Crypto Markets Dump dalam Panik, Kemungkinan Pembetulan Meningkat: Crypto Market Daily

Pasaran Crypto menyaksikan penurunan yang dahsyat mulai hari Khamis, 12 Mac, dan terus menjunam semalam.

Harga Bitcoin (BTC) turun dari sekitar $ 7,300 ke bawah $ 6,000 dalam jangka masa sekitar satu jam pada hari Khamis, jatuh ke bawah $ 4,000 pada awal pagi 13 Mac.

Sehingga pagi Jumaat, BTC agak stabil dalam julat $ 5.000, masih turun hampir 15 peratus selama 24 jam terakhir.

Ether (ETH) juga mengalami penurunan mendadak semalam, kehilangan pegangan pada tanda $ 200 dan jatuh di bawah $ 100 semalam. Pada masa akhbar, cryptocurrency kedua terbesar telah pulih dan turun 6 peratus yang agak rendah untuk diperdagangkan sekitar $ 130. 

Pertukaran Kekal BTC / USD

Carta 1H Data pertukaran kekal BTC / USD. Souce: okex.com

Setelah merosot menjadi $ 3,800 – penurunan nilai 50 peratus dari awal minggu – malam tadi, harga Bitcoin akhirnya stabil dan kembali naik ke julat $ 5,000. Sekarang, kedudukan rintangan jangka pendek berada pada $ 5,570 dan $ 6,680.

Secara teori, tren perlu diperbaiki setelah penurunan jangka pendek yang besar. Walaupun keadaan semasa terlalu banyak jual, ia masih dapat bertahan jika panik pasaran tidak dicerna pada hujung minggu.

Carta volum Bitcoin menunjukkan penurunan dalam penjualan dana. Walau bagaimanapun, trend boleh berubah secara tidak dijangka – seperti pembuangan semalam. Sekarang penting untuk menunggu jangka masa yang lebih lama untuk dapat menilai apakah tren akan stabil atau tidak.

Sebelum kedua-dua garis MACD (Moving Average Convergence Divergence) melintasi garis sifar, risiko penurunan harga akan selalu ada. 

Peniaga menunjukkan pesimisme, harga bawah mungkin lebih rendah

Carta 1D Data Pertukaran Kekal BTC / USD. Souce: okex.com

BTC terjejas oleh kelemahan asas yang berterusan semalam. Setelah duit syiling merosot di bawah tahap sokongan $ 7,000, ia tidak berhenti dan terus mengeluarkan jumlah penjualan. Dalam beberapa jam, harga jatuh kembali ke sekitar $ 4,000, dan kini telah stabil pada $ 5,000.

Penganalisis OKEx percaya bahawa walaupun harga minggu ini menunjukkan corak yang lemah setelah kegagalan menguji rintangan $ 8,000, masih jarang untuk melihat penurunan hampir 40% dalam sehari.

Penurunan air terjun jangka pendek ini sering disebabkan oleh panik akibat wabak tersebut. Sejauh keadaan semasa, tanda penurunan akan berhenti belum jelas. Dana “bawah” tahap jam adalah terhad, yang membuktikan bahawa kebanyakan pelabur masih menjangkakan lebih buruk di masa depan dan kesediaan mereka untuk membeli tidak kuat.

Dalam jangka pendek, kami mengesyorkan untuk memberi perhatian sama ada harganya boleh mencapai tahap rendah baru. Sekiranya jatuh di bawah $ 3,800, ia mungkin terus menguji kawasan bawah pada awal 2019. Sisi stabil yang muncul pada tahap harian mungkin membentuk bahagian bawah dan kemudian melantun. Oleh kerana sentimen pasaran belum stabil, masih ada risiko yang besar.

Tahap rintangan dan sokongan

 • Rintangan Jangka Pendek: $ 5,570       
 • Rintangan jangka sederhana: $ 6,680
 • Sokongan Jangka Pendek: $ 4,590
 • Sokongan jangka sederhana: $ 3,800

Pertukaran Kekal ETH / USD

Data Pertukaran Kekal 1H ETH / USD Sumber: okex.com

ETH jatuh di bawah $ 100 semalam dan hampir dengan paras terendah $ 80. Lembu cepat diisi semula dan menarik kembali harga di atas $ 120. Pada masa akhbar, duit syiling mengikuti arah aliran menaik, berdagang di atas $ 130.

Terdapat rintangan kuat sekitar $ 145. Penjualan aktif menunjukkan penguncupan yang jelas. Sekiranya harganya tidak menembusi di bawah $ 100, kebarangkalian memasuki trend penggabungan adalah tinggi.

Penganalisis OKEx mengingatkan pelabur bahawa jika aktiviti perdagangan dapat bertahan pada tahap rendah dalam beberapa hari ke depan, ini adalah isyarat pembuangan berhenti – stabil hanya beberapa jam atau bahkan sehari tidak dapat memastikan bahawa tempoh penurunan harga sudah berakhir.

Ini adalah peluang yang baik untuk memasuki posisi pendek kecil jika harga terus gagal untuk menguji $ 145, sambil menetapkan stop-loss yang selamat sekitar $ 150. Memecahkan $ 145 bermaksud memasuki kedudukan panjang jika panggilan balik pertama stabil di atasnya.

Tahap rintangan dan sokongan

 • Rintangan Jangka Pendek: $ 150
 • Rintangan jangka sederhana: $ 145
 • Sokongan Jangka Pendek: $ 94
 • Sokongan jangka sederhana: $ 86

Pilihan pedagang: TRX / USD Perpetual Swap

Data Pertukaran Kekal 4H TRX / USD. Sumber: okex.com

TRX mencipta rendah baru sekitar $ 0,006 dan kini pulih kembali menjadi $ 0,01 buat sementara waktu.

Tahap rintangan efektif pertama adalah hampir $ 0,01080 kerana tahap yang agak lemah Memecahkan kedudukan ini tidak dapat menjamin apa-apa, tetapi naik kembali ke $ 0,01200 adalah isyarat penstabilan.

Dengan penurunan jumlah dagangan, sukar untuk jatuh di bawah bahagian bawah sebelumnya. Lebih banyak dana cenderung membina kedudukan di sekitar sini kerana rendah baru akan menjadi harga mentaliti yang sesuai.

MACD menunjukkan bahawa a salib emas akan terbentuk dalam beberapa jam akan datang. Ini adalah isyarat yang baik untuk kenaikan harga, namun pelabur harus lebih fokus pada rintangan ke atas – risiko jatuh masih akan ada jika harga penting tidak dapat dipecahkan.

Tahap rintangan dan sokongan

 • Rintangan jangka pendek: $ 0.01080
 • Rintangan jangka sederhana: $ 0.01200
 • Sokongan Jangka Pendek: $ 0,0081
 • Sokongan jangka sederhana: $ 0.068

Ikuti OKEx pada:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me