Taras Kulyk, SVP Pembangunan Perniagaan Blockchain di Core Scientific – Interview Series

Taras Kulyk adalah Naib Presiden Kanan Pembangunan Perniagaan Blockchain di Teras Ilmiah. Karier Mr. Kulyk telah berkembang melalui peranan yang semakin senior dalam sektor aset digital, perbankan pelaburan, dan teknologi. Dia telah membina dan memimpin pasukan yang terlibat dalam operasi dan pembangunan infrastruktur perlombongan aset digital di seluruh dunia. Selain itu, dia telah menjalin dan mengurus hubungan dengan pemimpin teknologi global utama termasuk Samsung dan Ennoconn. Sebelum bekerja di sektor aset digital, Taras adalah pegawai pelaburan yang meliputi sektor Media dan Teknologi dengan TD Securities.

Apa yang pada awalnya menarik minat anda untuk aset blockchain dan digital?

Saya pada awalnya tertarik dengan blockchain, dan aset digital, dengan alasan bahawa teknologi yang mendasari dibina berpotensi untuk mengganggu kewangan dan pertukaran nilai, seperti internet yang mengganggu perdagangan dan hampir keseluruhan cara hidup kita. Menjadi sebahagian dari perubahan teknologi seperti ini dari tahap awal tidak hanya mengasyikkan, tetapi juga merupakan pengalaman pendidikan dalam “penghancuran kreatif.”

Bolehkah anda membincangkan bagaimana anda beralih dari pelaburan perbankan ke dalam perlombongan bitcoin?

Setelah menghabiskan hampir 3.5 tahun dalam perbankan pelaburan, meliputi sektor perlombongan tradisional (emas, PGM, bijih besi, tembaga, dll) dan TMT, masing-masing dengan BMO Capital Markets dan TD Securities, saya membuat keputusan bahawa bukannya tinggal dan mencari peranan yang semakin senior dalam perbankan, untuk mencuba tangan saya dalam industri; khususnya blockchain.

Saya mendapati peranan Pembangunan Perniagaan di Toronto bekerjasama dengan Decentral, pencipta dompet panas Jaxx. Kami berada di tengah-tengah kegilaan ICO 2017 dan cukup beruntung dapat bekerjasama dan bertemu dengan banyak pasukan terkenal di seluruh ekosistem aset digital. Ramai orang tidak menyedari ini, tetapi Ethereum ditubuhkan dan dibuat di Toronto, Kanada.

Dari Decentral, saya direkrut untuk bergabung dengan pejabat keluarga swasta untuk mengembangkan armada perlombongan global mereka ketika mereka mencari pendedahan kepada ruang aset digital melalui infrastruktur dan perlombongan bitcoin. Selebihnya, seperti yang mereka katakan, sejarah …

Di manakah lombong digital Core Scientific terletak secara geografi?

Core Scientific kini mempunyai kemudahan lombong / hosting digital yang terletak di lima pusat data – dua di North Carolina, dua di Georgia, dan satu di Kentucky.

Apa aset digital yang dilombong sekarang?

Pelanggan Core Scientific kini boleh melombong BTC, BCH, ETH, ETC, SiaCoin, Zcash, dan banyak syiling alt lain. Pelanggan kami terutamanya menggunakan ASIC SHA256, tetapi kami mempunyai GPU yang sangat besar dan berkembang dan ASIC bukan SHA256 yang lebih baru juga.

Sering kali terdapat kekurangan kejelasan peraturan mengenai perlombongan digital, jenis peraturan apa yang diperlukan untuk lebih mendorong para pelabur institusi untuk terlibat?

Sejak beberapa suku kebelakangan ini, kami telah melihat pembuat dasar menjelaskan lebih banyak peraturan mengenai crypto. Terutama, pada bulan Julai, Office of the Comptroller of the Currency (OCC) mengumumkan dalam surat tafsiran bahawa bank dan persatuan simpanan yang diatur secara persekutuan kini boleh memberikan perkhidmatan kepada permulaan kripto sebagai tambahan kepada pengurusan kod kunci kripto yang berkaitan dengan cryptocurrency bagi pihak pelanggan.

Walaupun ini merupakan langkah ke arah yang benar, ada beberapa hal tambahan yang harus dilakukan pemerintah untuk menyokong industri perlombongan digital. Khususnya, mengurangkan atau menghapuskan Tarif untuk Perkakasan Perlombongan Aset Digital, meringankan beban percukaian untuk mendorong pelaburan langsung asing dari luar negara ke dalam pengendali perlombongan aset digital yang berpangkalan di AS, dan mewujudkan insentif untuk mendorong sektor perlombongan digital untuk fokus menggunakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui untuk mereka keperluan tenaga.

