Panduan Pemula Untuk Wanchain

Walaupun penggunaan arus perdana belum tiba, tidak ada kekurangan projek blockchain aktif. Sehingga sekarang, terdapat 2081 cryptocurrency yang disenaraikan di CoinMarketCap. Itu hanya mengambil kira projek dengan cryptocurrency mereka sendiri.

Kekurangan interoperabiliti antara semua rangkaian yang berbeza ini akhirnya akan terbukti menjadi sekatan jalan raya. Sekatan jalan ini mungkin menghalangi blockchain yang menjangkau ramai orang. Itu juga yang ingin ditangani oleh Wanchain, dan alasan projek ini sangat menggembirakan.

Wanchain, Ringkas

Jadi apa itu Wanchain? Bayangkan rangkaian seperti Bitcoin dan Ethereum adalah pulau peribadi mereka sendiri. Wanchain adalah jambatan antara pulau-pulau ini.

Sekiranya anda pernah menggunakan crypto dan blockchain untuk jangka masa yang panjang, anda mungkin pernah mengalami betapa terpecahnya pemandangan. Anda memerlukan selusin dompet yang berbeza dan anda perlu menggunakan banyak pertukaran yang berbeza. Penggunaan cryptocurrency secara praktikal, sama ada sebagai token utiliti atau untuk pembelian biasa, adalah masalah yang lebih besar.

Wanchain menyajikan cara untuk melakukan pertukaran antara rantaian blok yang berlainan atau lejar yang diedarkan. Pada tulang kosong, ia adalah protokol DEX (pertukaran terdesentralisasi). Cara seseorang menukar Bitcoin dengan Ethereum, tanpa perlu mencari seseorang yang bersedia menukar Ethereum mereka untuk Bitcoin anda.

Proposisi nilai Wanchain melampaui pertukaran crypto masa lalu. Ia juga dirancang untuk memudahkan pertukaran data antara lejar yang berbeza. Ini menimbulkan implikasi yang jauh lebih penting untuk apa yang dapat dilakukan oleh Wanchain.

Sekiranya berjaya (mereka harus dapat menyelesaikan masalah skalabiliti / keselamatan / privasi yang sudah tua), ini membolehkan aplikasi atau program yang dibina di rantaian blok yang berbeza untuk saling berkomunikasi. Hasilnya adalah ekosistem blockchain yang, alih-alih ada dalam sekeping, semuanya dihubungkan bersama dengan cara yang memudahkan dunia untuk mengadopsi.

Latar Belakang Wanchain

Projek ini dibuat oleh syarikat teknologi China Wanglu Tech. Kini dikendalikan oleh Wanchain Foundation bukan keuntungan. Rangkaian itu sendiri adalah garpu kod Ethereum.

Yayasan ini menjalankan ICO yang selesai pada Oktober 2017, meningkatkan lebih dari 120,000 ETH. Mereka melancarkan Wanchain mainnet pada awal 2018, menukar token ERC-20 yang diedarkan dalam penjualan token kepada token WAN asli.

Peta jalan pembangunan Wanchain mempunyai beberapa fasa. Wanchain 1.0 – peluncuran mainnet – datang pada Januari 2018. Wanchain 2.0 mendarat pada pertengahan 2018, dan membawa operasi antara rangkaian Wanchain dan Ethereum. Wanchain 3.0 merancang perkara yang sama untuk Bitcoin.

Pada 2017 Wanchain menjadi sebahagian daripada Blockchain Interoperability Alliance, bersama ICON dan Aion. Kumpulan ini adalah usaha untuk bersama-sama mempromosikan urus niaga rentas rantai dan hubungan antara rantai yang berbeza. Setiap projek membawa fokus ini ke kawasan yang berlainan di dunia, dengan Wanchain tertumpu pada pasaran China.

