Bagaimana Bitcoin Berfungsi – Panduan Mudah untuk Noob

Ketika Bitcoin menjelang ulang tahun 10 tahunnya, cryptocurrency pertama dan paling berjaya di dunia masih menjadi misteri bagi banyak orang di pasaran. Walaupun Bitcoin telah memasuki perbendaharaan kata massa, rata-rata orang masih tertanya-tanya “bagaimana Bitcoin berfungsi dan apa yang menjadikan wang komputer ini begitu berharga?”

Keadaan Semasa

Pasaran crypto terus berkembang ke tahap baru. Setiap minggu, blockchain, token, syiling, dan pertukaran baru memasuki pasaran. Setiap produk ini memberikan pengguna perkhidmatan yang berharga. Walau bagaimanapun, semua teknologi ini memerlukan banyak penghargaan kepada cryptocurrency asli dunia – Bitcoin.

Apa itu Bitcoin (BTC)?

Per Satoshi Nakamoto, Pencipta Bitcoin tanpa nama, Bitcoin adalah “Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer.” Mari kita periksa pernyataan ini secara mendalam untuk benar-benar memahami apa yang dinyatakan oleh Nakamoto di sini. Pertama, dia menyatakan Bitcoin adalah rangkaian “peer-to-peer”.

Kertas Putih Bitcoin

Kertas Putih Bitcoin

Transaksi peer-to-peer adalah transaksi langsung. Contoh terbaik dari gaya urus niaga ini adalah ketika anda menyerahkan wang tunai kepada seseorang. Apabila anda menyerahkan wang tunai $ 5 kepada jiran anda, itu adalah transaksi langsung. Tidak ada perantara yang terlibat. Tidak ada pengesahan akaun, atau bank pusat yang menyetujui transaksi anda. Anda bertindak bebas.

Ketidakcekapan dalam Sistem Hari Ini

Sekarang lihat transaksi yang sama, tetapi kali ini anda membayar dengan kad debit atau Aplikasi pembayaran anda. Walaupun nampaknya dana langsung dipindahkan dari akaun anda ke rekening mereka, ini hampir tidak terjadi. Pembayaran anda memulakan perjalanan sukar yang memakan masa beberapa hari.

Pertama, pesanan pembayaran anda memeriksa dengan kedua-dua bank untuk memastikan bahawa akaun tersebut sah dan ada dana dalam akaun anda untuk dihantar. Kemudian tindakan pembayaran anda dihantar ke firma pemprosesan pembayaran utama. Dalam kebanyakan keadaan, ini adalah Visa atau MasterCard.

Seterusnya, dana anda melambung sekitar 30+ perantara sebelum sampai ke destinasi sekitar 3 hari kemudian. Itulah sebabnya apabila anda membayar balik transaksi Debit atau Kredit, diperlukan beberapa hari untuk muncul di akaun anda.

Perjalanan yang Panjang

Semua langkah ini menambahkan lebih banyak masa untuk urus niaga anda. Selain itu, setiap proses pengantara dan pengesahan akan dikenakan bayaran untuk perkhidmatan mereka. Di atas semua masalah ini, transaksi anda masih harus melalui saluran pengawalseliaan. Sekiranya atas sebab tertentu, terdapat perbezaan antara kerajaan anda dan pihak kerajaan yang ingin anda kirimkan pembayaran, anda akan merasa mustahil untuk menghantar dana ini.

Perdagangan Bitcoin - Analisis melalui CoinMarketCap

Perdagangan Bitcoin – Analisis melalui CoinMarketCapBitcoin Trading – Analisis melalui CoinMarketCap

Pemusatan vs Desentralisasi

Sebab di sebalik semua perantara ini adalah mudah, sistem kewangan semasa dipusatkan. Dalam sistem terpusat, ada satu organisasi pusat, seperti bank atau pemerintah yang memegang semua kuasa. Mereka menyimpan dana anda, mereka menyetujui urus niaga anda, dan mereka memutuskan kapan akan mengeluarkan lebih banyak mata wang. Anda baru sahaja dalam perjalanan.

Bagaimana Bitcoin (BTC) Berfungsi?

Dalam rangkaian yang terdesentralisasi, anda tetap dapat mengawal aset anda sehingga tepat ketika mereka tiba di tempat tujuan. Apabila anda menghantar Bitcoin dari dompet anda ke dompet orang lain, tidak ada perantara antara pembayaran anda dan tujuannya.

Oleh itu, tidak ada pihak ketiga yang menyetujui atau menolak transaksi anda. Keseluruhan proses berlaku secara “peer-to-peer”. Sama seperti menyerahkan wang digital kepada seseorang. Pada asasnya, anda menguasai semula kewangan anda dengan menggunakan sistem yang terdesentralisasi.

Contoh Sistem Desentralisasi Lain Yang Digunakan Sekarang

Pada mulanya, konsep desentralisasi nampaknya agak janggal untuk difahami. Walau bagaimanapun, sekilas melihat pasaran dan anda akan melihat sistem desentralisasi lain sukar dijalankan. Contoh sempurna sistem desentralisasi yang mungkin anda biasa ketahui ialah perkhidmatan streaming torrent.

Token Bittorrent

Token BitTorrent

Semasa anda pergi ke laman web streaming torrent, anda mungkin bertanya pada diri sendiri “bagaimana platform ini tetap terbuka, walaupun mereka menawarkan produk yang tidak mempunyai lesen untuk ditawarkan?” Jawapannya mudah, mereka menggunakan desentralisasi untuk mencegah penapisan. Inilah cara desentralisasi digunakan dalam senario ini untuk memberikan anda semua siaran awal kegemaran anda dan muzik baru secara percuma.