Dengan minat yang semakin meningkat dari para pelabur institusi, semakin menjadi keperluan nasional agar aset digital dianggap serius oleh pengawal selia. Di Core Scientific, kami sangat gembira dengan sentimen penggunaan dan peraturan arus perdana yang semakin meningkat terhadap aset digital; dan pastinya tidak sabar untuk melihat Amerika Syarikat terus menyesuaikan kebijakannya yang mesra kripto untuk membolehkan negara kita meneruskan peranannya sebagai peneraju utama dalam industri perlombongan digital global.

Adakah terdapat masalah rantaian bekalan dengan pembekal seperti Bitmain?

Kami mempunyai perkongsian kerja yang sangat kuat dengan Bitmain Technologies. Bitmain sangat profesional, dan mesin yang kami pesan dari mereka bagi pihak pelanggan kami terus dihantar dengan cepat dan cekap, tanpa terlalu banyak kelewatan penghantaran.

Kami telah bekerjasama rapat dengan Bitmain selama tiga tahun terakhir, melancarkan Akademi Latihan Semut pertama di luar China dan memudahkan pembelian rekod 17,595 unit S19 Antminers awal tahun ini. Baru-baru ini, Core Scientific juga dinamakan koperasi tunggal Bitmain pusat pembaikan di Amerika Utara. Core Scientific mempunyai hubungan kerja yang baik dengan pembekal kami dan tidak mempunyai kebimbangan mengenai kemampuan mereka untuk melayani kami dan pelanggan kami.

Bagaimana pelabur dapat melindungi risiko yang berkaitan dengan perlombongan digital?

Pelabur harus benar-benar meluangkan banyak masa untuk melakukan usaha yang sewajarnya kepada pengendali yang mereka ingin menggunakan sejumlah besar modal. Sekiranya pasukan yang menjalankan operasi tidak dapat dijumpai dalam talian … fikirkan semula. Core Scientific telah melewati beberapa tahun tinjauan audit oleh E&Y dan fokus untuk memberikan tahap kredibiliti sektor ini perlu matang.

Bolehkah anda membincangkan siapa pemimpin semasa di ruang perlombongan digital?

Walaupun China telah menjadi pemimpin yang tidak dipertikaikan dalam perlombongan bitcoin, a peta perlombongan bitcoin yang dihasilkan oleh University of Cambridge baru-baru ini menunjukkan bahawa kepelbagaian global hashrate perlombongan sedang meningkat dengan wilayah seperti Amerika Utara, Eropah Timur dan Timur Tengah bersaing untuk menjadi pemimpin global. Amerika Utara, khususnya telah muncul sebagai pusat perlombongan global, kerana iklim geopolitik yang ideal, infrastruktur tenaga, dan peningkatan minat institusi dari para pemain seperti Digital Currency Group (DCG), yang baru-baru ini mengumumkan pelaburan $ 100 juta untuk berkembang ke industri perlombongan bitcoin di Amerika Utara.

Core Scientific juga menawarkan perkhidmatan jenis blockchain tambahan, bolehkah anda membincangkan apakah ini?

Walaupun pada masa ini, saya tidak dapat membincangkan perkhidmatan tertentu yang kami tawarkan, saya boleh mengatakan bahawa kami akan mengumumkan beberapa tawaran baru yang menarik dalam masa terdekat.

Core Scientific menawarkan penyelesaian sains data, untuk syarikat yang perlu menggunakan pembelajaran mendalam. Bolehkah anda membincangkan bagaimana Core Scientific dapat membantu syarikat dalam domain ini?

Pengkomputeran berprestasi tinggi dan kecerdasan buatan telah berkumpul untuk membuat penyelesaian yang merangkumi pelbagai industri dari melakukan analisis seismik di bidang minyak dan gas, hingga menghitung risiko yang kompleks di pasaran kewangan.

Di Core Scientific, kami telah bekerjasama dengan NVIDIA, penemu GPU, serta NetApp, peneraju perkhidmatan data cloud, untuk menyediakan akses percuma ke AI dan infrastruktur kejuruteraan data untuk penyelidikan berkaitan coronavirus novel yang dipercepat GPU. Baru-baru ini, kami memperoleh aset dan teknologi tertentu dari Atrio, syarikat perkhidmatan cloud computing AI dan prestasi tinggi yang juga membolehkan kami membantu penyelidik mempercepat penyelidikan genomik berasaskan AI untuk memerangi wabak.

Adakah perkara lain yang ingin anda kongsikan mengenai Core Scientific?

Kami fokus untuk terus mempercepat ruang perlombongan aset digital di Amerika Utara kerana kami mempunyai banyak pengumuman menarik yang dirancang untuk Q4 yang kami tidak sabar untuk berkongsi.

Terima kasih atas wawancara yang hebat, pembaca yang ingin mengetahui lebih lanjut harus berkunjung Teras Ilmiah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me