Kes Penggunaan Wanchain

Salah satu positif terbesar tentang Wanchain adalah bahawa ia menawarkan sebilangan besar kes penggunaan berpotensi yang hampir tidak terbatas. Kerana mendorong pengoperasian antara rangkaian, berbanding dengan menargetkan satu kes penggunaan, khususnya, potensi Wanchain setinggi dengan blockchain itu sendiri.

Akaun Medium Wanchain Foundation menggariskan beberapa contoh kes penggunaan:

Kewangan

Cara termudah yang dapat kita lihat Wanchain dilaksanakan adalah dengan membolehkan rantai silang bertransaksi dan menukar duit syiling yang berbeza. Sekiranya penggunaan cryptocurrency arus perdana meningkat, mungkin ada masalah dengan memerlukan 50 syiling yang berbeza untuk 50 perkhidmatan yang berbeza. Bayangkan – anda keluar pada waktu pagi dan membayar kopi anda dengan Bitcoin. Kemudian anda membayar gas dengan Litecoin. Apabila tiba masanya untuk makan tengah hari, anda membayar bil dengan Dash, dan apabila anda pulang, anda membayar sewa dengan Ethereum. Itu bermaksud perlu memegang semua duit syiling ini, yang mana tidak sesuai.

Wanchain menghilangkan keadaan itu, dengan membenarkan pertukaran wang syiling di rantai yang berbeza. Contohnya, anda boleh menahan Litecoin, dan membayar semuanya dengan Litecoin, tidak kira mata wang mana yang diterima oleh vendor.

Rantaian bekalan

Perniagaan dapat mengesan rantaian bekalan mereka untuk mencari sumber masalah, tidak kira rantai apa yang digunakan pihak lain di sepanjang rantaian bekalan. Ini sekali lagi memecah negatif blok-blok yang bersaing, yang dapat memaksa perusahaan untuk hanya menjalankan perniagaan dengan pembekal atau pengedar yang menggunakan sistem yang sesuai dengan mereka sendiri.

Perubatan

Pada masa ini, data perubatan pesakit disimpan dengan selamat dalam rekod satu kemudahan. Ini adalah alasan yang baik, kerana data yang perlu dirahasiakan dan dirahsiakan. Namun ia mengundang komplikasi dan kelewatan sekiranya pesakit ingin mendapatkan rawatan di kemudahan lain. Wanchain memberikan kebolehoperasian antara kedua rangkaian itu bermaksud mereka dapat memindahkan maklumat di mana diperlukan dengan kelajuan dan privasi yang utuh.

Pengenalan

Pengenalan dan pengesahan ID menjadi kabur apabila anda melibatkan sempadan antarabangsa. Itu boleh berubah apabila negara menggunakan blockchain untuk mendaftarkan identiti, tetapi hanya untuk negara yang menggunakan platform yang sama. Kebimbangan privasi bermaksud bahawa lejar umum tidak dapat digunakan dalam kes ini, jadi satu negara yang mengakses pangkalan data ID yang lain adalah sukar.

Wanchain menyediakan penyelesaian yang lebih berkesan untuk pengesahan identiti rentas sempadan. Negara boleh menggunakan blockchain peribadi untuk memastikan ID sah. ID boleh tetap berlaku di negara yang berbeza dengan sistem yang berbeza, berkat protokol data rentas rantai Wanchain.

WanLabs

Bahagian lain dari ekosistem Wanchain adalah inkubator blockchain mereka, WanLabs. Menyoroti jumlah ICO dan startup blockchain yang bergelut atau mati sepenuhnya, Yayasan Wanchain ingin memberikan sokongan untuk projek yang akan datang di ruang blockchain.

Untuk projek yang melalui fasa pemeriksaan, yayasan ini membantu bidang seperti:

 • Penasihat blockchain
 • Panduan teknikal
 • Sokongan undang-undang
 • Pengambilan sumber
 • Pemasaran
 • Pembiayaan

Ini semua terletak di bawah premis utama Wanchain, iaitu untuk mengembangkan ekosistem blockchain yang lebih luas, bukan hanya rantai mereka sendiri.

