Leverage BitMEX Dijelaskan 2019 – Bahagian I

Bitcoin dan aset digital lain terkenal dengan turun naik yang melihat harganya turun naik dengan ketara dalam jangka masa yang singkat. Pada 17 Disember 2017, harga Bitcoin melonjak ke hampir $ 20,000 sebelum turun lebih 60% pada tiga bulan pertama 2018.

Penurunan itu berlaku setelah pembesar perniagaan Amerika Warren Buffet dan skeptis lain memberi amaran bahawa kegilaan Bitcoin adalah gelembung yang akhirnya akan runtuh.

Menggunakan leverage dalam perdagangan cryptocurrency

Sekiranya anda ingin menjana wang dari turun naik pasaran cryptocurrency, anda mungkin ingin mempertimbangkannya BitMEX perdagangan leverage.

BitMEX adalah salah satu pertukaran cryptocurrency paling popular di dunia yang menawarkan produk kewangan yang berbeza seperti perdagangan margin untuk Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin.

Laman web ini juga menawarkan derivatif cryptocurrency dan produk kewangan lain untuk pelabur. Konsep di sebalik perdagangan margin BitMEX dapat ditemui dalam perdagangan saham atau niaga hadapan juga.

Platform ini membolehkan memanfaatkan sehingga 100x pada satu perdagangan. Walau bagaimanapun, menggunakan leverage dalam perdagangan cryptocurrency boleh menjadi pedang bermata dua. Ia boleh membawa keuntungan yang besar atau kebankrapan sepenuhnya. Sebenarnya, perdagangan leverage adalah, secara teknikal, suatu bentuk perjudian berbanding pelaburan.

Adalah berisiko bagi pemula untuk menggunakan kaedah ini kerana mereka umumnya tidak mempunyai pengalaman di dalamnya. Walaupun begitu, kejayaan masih dapat dicapai dengan tahap memanfaatkan yang betul dan tahap pengurusan risiko yang betul. Peraturan utama perjudian tidak pernah bertaruh lebih banyak daripada yang anda mampu kalah dengan selesa.

Bagaimana perdagangan leverage BitMEX berfungsi

Perdagangan leverage di BitMEX adalah mudah. Sebagai permulaan, anda perlu mendaftar untuk BitMEX akaun. Platform ini membenarkan pembuatan akaun tanpa nama. Memberi nama sebenar anda tidak wajib. Untuk memulakan perdagangan, anda perlu memasukkan sejumlah cryptocurrency terlebih dahulu.

Peringatan ringkas: jangan hantar Litecoin, Ripple atau altcoin lain, tidak kira jenis kontrak yang anda ingin beli – wang anda akan hilang. Hanya Bitcoin yang diterima. Juga, dana hanya boleh dikeluarkan dalam Bitcoin.

Setelah deposit disahkan, anda boleh memulakan perdagangan dengan leverage sehingga 100x. Ini bermaksud bahawa jika anda mempunyai 0.01 BTC dalam akaun anda, anda boleh membeli 1 bitcoin dalam satu perdagangan.

Perhatikan bahawa BitMEX urus niaga dalam mata wang digital sahaja. Anda tidak boleh membeli dan menjual niaga hadapan Bitcoin menggunakan mata wang fiat seperti dolar atau euro.

Kontrak

BitMEX menawarkan dua jenis kontrak, iaitu kontrak niaga hadapan dan kontrak kekal.

Kontrak hadapan

Kontrak niaga hadapan pada dasarnya adalah perjanjian antara penjual dan pembeli untuk menukar aset pada titik yang ditentukan pada masa akan datang dan dengan harga yang dipersetujui. Pada satu masa yang ditentukan, aset yang mendasari akan bertukar tangan.

Tidak seperti pembelian saham tradisional, anda tidak memiliki stok, yang bermaksud anda tidak berhak mendapat dividen. Anda juga tidak dibenarkan menghadiri AGM. Begitu juga, kontrak niaga hadapan BitMEX yang membolehkan peniaga memperdagangkan syiling tanpa harus memilikinya.

