Cara Membeli Saham – Panduan Langkah demi Langkah untuk Melabur di Pasaran Saham

Melabur dalam saham adalah cara yang paling mudah dicapai oleh rata-rata orang untuk mengambil bahagian dalam pertumbuhan ekonomi. Selama lebih dari 100 ratus tahun, pasaran saham mengungguli kelas aset lain seperti bon, komoditi, dan harta tanah. Ya, terdapat ribuan stok yang tersedia untuk pelabur, dan pelaburan boleh menjadi rumit – tetapi sebenarnya tidak semestinya. Terdapat kaedah yang sangat mudah untuk melabur, dan anda boleh memulakan dengan modal yang agak sedikit. Sekiranya anda merasakan idea untuk membeli stok menakutkan, proses langkah demi langkah berikut akan membantu anda memulakannya.

1. Tentukan strategi pelaburan anda

Langkah pertama anda adalah menentukan strategi pelaburan, kerana ini akan membantu anda menentukan broker terbaik untuk keperluan anda. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan pendekatan hands-off seperti beli dan tahan, pasif, atau nilai pelaburan, anda akan membuat perdagangan yang sangat sedikit, jadi komisen yang anda bayar tidak akan memberi kesan besar pada akaun anda. Anda juga tidak memerlukan platform yang sangat canggih untuk menjalankan perdagangan, walaupun akses ke beberapa penyelidikan mungkin bermanfaat.

Sebaliknya, jika anda merancang untuk menggunakan gaya pelaburan langsung, seperti momentum atau pelaburan pertumbuhan, anda akan berdagang lebih kerap, dan komisen perdagangan anda akan bertambah. Jadi, kadar komisen akan menjadi faktor penting dalam memilih broker. Anda juga mungkin memerlukan platform dengan lebih banyak ciri, dan akses ke penyelidikan terkini.

Juga penting untuk membuat perbezaan antara pelaburan dan perdagangan. Sekiranya anda melabur, anda bimbang dengan nilai saham, apakah nilainya akan meningkat, dan berapa harga saham berbeza dari nilainya. Jangka masa anda biasanya dari satu hingga lima tahun, dan anda tidak akan bertindak balas terhadap pergerakan harga jangka pendek.

Perdagangan adalah mengenai jangka pendek, penawaran dan permintaan serta tindakan harga. Peniaga mempunyai jangka waktu yang jauh lebih pendek, antara beberapa minit hingga bulan. Peniaga sering menggunakan leverage untuk meningkatkan pulangan mereka juga.

Perdagangan boleh menjadi sangat menguntungkan tetapi mempunyai lebih banyak risiko dan memakan masa yang lebih lama. Sekiranya anda merancang untuk berdagang secara aktif, anda mungkin mahu memilih broker yang memberi anda akses ke akaun margin atau derivatif juga.

2. Pilih broker

Untuk membeli saham dalam syarikat tersenarai, anda memerlukan akaun dengan broker saham. Tegasnya, adalah mungkin untuk membeli saham dengan cara lain, tetapi jauh lebih mudah dengan akaun dagangan di broker. Broker saham adalah syarikat yang menjadi anggota bursa dan bertanggungjawab untuk menghantar pesanan beli anda ke bursa di mana ia akan dipadankan dengan pesanan jual dari pelanggan broker lain. Broker saham juga bertanggungjawab untuk menyelesaikan perdagangan setelah ia sesuai.

Pada zaman ini, broker dalam talian hampir selalu menjadi jalan keluar. Komisen lebih rendah dan dalam beberapa kes percuma, dan platform perdagangan dalam talian memberi anda banyak kawalan terhadap pesanan anda. Sekiranya anda bersedia membayar lebih banyak, anda boleh membuka akaun dengan broker perkhidmatan penuh, yang membolehkan anda membuat pesanan melalui telefon dan meminta nasihat.

Beberapa broker bahkan menawarkan akaun tanpa komisen sekarang, walaupun anda mungkin perlu membayar yuran lain untuk mengekalkan akaun tersebut.