Projek WanLabs

Setelah pengumuman WanLabs awal tahun 2018, Wanchain juga mengumumkan beberapa projek yang akan menjadi sebahagian daripada sistem WanLabs. Projek-projek ini adalah:

 • Freedium: platform yang menggunakan blockchain untuk membuka perkhidmatan kewangan untuk semua, terutama yang ada di negara-negara baru muncul.
 • CryptoCurve: syarikat yang menyediakan aplikasi dan penyelesaian pembangunan blockchain, bermula dengan Curve Wallet.
 • Theia: platform pengurusan aset digital.
 • BlockMedx: syarikat yang membina infrastruktur penjagaan kesihatan dan teknologi farmasi di blockchain.
 • AllSpark: platform pembuatan dan pengedaran kandungan berdasarkan kontrak pintar.
 • Intellos: ekosistem kewangan yang terdesentralisasi dan didorong oleh masyarakat.

Pasukan Wanchain

Ketua Yayasan Wanchain adalah CEO dan pengasas Jack Lu, juga CEO dan pengasas bersama Wanglu Tech. Sebelum memulakan Wanglu Tech, Lu adalah pengasas bersama dan CTO di Factom, satu lagi permulaan blockchain. Factom masih kuat hari ini, berada di kedudukan 80 teratas dalam permodalan pasaran crypto.

Pasukan Wanchain yang lain sebahagian besarnya berpusat di China, walaupun projek ini tersebar untuk menambahkan liputan antarabangsa. Secara khusus, mereka mempunyai pangkalan di Singapura dan Austin, Texas (di mana ibu pejabat WanLabs berada).

Masa Depan Wanchain

Sehingga Q4 2018, Wanchain sudah melalui peringkat pelepasan yang dirancang. Wanchain 1.0 dan 2.0 telah dikeluarkan, dan 3.0 direncanakan untuk akhir tahun 2018. Wanchain 4.0, pelepasan utama yang akan melengkapkan peta jalan awal Wanchain, ditandai untuk akhir tahun 2019. Pelepasan ini akan merangkumi kebolehoperasian dengan rantai peribadi, iaitu pusat permainan akhir projek. Jangkakan kenaikan nilai yang ketara jika 4.0 dilepaskan dengan sedikit cegukan, kerana Wanchain akan mulai dapat menangani beberapa kes penggunaan dunia nyata.

Satu lagi mercu tanda penting yang akan datang adalah rancangan untuk beralih ke model PoS dengan masternodes, pada tahun 2019. Perpindahan ini telah dirancang untuk beberapa waktu, tetapi setakat ini terdapat sedikit perincian yang terdapat, untuk beberapa kerusuhan dalam komuniti Wanchain. Sekiranya mereka dapat menyampaikan pada awal 2019, ini boleh menjadi satu lagi langkah positif bagi koin Wanchain dan WAN. Gabungkan penagihan PoS dan keberoperasian Bitcoin / Ethereum yang berjaya, dan masa depan kelihatan cerah.

Mungkinkah Wanchain gagal? Sudah tentu, sebarang projek blockchain atau crypto boleh. Dan Wanchain berada dalam kedudukan di mana nilainya hampir selari dengan nilai keseluruhan ekosistem blockchain. Secara khusus, kes blockchain masih tersekat seperti sekarang. Sekiranya blockchain tidak masuk ke dalam syarikat arus perdana, atau satu platform naik untuk menguasai pasaran, Wanchain mungkin tidak mempunyai banyak alasan untuk wujud.

Kita masih perlu melihat bentuk akhir Wanchain, untuk mengetahui apakah itu benar-benar akan menjadi kekuatan yang mengganggu dalam penerapan blockchain komersial. Namun nampaknya ada potongan dan kes penggunaan yang jelas untuk menjadi pemain utama dalam blockchain setelah jadual pembangunan direalisasikan sepenuhnya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

54f b0f 4ea ba8 a65 4d1 c15