Penjejakan Syiling DeFi Fractional Reserve dan IRS – Crypto News of the Week

OKEx Insights membentangkan lima berita kripto teratas dalam seminggu yang lalu

Berita Minggu

Penawaran DAI Compound menyerupai Perbankan Rizab Fraksional

Seperti yang pertama kali dilaporkan oleh CoinDesk, ada yang tidak menambah jumlah DAI pada platform Compound super-hyped.

Menurut laman web rasmi Compound, bekalan DAI kasar pada masa ini 501.70 juta dan meningkat, mengikut masa akhbar. Walau bagaimanapun, jumlah ini berbeza dengan hampir 157,99 juta yang dilaporkan oleh laman web penjejakan Statistik Dai – sejumlah CoinGecko bersetuju dengan. 

Tambahan pula, jumlah DAI di Compound telah meroket sejak beberapa hari kebelakangan ini. Pada 1 Julai, bekalan kasar itu hanya 51.75 juta.

Menurut beberapa pakar, perbezaan antara penawaran DAI Compound dan jumlah penyediaan DAI yang nyata berpunca dari sifat pinjaman platform. Pengguna nampaknya menyimpan DAI yang baru dipinjam dan, dengan demikian, meningkatkan bekalan.

Ken Deeter Electric Capital memberitahu CoinDesk bahawa ini menyerupai sistem perbankan tradisional, menjelaskan:

“Perhatikan bahawa ini juga yang dilakukan oleh bank dengan USD. Sekiranya saya deposit $ 100, dan $ 90 dipinjamkan, seseorang akan dibayar dengan $ 90 itu dan mereka mendepositkannya di bank. Sekarang ada $ 190 di bank walaupun hanya ada $ 100 untuk bermula. “

Pengambilan utama

  • Sifat pertanian hasil, seperti yang dibincangkan oleh OKEx sebelumnya, boleh menimbulkan beberapa masalah kelestarian – seperti yang dibuktikan oleh perbezaan yang agak besar antara nombor DAI.
  • Sifat pecahan pecahan nampaknya bekerja di Kompaun mungkin tidak banyak membantu menghilangkan anggapan bahawa DeFi adalah gelembung.

Bekalan Dai di Balancer melonjak minggu ini. (Carta bermula pada 30 April.) Sumber: Makmal Kompaun

Tanda USDC mencapai $ 1 bilion dengan harga hampir $ 10 bilion

Jumlah permodalan pasaran untuk USD Coin (USDC) melonjak $ 1 bilion minggu ini setelah siri cetakan token baru yang stabil. Seperti yang dinyatakan oleh Blok itu, penawaran USDC meningkat 37% pada bulan Jun dan 93% dari tahun ke semasa.

Walaupun berlakunya kejayaan itu, stablecoin yang disokong oleh Coinbase dan Circle masih menjadi bualan kedua kepada USDT. The cap pasaran Tether’s stablecoin masih berada di bawah 10x daripada USDC, walaupun tidak mengeluarkan cetakan baru dalam beberapa minggu.

Pengambilan utama

  • Walaupun pencetak Tether tetap dicabut, kami telah melihat permintaan berterusan untuk USDC – yang mungkin dilihat oleh beberapa orang sebagai stablecoin yang lebih mesra peraturan.
  • USD Coin kekal sebagai stablecoin kedua terbesar dengan margin besar, dengan Paxos Standard menduduki tempat ketiga di kurang daripada 25% had pasaran USDC.

Cap pasaran USD Coin mencapai $ 1 bilion pada 1 Julai. Sumber: CoinGecko

IRS ingin mengesan koin privasi

Perkhidmatan Hasil Dalaman A.S. mencari maklumat mengenai alat yang akan membantu dalam mengesan koin privasi, protokol luar rantai BTC lapisan kedua dan rantai sampingan.

Syiling privasi yang disebutkan namanya termasuk Monero (XMR), Zcash (ZEC), Dash (DASH), Grin (GRIN), Komodo (KMD), Verge (XVG) dan Horizon (ZEN). Protokol off-chain yang disebutkan namanya termasuk Lightning Network, Raiden Network dan Celer Network. Plasma dan OmiseGo juga disebut sebagai sampingan.

Tarikh akhir untuk menghantar jawapan untuk program perintis adalah 14 Julai.

Pengambilan utama

  • Dengan banyak alat penjejakan yang sudah tersedia untuk mengatasi blockchain BTC, seperti penyelesaian dari Chainalysis, IRS kini menetapkan pandangannya pada rantai koin privasi yang lebih kabur.
  • Ada yang memasarkan koin privasi sebagai satu-satunya cara untuk menjaga privasi kewangan seseorang di masa depan peningkatan pengawasan kewangan. Namun, pengawal selia ingin menghentikan idea-idea tersebut.

Pengimbang dikeringkan oleh penggodam dengan harga $ 500K

Pada hari Isnin, Balancer Pool – penyedia kecairan dalam ruang kewangan yang terdesentralisasi – digodam melalui eksploitasi yang menyebabkan protokol melepaskan token yang bernilai setengah juta dolar.

Yang terjejas secara khusus adalah Statera (STA). Penggodam meminjam $ 23 juta token WETH yang disokong oleh ether dalam pinjaman kilat sebelum berdagang dengan STA. Menurut catatan blog dari ketua pegawai teknologi Balancer, Mike McDonald, pelaku pelanggaran itu mengetatkan kumpulan kecairan STA dengan berulang-alik antara token pelaburan dan WETH 24 kali – dengan demikian menipu sistem. Eksploitasi yang sama juga digunakan dengan menggunakan Wrapped Bitcoin (WBTC), Chainlink (LINK) dan Synthetix Network Token (SNX).

Pengambilan utama

  • Walaupun DeFi adalah perkara terpanas di crypto sekarang, eksploitasi seperti hack Balancer menunjukkan bahawa ruang itu masih belum matang dan, mungkin, tidak dibina sebagai asas yang kukuh seperti yang difikirkan oleh beberapa orang.
  • Dengan kewangan yang terdesentralisasi, kekurangan kawalan berpusat. Walau bagaimanapun, terdapat juga kekurangan perlindungan terpusat.

Harga BAL secara amnya menurun sejak tujuh hari terakhir. Sumber: CoinGecko

Bitcoin dan S&P 500

Hubungan antara harga Bitcoin dan S&P 500 telah mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, menurut data yang diperoleh dari skew.

Korelasi tertinggi-rekod 66.2% dicapai pada hari Selasa. 

Pengambilan utama

  • Walaupun banyak penyokong Bitcoin menyamakan cryptocurrency dengan “emas digital” atau simpanan nilai, BTC pada masa ini membuktikan dirinya sebagai aset berisiko tinggi yang berkorelasi dengan keadaan pasaran tradisional.
  • Walaupun melonjak sejak Mac, korelasi Bitcoin dengan S&P 500 agak tidak menentu dan jarang kekal kuat.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me