Cara Melombong Ethereum: Perisian dan Perkakasan

Bermula dengan Perlombongan Ethereum (ETH) adalah mudah. Yang anda perlukan hanyalah Unit Pemprosesan Grafik (GPU), dan anda boleh memulakan perlombongan Ether. Dalam artikel ini, kami akan melihat proses perlombongan Ether dan apa yang anda perlukan untuk menambang Ethereum dengan menguntungkan.

Apakah Perlombongan Ethereum?

Perlombongan cryptocurrency merangkumi penyelesaian masalah matematik yang kompleks. Pelombong memainkan peranan penting di sini kerana mereka menghabiskan sebahagian besar masa mereka menyelesaikan masalah ini untuk memberikan ‘bukti kerja’ bagi rangkaian untuk mengesahkan transaksi di Ether. Selain itu, setelah berjaya menyelesaikan masalah ini, mereka menambahkan lebih banyak blok ke rangkaian Ethereum, setelah itu mereka diberi penghargaan kepada beberapa Ether.

Pada dasarnya, Ethereum sangat mirip dengan Bitcoin. Ia adalah lejar terdesentralisasi, disahkan dan dikemas kini oleh peserta di rangkaian. Selain itu, Ethereum memerlukan perlombongan seperti Bitcoin.

Tetapi, walaupun konsepnya serupa, terdapat perbezaan teknikal yang ketara. Sebagai contoh, blok Bitcoin ditambahkan setiap 10 minit, sementara blok Ethereum ditambahkan setiap 15 saat. Protokol GHOST Ethereum membolehkan pengesahan cepat, yang bermaksud bahawa lebih banyak lagi yang menjadi yatim piatu.

Semasa penciptaan setiap blok, pelombong menggunakan kekuatan komputasi untuk menyelesaikan masalah. Lebih khusus lagi, mereka menggunakan metadata tajuk unik blok, yang merangkumi versi perisian dan cap waktu, melalui fungsi hash, yang menghasilkan rentetan panjang huruf dan nombor rawak peka huruf besar.

Rentetan huruf dan nombor rawak ini dikenali sebagai Hash. Sekiranya pelombong memadankan Hash dengan sasaran semasa, blok dilombong, selepas itu disiarkan ke seluruh rangkaian kerana nod lain mengesahkan dan merekodkannya di blockchain.

Cara Melombong Ethereum

Ethereum pelombong menerima 2ETH, termasuk semua kos transaksi dan pemprosesan kod (gas) yang terdapat di blok mereka.

Bagi algoritma perlombongan, Ethereum menggunakan program hashing yang dikenali sebagai Ethash, yang berbeza dengan hashcash Bitcoin. Ethash adalah algoritma memori keras, yang bermaksud ia direka untuk menentang ASICS perlombongan Ethereum. Sebaliknya, ia sangat sesuai untuk perlombongan GPU.

Selain itu, harga transaksi di kedua-dua rangkaian berbeza. Di Ethereum, transaksi ‘gas’ digunakan untuk memberi tenaga kepada setiap operasi. Oleh itu, pengguna mesti menghabiskan sedikit ether untuk membuat perubahan pada blockchain. Jumlah gas yang diperlukan dikira berdasarkan kerumitan operasi, lebar jalur yang diperlukan, dan keperluan penyimpanan. Sebaliknya, transaksi Bitcoin dibatasi oleh ukuran blok maksimum, iaitu MB.

Perkakasan Perlombongan Ethereum

Sebelum mula melombong Ethereum, anda perlu memilih perkakasan yang sesuai untuk menyiapkan komputer anda untuk perlombongan sepenuh masa. Terdapat dua pilihan, iaitu menggunakan unit pemprosesan Pusat komputer anda, atau membeli kad Unit Pemprosesan Grafik, yang lebih mahal.

Walau bagaimanapun, perlombongan dengan CPU komputer anda tidak bermanfaat, kerana GPU termurah juga kira-kira 200 kali lebih pantas daripada CPU mana pun.

Perkakasan Perlombongan Ethereum

Sebelum membeli GPU itu, perkara yang harus anda pertimbangkan termasuk kos, penggunaan tenaga, dan prestasi kadar hash. Anda juga boleh membuat rig perlombongan, yang merangkumi beberapa GPU untuk meningkatkan kadar hash dan peluang anda untuk berjaya.

Perisian Perlombongan Ethereum

Setelah memilih perkakasan anda untuk menambang Ethereum, langkah seterusnya adalah memasang perisian.

Pertama, anda memerlukan pemacu grafik yang disediakan di sampingnya.

Seterusnya, muat turun keseluruhan blockchain Ethereum, iaitu kira-kira 20 gigabait untuk menyediakan nod dan sambungkannya ke rangkaian. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini. Bagi pengguna yang biasa dengan baris arahan, anda boleh memasang Geth, Ethermine, atau MinerGate.

Sekiranya anda ingin menjadikannya mudah, anda boleh menggunakan penambang GUI, yang lebih mesra pengguna, tetapi kurang serba boleh berbanding dengan baris perintah.

