3 Sebab Mengapa Harga ETH Memukul Gas – Dan Apa Stake untuk Masa Depan Ethereum

Paling tidak, Ethereum mempunyai tahun 2020 yang kuat. Harga duit syiling asli projek, Ether (ETH), meningkat kira-kira 200% dari tahun ke semasa, pada masa penulisan ini – dengan 90% dari jumlah penawaran beredar di kedudukan yang menguntungkan.

Apa yang mendorong permintaan terkenal untuk altcoin pertama dan terpenting? OKEx Insights menyelidiki faktor-faktor asas yang mempengaruhi harga Ether dan juga melakukan beberapa analisis teknikal untuk memeriksa dari mana ia boleh pergi dari sini.

Carta harga OKEx untuk Ether (ETH). Sumber: OKExCarta harga OKEx untuk Ether (ETH). Sumber: OKEx

Ethereum 2.0 mendorong permintaan untuk mempertaruhkan

Faktor yang paling jelas mendorong harga Ether meningkat adalah jangkaan pelancaran Ethereum 2.0, yang mana testnet disiarkan secara langsung pada 4 Ogos.

Evolusi seterusnya dari platform cryptocurrency kedua terbesar akan mengubah algoritma konsensus rangkaian dari mekanisme bukti intensif tenaga ke model bukti kepentingan yang lebih mesra alam. Daripada bergantung pada penambang untuk mengesahkan urus niaga di blockchain Ethereum, model PoS masuk bergantung kepada pendeposit – pengguna tersebut mengumpulkan jumlah Ether – untuk menjaga keselamatan rangkaian.

Pemangku kepentingan Ethereum 2.0 akan menjadi orang yang akan menerima ganjaran blok dalam sistem baru, yang mungkin dilihat oleh beberapa orang sebagai peluang untuk memperoleh pendapatan pasif. Walau bagaimanapun, untuk mengambil bahagian sebagai pengesah, pengguna memerlukan 32 ETH – nilainya sekitar $ 12,400, pada masa penulisan ini.

Dengan permintaan yang semakin meningkat untuk menjadi validator ketika pelancaran Ethereum 2.0 bergerak semakin dekat, adalah mustahak bahawa permintaan untuk mengumpulkan 32 Eter pada harga yang diinginkan sebahagiannya bertanggungjawab untuk kenaikan harga ETH.

Jumlah derivatif Ethereum mencapai tahap tertinggi baru

Kenaikan harga Ether juga – paling tidak, sebahagiannya – disebabkan oleh peningkatan jumlah perdagangan derivatif ETH.

Walaupun niaga hadapan Bitcoin mendominasi pasaran derivatif cryptocurrency, jumlah dagangan untuk niaga hadapan Ether meningkat – dan meningkat dengan cepat. Pada bulan September 2019, nisbah antara ETH dan BTC berjangka kira-kira 8%. Seperti yang dinyatakan oleh Blok itu, jumlah itu kini meningkat kepada 29%.

Jumlah harian gabungan untuk niaga hadapan ETH juga meningkat secara mendadak dalam beberapa bulan terakhir – mendekati sekitar $ 14 bilion, seperti data yang diperoleh dari skew. Syarikat analisis data juga diperhatikan pada hari Ahad itu, 2 Ogos menyaksikan jumlah tertinggi sepanjang masa.

Carta yang menggambarkan jumlah harian agregat untuk niaga hadapan ETH. Sumber: skewCarta yang menggambarkan jumlah harian agregat untuk niaga hadapan ETH. Sumber: skew

Secara khusus di OKEx, kami juga menyaksikan kenaikan ketara dalam jumlah harian untuk niaga hadapan ETH, baru-baru ini mencecah kira-kira $ 3.5 bilion – lebih tinggi daripada paras tertinggi pada bulan Mac sekitar $ 2 bilion.

Carta yang menggambarkan jumlah harian untuk niaga hadapan ETH di OKEx. Sumber: skewCarta yang menggambarkan jumlah harian untuk niaga hadapan ETH di OKEx. Sumber: skew

Minat terbuka pada OKEx terus mencipta rekod baru pada minggu lalu dan mencapai paras tertinggi sepanjang masa $ 352 juta pada awal pagi 2 Ogos – yang hampir dua kali ganda dari paras sebelumnya yang dilihat pada bulan Februari.

Niaga hadapan ETH terbuka. Sumber: OKExNiaga hadapan ETH terbuka. Sumber: OKEx

Lebih-lebih lagi, semangat yang semakin meningkat untuk berdagang ETH dengan cepat meningkatkan kos memegang jawatan panjang. Kadar pembiayaan ETH meningkat hingga melebihi 0.2%, setiap lapan jam. Ini adalah tanda yang jelas bahawa pasaran terlalu panas, kerana kadar pendanaan 0,2% bermaksud bahawa seorang peniaga leveraged 20x membayar 4% setiap lapan jam.

