Jay Hao: Di Pasar Crypto – Penurunan Kadar, Pelonggaran Kuantitatif, Pemutus Litar & Masa Depan

Minggu ini, Federal Reserve menurunkan julat sasaran kadar faedah penanda aras kepada 0-0.25% dan melancarkan program pelonggaran kuantitatif $ 700 bilion. Walau bagaimanapun, pasaran mengambil ini secara negatif, merupakan penurunan indeks niaga hadapan saham AS. Perkara yang sama juga berlaku di pasaran Bitcoin, di mana harga BTC melepaskan semua keuntungan setelah kenaikan sebentar. Apa alasan Fed melancarkan QE 10 tahun kemudian? Apa kesannya terhadap cryptocurrency, industri blockchain, dan ekonomi digital secara keseluruhan? Adakah layak untuk pasaran crypto mengembangkan pemutus litar untuk melindungi daripada penjualan panik?

Keperluan pelonggaran kuantitatif

Walaupun ramai yang terkejut bahawa Fed tiba-tiba memutuskan untuk melancarkan QE, tetapi saya sama sekali tidak terkejut. Tidak dapat dielakkan oleh Fed untuk melakukannya. Kenapa? Oleh kerana pemerintah AS pada dasarnya kehabisan alat dasar monetari konvensional untuk menangani krisis kecairan – mereka telah mengurangkan kadar faedah.

Fed biasanya akan menurunkan kadar Dana Rizab Persekutuan untuk menyuntikkan kecairan ke pasaran ketika menghadapi krisis kewangan atau ekonomi. Minggu lalu, mereka secara langsung memangkas suku bunga sasaran sebanyak 50 mata asas dan mengekalkannya pada tahap rendah 1,25%, tetapi masih tidak dapat menyelesaikan krisis kecairan dan kejatuhan berterusan di pasaran AS.

Kadar faedah penanda aras persekutuan hanya dapat diturunkan menjadi sifar, dan hampir tidak ada ruang untuk pengurangan selanjutnya untuk kadar faedah rendahnya sekarang iaitu 1,25%. Sekiranya kadar faedah yang sangat rendah (kadar faedah sifar) masih tidak dapat membantu mengurangkan kecairan pasaran, Fed tidak akan mempunyai pilihan selain mencari dasar monetari yang tidak konvensional dengan melancarkan pelonggaran kuantitatif.

Apakah perbezaan antara penurunan kadar dan pelonggaran kuantitatif? Pemotongan kadar bermaksud mengurangkan kos dana dan memasukkan kecairan ke dalam pasaran dengan mengatur kos pinjaman pasaran; sementara pelonggaran kuantitatif meningkatkan jumlah dana pasaran untuk menyuntikkan kecairan ke bank dengan terus membeli sebilangan besar bon kerajaan, memaksa bank untuk meminjamkan wang walaupun tidak ada suku bunga, dan dengan itu meningkatkan kecairan pasaran. Oleh itu, pelonggaran kuantitatif dianggap sebagai penyelesaian yang tidak konvensional untuk mengekalkan kecairan pasaran ketika suku bunga jatuh.

Mengapa QE membawa kepada kejatuhan pasaran?

Oleh kerana kadar faedah sifar dan dasar pelonggaran kuantitatif bertujuan menyuntikkan kecairan ke pasaran, maka mengapa pasaran niaga hadapan saham AS merosot? Apakah kesannya terhadap cryptocurrency pada masa akan datang?

Milton Friedman pernah mengatakan bahawa sukar bagi dasar budi bicara untuk mencapai kesan yang diinginkan, dan kadang-kadang mereka juga boleh menjadi bumerang. Skala pelonggaran monetari kali ini telah melebihi jangkaan pasaran, bukan saja mereka menurunkan julat suku bunga menjadi hampir sifar, tetapi mereka juga secara langsung melancarkan pelonggaran kuantitatif. The Fed benar-benar keluar sepanjang masa ini dari segi dasar monetari konvensional. Sekiranya terdapat krisis kewangan lain di masa depan, Fed hanya tinggal dengan kad QE.

Lebih penting lagi, langkah tersebut juga memberi isyarat negatif kepada pasar – jika bukan krisis kewangan yang serius, mengapa Fed melaksanakan penyelesaian skala besar? Apa yang Fed memang memberi isyarat bahawa mereka pesimis terhadap prospek ekonomi, yang mencetuskan kebimbangan pasar dan menyebabkan terjun.

Bagaimana QE akan mempengaruhi pasaran crypto?

