Apa itu Dompet Perkakasan Bitcoin?

Dompet perkakasan Bitcoin adalah peranti yang membolehkan anda menyimpan cryptocurrency anda dengan selamat di luar talian, juga dikenali sebagai penyimpanan sejuk. Unit-unit ini berfungsi sama dengan akaun bank digital. Sama seperti dompet mudah alih, anda boleh menghantar, menerima, dan mengesan baki anda terus dari dompet perkakasan anda.

Dompet perkakasan dianggap kaedah paling selamat untuk menyimpan cryptocurrency anda oleh kebanyakan industri. Item futuristik ini melindungi Satoshi anda dengan beberapa cara yang berbeza. Pertama, peranti menyulitkan akses ke duit syiling anda. Penyulitan ini memberi anda lapisan keselamatan tambahan apabila anda mempunyai dompet perkakasan anda dalam talian.

Yang penting, seseorang tidak boleh hanya mencuri dompet perkakasan anda dan mengakses cryptocurrency anda. Sebilangan besar peranti merangkumi keperluan kod pin tambahan. Dengan cara ini, crypto anda memperoleh tahap keselamatan tambahan terhadap kecurian atau kerugian. Sekiranya anda kehilangan pin, anda perlu memulihkan dompet menggunakan pin sandaran yang dikeluarkan oleh kilang anda.

Apa itu Dompet Perkakasan Bitcoin?

Perbezaan utama antara dompet crypto tradisional dan dompet perkakasan anda adalah yang terakhir mempunyai bentuk fizikal. Oleh kerana dompet perkakasan ada di dunia nyata, ada beberapa faktor tambahan yang perlu difikirkan semasa membelinya. Anda pasti ingin menentukan dompet perkakasan yang sesuai dengan gaya hidup anda. Sekiranya anda seorang yang aktif yang sering menggunakan cryptocurrency mereka, anda memerlukan peranti yang lebih kecil yang menyediakan kemudahan mudah alih yang diperlukan oleh gaya hidup anda.

Presiden Perancis Emmanual Macron Mempamerkan Dompet Perkakasan Bitcoin Lejar

Presiden Perancis Emmanual Macron Mempamerkan Dompet Perkakasan Bitcoin Lejar

Tidak kira saiz dan gaya dompet perkakasan yang anda pilih, anda perlu memastikan bahawa anda menyimpan peranti baru anda dengan selamat. Ingat, dompet perkakasan anda boleh hilang, dicuri, atau musnah jika tidak disimpan dengan betul. Untuk mengelakkan masalah ini, disarankan agar anda menyimpan dompet perkakasan anda di lokasi yang selamat dan kering. Berita baiknya adalah bahawa walaupun dompet anda hancur atau dicuri, anda masih dapat mengakses crypto anda melalui cadangan.

Benih Sandaran

Frasa benih adalah sekumpulan kata rawak yang memberi anda akses ke cryptocurrency anda dalam dompet crypto. Mereka sangat popular di kedua-dua aplikasi dompet perkakasan dan mudah alih, dan untuk alasan yang baik. Sentiasa simpan frasa sandaran anda di lokasi yang selamat. Sekiranya anda kehilangan frasa sandaran dan dompet perkakasan anda, crypto anda akan hilang selamanya.

Penyimpanan Sejuk vs Dompet Panas

Untuk memahami kepentingan dompet perkakasan, anda perlu memahami perbezaan antara menyimpan Bitcoin anda dalam simpanan sejuk dan dompet panas. Syarat-syarat ini hanya merujuk kepada keadaan internet peranti. Dompet mudah alih seperti crypto Dapp kegemaran anda memerlukan sambungan internet untuk berfungsi. Sambungan internet ini juga berfungsi sebagai vektor serangan yang berpotensi bagi penggodam yang mencari akses ke pegangan anda. Dompet perkakasan hanya berkomunikasi ke internet apabila anda memasangnya secara langsung ke rangkaian. Dengan cara ini, dompet perkakasan adalah pilihan paling selamat untuk peminat crypto.

