GBTC membantu mendorong pasaran bull BTC, tetapi pengaruhnya dapat berkurang

Pasaran bull BTC tahun ini bertepatan dengan entri berprofil tinggi dari pelabur institusi, yang telah mendorong Grayscale Bitcoin Trust menjadi tumpuan. Sebagai dana yang diperdagangkan di kaunter dan kenderaan pelaburan mata wang digital pertama yang memperoleh status syarikat pelapor Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat, GBTC telah menjadi tumpuan. Jumlah asetnya di bawah pengurusan berulang kali mencapai tahap tertinggi sepanjang masa – dan, dengan ini, OKEx Insights telah memutuskan untuk melihat lebih dekat beberapa ciri GBTC dalam usaha untuk membantu peniaga runcit lebih memahami perkara ini "lubang hitam" di pasaran BTC.

Skala kelabu adalah pintu masuk untuk pendedahan BTC institusi

Objektif GBTC adalah untuk nilai aset bersih. atau NAB, sesaham untuk mengesan harga pasaran sesaham Bitcoin, tolak liabiliti Amanah. Oleh kerana memenuhi keperluan pematuhan institusi kewangan tradisional dan membantu mengelakkan cabaran membeli, menyimpan dan menyimpan BTC secara langsung, ini menjadi pintu masuk bagi institusi untuk memperoleh dan mengekalkan pendedahan kepada aset digital terkemuka. 

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan lebih awal bahawa GBTC tidak menjalankan program penebusan pada masa ini. Saham hanya layak menjadi tidak terhad dan dijual semula di pasaran awam selepas itu tempoh pegangan selama enam bulan.

Sehingga 15 Disember, GBTC memegang 565,633 BTC atau $ 10,94 bilion aset yang dikendalikan. Jumlah syiling baru yang ditambahkan hanya dalam enam bulan terakhir mencecah hampir 200,000 BTC.

Jumlah aset di bawah pengurusan GBTC telah meningkat secara mendadak dalam enam bulan terakhir. Sumber: Carta Y

Menurut Capital IQ, pemegang institusi utama GBTC kini merupakan syarikat pinjaman crypto BlockFi, dana lindung nilai Three Arrows Capital, dana amanah Horizon Kinetics serta ARK, dana yang diketuai oleh pelabur Amerika Cathie Wood. Pendedahan ARK kepada BTC bermula pada bulan September 2015, ketika Dana ARKWnya merupakan ETF pertama yang membeli GBTC. Keempat institusi ini mempunyai nilai pasaran melebihi $ 100 juta – dengan BlockFi mencecah $ 500 juta.

Terdapat 14 institusi yang mempunyai nilai pasaran lebih dari satu juta dolar dalam GBTC. Sumber: Modal IQ

Selain itu, semakin banyak pelabur institusi mencari GBTC untuk pendedahan BTC mereka. Guggenheim Partners, dengan aset lebih dari $ 230 bilion di bawah pengurusan, telah mengajukan pindaan kepada SEC untuk membenarkan Dana Peluang Makro $ 5 bilion untuk melabur hingga 10% dari nilai aset bersihnya dalam GBTC. 

Menurut laporan suku ketiga 2020 Grayscale, 81% pelaburnya adalah pelabur institusi. Kumpulan lain yang berkembang pesat adalah pejabat keluarga, yang mewakili lebih dari 8% dari jumlah keseluruhan.

Hampir 80% pelabur GBTC adalah institusi, sementara bahagian pejabat keluarga semakin meningkat. Sumber: Laporan Grayscale 2020 Q3

Mekanisme premium dan penebusan GBTC menjadikannya lubang hitam

GBTC pada masa ini berdagang dengan premium 26% berbanding NABnya. Ia tidak diperdagangkan dengan diskaun ke NABnya dalam empat tahun.

Sebilangan besar premium yang tinggi berasal dari harga pasaran yang berisiko, kerana pelabur hanya dapat memperoleh tunai melalui pasaran sekunder setelah membeli saham GBTC. Mekanisme ini memaksa pelabur menanggung risiko hingga enam bulan – dalam tempoh ini, walaupun BTC menjunam, pelabur tidak akan dapat menjual. GBTC tidak akan menjual BTC di bawah mekanisme semasa.