Jadi, bagaimana ini mempengaruhi pasaran kripto? Secara teori, dasar monetari Fed yang longgar akan mendorong kenaikan harga Bitcoin dalam jangka pertengahan hingga panjang. Pada masa ini, kami dapat menjangkakan ia boleh mempengaruhi cryptos dengan dua cara:

1. Dasar monetari yang longgar → kenaikan kredit bank → peningkatan kecairan → sebahagian daripada peningkatan dana akan mengalir ke pasaran kripto dan menaikkan harga kripto

2. Dasar monetari yang longgar → penurunan kadar faedah pasaran → pengembalian aset aset dalam dolar jatuh → dana mengalir keluar dari pasaran dolar dan dolar menyusut nilai → sebahagian dana mengalir ke pasaran kripto dan menaikkan harga kripto

Perhatikan bahawa dua jangkaan di atas kebanyakannya bersifat teori. Tidak dapat dipastikan sama ada kadar faedah dan harga Bitcoin berkorelasi. Oleh kerana cryptocurrency, seperti Bitcoin, belum dimasukkan ke dalam kumpulan peruntukan aset kebanyakan institusi pelaburan global, mungkin perlu waktu lebih lama untuk pengurangan kadar berlaku. Oleh itu, pasaran kripto, terutamanya harga Bitcoin, hampir tidak dipengaruhi oleh dasar monetari longgar Fed dalam jangka pendek, tetapi kita mungkin menjangkakan ia akan berlaku dalam jangka masa pertengahan hingga jangka panjang.

Pemutus litar untuk pasaran kripto tidak dapat dilaksanakan

Sebaliknya, pasaran saham A.S. melancarkan pemutus litar empat kali di tengah kejutan pasaran baru-baru ini. Ini telah menimbulkan perdebatan di kalangan masyarakat crypto mengenai kemungkinan menubuhkan sistem pemutus litar (curb perdagangan) untuk pertukaran kripto.

Pemutus litar adalah mekanisme pelindung yang dapat melindungi kepentingan pelabur kecil dan sederhana dan mencegah mereka daripada mengalami kerugian yang dramatik. Namun, ketika datang ke pasaran cryptocurrency, sukar untuk diterapkan. Inilah sebabnya.

Pertama, turun naik di pasaran crypto adalah tinggi. Akan sukar untuk menetapkan ambang untuk pemutus litar. Melihat pasaran tradisional, sistem pemutus litar telah mengalami banyak perubahan selama bertahun-tahun dengan harapan ia tidak akan dicetuskan. Kerana apabila berlaku, bukan sahaja akan menghentikan perdagangan, tetapi pasti akan mengganggu pasaran. Di pasaran saham AS, pemutus litar akan berlaku sekiranya S&Indeks P 500 masing-masing turun 7%, 13%, atau 20%. Dalam dua dekad yang lalu, pemutus litar dipicu dua kali berikutan penurunan 7%. Mari kita lihat kembali pasaran cryptocurrency. Menurut data pada tahun 2019, median perubahan harga bitcoin harian adalah 12%, yang bermaksud bahawa jika kita menetapkan pemutus litar pada 7%, pasaran perdagangan bitcoin mungkin mengalami banyak pengurangan, yang merosot ke seluruh pasaran crypto.

Terlebih lagi, pasaran cryptocurrency beroperasi 24/7 dan cryptocurrency didagangkan di banyak bursa. Bayangkan jika platform perdagangan dilaksanakan dan mematikan pemutus litar, akan ada perbezaan harga aset kripto di bursa, mendorong pelabur untuk mencari arbitraj. Akhirnya, pemutus litar akan gagal pada tujuannya.

Sebagai contoh, Exchange A telah melaksanakan pemutus litar untuk Bitcoin. Pada suatu hari, harga Bitcoin menjunam secara besar-besaran. Exchange A mencetuskan pemutus litar, dan harga Bitcoinnya kekal pada $ 9,000. Pada masa yang sama, harga pasaran Bitcoin telah jatuh ke $ 8,000 di bursa lain. Di sana, jurang mewujudkan peluang arbitraj untuk peniaga. Apabila Exchange A meneruskan perdagangan setelah berhenti, harga Bitcoin di platformnya akan jatuh ke $ 8,000 kerana kesan arbitraj. Dari kes ini, kita dapat melihat bahawa pemutus litar sama sekali tidak berkesan untuk pasaran kripto terbuka.

Bagaimana jika semua pertukaran atau pertukaran utama dalam industri mencapai kata sepakat untuk melaksanakan sistem pemutus litar seragam? Adakah ia akan berjaya?

Jawapannya adalah tidak. Kerana pakatan seperti itu sebenarnya kartel (Organisasi Negara Pengeksport Petroleum, atau OPEC, adalah contoh kartel), yang secara semula jadi tidak stabil kerana anggotanya cenderung mempunyai motif yang menipu. Keadaan seperti itu adalah dilema tahanan. Itu menyiratkan, apabila pemutus litar dipicu, jika beberapa pertukaran dalam perikatan berdagang secara diam-diam, ia akan membawa manfaat besar bagi mereka dari segi bahagian pasaran dan pendapatan, yang kemudian akan mendorong anggota lain untuk mengikutinya. Kemudian, keseimbangan Nash akan terbentuk – pertukaran akan diperdagangkan di bawah meja atau meninggalkan sistem pemutus litar sepenuhnya. Akhirnya, sistem akan lumpuh. Kejatuhan minyak baru-baru ini juga merupakan contoh dilema tahanan – Arab Saudi menuntut Rusia untuk mengurangkan pengeluaran minyaknya, tetapi yang terakhir menolak pangsa pasar dan pendapatannya. Keruntuhan rundingan menyebabkan kenaikan bekalan minyak Arab Saudi, yang terus menurunkan harga minyak mentah kepada air botol yang lebih murah. Sekiranya kedua-dua pihak mematuhi perjanjian pengurangan pengeluaran sejak awal, keadaannya akan berbeza sekarang.

