Apa itu DeFi (Desentralized Finance)?

Decentralized Finance (DeFi) adalah penggabungan perkhidmatan bank tradisional dengan teknologi terdesentralisasi seperti blockchain. DeFi juga dapat dengan nama Open Finance kerana formatnya yang inklusif. Yang penting, komuniti DeFi berusaha untuk mencipta alternatif untuk setiap perkhidmatan kewangan yang ada pada masa ini. Perkhidmatan ini merangkumi item seperti akaun simpanan dan cek, pinjaman, perdagangan aset, insurans, dan banyak lagi.

Kepentingan DeFi

DeFi terus memainkan peranan penting dalam evolusi sektor kewangan kerana banyak sebab. Untuk satu, DeFi memperluas fungsi dan jangkauan wang. Oleh kerana semua yang anda perlukan untuk menyertai sektor DeFi adalah Telefon Pintar, ada potensi besar untuk mengembangkan ekonomi global. Oleh itu, penganalisis melihat sektor ini sebagai salah satu yang paling penting yang sedang dalam pembangunan di ruang crypto.

Komitmen ini terhadap pembangunan ekosistem DeFi mudah dikenali. Yang penting, DeFi adalah sektor yang berkembang pesat dalam blockchain. Menurut laporan terkini, token DEFI terus menerus mengungguli rakan sejawat mereka. Selain itu, sejak jangka waktu ini mewakili awal tahap integrasi ini, pasar sekarang memiliki peluang unik untuk melihat perkembangan industri yang sama sekali baru.

Apa itu Dapps (Aplikasi Desentralisasi)?

DeFi sangat bergantung pada Dapps. Untuk memahami kemampuan DeFi, anda perlu memahami konsep di sebalik Dapps. Dapps adalah program yang dirancang untuk berfungsi dalam jaringan yang terdesentralisasi. Rangkaian ini boleh menjadi blockchain, jaringan Tor, atau Distgers Ledgers Technologies (DLT). Komponen utama protokol ini adalah sifatnya yang terdesentralisasi. Tidak ada pihak berkuasa pusat, perusahaan, atau agensi yang memantau dan menyetujui fungsi perniagaan aplikasi ini.

Kompaun - DeFi Dapp

Kompaun – DeFi Dapp

Sebenarnya, Dapps memerlukan sedikit campur tangan manusia. Sebaliknya, platform ini menggabungkan kontrak pintar canggih untuk memperkemaskan sistem perniagaan mereka. Kontrak pintar adalah protokol yang diprogramkan yang bermula setelah menerima crypto ke alamatnya. Kontrak pintar yang penting dapat menangani pelbagai tugas dari persetujuan pelanggan hingga membuat pembayaran.

Komponen Utama DeFi

Hari ini, terdapat lebih banyak aplikasi DeFi daripada sebelumnya. Aplikasi ini sudah menjimatkan masa dan wang perniagaan dan pelanggan. Sebenarnya, platform DeFi telah mula muncul di hampir setiap sektor kewangan. Seiring berkembangnya sektor DeFi, penting untuk memahami ciri-ciri apa yang dimiliki oleh semua DeFi Dapps. Inilah yang paling biasa.

Sumber terbuka

Aplikasi DeFi mestilah sumber terbuka. Pengekodan sumber terbuka merujuk kepada fakta bahawa pengekodan itu dibuat untuk umum. Dengan cara ini, sesiapa sahaja dapat mengauditnya dan mengesahkan fungsi, keselamatan, dan kemampuannya. Kod sumber terbuka jauh lebih stabil dan selamat daripada kod peribadi kerana interaksi komuniti ini. Selain itu, ia memberikan lebih keyakinan pada platform kerana pengguna boleh yakin bahawa tidak ada pengekodan jahat yang tersembunyi yang beroperasi di latar belakang.

Ketelusan

DeFi menyediakan tahap ketelusan baru kepada dunia. Oleh kerana kebanyakan aplikasi DeFi berfungsi di rantaian awam seperti Ethereum, semua transaksi tersedia untuk umum. Sebenarnya, semua aktiviti di blockchain adalah umum. Perbezaan utama dalam pendekatan ini berbanding akaun bank tradisional adalah bahawa akaun tersebut tidak terikat dengan siapa pun secara langsung. Sebaliknya, akaun adalah nama samaran dan hanya menyenaraikan alamat berangka.

