SushiSwap Meningkatkan Permintaan USDT di China Semasa Pengujian DCEP Terus

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong.

DeFi dan DCEP adalah kata kunci utama dalam komuniti crypto Cina minggu ini. Di ruang kewangan yang terdesentralisasi, kenaikan SushiSwap telah menyebabkan permintaan USDT yang kuat di pasaran OTC China. Sementara itu, bank negara China terkemuka, seperti CCB dan ICBC, meneroka menggabungkan mata wang digital China ke dalam aplikasi mudah alih dan kad kredit mereka. Kisah-kisah ini dan banyak lagi dalam edisi minggu ini dari Market Market Watch OKEx Insights.

SushiSwap mendorong permintaan USDT yang kuat di China

Tether (USDT) menyaksikan permintaan pasaran yang kuat di pasaran bebas pasaran China baru-baru ini. The Indeks OTC USDT oleh ChaiNext dikira berdasarkan harga over-the-counter USDT dan nilai tukar RMB / USD luar pesisir. Indeks mencapai 100.8 pada satu titik pada 1 September, yang bermaksud bahawa USDT diperdagangkan pada premium, di mana 100 USDT sama dengan $ 100,8. Pada masa penulisan, indeks berada pada $ 100.33.

Nilai mingguan Indeks OTC USDT. Sumber: ChaiBerikutnya

Premium USDT yang diperdagangkan di pasaran China didorong oleh hype DeFi. SushiSwap, garpu pembuat pasaran automatik Uniswap, adalah projek DeFi terpanas di kalangan masyarakat China, dengan lebih dari $ 1.2 bilion terkunci, setakat ini.

Pengambilan utama

  • Minat besar dalam SushiSwap sebahagiannya dapat dijelaskan oleh "takut hilang," terutamanya kerana pemahaman terhad mengenai ruang DeFi. Tinjauan DeFi ARPA, diterbitkan pada bulan Julai, ditunjukkan bahawa hanya 25% komuniti kripto Cina memahami dan menggunakan protokol DeFi seperti memberi pinjaman.
  • Peserta pasaran harus mengambil perhatian terhadap risiko keselamatan dalam kontrak pintar SushiSwap yang tidak diaudit.

Bank-bank negara China yang terkemuka mendorong ujian DCEP

Bank Pembinaan China dan Bank Perindustrian dan Komersial China – dua dari empat bank negara China teratas – mendorong untuk menerapkan sistem mata wang digital rasmi negara itu, pembayaran elektronik mata wang digital, atau DCEP.

Pada 28 Ogos, CCB melancarkan percubaan untuk dompet mata wang digital dalam talian pada aplikasi mudah alihnya, yang membolehkan pengguna menukar mata wang fiat mereka menjadi RMB digital. Walau bagaimanapun, bank melumpuhkan dompet digital pada keesokan harinya, memberi tekanan bahawa pengujian tidak menunjukkan pelancaran DCEP.

Sebaliknya, ICBC baru-baru ini mengumumkan penerbitan kad kredit digital, yang membolehkan pengguna mengaktifkan perkhidmatan mata wang digital dengan menghubungkan perkhidmatan ke kad mereka. Walau bagaimanapun, pengaktifan perkhidmatan tidak bermaksud bahawa pengguna dapat menghabiskan mata wang digital sekarang.

Pengambilan utama

  • CCB bukanlah bank China pertama yang menguji dompet mata wang digital China. Satu lagi bank negara China, bank pertanian, dilancarkan ujian dalaman dompet DCEP pada bulan April.
  • Empat bank negara China teratas – termasuk CCB, ICBC, Bank Pertanian dan Bank of China – dilapor menguji DCEP untuk pembayaran dan pindahan antara pekerja dalaman mereka pada bulan Ogos.

Antara muka dompet mata wang digital CCB. Sumber: Kewangan Sina

Pembuat rig perlombongan Canaan Inc. melaporkan kerugian bersih pada Q2 2020

Canaan Inc., pengeluar rig perlombongan Bitcoin pertama yang tersenarai di bursa saham Nasdaq, dilepaskan keputusan kewangannya yang belum diaudit untuk Q2 2020.

Menurut laporan itu, syarikat itu menyaksikan kerugian bersih sebanyak 16.8 juta RMB ($ 2.4 juta) pada Q2, peningkatan daripada 39.9 juta RMB yang syarikat hilang pada suku sebelumnya. Pengilang rig perlombongan telah meningkatkan prestasi operasi dan penjualannya pada Q2, dengan keuntungan kasar meningkat sebanyak 17.1x dan jumlah kuasa pengkomputeran yang dijual hampir tiga kali ganda, pada 2.6 juta Thash / s.

Pengambilan utama

  • Sebagai pengeluar rig perlombongan Bitcoin pertama disenaraikan pada Nasdaq pada bulan November 2019, harga saham Canaan Inc., pada masa ini pada $ 2.01, telah jatuh 85% dari harga saham harga tawaran awam awal dari $ 9.
  • Canaan Inc. telah melaporkan kerugian bersih sejak 2019, tetapi suku terakhir telah menyaksikan beberapa peningkatan. CEO Zhang Nangeng mengaitkan hal ini dengan peningkatan kemampuan penelitian dan pengembangan Canaan dan pelaksanaan inisiatif AI syarikat.
  • Canaan telah menolak untuk meramalkan prestasi perniagaannya dalam masa terdekat kerana ketidakpastian yang dibawa oleh COVID-19.

PMI Pembuatan Caixin China meningkat ke paras tertinggi sembilan tahun

Pasaran saham di China telah pulih minggu ini. Shanghai SE Composite dan CSI 300 saat ini diperdagangkan pada 3.406 dan 4.844, pada waktu akhbar, dengan kenaikan mingguan masing-masing 2.25% dan 2.93%. Sementara itu, indeks SZSE Blockchain 50 berada pada tahap 4.130, dengan perubahan nilai mingguan 3.71%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng turun 1.46% minggu ini dan pada masa ini berada pada 25,120.

Prestasi indeks pasaran China dan Hong Kong. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Pelepasan Indeks Pengurus Pembelian Pembuatan Umum China Caixin berfungsi sebagai rangsangan kepada pasaran saham China minggu ini. PMI Pembuatan China meningkat kepada 53.1 pada bulan Ogos, tertinggi sembilan tahun sejak Januari 2011. Ini didorong oleh pemulihan ekonomi pasca COVID-19 di sektor pembuatan yang menyaksikan peningkatan penjualan eksport, pesanan baru dan pengeluaran.

Pengambilan utama

  • PMI pembuatan China Caixin mengukur prestasi sektor pembuatan dalam lima tonggak: pesanan baru, output, pekerjaan, masa penghantaran pembekal dan stok barang yang dibeli.
  • Indeks pada masa ini berada pada paras tertinggi selama sembilan tahun kerana usaha pemulihan selepas COVID.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me