Tuntutan Ripple, Ethereum 2.0, BTC tertinggi sepanjang masa dan PayPal – 2020 Roundup

Berita Minggu yang terakhir tahun ini melihat kembali kisah kripto terbesar tahun 2020

Sudah menjadi tahun yang penuh dengan kejayaan dalam dunia Bitcoin, blockchain, fintech dan cryptocurrency – sehingga minggu terakhir 2020.

Tahun ini, kami menyaksikan BTC mencapai tahap tertinggi sepanjang masa berikutan pengurangan bonus Bitcoin, Etheruem 2.0 berjaya dilancarkan, PayPal memasuki ruang cryptocurrency dan Ripple disaman oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat.

Berikut adalah rangkuman ringkas dari semua kisah kripto terbesar dari tahun 2020 yang bergelora.

Ripple disaman oleh SEC atas penawaran sekuriti haram, XRP secara percuma

Kisah berita pertama dalam senarai ini juga adalah yang paling baru, yang hanya berlaku minggu ini.

Setelah bertahun-tahun spekulasi bahawa kejadian seperti itu mungkin berlaku, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. secara rasmi mengemukakan tuntutan terhadap syarikat fintech Ripple, CEO Brad Garlinghouse dan pengasas bersama Chris Larsen kerana didakwa melakukan penjualan sekuriti yang tidak berdaftar hingga $ 1.3 bilion, mulai tahun 2013.

Sekuriti yang tidak didaftarkan adalah duit syiling cryptocurrency syarikat, XRP, yang diduga dijual kepada pelabur global dan diedarkan sebagai pertukaran untuk perkhidmatan.

Pengambilan utama

 • Persoalan sama ada XRP – cryptocurrency peringkat keempat – adalah keselamatan telah wujud selama bertahun-tahun. Tuntutan dari SEC boleh membuat perbahasan itu berhenti, selamanya.
 • Pertempuran undang-undang berprofil tinggi kemungkinan akan membuka pintu banjir bagi pengawal selia untuk mengemukakan tuntutan mahkamah terhadap syarikat cryptocurrency lain yang menawarkan syiling atau token mereka sendiri dengan cara yang serupa.
 • Harga XRP sudah tiba, dan penghapusan dari pertukaran cryptocurrency utama nampaknya tidak lama lagi.

Kenaikan harga XRP mendahului berita bahawa Ripple sedang disaman oleh SEC. Sumber: OKEx

Ethereum 2.0 berjaya dilancarkan, $ 1 bilion dalam ETH terkunci

Setelah bertahun-tahun menunggu, peningkatan protokol yang dinanti-nantikan untuk Ethereum – dipanggil Ethereum 2.0 – dilancarkan pada bulan Disember. Peningkatan rangkaian memperkenalkan proof-of-stake ke rangkaian yang sebelumnya hanya bukti kerja.

Pengambilan utama

 • Pembangunan Ethereum 2.0 telah lama dan berliku-liku. Oleh itu, pelancaran Fasa 0 yang berjaya adalah kemenangan besar untuk platform kontrak pintar terkemuka.
 • Lebih daripada $ 1 bilion ETH telah dikunci dalam kontrak deposit Ethereum 2.0 – dengan lebih banyak jangkaan, seiring berjalannya waktu.
 • ETH yang terkunci di Ethereum 2.0 tidak akan tersedia untuk dijual di pasaran terbuka untuk jangka masa yang panjang – sesuatu yang boleh mempengaruhi dinamika pasaran altcoin terkemuka.

PayPal secara rasmi memasuki – dan mengesahkan – ruang crypto

PayPal gergasi pembayaran akhirnya memasuki pasaran cryptocurrency pada bulan Oktober ketika syarikat itu diumumkan bahawa pembelian dan penjualan cryptocurrency terpilih akan ditawarkan melalui platform.

Pengambilan utama

 • Berita bahawa PayPal memasuki ruang cryptocurrency menyebabkan kenaikan harga di pasaran – mendorong BTC melepasi $ 12,000.
 • Pesaing Fintech Revolut dan Square’s Cash App kemungkinan besar mendorong keputusan PayPal untuk menawarkan perkhidmatan broker crypto.
 • Penerimaan PayPal terhadap BTC dan cryptocurrency lain merupakan langkah utama ke arah penggunaan dan pengesahan arus perdana.

PYPL menyaksikan penilaiannya meningkat secara mendadak pada tahun 2020. Sumber: Google

Penurunan Bitcoin diikuti oleh harga tinggi sepanjang masa yang baru

Seperti yang dijadualkan, Bitcoin mengalami separuh ganjaran pada bulan Mei tahun ini – mengurangkan bekalan BTC yang baru dilombong pada separuh. Menjelang 17 Disember, cryptocurrency terkemuka melanggar harga sepanjang masa sebelumnya yang tinggi di bursa global dan sejak itu memasuki penemuan harga.

Pengambilan utama

 • Walaupun peristiwa pembelahan Bitcoin sama sekali tidak mengejutkan, ia bertepatan – seperti yang diharapkan – dengan trend kenaikan untuk cryptocurrency paling utama kerana bahagian penawaran telah dipotong dengan ketara. Sebenarnya, seorang pelabur sahaja mula membeli lebih banyak BTC setiap bulan daripada yang ditambang.
 • Melihat masa lalu, fakta bahawa BTC telah pulih dari kemalangan berprofil tinggi dan pasaran beruang seterusnya pada tahun 2018 untuk melepasi puncak sebelumnya "gelembung" akan memantapkan idea bahawa Bitcoin ada di sini untuk kekal.

Harga BTC memasuki pasaran lembu baru pada tahun 2020. Sumber: OKEx

Pelaburan institusi secara rasmi melonjak ke pasaran BTC

2020 telah menjadi tahun yang penuh dengan pelaburan institusi ke ruang cryptocurrency dan, terutamanya, BTC.

Walaupun trend ini dimulakan oleh pelabur makro terkenal Paul Tudor Jones, Strategi Mikro benar-benar mengumpulkan semua tajuk utama melalui rangkaian pembelian BTC yang berani dan umum. Sehingga kini, firma perisikan perniagaan memegang 70,470 BTC – bernilai lebih dari $ 1.6 bilion, pada masa penulisan ini – dalam simpanan perbendaharaannya.

Massachusetts Mutual Life Insurance Co., yang mempunyai $ 235 bilion dalam akaun pelaburan amnya, juga membeli $ 100 juta dalam BTC pada bulan Disember.

Pengambilan utama

 • Mereka yang berada di sekitar 2018 ingat dengan baik sentimen bahawa, suatu hari nanti, pelabur institusi akan datang ke pasar BTC. 2020 berubah menjadi tahun ketika mereka mula berkuat kuasa, dan 2021 mungkin akan menyaksikan lebih banyak pemain wang besar memasuki pasaran.
 • BTC MicroStrategy semuanya dibeli dengan harga purata $ 15,964 setiap duit syiling. Dengan andaian harga cryptocurrency terkemuka tidak meninjau tahap tersebut, strategi pelaburan syarikat mungkin turun sebagai salah satu yang terbaik dalam sejarah pelaburan. Walau bagaimanapun, sekiranya harga BTC jatuh kerana beberapa sebab yang tidak dijangka, syarikat itu mungkin akan berada di air panas yang serius.

Harga saham MicroStrategy memberi reaksi baik terhadap pelaburan BTC syarikat tahun ini. Sumber: Google

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

184 e84 ec7 b5f d23 4ba 566