Walaupun akaun tidak dihubungkan secara langsung dengan nama orang, khususnya, ada cara bagi penyelidik untuk mengetahui siapa yang memilikinya jika diperlukan. Program seperti penjelajah blok dapat membantu orang mengesan dan mengesan transaksi terdesentralisasi duit syiling yang bukan privasi.

Penonton Global

Dapps mewakili pengembangan dalam cara pembangun membayangkan platform kewangan. Sesiapa sahaja dari seluruh dunia boleh mengambil bahagian dalam platform DeFi. Anda hanya memerlukan Telefon Pintar dengan akses internet dan anda boleh memasuki komuniti DeFi dalam beberapa minit.

Akibatnya, DeFi Dapps mempunyai kemampuan untuk memberikan akses kepada perkhidmatan kewangan kepada orang-orang yang tidak memiliki bank di dunia untuk pertama kalinya dalam sejarah yang tercatat. Keterbukaan ini merupakan peningkatan besar dari sistem perbankan semasa yang meninggalkan sekitar 40% penduduk global tanpa sebarang bentuk perbankan.

Yang penting, apabila anda memikirkan penduduk yang tidak mempunyai bank, mudah untuk membayangkan sebuah kampung di suatu tempat di kawasan tropika atau padang pasir tetapi kenyataannya jauh berbeza. Contohnya, baru-baru ini belajar mendapati bahawa 25% isi rumah AS masih belum dilunaskan. Di lokasi inilah DeFi memberi kesan langsung.

Tanpa kebenaran

Sektor DeFi berfungsi tanpa penjaga pintu. Dengan demikian, setiap orang dapat mengembangkan aplikasi DeFi dan menawarkannya kepada dunia. Selain itu, sesiapa sahaja boleh mengambil bahagian dalam DeFi Dapps tanpa mempedulikan persetujuan. Strategi ini jauh dari sistem kewangan hari ini yang memerlukan pengguna berpotensi untuk melintasi pelbagai sistem pengesahan peraturan sebelum mereka dapat berpartisipasi dalam ekonomi global.

Kebolehoperasian

Tiang lain dari komuniti DeFi adalah kebolehoperasian. Interoperabiliti sangat penting kerana memastikan bahawa apabila lebih banyak pembangun memasuki ruang, semua karya sebelumnya tidak akan hilang. Sebaliknya, pengguna boleh menyusun produk DeFi mereka untuk memperluas pendedahan mereka terhadap ekonomi zaman baru ini. Sebagai contoh, biasa bagi satu pengguna untuk menggunakan koin stabil, pertukaran terdesentralisasi, dan dompet bersama. Strategi ini dimungkinkan kerana aplikasi DeFi yang disatukan dengan lancar.

Kelenturan

Oleh kerana sifat persekitaran DeFi yang terbuka, pembangun dapat menggunakan lebih banyak fleksibiliti dalam platform mereka. Pengguna memperoleh banyak pilihan melalui penggabungan aplikasi pihak ketiga juga. Malah, pengguna boleh memilih untuk membina antara muka mereka sendiri sekiranya mereka mendapati pilihan semasa tidak mencukupi.

DeFi dalam Pinjaman

Salah satu sektor yang paling terjejas oleh pengenalan DeFi adalah sektor pinjaman. Sekiranya anda pernah memohon pinjaman, anda tahu prosesnya memakan masa. Yang paling teruk, anda terpaksa bekerjasama dengan syarikat pinjaman yang direka khas untuk memaksimumkan pulangan mereka. Nasib baik, komuniti DeFi telah menghasilkan beberapa cara menarik untuk meningkatkan pasaran ini.

Sebatian

The Sebatian Dapp mempamerkan kekuatan DeFi yang sebenarnya dan bagaimana ia memiliki kemampuan untuk mengubah bagaimana dunia membayangkan peranan pasaran kewangan. Compound membolehkan pengguna meminjamkan crypto mereka kepada pengguna lain. Sebagai pertukaran untuk memberikan pinjaman, pengguna menerima faedah dalam bentuk cryptocurrency. Yang penting, platform ini menggunakan kontrak pintar untuk memadankan pemberi pinjaman dan peminjam. Selain itu, kontrak pintar ini secara automatik membuat penyesuaian minat berdasarkan keadaan semasa pasaran.