Lebih jauh lagi, kerana GBTC adalah salah satu pintu gerbang yang sangat sedikit yang tersedia untuk pelabur institusi untuk mengambil bahagian dalam pelaburan BTC dan memenuhi syarat pematuhan, ia mewujudkan permintaan yang besar – membolehkan premium bertahan.

GBTC telah mengekalkan premium 10% atau lebih untuk jangka masa yang panjang pada tahun 2020. Sumber: Bybt

Kerana premium yang tinggi, banyak pelabur berusaha menggunakan strategi yang tidak menentu pasaran. Menurut laporan Grayscales pada suku ketiga 2019, hampir 80% aliran masuk dikaitkan dengan sumbangan aset digital sebagai pertukaran saham – peningkatan daripada 12 bulan sebelumnya. Walaupun belum diketahui jumlah ini sejak saat itu, kami dapat melihat bahawa kebanyakan pelabur menggunakan "dalam bentuk" sebagai pertukaran untuk saham GBTC, tetapi tidak menggunakan wang tunai untuk membeli saham secara langsung.

Hampir 80% pelabur menukar saham GBTC melalui "dalam bentuk" pendekatan. Sumber: Laporan Grayscale 2019 Q3

The "dalam bentuk" pendekatannya adalah untuk menukar saham GBTC dengan meminjam BTC dari syarikat pinjaman dan menyumbang kepada Amanah. Selepas tempoh penguncian, pelabur menjual saham GBTC mereka di pasaran sekunder dan kemudian membeli balik BTC dari bursa kripto untuk kembali ke syarikat pinjaman. Untuk tetap netral dalam pasaran, mereka dapat melindungi eksposur mereka terhadap pegangan BTC mereka dengan membuka posisi pendek di bursa yang diatur. Dengan cara ini, mereka masih menghasilkan keuntungan sewenang-wenangnya setelah membuang wang pinjaman dan pengurusan. 

Dalam proses arbitraj ini, mekanisme Grayscale yang tidak dapat ditebus menjadikan mustahil untuk melepaskan diri daripada benar-benar membeli BTC di pasaran – sama ada pelabur meminjam BTC atau fiat. Pembeli akan menjadi arbitrageur jika meminjam BTC terlebih dahulu, atau Skala Kelabu akan menjadi jika meminjam wang terlebih dahulu. Jenis lubang hitam ini juga menyebabkan munculnya sejumlah institusi yang menargetkan arbitraj tetapi sebenarnya membeli sejumlah besar BTC di pasar, yang mengakibatkan beberapa harga jangka panjang.

Kadar pinjaman membolehkan peluang arbitraj melalui premium GBTC kekal menguntungkan. Sumber: CoinMarketCap

Premium GBTC telah menjadi penunjuk harga BTC

Kerana aliran masuk yang kuat ke GBTC tahun ini, kita dapat melihat bahawa perubahan dalam premiumnya berperanan dalam meramalkan pergerakan harga jangka pendek BTC.

Secara amnya, premium berbeza antara 10% dan 30%, di mana terdapat kemungkinan kebalikan harga yang tinggi. Kami mungkin menafsirkan premium di atas atau di bawah peratusan tersebut sebagai bermaksud BTC terlebih beli atau terlampau. Kenaikan premium yang pesat biasanya disebabkan oleh kenaikan harga yang cepat. Kenaikan harga yang pesat dapat memicu pengambilan untung oleh institusi besar yang ingin mengimbangi kedudukan mereka – yang, seterusnya, menyebabkan pasaran bergerak ke arah yang berlawanan.

Premium GBTC yang lebih rendah daripada 10% atau lebih tinggi daripada 30% biasanya menyebabkan pembalikan harga. Sumber: TradingView, OKEx

Sebagai dana dagangan bursa awam, ARK menerbitkan pergerakan kedudukan harian. Ini memberi kita gambaran mengenai pegangan GBTCnya. Mengikut perubahan kedudukan di ARKW, ia menjual 141,000 saham GBTC pada 25 November dan 518,202 saham GBTC pada 30 November. Pada 26 November dan 1 Disember, harga BTC masing-masing turun sebanyak 8% dan 5%. Walaupun saham yang dijual ARK bukan merupakan peratusan yang besar dari keseluruhan kedudukannya, pengurangannya mungkin bertambah kerana peniaga dapat melihat pegangan dana terkemuka setiap saat.