Setelah menyelesaikan persediaan, simpul anda akan disambungkan ke semua nod lain dalam rangkaian. Dari sini anda boleh memulakan perlombongan Ether.

Cara Melombong Ethereum dengan Ethminer

Setelah menyelesaikan persediaan, anda perlu memasang perisian perlombongan, yang dalam kes ini adalah Ethminer for windows.

GPU anda dibuat untuk menjalankan algoritma hash oleh perisian Ethminer. Proses ini penting untuk mengamankan rangkaian melalui bukti kerja. Antara muka perisian adalah baris arahan, tetapi mengandungi versi rangkaian Ethereum, sehingga lebih mesra pengguna.

Adakah Perlombongan Ethereum Masih Bernilai?

Mining Ethereum sukar dan mahal. Walaupun begitu, kesukaran untuk menambang Ethereum dikurangkan sebanyak 50%. Ini disebabkan terutamanya oleh pengurangan ganjaran perlombongan dari 5ETH menjadi 3ETH setiap blok.

Perlombongan Ethereum

Oleh kerana semakin banyak pelombong terus mengikuti proses ini, kesukaran perlombongan terus meningkat, sehingga menjadikannya lebih mahal. Walaupun begitu, nilai duit syiling terus meningkat dan cenderung terus berlanjutan, yang bermaksud bahawa perlombongan akan bernilai dalam jangka masa panjang.

Namun, kerana semakin banyak perubahan terus diperkenalkan ke rangkaian perlombongan ETH, pasukan di sebalik ini merancang untuk menyesuaikan ‘bukti kepentingan’ baru dan membuang algoritma ‘bukti kerja’. Setelah perubahan ini diperkenalkan, rangkaian akan membuang penambang, kerana ia tidak lagi memerlukan perkhidmatan mereka.

Selain itu, pembuat token akan dipilih berdasarkan kekayaan mereka, juga ditentukan sebagai saham, dan mereka akan diberi ganjaran untuk setiap transaksi di rangkaian.

Kalkulator Perlombongan Ethereum

Setelah memahami cara menambang Ethereum dan konsep seperti kesukaran, anda juga harus melakukan pengiraan ekonomi. Walaupun perlombongan memperoleh wang, ia juga memerlukan banyak wang, jadi anda harus berhati-hati agar tidak berakhir dengan ROI negatif ketika anda menambang Ethereum.

Anda boleh menggunakan kalkulator keuntungan perlombongan Ethereum.

Medan dalam faktor Kesukaran, Ganjaran sekatan, dan kadar ETH / USD dikemas kini secara automatik. Anda boleh mensimulasikan senario dengan memasukkan nilai rawak.

Untuk Hashrate dan kuasa (watt) pastikan ia sama antara jadual dan kalkulator, iaitu, MH / s, dll.

Bayaran kolam%, bidang ini menjadi pilihan. Sekiranya anda melombong sendirian, tinggalkan bidang ini, tetapi jika anda berada di kolam perlombongan, anda boleh memasukkan yuran perlombongan anda.

Alternatif Untuk Melombong Ethereum Solo

Selain daripada pilihan untuk menambang Ethereum secara solo, anda boleh menyertai kolam perlombongan atau menggunakan perlombongan awan.

Perlombongan melalui kolam perlombongan adalah kaedah termudah dan terpantas untuk memulakan perlombongan. Dalam kes ini, anda bekerjasama dengan kumpulan di mana anda semua berkongsi ganjaran. Seberapa kerap anda menemui blok dan berkongsi ganjaran bergantung pada ukuran kolam. Walaupun begitu, kolamnya sangat berbeza. Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menyertai kolam perlombongan Ethereum termasuk:

  • Ukuran kolam
  • Pembayaran perlombongan
  • Bayaran kolam

Ukurannya penting kerana semakin banyak orang meningkatkan peluang mendapat hadiah. Walau bagaimanapun, ganjaran harus dikongsi oleh semua orang di kolam renang.

Dalam perlombongan awan, anda membayar orang lain untuk menambang untuk anda. Ini berfungsi dengan menyewa masa perlombongan dari orang lain dan sebagai balasannya, mereka memberi anda hadiah yang ditambang.

Kaedah ini hanya menguntungkan penyedia perlombongan kerana menjamin keuntungan mereka. Selain itu, harga cryptocurrency tidak mempengaruhi mereka kerana anda telah membayar terlebih dahulu.

Kesimpulannya

Ini adalah usaha yang berisiko untuk menambang Ethereum, tetapi juga menguntungkan kerana mendapat ganjaran. Namun, sebelum anda memulakan perlombongan, pertimbangkan kebaikan dan keburukan perlombongan sahaja dan bergabung dengan kolam, dan ikuti langkah-langkah di atas untuk memulakan.

Meskipun demikian, penambangan Ether tidak akan kekal menguntungkan kerana perubahan yang akan datang, yang akan merangkumi bukti kepentingan, dan bukannya bukti kerja semasa. Ini adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menyertai perniagaan perlombongan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

342 01c 27c 638 950 2d3 00e