Dasar kewangan gagal

Sebenarnya, kita tidak seharusnya hanya fokus pada turun naik cryptocurrency, tetapi juga memikirkan masa depan ekonomi crypto selepas pemotongan Fed. Perlu diperhatikan bahawa dasar QE agresif Fed tidak hanya gagal menghidupkan semula pasaran kewangan tradisional, tetapi mengakibatkan terjun tajam.

Bukan rahsia lagi bahawa apa yang disebut dasar pelonggaran kuantitatif sama dengan mencetak wang. Dengan meningkatkan penawaran wang untuk melaksanakan QE, Fed sebenarnya mengumpulkan kenaikan dari dunia untuk meringankan tekanan pembayaran hutang AS kerana penyusutan dolar yang berterusan. Oleh itu, beberapa negara percaya bahawa ia adalah tindakan yang memudaratkan kepentingan mereka. Juga, keberkesanan pendekatan budi bicara ini diragukan. Milton Friedman, ahli ekonomi pemenang Hadiah Nobel Amerika, menyatakan bahawa kerana kebijakan budi bicara mempunyai kelewatan masa di pasaran mata wang, rangsangan berlebihan atau penguncupan berlebihan boleh mengakibatkan kesan buruk terhadap kegiatan ekonomi.

Atas alasan di atas, Friedman mengusulkan “peraturan tunggal”, yang menunjukkan bahawa Fed harus menjalankan kebijakan monetari berdasarkan pertumbuhan ekonomi AS yang diharapkan untuk memastikan kadar pertumbuhan penawaran dolar tetap seiring dengan pertumbuhan ekonomi negara. Di samping itu, pemerintah tidak boleh melakukan bentuk campur tangan mata wang dan bersikap terbuka terhadap tangan pasar yang tidak dapat dilihat untuk menjaga keseimbangan ekonomi. Selepas itu, beberapa ahli ekonomi, seperti Robert Mundell, mengembangkan teori untuk mencadangkan untuk mengubah satu-satunya arah dasar monetari Fed dari "bekalan wang" ke "inflasi".

Kembali pada tahun 1970-an ketika ekonomi AS menghadapi stagflasi dan dasar Keynesian gagal, Ketua Fed ketika itu Paul Volcker melaksanakan satu siri dasar monetari berdasarkan prinsip peraturan tunggal, yang berjaya menyelamatkan AS dari stagflasi dan mengukuhkan status dolar sebagai dunia mata wang terkemuka. Dia juga terkenal sebagai Ketua Fed yang terhebat.

Namun, setelah Alan Greenspan mengambil alih sebagai Ketua Fed, sistem peraturan tunggal hanya wujud atas nama. Sejak itu, Fed mengekalkan kadar rendah dan mengeluarkan banyak wang untuk mendorong pertumbuhan di pasaran harta tanah dan modal, yang secara tidak langsung membawa kepada krisis gadai janji subprima pada tahun 2008. Lebih-lebih lagi, dasar monetari Fed sering dikenakan campur tangan politik yang melayani ahli politik . Sebagai contoh, setelah Trump memegang jawatan pada tahun 2017, dia selalu menganggap ledakan pasaran saham sebagai salah satu pencapaiannya dan mendesak Fed untuk pengurangan suku bunga. Ini memberikan bayangan mengenai kebebasan dasar monetari Fed.

Bitcoin adalah rujukan yang baik untuk ekonomi dunia nyata

Bagaimana untuk memastikan dasar monetari negara mengekalkan kesinambungan antara pentadbiran dan bebas dari campur tangan parti politik? Saya fikir Bitcoin memberi kita contoh yang baik. Walaupun saya tidak bersetuju bahawa had bekalan token pada Bitcoin harus diterapkan pada sistem kewangan moden kerana ia akan menyebabkan deflasi dan kemurungan ekonomi, konsep "kod adalah undang-undang" adalah rujukan berharga bagi kita. Bank pusat dapat membuat mata wang digital mereka sendiri untuk mencegah campur tangan politik dan penyalahgunaan dasar monetari. Sekiranya prinsip peraturan tunggal diadopsi dalam sistem penerbitan mata wang digital, ini dapat mengelakkan penurunan nilai mata wang kredit dan mengekalkan pertumbuhan ekonomi yang normal.

Teknologi dan cryptocurrency blockchain akan memainkan peranan penting dalam andaian di atas. Sudah tentu, ini hanya impian saya setakat ini. Masih ada jalan panjang untuk mencapai kejayaan teknologi blockchain dan cryptocurrency. Semua pihak dalam komuniti blockchain dan crypto harus bekerjasama untuk mewujudkan impian itu.

Ikuti OKEx pada:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_Bahasa Inggeris

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me