Dengan jelas, pemegang crypto terbesar menggunakan dompet perkakasan untuk melindungi kerajaannya yang luas. Khususnya, Winklevoss kembar telah disebut sebagai menyatakan bahawa mereka menyimpan kripto mereka di dompet perkakasan dengan frasa benih diedarkan di beberapa kotak keselamatan bank. Memandangkan mereka adalah jutawan Bitcoin, strategi ini masuk akal. Walaupun anda mungkin tidak menyimpan berjuta-juta dalam kripto, masih bijak untuk memiliki dompet perkakasan untuk melindungi pegangan anda. Nasib baik peranti ini kini lebih berpatutan berbanding sebelumnya.

Bagaimana Saya Mendapatkan Dompet Perkakasan Bitcoin?

Hari ini, terdapat semua jenis pengeluar dompet perkakasan cryptocurrency. Anda ingin berpegang pada jenama yang paling terkenal untuk memastikan bahawa tidak ada vektor serangan atau masalah perkakasan yang tidak dijangka. Secara kritikal, anda tidak mahu membeli dompet perkakasan dari syarikat yang mungkin tidak beroperasi dalam beberapa bulan. Juga, pengeluar baru mungkin mempunyai beberapa pepijat untuk dikendalikan dalam produk mereka.

Pilihan terbaik semasa adalah:

  • Lejar Nano S
  • Lejar Nano X (Dompet Premium)
  • Model Satu Trezor
  • Trezor Model T (Dompet Premium)

Petua Umum untuk Memastikan Dompet Perkakasan Anda

Secara umum, terdapat beberapa panduan penting yang harus anda ikuti untuk memastikan kripto anda selamat di dompet perkakasan. Perkara pertama yang anda mahu lakukan adalah memastikan peranti anda selamat secara fizikal. Sekiranya rumah anda hangus dan dompet dan frasa utama anda berada di rumah anda, hari anda semakin teruk.

Selain itu, anda perlu sentiasa mengemas kini firmware pada peranti anda. Syarikat mengeluarkan kemas kini biasanya untuk menyelesaikan masalah keselamatan. Sekiranya anda gagal memperbaharui peranti anda, anda mungkin menjadi mangsa vektor serangan yang ketinggalan zaman. Jangan sekali-kali membiarkan dompet perkakasan anda terpasang. Ini mengalahkan tujuan memiliki dompet perkakasan jika anda membiarkannya tersambung ke internet.

Penipuan Dompet

Sayangnya, kebaruan keseluruhan sektor crypto telah menyebabkan banyak orang dalam keadaan bingung bagaimana melindungi pendapatan mereka dengan sebaik-baiknya. Baru-baru ini, terdapat peningkatan penipuan dompet perkakasan di pasaran. Penipuan ini biasanya mengikuti beberapa strategi yang mudah dikenali.

Penipuan Dompet Perkakasan Bitcoin

Penipuan Dompet Perkakasan Bitcoin

Jangan sekali-kali membeli Dompet Perkakasan Terpakai

Memandangkan peranan penting yang akan dimainkan oleh dompet perkakasan anda dalam strategi pelaburan blockchain anda, disarankan untuk tetap menggunakan peranti baru. Dompet perkakasan yang digunakan boleh diubah atau bahkan diretas sebelum anda menerima unit tersebut. Selain itu, hanya pengeluar ternama yang harus berada dalam senarai tontonan anda.

Serangan Phishing

Yang pertama, dan paling biasa, adalah pancingan data serangan. Jangan sekali-kali memberikan frasa sandaran dompet anda kepada sesiapa sahaja. Penipu biasanya akan menjadi pengeluar peranti anda dan meminta maklumat seperti frasa sandaran anda sebagai kaedah untuk mengesahkan atau membantu anda dalam beberapa cara. Sebaik sahaja anda memberikan frasa sandaran kepada seseorang, anda akan kehilangan Bitcoin anda.

Kad Gores

Dompet perkakasan Bitcoin lain yang lebih terperinci penipuan melibatkan penjualan peranti terpakai secara dalam talian. Penipu akan membuka peranti, mencatat frasa sandaran, dan kemudian menjual unit. Dalam satu kes, seseorang membeli dompet terpakai dari eBay. Semuanya hebat untuk minggu pertama, kemudian, secara tiba-tiba, kripto orang itu hilang.