Tetapi tidak seperti pelaburan pasaran saham tradisional, anda tidak hanya menjana wang apabila harganya meningkat. Dengan BitMEX kontrak niaga hadapan, anda boleh menjana wang walaupun harga cryptocurrency menjunam.

Hampir semua komoditi boleh mempunyai kontrak niaga hadapan yang ditentukan untuknya. Setiap orang perniagaan, misalnya, pelabur harta tanah, pengeksport atau petani babi terdedah kepada risiko. Untuk mengurangkan risiko ini, mereka dapat melindungi dengan menjual atau membeli kontrak niaga hadapan.

Kontrak berkekalan

Kontrak berkekalan mirip dengan kontrak niaga hadapan tetapi tidak mempunyai tarikh tertentu pada masa akan datang apabila ia berakhir. Seperti namanya, kontrak kekal akan diperbaharui secara berterusan. Ia mengesan harga aset pendasar dan seharusnya tidak berubah berbanding kontrak niaga hadapan konvensional. Kontrak kekal sangat sesuai untuk pelabur jangka panjang.

Satu kontrak dalam pertukaran berterusan untuk bitcoin bernilai $ 1. Ini bermaksud jika anda mempunyai 0.01 BTC di akaun anda yang sama dengan harga $ 50 pada harga pasaran $ 5000, anda boleh membeli 5000 kontrak dengan leverage 100x. Dengan leverage 10x, anda boleh membeli 500 kontrak. Sekiranya anda fikir harganya akan meningkat, anda harus membeli lebih banyak. Sekiranya anda betul, anda boleh membuat pulangan besar pada deposit margin anda.

Sekiranya anda fikir harga Bitcoin akan jatuh dalam tiga bulan ke depan, maka anda harus cepat.

Mengambil kedudukan panjang

Apabila anda mengambil posisi panjang pada aset, anda membeli Bitcoin di pasaran terbuka dan anda menjangkakan harganya akan meningkat dalam jangka masa yang munasabah. Ini bermaksud anda membeli aset tersebut, dan keuntungan anda bergantung padanya sehingga meroket dalam nilai.

Anda akan menendang diri anda sekarang jika anda bersungguh-sungguh pada akhir tahun 2017 apabila harga mencapai paras tertinggi sepanjang masa hampir $ 20000 per Bitcoin. Sudah tentu, pakar mengunjurkan harga Bitcoin melebihi $ 20,000 dalam beberapa tahun akan datang.

Tetapi apa yang lebih menarik mengenai pembelian dan penjualan kontrak niaga hadapan dengan BitMEX ialah anda hanya membayar peratusan harga kontrak. Dengan kata lain, anda membeli dengan margin. Ringkasnya, anda membelinya dengan wang yang dipinjam.

Oleh itu, katakan anda membeli 10 BTC pada sekitar 19000 USD pada bulan November 2017. Anda mungkin telah menjual mata wang dengan harga 19000 USD setiap duit syiling pada masa itu, dan kemudian mengembalikan kreditor anda dengan kira-kira $ 6000 setiap mata wang ketika harga berada pada tahap terburuk pada Februari 2018 – mengaut keuntungan 13000 USD yang tinggi pada setiap duit syiling.

Contoh lain: katakanlah harga BTC semasa ialah $ 6300 dan anda mempunyai $ 6300. Anda memutuskan untuk menggunakan leverage 5x. Ini bermakna anda boleh membeli 5 BTC dengan harga $ 6300. Sekiranya Bitcoin meningkat hanya dengan 100 USD, anda akan mendapat 500 USD. Inilah jenis metodologi yang digunakan ramai orang sekarang.

Sekiranya anda menggunakan leverage 100x untuk memperoleh 100 Bitcoin, anda akan mendapat banyak keuntungan atau mengalami banyak kerugian. Dan jika pasaran bergerak melawan kedudukan anda, Dana Insurans BitMEX menang.

Logik yang sama berlaku untuk jangka pendek.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me