Pembelian BTC runcit mendorong premium suku tahunan lebih tinggi, tetapi institusi mengurangkan kedudukan panjang

Market Watch Weekly adalah tinjauan mengenai pasaran dan perkembangan kripto setiap minggu.

Perhimpunan hujung minggu Bitcoin berjumlah lebih dari $ 1,000 membolehkannya memulihkan sebahagian besar kerugian pertengahan minggu. Mata wang digital terkemuka mengecilkan kerugian mingguan kepada 1.34% setelah ditutup pada $ 19,162 mengikut harga Indeks OKEx BTC. Lonjakan ini memberi kelegaan kepada kenaikan harga setelah BTC menguji $ 17,600 dua kali dalam seminggu. 

Reli yang kuat pada hujung minggu juga ditunjukkan dalam premium niaga hadapan. Tahap asas bulanan berjangka OKEx BTC tiga bulan kini telah mencapai lebih dari 14%, dengan tahap yang serupa dilihat pada 24 November ketika BTC naik ke tahap $ 19,400. Ini menunjukkan bahawa keyakinan pasaran terhadap trend harga untuk tiga bulan akan datang tetap kuat. Sebagai tambahan, premium suku tahunan yang tinggi ini memberi peluang kepada para arbitrageurs.

Berjangka tahunan BTC berjangka tiga bulan. Sumber: miring

Altcoin utama gagal mengungguli sementara OKB memperoleh 10%

Pengunduran Bitcoin pada pertengahan minggu menyebabkan hampir semua altcoin utama gagal mengunggulinya selama seminggu. Ether (ETH) dan Litecoin (LTC) masing-masing turun 2.23% dan 2.52%. Walau bagaimanapun, 

XRP mengalami penjualan dan kehilangan 17% nilainya pada minggu terakhir setelah berakhirnya tayangan SPARK untuk pemegang XRP. Salah satu kemuncak di antara altcoin utama adalah OKB, yang memperoleh lebih daripada 10% dalam tujuh hari terakhir. Secara keseluruhan, altcoin utama gagal mengembangkan trend bebas, dan penguasaan Bitcoin tidak banyak berubah. 

Pulangan mingguan cryptocurrency utama, 12 / 7–12 / 13. Sumber: TradingView

SushiSwap menjadi pemenang penggabungan yearn.finance terbesar

Di sektor DeFi, jumlah nilai terkunci mencapai $ 15 bilion untuk pertama kalinya pada Selasa lalu, tetapi jumlah itu menurun dalam penarikan balik Bitcoin. Dan pada masa yang sama, harga banyak token DeFi utama turun sejak seminggu yang lalu.

Nilai keseluruhan dikunci dalam DeFi. Sumber: Denyutan DeFi

Uniswap (UNI) turun 10.23%, walaupun jumlah tujuh hari masih mengambil 60% perdagangan DEX, seperti Data Dune. Pasaran kekal memberangsangkan di SushiSwap (SUSHI), yang meningkat 7.32% minggu lalu, menjangkakan lebih banyak kenaikan dari penggabungannya dengan kewangan yearn.finance. Compound (COMP) juga meningkat 5% lagi dalam seminggu sementara kebanyakan token DeFi turun 5% hingga 15%. 

Pulangan mingguan token DeFi utama, 12 / 7–12 / 13. Sumber: TradingView

Pelabur institusi mengurangkan kedudukan panjang dengan ketara

CME mengeluarkan niaga hadapan Bitcoin terbaru (pada 8 Disember) data kedudukan pada 12 Disember. Bitcoin berjalan dalam jarak sempit sekitar $ 1,000, kurang arah yang jelas dalam tempoh pelaporan. 

Minat terbuka turun lebih jauh, dari 11,812 ke 11,750 – kembali ke tahap yang pada tiga minggu lalu. Walaupun harga BTC tidak melihat penurunan yang signifikan dalam tempoh pelaporan, pelabur institusi nampaknya telah mengurangkan kedudukan mereka untuk mengawal risiko.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Minat terbuka. Sumber: Quandl

Kedudukan panjang pengurus aset turun dari 626 ke 544, sementara kedudukan pendek meningkat dari 0 hingga 11, menunjukkan kurangnya keyakinan terhadap BTC memecahkan tahap tertinggi.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Bilangan pengurus aset, jangka panjang berbanding pendek. Sumber: Quandl

Kedudukan panjang dana leverage menurun dari 4,509 menjadi 4,365, sementara kedudukan pendek menurun serentak dari 9,375 hingga 9,354.

Secara keseluruhan, pilihan pelabur institusi untuk mengambil keuntungan dan mengurangkan pegangan mereka pada akhir tahun telah dinyatakan dari data pelaporan terkini.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Jumlah dana leveraged, jangka panjang berbanding seluar pendek. Sumber: Quandl

Melihat ke hadapan minggu ini

Dosis pertama vaksin COVID-19 yang dikembangkan oleh Pfizer dan BioNTech akan dihantar di Amerika Syarikat pada hari Isnin, yang dapat menandakan titik balik pandemik.

Dari sudut ekonomi makro, pasaran kini tertumpu pada apakah kedua-dua pihak dalam Kongres A.S. dapat mencapai kesepakatan mengenai rang undang-undang rangsangan kedua. Ini akan menjadi faktor ketidakpastian terbesar yang mempengaruhi arah pasaran yang lebih luas dalam dua minggu akan datang. Federal Reserve juga akan mengadakan mesyuarat FOMC terakhir tahun ini minggu ini.

Di crypto, tarikh akhir untuk menyelesaikan rancangan pampasan untuk bekas Mt. Pengguna Gox adalah 15 Disember. Ini adalah pelanjutan ketiga, yang melibatkan sejumlah 140,000 BTC. Sekiranya Mahkamah Daerah Tokyo dapat memberikan penutupan kepada Mt. yang telah lama ditunggu-tunggu. Bayaran Gox, penerima dapat menjual Bitcoin mereka untuk mengeluarkan wang, memberi tekanan kepada pasaran.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me