Siasatan lanjut menunjukkan apa yang berlaku. Penipu mempunyai frasa sandaran yang telah dikonfigurasi sebelumnya yang tersembunyi pada calar palsu kad. Dia menutup semula dompet perkakasan dalam bungkusan asalnya dan memerintahkan pemilik baru untuk membuat sandaran peranti barunya dengan frasa biji yang salah.

Pemilik baru percaya bahawa mereka adalah orang pertama yang membuka kotak itu dan terus memuatkannya dengan beberapa Bitcoin. Penggodam kemudiannya hanya dapat menggunakan frasa sandaran untuk mendapatkan semula akses ke peranti dan menghantar semua Bitcoin ke tempat lain. Malangnya, penipu ini berjaya menyelamatkan nyawa individu ini.

Pembekal Dompet Teratas Di Pasaran

Pada masa ini terdapat dua pengeluar yang menguasai sektor dompet perkakasan Bitcoin – Trezor dan lejar. Kedua-dua syarikat ini menawarkan beberapa ciri dan gaya unik untuk memenuhi keperluan anda. Selain itu, kedua-dua syarikat mempunyai reputasi yang sangat baik dan telah menyediakan produk mereka ke pasaran selama bertahun-tahun.

Dompet Perkakasan Trezor

The Trezor barisan dompet perkakasan Bitcoin mempunyai reka bentuk ramping yang menyerupai alat penggera penggera kereta. Susun atur yang mesra pengguna ini mudah dilayari dan senang disimpan. Selain itu, rangkaian dompet perkakasan Trezor menawarkan pelbagai jenis operasi. Pengguna boleh menyimpan Bitcoin, serta banyak altcoin lain termasuk token ERC-20. Peranti Trezor merangkumi ciri canggih seperti aplikasi Android lanjutan untuk memantau pegangan anda. Pengguna peranti ini juga menikmati sambungan Chrome dan akses ke MyEtherWallet portal log masuk dalam talian.

Dompet Perkakasan Trezor T Bitcoin

Dompet Perkakasan Trezor T Bitcoin

Trezor T

Trezor menawarkan pelbagai produk ke pasaran. Dompet utama mereka adalah Trezor T. Peranti padat ini mempunyai banyak peningkatan dari model asalnya. Terdapat skrin sentuh yang mudah dilayari dan peranti ini merangkumi sambungan USB-C dan slot kad microSD.

Dompet Perkakasan Lejar

Ledger adalah penyedia dompet yang paling popular di pasaran ketika ini. Syarikat ini telah menyediakan perkhidmatan dompet perkakasan yang boleh dipercayai sejak tahun 2012. Dompet lejar terkenal dengan reka bentuk kecil dan ciri canggih. Di atas pelanjutan Chrome, peranti disatukan dengan Copay, Electrum, Mycelium, MyEtherWallet, dan GreenBits.

Lejar Nano S

Lejar Nano S

Lejar Nano S

Buku besar produk yang paling popular adalah Nano S. Unit ini menyerupai USB dengan paparan LCD kecil. Paparan membolehkan anda melihat maklumat penting dan memasukkan pin anda untuk mengakses Bitcoin anda. Terutama, Nano S menyokong lebih dari 1100 cryptocurrency yang berbeza, termasuk semua token ERC-20. Pada masa ini, terdapat lebih dari 180,000 token ERC yang digunakan, jadi ciri ini memberikan banyak nilai kepada unit ini.

Untuk produk Ledger premium terdapat juga Nano X.

Ringkasan

Sekiranya anda adalah jenis pelabur yang merancang untuk menjimatkan sejumlah besar crypto, atau anda hanya berfikiran keselamatan, dompet perkakasan adalah pilihan bijak untuk anda. Walau bagaimanapun, anda perlu sentiasa berwaspada. Dalam dunia transaksi blockchain peer-to-peer, tidak ada pembayaran balik atau pembayaran yang dibatalkan. Sekiranya seseorang mencuri Bitcoin anda kerana anda tidak menyimpannya dengan selamat, ada sedikit jalan untuk anda ikuti. Yang penting, menjaga keselamatan kripto anda adalah tanggungjawab anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

b29 200 58c 00d abb d1e c8b