Pengenalan asas kripto dan Bitcoin untuk pemula

Gambaran keseluruhan metrik pasaran utama untuk Bitcoin dan cryptocurrency

Dengan minat yang semakin meningkat dari pelabur institusi, Bitcoin dan cryptocurrency muncul sebagai kelas aset alternatif, dengan harganya mencapai tahap baru tahun ini. Liputan media yang dihasilkan ditambah dengan tumpuan pada harga crypto secara semula jadi telah menarik lebih banyak pelabur runcit ke ruang tersebut.

Namun, seperti yang berlaku pada hype 2017 mengenai penawaran duit syiling awal, terdapat ribuan aset crypto yang tersedia untuk peniaga runcit, tetapi mereka sangat berbeza dari segi utiliti dan penggunaan sebenarnya. Dalam panduan ini, kami bertujuan untuk memperkenalkan metrik dan faktor utama yang mendorong Bitcoin dan berkaitan dengan kebanyakan cryptocurrency, yang membolehkan pendatang baru menilai pelbagai projek dan protokol.

Metrik utama yang kami pilih dikelaskan kepada tiga kategori:

  • Metrik rangkaian
  • Sukatan projek
  • Sukatan kewangan

Metrik rangkaian

Metrik ini menunjukkan tahap kesihatan rangkaian blockchain, dari segi penggunaan dan keselamatannya, dan termasuk statistik transaksi, jumlah alamat dan statistik lain yang dibincangkan di bawah.

Kiraan transaksi

Kiraan transaksi mengukur jumlah transaksi pada rangkaian blockchain. Secara amnya, transaksi yang tinggi menunjukkan penggunaan yang tinggi. Walau bagaimanapun, urus niaga sahaja bukan petunjuk yang baik untuk penggunaan rangkaian, kerana jumlah hanya dapat meningkat dengan jumlah yang sangat kecil dipindahkan antara alamat yang sama berulang kali.

Pengguna dapat melihat transaksi untuk mana-mana rangkaian blockchain awam menggunakan laman web seperti Blockchain.com, Etherscan, dll.

Jumlah transaksi di blockchain Bitcoin telah melampaui 600 juta. Sumber: Blockchain.com

Nilai urus niaga

Metrik ini menunjukkan kepada kami jumlah nilai yang ditukar pada rangkaian blockchain dalam jangka masa yang ditetapkan. Secara amnya, ini adalah metrik yang lebih dipercayai daripada jumlah urus niaga yang mudah, tetapi juga boleh meningkat dengan mengitar aset di antara dompet.

Nilai transaksi diperoleh dengan mengalikan jumlah urus niaga dalam satu tempoh dengan jumlah (duit syiling atau USD) ditransaksikan dalam setiap transaksi. Contohnya, jika terdapat 200 transaksi $ 100 setiap satu di rangkaian Ethereum dalam sehari, jumlah nilai transaksi adalah 200 x $ 100 = $ 20,000.

Anggaran nilai transaksi Bitcoin baru-baru ini mencapai tahap tertinggi sepanjang masa $ 10.835 bilion. Sumber: Blockchain.com

Jumlah nilai dikunci

Metrik yang dipopularkan oleh boom DeFi, jumlah nilai terkunci mengukur jumlah nilai semua aset digital yang terkunci dalam kontrak pintar. Biasanya dilambangkan dalam USD, ETH atau token asli protokol.

TVL adalah metrik yang banyak digunakan untuk menilai penerapan protokol DeFi, kerana mengukur nilai aset yang dipertaruhkan oleh pengguna. Metrik ini boleh diakses melalui Nadi DeFi atau DeBank.

Dengan cara yang sama, jumlah yang dimasukkan dalam blockchain bukti-kepentingan mengukur minat pengguna terhadap protokol dari masa ke masa dan kesediaan mereka untuk menyokongnya, berbanding dengan perdagangan token asli.

Pasaran DeFi baru-baru ini mencapai tonggak penting kerana nilai terkunci melebihi $ 40 bilion. Sumber: Denyutan DeFi

Alamat aktif

Seperti namanya, metrik ini menunjukkan jumlah alamat aktif di rangkaian blockchain. Secara amnya, semakin tinggi jumlah ini, semakin banyak pengguna rangkaian yang dipercayai.

Walaupun satu entiti dapat menyimpan lebih dari satu alamat, aktiviti alamat aktif diklasifikasikan ke alamat pengiriman, penerimaan dan unik, dan sering digunakan sebagai petunjuk umum penerapan dan desentralisasi rangkaian.

Metrik ini dapat dilihat menggunakan penyedia data seperti Kaca kaca dan melalui penjelajah blockchain seperti Blockchain.com.

Terdapat lebih daripada 135 juta alamat unik di rangkaian Ethereum. Sumber: Ethercan

Bayaran transaksi

Bayaran transaksi dibayar oleh pengguna rangkaian dan diperoleh oleh pelombong atau pihak berkepentingan. Metrik ini biasanya dilambangkan dalam USD atau token asli rangkaian dan juga dapat diakses melalui laman web yang disebutkan di atas.

