna akan menjual 3,300 UNI hingga 9,900 USDT dan kemudian membeli 100 LTC dengan 10,000 USDT, yang dikenakan dua yuran transaksi.

Kesimpulannya

OKEx memberikan penyelesaian yang lebih cekap dengan kos transaksi yang lebih sedikit.

Dagangan derivatif

Catatan
Keperluan perdagangan Seorang pengguna mempunyai 20 ETH dan ingin menukar pertukaran BTC yang berterusan dengan leverage 2x.
Harga Pada saat pembukaan posisi, harga BTC adalah 20,000 USDT, dan harga ETH adalah 500 USDT.

Pada saat tertentu (T1), harga BTC adalah 20,000 USDT, dan harga ETH adalah 300 USDT.

Berniaga pada OKEx Di bawah mod pinjaman automatik berbilang mata wang, 20 ETH sebagai aset dapat memberikan jaminan 10,000 USD, kerana nisbah berat ETH sama dengan 100% pada OKEx. Oleh itu, pengguna boleh membuka a 20,000 USD kedudukan pertukaran kekal dengan leverage 2x.

Pada T1, nilai 20 ETH sebagai jaminan menurun kepada 6,000 USD. Nisbah margin penyelenggaraan (atau MMR) turun hingga 30% (6,000 / 20,000) dan masih di atas syarat minimum 0.5%.

Berdagang di Binance Di bawah mod rentas margin, pengguna perlu mendeposit 20 ETH sebagai cagaran untuk meminjam 5,500 USDT, kerana nisbah pinjaman ke nilai ETH adalah 55% pada Binance. Oleh itu, pengguna hanya boleh membuka 11,000 USD kedudukan pertukaran kekal dengan leverage 2x.

Pada T1, nisbah LTV turun menjadi 91% (5,500 / 20/300), yang berada di atas panggilan pembubaran 85% bursa. Oleh itu, 20 ETH sebagai cagaran akan berlaku dicairkan.

Berdagang di FTX 20 aset ETH bernilai 9,000 USD sebagai cagaran, kerana nisbah beratnya ditetapkan kepada 90% pada FTX. Oleh itu, pengguna boleh membuka sebuah 18,000 USD kedudukan pertukaran kekal dengan leverage 2x.

Pada T1, nisbah margin turun hingga 30% (20 * 300 * 90% / 18,000), tetapi begitu masih di atas syarat margin penyelenggaraan minimum 3%.

Kesimpulannya Kecekapan modal dan keselamatan dana OKEx lebih tinggi daripada pertukaran pesaing.

Melaksanakan strategi perdagangan melalui pelbagai instrumen

Catatan
Keperluan perdagangan Memegang 0,5025 BTC dan 10,000 USDT, pengguna ingin menerapkan strategi arbitraj dengan menjanjikan kontrak suku tahunan yang dipinggirkan BTC / USDT dengan leverage 2x dan memendekkan pertukaran kekal marginal BTC dengan leverage 2x.

Oleh itu, pengguna memegang kedudukan panjang BTC 20,000 USDT di bawah kontrak suku tahunan BTC dan kedudukan pendek 20,000 USD, atau 1,005 BTC, di bawah pertukaran berterusan.

Harga Pada saat pembukaan kedudukan, harga kontrak suku tahunan BTC adalah 20,000 USDT, dan harga pertukaran berterusan BTC adalah 19,900 USD.

Pada T2, harga kontrak suku tahunan BTC adalah 9,000 USDT, dan harga pertukaran berterusan BTC adalah 8,500 USD.

Berniaga pada OKEx Pada T2, kerugian kontrak suku tahunan BTC yang tidak direalisasikan adalah 11,000 USDT. Nilai muka * bilangan kontrak * pengganda kontrak * (harga tanda – harga terbuka) = $ 0,01 * 100 * 1 * (9,000 USDT – 20,000 USDT) = -11,000 USDT

Keuntungan pertukaran BTC yang tidak direalisasi adalah 1.3479 BTC. atau 11,457 USD. Nilai muka * bilangan kontrak * pengganda kontrak * (harga 1 / tanda – 1 / harga terbuka) = $ 100 * 200 * (1 / $ 8,500 – 1 / $ 19,900) = 1.3479 BTC

Oleh kerana untung dan rugi dapat diimbangi, tidak ada risiko dilikuidasi di salah satu posisi, dan strategi arbitraj ini dapat menghasilkan keuntungan $ 457.

Berdagang di Binance Pada T2, kontrak suku tahunan BTC pada Binance akan mengalami kerugian 11,000 USDT dan dilikuidasi. Strategi arbitraj gagal.
Berdagang di FTX FTX tidak menyediakan kontrak BTC yang dipinggirkan dengan syiling untuk melaksanakan strategi di atas.
Kesimpulannya OKEx menyediakan peluang arbitraj yang lebih selamat dan pelbagai kemungkinan strategi.

Sistem Unified Account di OKEx kini dalam mod ujian beta – tersedia untuk memilih pengguna melalui perdagangan demo. Sistem perdagangan baru akan dilancarkan kepada semua pengguna OKEx dalam masa terdekat. Ikuti OKEx di saluran media sosial rasmi kami di bawah untuk terus dikemas kini.

Ikuti OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me