Bab XII: Cara Menggunakan Alat Dagangan (Kalkulator & Data Perdagangan)

1. Kalkulator

Sekiranya anda masih belum mengetahui cara menggunakan kalkulator dan tidak tahu bagaimana mengambil untung atau menghentikan kerugian dengan harga yang berpatutan, anda perlu menggunakan kalkulator untuk membantu pengiraan anda.

P&Pengiraan L:

Anda perlu memilih Jenis: panjang atau pendek. Masukkan tahap leverage dalam entri Leverage. Masukkan harga buka, harga tutup dan jumlah dalam entri Harga Buka, Tutup Harga dan Jumlah. Klik Kira untuk memulakan pengiraan. Kemudian, anda boleh mengira jumlah margin yang diperlukan, misalnya P&L dan P&Nisbah L.

Contoh: Anda bersedia untuk membuka kontrak mingguan BTCUSD panjang bersamaan dengan 1 BTC. Leverage adalah 4x. Harga buka ialah 7,164 USD / BTC. Nilai muka setiap kontrak adalah 100 USD / kontrak. Jumlah kontrak yang akan dibuka adalah 7164 * 1/100 = 71 kontrak (dibundarkan ke bilangan bulat terdekat).

Margin = nilai muka * bilangan kontrak / harga terbuka / leverage = 71 * 100 / 7,164 USD / 4 = 0,2477 BTC. Apabila anda ingin keluar pada harga 8.000 USD, P anda&L = (nilai muka * jumlah kontrak / harga terbuka – nilai muka * jumlah kontrak / harga tutup) = (71 * 100 / 7,164 USD – 71 * 100 / 8,000 USD) = 0,1035

P&Nisbah L = P&L / margin = 0.1035 / 0.2477 = 41.80%

Yuran pengambil = (nilai muka * bilangan kontrak) / harga terbuka * Kadar bayaran pengambil

Kadar bayaran berbeza-beza bergantung pada peringkat anda.

Pengiraan harga tutup:

Anda perlu memilih Jenis: panjang atau pendek. Masukkan tahap leverage dalam entri Leverage. Masukkan harga terbuka, jumlah dan anggaran P&L dalam Harga Terbuka, Jumlah dan Est. Entri PL. Klik Kira untuk memulakan pengiraan. Kemudian, anda dapat mengetahui harga tutup yang anda mahukan.

Anda boleh beralih ke Show P&L Ratio dan anda boleh menetapkan P&Nisbah L untuk mengetahui harga tutup yang anda mahukan.

Contoh: Anda bersedia untuk membuka kontrak mingguan BTCUSD panjang bersamaan dengan 1 BTC. Leverage adalah 4x. Harga buka ialah 7,164 USD / BTC. Nilai muka setiap kontrak adalah 100 USD / kontrak. Jumlah kontrak yang akan dibuka adalah 7164 * 1/100 = 71 kontrak (dibundarkan ke bilangan bulat terdekat).

Sekiranya anda menjangkakan keuntungan adalah 0.5 BTC, harga tutup dikira seperti berikut:

P&L = (nilai muka * jumlah kontrak / harga terbuka – nilai muka * bilangan kontrak / harga tutup)

0.5 = (71 * 100 / 7.164 USD – 71 * 100 / harga tutup)

Harga tutup = 14,458.33 USD

Est. pengiraan harga pembubaran:

Anda perlu memilih Mod Margin: silang atau tetap dan Jenis: panjang atau pendek. Masukkan tahap leverage dalam entri Leverage. Masukkan harga terbuka, jumlah dan margin tambah dalam entri Harga Terbuka, Jumlah dan Margin Tambah. Klik Kira untuk memulakan pengiraan. Kemudian, anda dapat mengetahui anggaran harga pembubaran yang anda mahukan.

Contoh: Anda bersedia untuk membuka kontrak mingguan BTCUSD panjang bersamaan dengan 1 BTC. Leverage adalah 4x. Harga buka ialah 7,164 USD / BTC. Nilai muka setiap kontrak adalah 100 USD / kontrak. Bilangan kontrak yang akan dibuka adalah 7164 * 1/100 = 71 kontrak (dibundarkan kepada bilangan bulat terdekat) Anda menambah 0.2 BTC ke margin.

Harga likuidasi = (nisbah margin penyelenggaraan + 1 – kadar yuran) / (1 / harga terbuka rata-rata / leveraj +1 / harga terbuka rata-rata + margin tambah / nilai muka / bilangan kontrak)

Est. harga pembubaran = (0,5% + 1) / (1 / 7,164 USD / 4 + 1 / 7,164 USD + 0,2 / 100/71) = 4,961 USD

2. Data Perdagangan

Data Perdagangan terdiri daripada sekumpulan petunjuk kontrak. Anda boleh mengklik Data Perdagangan untuk memeriksa perinciannya.

Anda boleh memilih cryptocurrency yang ingin anda periksa.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Penunjuk ini menunjukkan nisbah pengguna dengan kedudukan bersih vs panjang dalam jangka masa tertentu. Data tersebut merangkumi data pengguna mengenai niaga hadapan mingguan, dua minggu dan suku tahunan serta pertukaran berterusan (Panjang / Pendek dikira berdasarkan kedudukan BTC bersih pengguna).

Asas

Penunjuk ini menunjukkan perbezaan antara harga niaga hadapan atau swap dan harga indeks spot. Pada waktu tertentu, asas = harga niaga hadapan atau pertukaran – harga indeks spot.

Jumlah Minat dan Dagangan Terbuka

Minat terbuka: Jumlah pegangan jangka panjang dan pendek niaga hadapan dan pertukaran kekal dengan aset pendasar tertentu pada waktu tertentu.

Jumlah dagangan: Jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dengan aset pendasar tertentu dalam jangka masa tertentu.

Taker Beli dan Jual

Jumlah pembelian aktif: Jumlah dagangan pesanan beli aktif dalam jangka masa tertentu (pesanan beli taker), yang merupakan jumlah aliran masuk modal.

Jumlah jualan aktif: Jumlah dagangan pesanan jual aktif dalam jangka masa tertentu (ambil pesanan jual), yang merupakan jumlah aliran keluar modal.

Indeks Sentimen Pedagang Teratas

Penunjuk ini mencerminkan nisbah kedudukan long vs short yang dipegang oleh 100 peniaga teratas. Akaun aktif berhak mendapat satu suara, tanpa mengira ukuran kedudukannya (hanya akaun yang memegang jawatan dikira sebagai aktif).

Margin Purata Pedagang Teratas Digunakan

Petunjuk ini menggambarkan bagaimana 100 peniaga teratas menggunakan dana mereka dalam akaun margin mereka. Tidak seperti Indeks Sentimen Pedagang Teratas (TTSI), penunjuk ini tidak memberikan maklum balas berdasarkan pengundian. Sebaliknya, ia dikira berdasarkan peratusan purata margin awal yang digunakan oleh peniaga teratas tersebut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

880 92f ad9 f8a d92 725 185