Terutama, yuran transaksi cenderung meningkat apabila rangkaian blockchain sesak, sama ada Bitcoin atau Ethereum. Ini kerana dalam tempoh aktiviti tinggi pelombong secara semula jadi mengutamakan transaksi dengan bayaran yang lebih tinggi. Oleh itu, untuk mengelakkan masa menunggu yang lama, pengguna menawarkan bayaran yang lebih tinggi untuk memastikan transaksi mereka disahkan.

Jumlah yuran transaksi di rangkaian Bitcoin mencapai puncak semasa gembar-gembur pasaran ICO 2017. Sumber: Blockchain.com

Kadar Hash

Tahap kecurangan adalah salah satu petunjuk yang paling biasa untuk menilai tahap keberkesanan bukti kerja. Secara amnya, semakin banyak daya pengkomputeran yang dilakukan ke rangkaian PoW, semakin tinggi kadar hashnya, dan semakin selamat dan cenderung mengalami serangan 51%.

Rangkaian blockchain dengan kadar hash rendah rentan terhadap pelaku buruk yang dapat bersaing dengan pelombong yang ada di rangkaian dan menumbangkan percubaan mereka untuk mengesahkan blok baru.

Rangkaian yang popular di kalangan pelombong, seperti Bitcoin, biasanya mempunyai kadar hash yang tinggi. Apabila pelombong baru bergabung dengan rangkaian, kadar hash naik, sedangkan ketika pelombong meninggalkan rangkaian, metrik akan turun.

Kadar hash rangkaian Bitcoin mencapai tahap tertinggi sepanjang masa iaitu 165 juta TH / s pada 9 Februari. Sumber: Blockchain.com

Pembahagian dan pegangan besar

Pada masa penulisan, Carta BitInfo menunjukkan bahawa alamat dengan minimum 1.000 BTC memegang 42.96% daripada jumlah BTC dalam edaran. Secara amnya, metrik pengedaran adalah petunjuk yang baik untuk mengetahui apakah token atau koin yang mendasari diedarkan dengan secukupnya, berbanding dengan beberapa entiti yang mempunyai bekalan yang mengawal.

Peningkatan dompet dengan pegangan yang lebih kecil juga menunjukkan peningkatan minat dan penggunaan runcit.

Terdapat tiga alamat Bitcoin yang memiliki 2% daripada jumlah bekalan Bitcoin. Sumber: Carta BitInfo

Sukatan projek

Metrik projek bersifat kualitatif dan kebanyakannya menggambarkan visi dan matlamat pembangunan pasukan di sebalik protokol. Contoh utama ini termasuk kertas putih, struktur pasukan, tokenomik dan banyak lagi.

Kertas putih projek

Membaca kertas putih projek adalah mustahak bagi pengguna untuk mendapatkan pemahaman asas mengenai protokol, reka bentuk, utiliti dan cryptocurrency asli. Semasa mengkaji kertas putih, pengguna harus mempertimbangkan:

  • Rasional dan visi projek
  • Gunakan kes dengan pelanggan sasaran yang jelas
  • Sifat teknikal utama projek, seperti mekanisme konsensus yang digunakan
  • Peta jalan projek terperinci
  • Tokenomics dengan penggunaan dan pengedaran token

Selain daripada kertas putih projek, pengguna boleh merujuk kepada satu halaman untuk ringkasan projek. Kertas putih teknikal, yang biasanya dilihat dalam protokol blockchain awam, membolehkan pengguna memperoleh pemahaman teknikal mendalam mengenai projek ini.

Pasukan

Penting untuk mengetahui mengenai pengasas dan pasukan di sebalik projek sebelum anda mempertimbangkan untuk melabur. Ketelusan, kelayakan dan rekod prestasi sebelumnya adalah faktor yang perlu dicari.

Laman web dan saluran media sosial

Laman web yang betul ditambah dengan kehadiran media sosial yang aktif adalah petunjuk populariti projek. Saluran seperti Telegram dan Discord juga bagus untuk menjadi sebahagian daripada komuniti dan memerhatikan projek dengan teliti dari segi komunikasi dan kemajuan pasukan.

Sumbangan Github

Github adalah laman web masuk untuk pengguna mengesan kemajuan pembangunan. Jumlah komit yang diserahkan adalah metrik biasa untuk mengesan projek.

Pengguna boleh merujuk kepada Github Stars untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pembangun dan cadangan utama dalam projek cryptocurrency. Penyumbang yang mendapat bintang terbanyak biasanya adalah pembangun utama protokol dan repositori dengan bintang terbanyak adalah cadangan utama yang dibincangkan di kalangan komuniti pemaju.

Tokenomik

Tokenomik dalam kertas putih projek menggambarkan mekanisme pengedaran dan ekonomi token projek yang dicadangkan. Beberapa statistik penting di sini merangkumi jumlah penawaran, kadar pengeluaran, komitmen pembelian balik, dan peruntukan token kepada pasukan projek dan perbendaharaan.

