Akaun Bersatu OKEx: Bagaimana margin portfolio memberi keuntungan kepada peniaga dan kecairan dalam kenyataan?

Pada 18 Januari, kami mengadakan Perbincangan OKEx dengan tiga peniaga untuk membincangkan Akaun Bersatu OKEx – berikut adalah sorotan!

OKEx akan melancarkan sistem perdagangan baru, Unified Account. Pengguna secara serentak dapat melakukan perdagangan spot dan derivatif dalam pelbagai mata wang dari satu akaun, tanpa perlu memindahkan dana berulang-ulang antara beberapa akaun – menjadikan proses perdagangan lebih mudah daripada sebelumnya.

Dalam Ceramah OKEx ini, kami menjemput tiga peniaga untuk memberi pandangan mereka mengenai Akaun Bersatu yang baru. Lennix Lai, pengarah pasaran kewangan di OKEx, memoderasi panel ini dengan tiga tetamu terkenal kami:

  • Joseph Chang, pengasas bersama Liquibit
  • Sam Trabucco, peniaga di Alemeda Research
  • Danny Yuan, pengasas bersama 8 Blocks Capital

Berikut adalah petikan ringkas dari perbincangan Perbincangan OKEx ini. Untuk menonton video penuh, tekan di sini!

____________________________________________________________________________

Lennix Lai: Saya rasa soalan pertama untuk tetamu kami adalah: Adakah anda merasa sangat berintensifkan modal untuk berdagang di semua bursa sekarang? Bukan hanya di OKEx tetapi juga dengan pertukaran lain – jadi, dari segi modal, adakah anda fikir ia sebenarnya menjadi perhatian firma perdagangan?

Sam Trabucco: Untuk menjawabnya, saya sebenarnya fikir saya akan mengambil sedikit anekdot mulai 12 Mac, yang merupakan hari yang saya pasti semua orang dalam perdagangan kripto ingat.

Kelajuan blockchain menjadi sangat perlahan; pada dasarnya mustahil untuk memindahkan mana-mana tempat – seperti BTC, misalnya – antara dua pertukaran. Kami memerlukan berjam-jam, dan itulah alasan tepat bahawa banyak produk berbeza yang hampir sama antara dua pertukaran yang berbeza (seperti, misalnya, suku OKEx dan suku suku Huobi) berdagang dengan premium yang sangat berbeza di tempat untuk jam dan jam. Tidak mungkin untuk menutup penyebaran ini bagi banyak orang kerana mereka tidak dapat memperoleh modal antara kedua-dua bursa. Perkara seperti ini berlaku di seluruh pasaran, di setiap produk.

Itu adalah contoh yang melampau, tetapi perkara yang lebih kecil berlaku sepanjang masa. Anda tidak boleh pindah. Anda tidak dapat memutuskan bahawa anda mahukan modal yang anda miliki di satu bursa menjadi yang lain dan memilikinya dengan segera. Anda sebenarnya harus memindahkannya, dan blockchain tidak cenderung seketika. Ini adalah masalah berskala besar untuk syarikat seperti Alameda, yang berdagang di setiap produk, di setiap bursa, dan mempunyai banyak jenis modal yang bergerak. Ini adalah masalah yang sebenarnya kita tidak mempunyai penyelesaian yang luar biasa. Saya tidak fikir ada yang mengagumkan, kerana perdagangan terbaik pada masa tertentu berubah dengan cepat – terutamanya di pasaran yang semewah kripto akhir-akhir ini.

Kami mungkin memutuskan dalam beberapa minit kami mahukan kedudukan besar dalam produk satu ini di bursa satu ini dan kemudian mungkin akan menjadi kurang menarik dalam satu jam, dan kami harus memindahkan modal melintasi blockchain ke perkara lain. Kecekapan modal adalah perhatian besar bagi kita sepanjang masa. Ini adalah sesuatu yang mungkin kita belanjakan peratusan masa kita yang jauh lebih tinggi daripada yang diharapkan oleh orang dan, secara amnya, setiap langkah untuk menjadikan pengurusan modal lebih cekap – seperti beralih ke sistem rentas margin seperti sistem margin baru OKEx – menjadikannya perdagangan lebih baik kerana anda mempunyai lebih banyak pilihan dan anda tidak perlu mempunyai keprihatinan khusus mengenai jenis modal yang anda miliki di tempat tertentu. Ini hanya membolehkan anda melakukan lebih banyak perdagangan, yang selalu baik untuk kami.

Lennix: Bagaimana dengan anda, Danny? Adakah anda mempunyai modal yang tidak terhad untuk diperdagangkan, sehingga anda tidak mempunyai masalah modal?

Danny Yuan: Nah, modal kita mungkin jauh lebih terhad daripada Alameda, dan memang sangat intensif untuk berdagang di semua bursa – terutamanya derivatif, yang merupakan sebahagian besar dari apa yang kita jual.

Sebilangan besar pertukaran – terutamanya OKEx, Huobi dan beberapa yang lain – menghendaki anda mempunyai dana yang berasingan untuk memperdagangkan niaga hadapan berjangka dan pertukaran yang dipinggirkan dengan syiling. Kami mempunyai pertukaran berjangka USDT dan pertukaran margin-USDT, jadi kami perlu mengetepikan dana berasingan untuk memperdagangkan semua syiling yang berbeza ini. Ia semakin intensif.

Kami berdagang lebih dari 40 asas yang berbeza, jadi kami ingin menggunakan sepenuhnya semua dana kami ketika berdagang. Agar kami dapat kembali, anda tahu, beberapa ROI 100% setiap tahun, kami menggunakan jumlah leverage yang lumayan ketika kami berdagang derivatif. Kerana risiko pembubaran, kami ingin menggunakan leverage yang sangat selamat yang kami anggap sesuai untuk produk tersebut, oleh itu kami biasanya menghadkan ukuran ketepatan kami berdasarkan modal yang ada pada produk tersebut.

Lennix: Bagaimana dengan anda, Joseph? Adakah anda hanya menumpukan pada satu produk atau anda juga perlu banyak berniaga?

Joseph Chang: Kami mungkin berdagang hingga 20 yang mendasari, mari kita sebut, lapan hingga 10 pertukaran. Kami mempunyai masalah yang sama seperti yang telah disebutkan oleh orang lain.

Saya rasa ia berguna untuk dibandingkan dengan kelas aset tradisional. Sekiranya anda berada dalam ekuiti – anda tahu, FX dan komoditi – secara amnya, pasaran tersebut sangat maju. Anda mempunyai broker utama. Anda mempunyai pusat penjelasan pusat. Anda mempunyai penjaga yang dapat membantu anda meninggalkan semua aset anda di satu tempat sambil mempunyai kemampuan untuk berniaga di tempat yang berbeza. Di crypto, kita belum ada, betul?

Jadi, maksud saya, ada keperluan, dalam kebanyakan kes, membiayai setiap perdagangan di setiap tempat. Maksud saya, ada beberapa pengecualian, tetapi itu umumnya peraturannya. Ia sangat tidak cekap, jadi anda harus mempertimbangkan semua faktor yang baru sahaja disebutkan oleh Danny dan Sam untuk menguruskan risiko – dan dengan jumlah modal yang sama, anda boleh mengambil lebih banyak pendedahan dan kelas aset lain daripada anda boleh dalam crypto, berpotensi.

Ringkasan ini telah diedit dan dipadatkan agar lebih jelas.

Ingin mencuba Akaun Bersatu untuk diri anda sendiri? Bersandar bagaimana mengujinya di sini.

Ikuti OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

7a0 2c9 5ee 90e 359 0b2 5e6