Pertukaran Berpusat

Banyak yang menganggap pertukaran terdesentralisasi sebagai langkah seterusnya yang logik dalam evolusi sektor crypto. Platform perdagangan peer-to-peer ini memberi pengguna UX yang lebih lancar, keselamatan yang lebih ketat, dan lebih banyak fleksibiliti. Pertukaran tradisional berfungsi melalui organisasi terpusat yang memfasilitasi, memantau, dan menyetujui semua perdagangan dalam platform.

Masalah dengan pendekatan ini adalah bahawa ia membiarkan terlalu banyak vektor serangan terbuka. Penggodam dapat mensasarkan pertukaran dan menghasilkan berjuta-juta. Pencarian Google yang pantas menunjukkan banyak contoh penggodaman pertukaran di mana organisasi pusat mengalami kerugian besar. Dalam banyak keadaan, syarikat-syarikat ini terpaksa menghentikan operasi kerana kerugian tersebut.

Binance DEX melalui Halaman Utama

Binance DEX melalui Laman Utama

Pertukaran yang terdesentralisasi menghilangkan banyak masalah ini. Apabila pengguna menukar aset melalui pertukaran terdesentralisasi, platform tidak akan menyimpan aset secara langsung. Sebaliknya, kontrak pintar digunakan untuk membolehkan pertukaran dompet-ke-dompet serentak. Dengan cara ini, tidak ada titik kelemahan utama dalam platform yang boleh dimanfaatkan oleh penggodam.

Tolak

The Tolak platform memperkenalkan mekanisme inovatif yang dikenali sebagai Automated Market Making. Protokol ini membolehkan penyelesaian segera antara pihak. Yang penting, protokol diatur untuk menutup perdagangan sedekat mungkin dengan nilai pasaran semasa. Anda bahkan boleh meminjamkan kripto anda dan mendapat sedikit faedah melalui fitur Pooling platform.

Penjimatan Zaman Baru dengan DeFi

DeFi membolehkan beberapa tindakan kewangan paling asas untuk mendapatkan kembali kehidupan baru. Sebagai contoh, Kolam Bersama Dapp adalah platform yang dapat digunakan oleh para penyelamat dan berpartisipasi dalam permainan tanpa kerugian. Dalam permainan, semua orang memasukkan crypto ke dalam dompet yang memperoleh faedah. Pada akhir bulan, seorang pemenang bertuah akan meninggalkan semua faedah yang diperoleh. Hebatnya, semua orang pergi dengan pelaburan awal mereka.

Platform Ramalan DeFi

Satu lagi perkembangan menarik di sektor ini adalah kelahiran platform ramalan. Platform ramalan digunakan untuk menganalisis pendapat umum semasa mengenai peristiwa tertentu. Memanfaatkan kebijaksanaan orang ramai dapat menjadi alat berharga bagi perniagaan yang mencari lebih banyak wawasan pasaran.

Peneka

Platform Peneka membolehkan anda membuat ramalan dan memeriksa keputusan orang lain di kumpulan itu. Secara kritikal, anda juga mendapat crypto untuk penyertaan anda. Cukup dengan jumlah yang sesuai dengan ramalan anda, jika anda betul, anda mendapat kripto tambahan untuk kebijaksanaan anda.

Bagaimana DeFi Di Sini untuk Menginap

Oleh kerana sistem utama masyarakat kita mengalami transformasi menuju desentralisasi, akan ada lebih banyak permintaan untuk DeFi Dapps di masa depan. Aplikasi zaman baru ini terus mengganggu sistem perniagaan semasa dengan cara yang luar biasa.

Tidak lama lagi, aplikasi yang terdesentralisasi akan menetapkan standard baru untuk ekonomi maju. Akibatnya, ekonomi global dapat memperoleh peningkatan besar dalam penyertaan pada tahun-tahun mendatang. Buat masa ini, DeFi memberikan gambaran kepada dunia mengenai kewujudan yang lebih demokratik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

52f a8c 8db b08 3a2 f0e 34b