Semasa memilih broker, anda perlu mempertimbangkan komisen dan yuran lain, platform, alat, dan penyelidikan yang mereka tawarkan, dan tahap sokongan yang anda harapkan. Cuba cari beberapa ulasan bebas pada setiap broker untuk mengetahui kekuatan dan kelemahan mereka. Anda seharusnya dapat membuat keputusan mengenai broker yang tepat untuk keperluan anda.

Broker yang kami cadangkan adalah Firstrade.

Cara Membeli Saham - Panduan Langkah demi Langkah untuk Melabur di Pasaran Saham Cara Membeli Saham - Panduan Langkah demi Langkah untuk Melabur di Pasaran Saham Cara Membeli Saham - Panduan Langkah demi Langkah untuk Melabur di Pasaran Saham
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Firstrade

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ M1 Kajian Kewangan

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Public.com

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 100

Minimum Akaun

Tiada

Promosi

Stok Percuma *

* Lihat laman web untuk maklumat lanjut.

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

3. Buka dan dana akaun anda

Setelah memutuskan broker saham, anda perlu membuka akaun. Sebilangan besar broker membuat ini semudah mungkin. Anda perlu memberikan beberapa butiran peribadi, dan beberapa dokumen untuk membuktikan bahawa anda adalah siapa yang anda katakan. Seluruh proses tidak boleh memakan masa lebih dari beberapa minit.

Setelah akaun anda disahkan dan diluluskan, anda akan dapat membiayai. Transfer melalui kawat biasanya merupakan kaedah terpantas untuk memasukkan wang ke dalam akaun perdagangan anda, tetapi anda juga dapat membiayai akaun anda dengan cek.

4. Pelajari cara menggunakan platform perdagangan

Biasanya, broker dalam talian akan membolehkan anda membuka akaun demo. Ini adalah akaun dengan wang rekaan di dalamnya, tetapi dengan akses ke harga langsung dan semua alat yang sama dengan akaun langsung.

Sebab utama akaun demo adalah untuk peniaga aktif menjalankan perdagangan, juga dikenali sebagai perdagangan kertas. Ini lebih relevan untuk peniaga jangka pendek daripada pelabur, tetapi ini juga memberi anda peluang untuk mengenali platform tersebut. Anda boleh berlatih memasukkan pesanan, membuat senarai pantau, dan mengetahui alat yang mungkin ingin anda gunakan pada masa akan datang.

Semasa anda memasukkan ‘praktik pesanan’, penting untuk memastikan bahawa anda sebenarnya telah log masuk ke akaun demo anda, dan bukan akaun langsung anda.

Sebelum anda memulakan, perlu mengetahui syarat-syarat berikut yang sering muncul:

 • Tawaran – Tawaran adalah pesanan untuk membeli stok.
 • Harga Tawaran – Harga tawaran tertinggi adalah harga tawaran pasaran.
 • Tawaran – Pesanan untuk menjual stok adalah tawaran. Harga tawaran adalah harga tanya.
 • Ask Ask – Harga ask / offer terendah adalah harga ask market.
 • Spread – spread adalah perbezaan antara tawaran pasaran dan harga permintaan, juga dikenali sebagai ‘spread tawaran-tawaran’. Harga bid dan ask juga dikenali sebagai ‘double’.
 • Pesanan pasaran – Perintah pasaran dilaksanakan dengan segera pada harga pasaran semasa. Pesanan pasar untuk membeli akan dilaksanakan pada harga permintaan, sementara pesanan pasar untuk menjual akan dilaksanakan pada harga penawaran.
 • Perintah had – pesanan had adalah pesanan untuk membeli atau menjual stok pada harga tertentu, atau had. Perintah had hanya dilaksanakan apabila pesanan yang sesuai pada harga had masuk ke pasar.
 • Perintah stop-loss – Perintah stop-loss dilaksanakan jika harga melintasi tahap ambang. Sekiranya anda membeli stok, anda boleh memasukkan pesanan stop-loss untuk menjual sekiranya harganya jatuh di bawah harga tertentu. Ini dilakukan untuk mengehadkan kerugian.
 • GTC – Pesanan yang baik sehingga pesanan yang dibatalkan tetap ada di pasaran sehingga pesanan dibatalkan.
 • GFD – Baik untuk pesanan sehari kekal di pasaran untuk baki hari dagangan.
 • FOK – Pesanan isian atau bunuh dibatalkan secara automatik sekiranya tidak diisi dengan segera.