Sekiranya kebanyakan token diperuntukkan kepada pengasas dan perbendaharaan, harga token dapat dimanipulasi dengan mudah dan projek tersebut akan menjadi pelaburan berisiko bagi pengguna. Namun, jika terlalu sedikit yang diperuntukkan untuk mereka, mungkin sumber daya atau insentif tidak mencukupi untuk mengembangkan ekosistem.

Sukatan kewangan

Metrik kewangan merujuk kepada statistik seperti permodalan pasaran, kecairan dan data bekalan token.

Permodalan pasaran

Permodalan pasaran mewakili keseluruhan nilai rangkaian cryptocurrency dan dikira dengan mengalikan harga semasa dengan penawaran token yang beredar. Metrik ini sering digunakan untuk menganggar potensi pertumbuhan cryptocurrency.

Sebilangan besar senarai duit syiling teratas, seperti yang ada CoinGecko, diperingkat dari segi permodalan pasaran, dan pada masa penulisan Bitcoin dan Ethereum berada di dua tempat pertama.

Permodalan pasaran Bitcoin mencapai $ 900 bilion untuk pertama kalinya pada 14 Februari. Sumber: CoinGecko

Jumlah kecairan dan perdagangan

Kecairan merujuk kepada seberapa mudah aset kripto dapat dibeli dan dijual di pasaran. Kecairan aset kripto dapat dinilai oleh faktor-faktor seperti jumlah dagangan 24 jam, jumlah pasangan perdagangan yang tersedia di pasaran dan jumlah alamat aktif yang memegang token.

Tether (USDT) adalah cryptocurrency yang paling kerap diperdagangkan pada masa penulisan. Sumber: CoinGecko

Mekanisme bekalan

Bekalan maksimum, bekalan beredar dan jumlah penawaran adalah metrik utama dalam mekanisme pembekalan token. Penawaran maksimum merangkumi semua token yang sedang beredar dan juga token yang belum dikeluarkan.

Penawaran yang beredar merujuk kepada jumlah syiling atau token yang tersedia untuk umum dan diperdagangkan di pasaran. Statistik bekalan berada di tengah-tengah kebanyakan model dan perbincangan penilaian harga.

Bitcoin mempunyai bekalan beredar 18,630,100. Sumber: CoinGecko

Faktor-faktor risiko

Ruang crypto adalah persekitaran berisiko tinggi kerana pelbagai cabaran, mulai dari kelewatan teknikal hingga pengurangan peraturan dan risiko keselamatan lain yang perlu diketahui pengguna.

Risiko undang-undang / peraturan

Token kripto boleh dikenakan risiko peraturan atau undang-undang bergantung pada mekanisme penerbitan token dan / atau bidang kuasa operasi mereka. Contohnya, jika token dikeluarkan melalui tawaran duit syiling awal di Amerika Syarikat, token tersebut mungkin menghadapi tuntutan mahkamah dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. untuk penawaran sekuriti yang tidak berdaftar..

Contoh terbaru risiko pengawalseliaan yang dihadapi oleh projek crypto adalah Ripple. Syarikat di sebalik cryptocurrency keenam terbesar, XRP, baru-baru ini didakwa oleh SEC A.S. kerana tawaran sekuriti $ 1.3 bilion yang tidak didaftarkan pada tahun 2013.

Risiko kontrak / keselamatan pintar

Terlepas dari visi dan kemajuan projek, eksploitasi keselamatan merupakan ancaman berterusan dan dapat menyebabkan kehilangan dana. Memandangkan bagaimana pembangun dapat menjiplak kod dengan mudah, pengguna harus memperhatikan projek yang telah diaudit secara bebas oleh firma keselamatan.

Kerentanan kontrak pintar, seperti serangan pinjaman kilat, tetap berlaku di pasaran kewangan yang terdesentralisasi dan mengakibatkan kerugian $ 48 juta setakat ini pada tahun 2021.

Risiko perniagaan

Untuk protokol cryptocurrency, landskap persaingan kes penggunaan masing-masing memberikan risiko perniagaan kepada pengguna. Sebagai contoh, token yang mewakili pertukaran kripto yang terdesentralisasi menghadapi persaingan dari pertukaran terdesentralisasi dan institusi kewangan tradisional yang mungkin lebih mapan. Contoh lain ialah token pembayaran, di mana mereka menghadapi persaingan dari syarikat pembayaran tradisional seperti PayPal.

Menutup fikiran

Bitcoin dan cryptocurrency lain semakin popular di kalangan peniaga runcit dalam jangka masa kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, pengguna harus tetap memperhatikan risiko yang wujud dan mempertimbangkan beberapa metrik analisis asas yang dibincangkan di atas semasa menilai projek baru dan yang ada.

Pengguna yang berminat untuk berdagang juga boleh merujuk kepada panduan perdagangan cryptocurrency langkah demi langkah kami untuk memulakan dan mendaftar akaun di OKEx untuk mendapatkan $ 10.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

349 3c8 d28 54f 52b f70 d78