Pilihan OKEx 101

Ketahui asas perdagangan opsyen, syarat utama, dan faedah

Dagangan derivatif meningkat di ruang kripto sebagai alat lindung nilai dan arbitraj yang popular untuk peniaga profesional. Sekiranya anda tergoda untuk menyelami pasaran yang menguntungkan ini dan berharap dapat mempelajari lebih lanjut mengenai konsep asas, syarat utama, dan faedah perdagangan opsyen, anda telah sampai di tempat yang tepat.

Semasa kami melancarkan Pilihan OKEx tidak lama lagi, kami telah menyediakan artikel ini untuk anda memahami semua asas mengenai pilihan. Jangan lewatkan kuiz * di akhir, kerana anda boleh memperoleh hadiah kerana mendapat semua jawapan yang betul!

* Tempoh: 12-19 Disember 2019 (UTC)

Apakah pilihan?

Pilihan adalah kontrak yang memberikan pembeli hak, tetapi bukan kewajiban, untuk membeli atau menjual aset yang mendasari pada harga yang ditentukan sebelumnya dalam jangka waktu tertentu.

Hanya ada dua jenis pilihan, iaitu, pilihan panggilan dan meletakkan pilihan.

Apabila anda menjangkakan harga aset pendasar akan bangkit, beli a panggil pilihan. Setelah harganya naik, anda boleh membeli aset pada harga yang telah ditentukan, yang lebih rendah daripada harga pasaran.

Sebaliknya, jika anda menjangkakan harganya akan jatuh, beli a meletakkan pilihan. Setelah harga turun, anda boleh menjual aset anda pada harga yang telah ditentukan, yang lebih tinggi daripada harga pasaran.

Apabila pembeli ingin melaksanakan pilihan dalam jangka masa tersebut, penjual mesti menjualnya kepada pembeli. Dan apabila pembeli memilih untuk tidak menggunakannya, penjual tidak perlu membayar apa-apa dalam kes ini.

Kami akan menerangkan semua syarat utama perdagangan opsyen di bawah.

Syarat utama dalam perdagangan pilihan:

Aset pendasar: Aset untuk diperdagangkan berdasarkan derivatif, meliputi komoditi, aset kewangan, kadar faedah, dan indeks komposit. Aset asas pilihan Bitcoin adalah indeks BTC / USD.

Pilihan panggilan: Ini memberikan pemegang hak untuk membeli aset pada harga yang telah ditentukan dalam jangka waktu tertentu.

Letakkan pilihan: Ini memberikan pemegang hak untuk menjual aset pada harga yang telah ditentukan dalam jangka waktu tertentu.

Tarikh luput: Tarikh opsyen tamat.

Premium pilihan: Harga yang dibayar oleh pembeli untuk kontrak opsyen. Ia meningkat apabila turun naik pasaran meningkat.

Harga latihan (atau harga mogok): Harga di mana pembeli boleh membeli atau menjual aset pendasar ketika menjalankan opsyen panggilan atau put.

Pilihan Eropah: Jenis kontrak yang hanya dapat dilaksanakan pada tarikh luputnya. (Pilihan OKEx adalah pilihan Eropah).

Pilihan Amerika: Jenis kontrak yang dapat dilaksanakan pada bila-bila masa sebelum tarikh luputnya.

Pembubaran separa: Tidak diperlukan margin untuk pembeli memegang kedudukan panjang. Oleh itu, pembubaran separa tidak akan berlaku kerana kekurangan margin. Hanya penjual opsyen yang harus membayar margin kerana kewajiban mereka untuk memenuhi kontrak. Apabila baki akaun penjual turun di bawah tahap margin penyelenggaraan kerana turun naik pasaran, pembubaran sebahagian akan dicetuskan.

Penamaan kontrak: Setiap kontrak opsyen dinamakan mengikut urutan “aset pendasar – tarikh luput – harga pelaksanaan – jenis kontrak (panggilan / put)”. Sebagai contoh, “BTCUSD-190830–10000-C” bermaksud bahawa ini adalah kontrak pilihan BTC yang akan berakhir pada 30 Ogos 2019, dengan harga mogok sebanyak USD10,000 dan ini adalah pilihan panggilan.

Bagaimana untuk berdagang opsyen OKEx?

Kontrak opsyen OKEx BTC / USD diselesaikan dalam BTC (dan lebih banyak kontrak asas cryptocurrency akan tiba tidak lama lagi). Nilai muka setiap kontrak opsyen adalah 0.1 BTC.

Untuk memulakan, peniaga boleh:

 1. Bayar premium opsyen untuk membeli panggilan atau membuat pilihan – untuk mengunci harga untuk membeli atau menjual aset yang mendasarinya setelah tamat kontrak opsyen; atau
 2. Jual kontrak opsyen – untuk mendapatkan premium opsyen dengan segera dan untuk memenuhi kewajiban membeli atau menjual jumlah aset pendasar yang dipersetujui pada harga tetap pada tarikh luput.

Baik pembeli dan penjual dapat menutup posisi terbuka dan membebaskan hak dan kewajipan mereka terlebih dahulu. Keuntungan dari kedudukan opsyen tertutup dapat dipindahkan setelah penyelesaian harian.

Faedah perdagangan opsyen

Pilihan perdagangan menambah lebih banyak nilai pada keseluruhan portfolio pelaburan anda dan membolehkan anda menikmati faedah berikut:

 1. Jimat kos

  Pilihan memberikan leverage. Peniaga boleh membeli nilai yang serupa dari aset pendasar dengan dana yang jauh lebih sedikit jika dibandingkan dengan membelinya di pasaran spot.

 2. Mengurangkan Risiko

  Oleh kerana pembeli tidak perlu membayar margin kedudukan, kerugian maksimum opsyen pembeli adalah premium opsyen. Ia juga dapat membantu mengurangkan pendedahan risiko di pasaran spot dengan melindungi dari turun naik harga aset yang mendasari.

 3. Lebih fleksibel

  Apabila pelabur tidak yakin 100% mengenai trend pasaran kripto di masa depan, mereka terlebih dahulu dapat memperuntukkan sejumlah kecil dana untuk membeli kontrak opsyen, yang hanya melibatkan sedikit risiko.

Terdapat empat jenis strategi yang dapat Anda laksanakan dalam perdagangan pilihan, termasuk panggilan panjang, panggilan panjang, panggilan pendek, dan pendek. Pelabur boleh berdagang opsyen berdasarkan pergerakan aset pendasar, serta masa dan turun naik, memperoleh lebih banyak pulangan dengan strategi pelaburan yang berbeza.

Asas Pilihan OKEx (ambil pilihan BTC / USD sebagai contoh):

Ikuti OKEx pada:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Laman web: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me