5. Buat senarai pantau stok

Senarai pantau adalah senarai saham, atau sekuriti lain, bersama dengan harganya – sama ada harga langsung atau harga penutupan harian. Semua broker dalam talian memberi anda keupayaan untuk menyusun senarai pantau. Selain harganya, anda boleh menambahkan lajur lain seperti jumlah, harga bida, harga tanya, dan perubahan harga peratusan harian ke senarai tontonan anda.

Anda juga harus menambahkan beberapa indeks ke senarai tontonan anda sehingga anda dapat membandingkan prestasi setiap saham dengan prestasi pasar secara keseluruhan. Indeks penting untuk ditonton adalah S&P 500 dan Nasdaq 100. Sekiranya anda tidak dapat menambahkan indeks itu sendiri ke senarai pantau anda, anda boleh menambahkan ETF yang menjejaki indeks sebagai gantinya. Prestasi SPY (S&P 500) dan QQQ (Nasdaq 100) ETF hampir sama dengan indeks yang mereka lacak.

Stok dalam senarai tontonan anda adalah stok yang akan anda lacak dan ketahui lebih lanjut, tetapi tidak semestinya anda beli. Mulakan dengan syarikat yang anda suka dan kagumi – kerana ini adalah syarikat yang mungkin anda ketahui sedikit.

Sebaik sahaja anda mempunyai sebilangan besar stok dalam senarai pantau, anda boleh mula membandingkan prestasi mereka dengan pasaran. Anda juga harus mula belajar lebih banyak mengenai syarikat dan prestasi mereka. Ketahui sama ada pendapatan mereka meningkat dan bagaimana menguntungkan berbanding syarikat serupa. Semasa anda melakukan penyelidikan ini, anda mungkin akan menemui stok lain yang perlu disiasat, dan anda juga boleh menambahkannya ke senarai tontonan anda.

Sekiranya anda tidak pasti memilih stok individu, anda boleh mempertimbangkan ETF. ETF, atau dana yang diperdagangkan di bursa, adalah sekumpulan stok yang dapat diperdagangkan seperti saham. Anda dapat mempelajari semua yang anda perlu ketahui mengenai mereka dari siri artikel mendalam kami mengenai ETF.

6. Tentukan berapa banyak yang akan diperuntukkan untuk setiap stok

Pelabur dihargai kerana mengambil risiko, tetapi risiko itu perlu diuruskan. Tidak kira berapa banyak kajian yang anda lakukan, anda tidak akan pasti akan masa depan. Langkah terpenting yang dapat anda ambil untuk menguruskan risiko adalah memastikan satu pelaburan yang buruk tidak menghapuskan portfolio anda. Mempelbagaikan pelaburan anda dalam portfolio saham adalah sama dengan memastikan anda tidak mempunyai semua telur anda dalam satu bakul.

Terdapat dua peraturan yang boleh anda gunakan untuk menentukan berapa banyak portfolio anda yang akan diperuntukkan untuk setiap saham. Yang pertama adalah bahawa portfolio yang dipelbagaikan dengan betul harus mempunyai sekurang-kurangnya 15 hingga 20 saham di dalamnya. Ini bermakna anda tidak boleh melaburkan lebih daripada 6.7% akaun anda di setiap saham.

