Abra Denda $ 300K dalam Usaha Bersama oleh SEC dan CFTC kerana ‘Pertukaran Keselamatan’

Dalam usaha bersama oleh Komisi Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (CFTC) dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC), aplikasi perdagangan cryptocurrency Abra, dan pasangannya, Plutus Technologies, telah didenda $ 300,000. Jumlahnya mewakili dua denda $ 150,000, dengan masing-masing dibayar kepada CFTC dan SEC.

Denda itu dijatuhkan oleh dua badan pengawas tersebut kerana “menawarkan dan menjual pertukaran berdasarkan keselamatan kepada pelabur runcit tanpa pendaftaran dan kerana gagal melakukan transaksi pertukaran tersebut di bursa nasional yang terdaftar”. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh menyemak Pesanan CFTC dan juga Pesanan SEC.

Garis Masa Ringkas

Walaupun ada keadaan di mana syarikat secara terang-terangan melanggar peraturan, situasi yang melibatkan Abra dan Plutus tidak sesederhana itu.

Masalahnya pada mulanya timbul lebih dari setahun yang lalu, ketika Abra pertama kali bertemu dengan SEC. Pada masa itu, Abra menawarkan ‘pendedahan sintetik’ kepada sekuriti yang berpangkalan di A.S. Ini dicapai melalui Abra yang memberikan pelanggannya akses kepada pelaburan, dalam bentuk kontrak yang meniru sekuriti, tanpa benar-benar membeli aset pendasar.

Hasil daripada menawarkan perkhidmatan ini, banyak acara berlaku.

  • SEC mengenal pasti perkhidmatan pertukaran keselamatan Abra sebagai pelanggaran peraturan
  • Abra menutup pertukaran keselamatan, setelah didapati melayani pelabur yang berpangkalan di A.S.
  • Abra memindahkan pelbagai operasi ke Filipina
  • Perkhidmatan pertukaran keselamatan dilancarkan semula, dengan akses dicabut kepada pelabur yang berpangkalan di A.S..

Malangnya bagi Abra dan Plutus, pengawal selia merasakan bahawa menghentikan perkhidmatan untuk pelabur A.S., dan memindahkan sebahagian operasi mereka ke Filipina, tidak mencukupi. Didapati bahawa banyak aspek reka bentuk dan operasi perkhidmatan, terus berlaku di A.S., menjadikannya tertakluk pada peraturan A.S..

Perwakilan dari CFTC dan SEC, mengulas mengenai perkara ini. Mereka menyentuh bagaimana, walaupun terdapat sekatan pelabur, peraturan tetap berlaku.

Daniel Michael, Ketua Unit Instrumen Kewangan Kompleks Bahagian Penguatkuasaan SEC, menyatakan,

“Perniagaan tidak boleh mengabaikan syarat pendaftaran yang dirancang untuk memberikan maklumat yang diperlukan kepada pelabur untuk menilai urus niaga sekuriti. Selanjutnya, perniagaan yang membuat struktur dan mempengaruhi pertukaran berdasarkan keselamatan mungkin tidak menghindari undang-undang sekuriti persekutuan hanya dengan bertransaksi dengan pelabur runcit bukan AS membentuk entiti asing untuk bertindak sebagai rakan niaga, semasa menjalankan bahagian penting perniagaan mereka di Amerika Syarikat. ” 

Bayaran

Walaupun kedua CFTC dan SEC, terlibat dalam pengeluaran denda ini, keputusan mereka tidak bergantung. Dalam setiap kes, Abra dan Plutus dapat membayar denda, tanpa mengakui kesalahan. Berikut adalah penemuan badan pengawal selia.

CFTC – Abra / Plutus yang dilanggar oleh, “… melakukan pertukaran pertukaran asing yang tidak sah dalam aset digital dan mata wang asing dengan pelanggan A.S. dan luar negara dan pelanggaran pendaftaran.”

SEC – Abra / Plutus yang melanggar, “… peruntukan undang-undang sekuriti persekutuan mengenai tawaran tidak berdaftar dan penjualan pertukaran berdasarkan keselamatan dan mensyaratkan bahawa transaksi pertukaran tertentu berlaku di bursa nasional yang terdaftar.”

Wang untuk Ganti

Kira-kira dua bulan yang lalu, kami melaporkan pelaburan $ 5 juta ke Abra, oleh Stellar Development Foundation (SDF). Pergerakan ini menarik perhatian kita pada masa itu, kerana ini menandakan potensi Abra untuk akhirnya memasuki dunia stablecoin dan sekuriti digital. SDF telah menunjukkan minat terhadap jenis pelaburan ini, seperti yang ditunjukkan melalui pelaburan masa lalu yang serupa dalam platform token keselamatan, DSTOQ.

Dengan denda ini, nampaknya Abra berurusan dengan sekuriti – walaupun mereka tidak menyedari.

Walaupun terpaksa membayar denda yang dibincangkan di sini hari ini, Abra nampaknya tidak akan dihentikan secara berperingkat. Di antara pelaburan yang disebutkan sebelumnya dari SDF, dan yang lain, Abra telah menaikkan nilai $ 45 juta sejak penubuhannya.

Abra

Ditubuhkan pada tahun 2015, Abra adalah aplikasi pelaburan mata wang kripto, yang berpusat di Mountain View, California. Sejak dilancarkan, Abra terus menjadi platform popular bagi para pelabur. Ini menyediakan akses dan sokongan perdagangan untuk sebilangan besar aset digital.

Ketua Pegawai Eksekutif & Pengasas, Bill Barhydt, kini mengawasi operasi syarikat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me