Dua pengurangan terakhir dalam pegangan GBTC ARKW berlaku sebelum harga BTC menurun. Sumber: arktrack.com

Walaupun perubahan premium GBTC masih merupakan petunjuk yang sah, ia secara beransur-ansur gagal berfungsi sebagai yang boleh dipercayai melalui pengembangan pengaruh cryptocurrency dan kemungkinan persetujuan ETF Bitcoin yang lain. Grayscale mungkin akan kehilangan dominasi sebagai tempat untuk pendedahan BTC institusi, yang juga akan menyebabkan premiumnya menurun.

Lebih-lebih lagi, dengan aliran masuk lebih dari $ 1 bilion ke GBTC pada separuh pertama tahun ini, mungkin juga terdapat pemampatan premium NAB apabila lokap besar ini berakhir. Sekiranya premium menjadi hampir sama rata, maka penciptaan saham baru akan dikurangkan dengan ketara kerana arbitrageurs tidak akan memperoleh keuntungan. Ini boleh mengakibatkan tekanan penjualan di pasaran sekunder.

Premium pasaran bull sebelumnya telah hilang

Premium positif untuk GBTC telah berada di pasaran selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, premium lain yang wujud pada tahun 2017 dan 2018 telah hilang. Sebagai contoh, premium Kimchi di pasaran Korea jarang dilihat selepas kejatuhan harga BTC pada bulan Mac 2020. Sekarang, harga cryptocurrency terkemuka di bursa A.S. umumnya lebih tinggi daripada harga di bursa Korea.

Premium Kimchi hampir pupus pada bulan Mac 2020. Sumber: Tradingview, OKEx

Premium USDT OTC dalam yuan Tiongkok adalah petunjuk sentimen lain di pasaran Asia. Oleh kerana pasaran China melarang perdagangan mata wang fiat langsung di pasaran cryptocurrency, USDT di bursa China sering berdagang dengan harga premium ke dolar A.S. – menunjukkan bahawa terdapat lebih banyak permintaan beli. Walau bagaimanapun, premium ini berubah menjadi potongan harga untuk jangka masa yang panjang selepas Mac 2020, menunjukkan bahawa pasaran China adalah pembeli BTC yang lemah.

USDT telah diperdagangkan dengan potongan harga kepada dolar AS di pasaran China tahun ini. Sumber: Rangkaian

Semua ini menyimpulkan bahawa pasaran lembu tahun ini dibentuk oleh kemasukan pelabur institusi, dan bukannya pelabur runcit global.

GBTC adalah penyumbang pasaran saham utama

GBTC adalah pintu masuk penting untuk pelaburan institusi ke dalam BTC – sama ada untuk tujuan beli dan tahan atau untuk arbitraj. Oleh kerana mekanisme yang tidak dapat ditebus dan AUM yang berkembang pesat menyebabkan keperluan dana yang tidak dapat dielakkan untuk membeli sejumlah besar BTC di pasaran spot, GBTC telah menjadi pemacu utama pasaran bull tahun ini.

Premium saham GBTC yang tinggi di pasaran sekunder A.S. memberikan banyak ruang untuk arbitraj lintas pasaran institusi, di mana modal arbitraj memindahkan tekanan penjualan ke pasaran saham A.S. Ini menjadikan GBTC sebagai salah satu paling aktif Sekuriti OTC dari segi jumlah dagangan – tetapi ini mengorbankan pelabur runcit.

GBTC secara rutin berada di puncak sekuriti OTC yang paling aktif diperdagangkan dari segi jumlah dagangan. Sumber: Pasaran OTC

Selain itu, ketika membandingkan turun naik sejarah 30 hari GBTC dan harga BTC di CME, premium besar GBTC menyebabkan turun naiknya secara konsisten lebih tinggi daripada CME – yang juga mendedahkan pemegang pasaran sekunder kepada risiko yang lebih besar.

Premium tinggi GBTC menjadikan turun naiknya lebih tinggi daripada harga BTC. Sumber: TradingView, OKEx

Pada masa yang sama, kita mungkin menyedari bahawa pelabur institusi juga membeli BTC melalui outlet selain GBTC. MicroStrategy baru-baru ini mengumpulkan bon boleh tukar $ 650 juta pada premium stok 37.5% untuk pembelian BTC langsung. Massachusetts Mutual Life Insurance Company juga mengumumkan pembelian BTC bernilai $ 100 juta melalui NYDIG.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me