Peraturan kedua ialah anda tidak boleh mengambil risiko lebih dari 2% pada setiap stok. Ini menunjukkan bahawa jika anda bersedia untuk kehilangan hingga 20% dari nilai satu saham, anda harus menghadkan stok itu kepada 10% dari portfolio anda (20% dari 10% datang ke 2% dari portfolio). Pendekatan ini lebih sesuai untuk peniaga aktif yang menggunakan stop loss.

Untuk mengurangkan risiko, anda harus menyebarkan pelaburan anda ke beberapa sektor yang berbeza. Stok di setiap sektor cenderung sangat berkorelasi, jadi risiko anda lebih tinggi jika semua stok anda berasal dari sektor yang sama. Cara yang lebih mudah untuk mempelbagaikan adalah dengan melaburkan sebahagian besar portfolio anda dalam ETF. Dengan cara itu anda akan menyebarkan risiko anda ke seluruh pasaran. Anda masih boleh menyimpan 20 hingga 40% akaun anda untuk saham individu yang anda benar-benar mahu miliki dan melaburkan selebihnya dalam ETF.

7. Tentukan stok mana yang akan anda beli dan kapan anda akan membelinya

Sekarang anda mesti mempunyai idea yang baik mengenai stok yang anda mahu miliki atau mungkin mahu dimiliki pada masa akan datang. Daripada bergegas membeli dan membeli stok ini, anda harus membuat rancangan. Rancangan anda harus berdasarkan kepada alasan anda membeli stok, dan jangka masa anda.

Secara umum, terdapat tiga pendekatan yang boleh anda gunakan:

 • Pelaburan jangka panjang dalam saham blue-chip

Stok kerepek biru adalah stok syarikat berkualiti tinggi dengan rekod prestasi panjang dan pendapatan yang boleh diramalkan. Mereka biasanya peneraju industri mereka dengan kelebihan daya saing yang berbeza. Harga saham ini biasanya tidak banyak meningkat setiap tahun, tetapi terus meningkat dalam jangka panjang. Membeli saham blue-chip mestilah komitmen jangka panjang 10 tahun atau lebih.

Sekiranya anda membeli stok cip biru untuk bertahan lama, tidak banyak keuntungan dengan mencuba masukan masukan anda. Sekiranya anda tidak mahu membelinya dalam satu masa, anda boleh meningkatkan pembelian anda dalam beberapa bulan – tetapi akhirnya objektif anda adalah untuk memiliki stok untuk waktu yang lama, dan tidak ada gunanya terlalu memikirkan harga masuk anda.

 • Membeli saham pertumbuhan dan saham dengan momentum

Saham yang cenderung meningkat sepanjang tempoh yang lebih pendek adalah saham syarikat yang berkembang pesat. Selalunya, momentum harga sahaja akan menarik lebih banyak pembeli menyebabkan momentum itu berterusan. Membeli jenis saham ini memerlukan pendekatan yang lebih praktikal kerana momentum tidak mungkin berterusan selamanya. Sekiranya harganya terlalu tinggi, pulangan jangka panjang tidak mungkin sangat baik, dan harga saham mungkin turun dengan ketara.

Sekiranya anda membeli saham pertumbuhan dan momentum, anda perlu mempertimbangkan pertumbuhan pendapatan syarikat, penilaian, dan momentum harga saham. Selalunya, anda perlu membeli stok apabila harganya sudah meningkat. Sekiranya harga berhenti naik, anda perlu memperhatikan pertumbuhan dan penilaian syarikat untuk memutuskan sama ada anda akan terus dilaburkan.

 • Membeli selepas pembetulan harga saham

Masa terbaik untuk membeli kebanyakan jenis saham adalah selepas kejatuhan pasaran atau pembetulan yang tajam. Ini adalah ketika seluruh pasaran akan menjadi ‘satu penjualan’. Ini adalah masa terbaik untuk membeli saham di mana-mana syarikat dengan model perniagaan yang baik dan tidak terlalu banyak hutang.