Kadar pembiayaan pertukaran berterusan ETH. Sumber: OKExKadar pembiayaan pertukaran berterusan ETH. Sumber: OKEx

DeFi mania mengunci ETH

Walaupun Ethereum 2.0 berada di cakrawala, kewangan terdesentralisasi sudah ada di sini – dan mania di sekitarnya pasti menaikkan harga Ether.

Kewangan terdesentralisasi merangkumi pelbagai tawaran bukan kustodian, tetapi yang paling penting dan disukai adalah tawaran yang menawarkan kadar faedah setinggi langit. Dalam usaha untuk memanfaatkan kegilaan DeFi, pengguna telah mendeposit ETH secara beramai-ramai. Menurut DeFi Pulse, saat ini terdapat 4.282 juta Ether yang terkurung di DeFi – kenaikan hampir 20% daripada 3.426 yang dikunci hanya satu bulan sebelumnya. Dari segi USD, jumlah ETH yang dikunci bernilai kira-kira $ 1,66 bilion.

Carta yang menggambarkan jumlah Ether yang terkunci di DeFi. Sumber: Denyutan DeFi

Lebih-lebih lagi, harga gas Ethereum telah meningkat hampir 20x sejak awal tahun ini, seperti data dari Etherscan – dan pertumbuhan penggunaan DeFi dan penggunaan gas menunjukkan korelasi positif.

Carta harga gas purata Ethereum. Sumber: EtherscanCarta harga gas purata Ethereum. Sumber: Etherscan

Kegilaan ICO hilang (tetapi tidak dilupakan)

Hype yang besar di sekitar kewangan terdesentralisasi yang berpusat di Ethereum mengingatkan pada kegilaan penggalangan dana altcoin pada tahun 2017 dan awal 2018.

Dikenal sebagai tawaran duit syiling awal, atau ICO, usaha penggalangan dana yang didorong oleh Ethereum pada dasarnya adalah versi industri cryptocurrency dari tawaran awam awal tradisional, atau IPO – dikurangi peraturan. Syarikat atau individu yang ingin mengumpulkan wang untuk membuat projek cryptocurrency baru boleh mengeluarkan token berasaskan Ethereum kepada pelabur sebagai pertukaran Ether.

Dalam kebanyakan kes, token yang baru dikeluarkan dapat dijual dengan keuntungan besar setelah dikeluarkan dan disenaraikan di bursa cryptocurrency. Ini, pada gilirannya, mendorong permintaan untuk ETH, kerana pelabur yang mencari untung ingin mencurahkan ETH ke dalam semua penjualan token yang ada. Pada puncak gelembung ICO, satu Ether berharga kurang dari $ 1,500.

Carta yang menggambarkan puncak harga ETH pada awal tahun 2018. Sumber: CoinGecko

Analisis teknikal ETH: Adakah Ether terlalu panas?

Kenaikan harga Ethereum, yang bermula pada pertengahan Julai, telah menghasilkan keuntungan bagi 90% pemegang ETH. Ketika melihat pergerakan harga bersejarah, kami perhatikan bahawa aset tersebut menghadapi penurunan harga terakhir kali peratusan bekalan Ether yang tinggi mendapat untung.

Ether: Peratusan penawaran dalam keuntungan. Sumber: GlassnodeEther: Peratusan penawaran dalam keuntungan. Sumber: Kaca kaca

Seperti yang anda lihat dalam carta retracement Fibonacci yang diambil dari rendah pertengahan Julai hingga tertinggi minggu lepas, kejatuhan pesat gagal menjadikan harga menyentuh tahap retracement Fibonacci 0.5. Juga, harganya disokong oleh MA60 satu jam. Ini menunjukkan bahawa cryptocurrency kedua terbesar dengan permodalan pasaran masih dalam fasa kenaikan harga.

Kami mungkin terus menonton dan melihat apakah MA60 satu jam terus bertindak sebagai sokongan. Sekiranya purata bergerak ini gagal, tahap sokongan seterusnya adalah sekitar $ 353. Selagi harga ETH tidak jatuh di bawah tahap itu, trend pertengahannya tetap menaik – tetapi ia juga bermaksud penarikan balik 10% lagi mungkin.

OKEx ETH Perpetual Swap Carta 1h - 8/5. Sumber: OKEx, TradingViewOKEx ETH Perpetual Swap Carta 1h – 8/5. Sumber: OKEx, TradingView

Melihat carta mingguan, kita akan menjumpai lebih banyak tanda menaik bahawa ETH baru sahaja keluar dari kawasan bawah satu tahun dan menargetkan semula paras tertinggi $ 830 pada April lalu. Ini adalah kemungkinan pulangan tinggi sebanyak 127%.

Carta 1W OKEx ETH Perpetual Swap - 8/5. Sumber: OKEx, TradingViewCarta 1W OKEx ETH Perpetual Swap – 8/5. Sumber: OKEx, TradingView

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

207 2ad ffd 96c 9ea c0f 441