Saham individu juga boleh menawarkan peluang apabila stoknya tidak disukai oleh pelabur dan harga saham menurun dengan ketara. Tetapi tidak semua stok pulih, jadi anda harus mempertimbangkan prospek jangka panjang syarikat dengan teliti. Sebaiknya tunggu harga stabil sebelum membeli – harga boleh turun jauh lebih jauh daripada yang anda fikirkan boleh.

Sebelum benar-benar membeli saham, anda juga harus menentukan kriteria yang akan anda gunakan untuk keluar dari stok. Mempunyai rancangan sebelum anda membeli stok akan mengelakkan anda membuat keputusan impulsif di kemudian hari.

Kriteria keluar anda juga harus berkaitan dengan alasan anda membeli stok di tempat pertama. Sekiranya anda membeli berdasarkan momentum harga, maka anda mungkin mahu keluar jika momentum berhenti. Tetapi, jika anda membeli berdasarkan asas syarikat, anda hanya boleh menjual jika asas tersebut berubah, bukan kerana tindakan harga.

8. Masukkan pesanan beli pertama anda

Cepat atau lambat stok akan memenuhi semua kriteria anda untuk melabur dan sudah tiba masanya untuk membuat pelaburan pertama anda. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengira jumlah saham yang akan anda beli. Anda telah memutuskan berapa banyak yang akan anda peruntukkan untuk setiap saham, jadi anda hanya perlu membahagikan jumlah itu dengan harga saham. Memastikan anda membahagikan jumlah dolar dengan harga dolar dan bukan harga dalam sen.

Sebelum memasukkan pesanan beli, anda perlu memutuskan sama ada anda akan menggunakan pesanan had atau pesanan pasaran. Biasanya, pesanan had lebih selamat. Pesanan pasaran mungkin mengakibatkan pembayaran terlalu banyak jika penyebaran tawaran-tawaran berlaku untuk melebar ketika anda memasukkan pesanan anda. Tetapi, jika pasaran bergerak sangat cepat, pesanan pasaran mungkin lebih sesuai.

Tentukan harga yang berpatutan memandangkan julat perdagangan untuk beberapa hari terakhir dan untuk hari ini. Ini adalah harga had untuk pesanan anda. Dalam kebanyakan kes, had anda adalah harga yang anda fikir mempunyai kemungkinan 80% untuk dipenuhi.

Harga had yang lebih tinggi akan memberi anda lebih banyak peluang pesanan anda diisi – tetapi akan memakan keuntungan anda.

Harga had yang lebih rendah akan memberi anda lebih sedikit peluang pesanan diisi – dan ini mungkin mengakibatkan anda perlu membayar harga yang lebih tinggi lagi. Walau bagaimanapun, jika jangka masa anda pendek dan anda ingin memperoleh keuntungan yang cepat, anda mungkin perlu mencari harga yang lebih rendah.

Sekarang setelah anda membeli stok pertama, anda perlu menguruskan kedudukan mengikut kriteria yang anda gunakan untuk membelinya. Anda mungkin mula meragui keputusan anda sekiranya harga saham jatuh. Anda juga mungkin tergoda untuk menjual sekiranya harganya naik dan anda mendapat keuntungan. Ingatlah untuk mengingat rancangan jangka panjang anda dan tetap mematuhinya – harganya akan naik atau turun setiap hari, tetapi itu tidak bermakna anda perlu bertindak.

Kesimpulannya

Sekarang setelah anda membeli stok pertama, anda dapat terus menambahkan stok baru ke portfolio anda secara perlahan. Tidak semestinya terburu-buru – pelaburan adalah permainan jangka panjang. Anda juga harus terus belajar dan membaca sebanyak mungkin mengenai pelaburan dan saham. Mulakan dengan ETF dan stok cip biru dan tambahkan stok yang sedikit berisiko kemudian. Ingat rancangan jangka panjang anda dan elakkan keputusan impulsif – pasaran memberi ganjaran kepada pelabur yang sabar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me