Desentralisasi = Penentangan Penapisan

Laman web seperti BitTorrent sebenarnya tidak memberi anda kandungan. Pada hakikatnya, mereka hanya menyediakan lokasi untuk orang ramai bertemu dan bertukar data secara bebas, apa pun data itu. Sekarang, sudah tentu, dalam kebanyakan kes muzik atau filemnya, tetapi ia boleh jadi dari mesej politik hingga nilai sebenarnya, seperti cryptocurrency.

Kerana laman web ini hanya menyediakan lokasi bagi orang untuk bertemu dan bertukar data, laman web ini jauh lebih sukar untuk ditutup daripada laman web terpusat yang menawarkan muat turun ini kepada anda secara langsung. Pada dasarnya, laman web penstriman ini tidak melakukan kesalahan.

Konsep yang sama dapat digunakan dalam sektor kewangan. Walaupun penyatuan desentralisasi, mustahil untuk menapis, menyunting, atau menyekat pembayaran di blockchain. Dengan cara ini, Bitcoin mewakili pergeseran ideologi ke arah lebih banyak kebebasan kewangan dan melepaskan kerajaan dari mata wang.

Untuk memahami Bitcoin, pertama-tama anda perlu melihat beberapa teknologi teras yang menjadikan duit syiling ini berfungsi. Seperti yang anda ketahui sekarang, rangkaian terdesentralisasi tahan penapisan. Terdapat juga pelbagai jenis rangkaian desentralisasi. Bitcoin bergantung pada rangkaian blockchain untuk memberi anda kebebasan ini.

Apa itu Blockchain?

Blockchain adalah rangkaian terdesentralisasi yang menggunakan “blok” transaksi untuk membuat “rantai” lengkap peristiwa dari permulaan jaringan. Dalam rangkaian blockchain Bitcoin, terdapat ribuan pengesahan transaksi yang dikenali sebagai penambang atau nod. Yang penting, setiap nod mengesahkan setiap transaksi di blockchain tetapi tidak setiap nod menerima hadiah.

Siapa yang Mendapat Ganjaran? – Bagaimana Bitcoin Berfungsi

Pelombong ini bersaing antara satu sama lain melalui persamaan matematik yang rumit. Node yang mendapat soalan betul terlebih dahulu ialah menambah blok urus niaga berikutnya ke blockchain. Mereka mendapat ganjaran atas usaha mereka. Hari ini, ganjaran ditetapkan pada 6.5 BTC.

Mekanisme Konsensus Bitcoin - SHA-256 - Teknologi Blockchain

Mekanisme Konsensus Bitcoin – SHA-256 – Teknologi Blockchain

SHA-256

Persamaan matematik, yang dikenali sebagai SHA-256 sangat sukar sehingga komputer anda memeriksanya dan memutuskan lebih baik membuat tekaan berpendidikan daripada berusaha mengira persamaan secara langsung. Teka tekaan inilah yang mendorong pemprosesan pada komputer anda, yang seterusnya meningkatkan kos perlombongan.

Apakah Perlombongan Bitcoin (BTC)?

Apabila anda mendengar bahawa seseorang mempunyai rig perlombongan Bitcoin, ini bermaksud bahawa mereka mempunyai pemproses komputer yang dibina khas yang disesuaikan dengan algoritma SHA-256. Peranti ini, yang dikenali sebagai pelombong Terpadu Aplikasi Spesifik (ASIC) beribu-ribu kali lebih tepat dalam meneka jawapan algoritma SHA-256.

Lebih Banyak Pelombong – Lebih Keselamatan

Perkara menarik mengenai Bitcoin adalah bahawa ia bukan semata-mata matematik. Terdapat pendekatan psikologi sebenar di sebalik sifatnya. Sebagai contoh, semakin besar rangkaian Bitcoin, semakin selamat, dan semakin tinggi nilai BTC. Juga, semakin tinggi nilai pasaran Bitcoin, semakin banyak pelombong di pasaran.

Apabila nilai Bitcoin meningkat, algoritma SHA-256 menyesuaikan dengan sewajarnya. Penyesuaian ini memastikan bahawa ganjaran perlombongan dibayar sekitar setiap sepuluh minit. Ganjaran ini sangat penting bagi rangkaian Bitcoin kerana dua sebab utama. Pertama, strategi ini mendorong node untuk terus mengesahkan transaksi.

Terbitan yang boleh diramalkan

Kedua, ganjaran ini adalah satu-satunya masa ketika BTC baru memasuki pasaran. Hanya akan ada 21 juta BTC yang tersedia untuk dunia. Sistem penyesuaian kesukaran dan ganjaran penambangan BTC memastikan bahawa BTC ini memasuki pasaran dengan cara yang ringkas dan dapat diramalkan.

Bitcoin Mining Rig - Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Bitcoin Mining Rig – Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Sekarang mari kita bandingkan proses matematik yang betul ini dengan proses Bank Sentral hari ini. Dalam sistem kewangan terpusat, penerbitan mata wang dilakukan sesuka hati. Baru-baru ini, kerajaan AS mengeluarkan triliunan mata wang ke pasaran sebagai sebahagian daripada pakej rangsangan Covid-19. Walau bagaimanapun, dana ini pasti mengganggu keseimbangan penawaran dan permintaan yang halus. Akibatnya, inflasi pasti akan datang.

Mengapa Dunia Memerlukan Bitcoin

Dunia memerlukan Bitcoin sekarang lebih dari sebelumnya. Bitcoin merupakan bahaya yang nyata bagi pasaran terpusat kerana, untuk pertama kalinya dalam sejarah, ia menyediakan dunia dengan alternatif digital yang selamat daripada sistem fiat yang ada. Tidak seperti pendahulunya, emas, Bitcoin tersedia untuk seluruh dunia dan memerlukan sedikit perbelanjaan dari segi keselamatan.

Emas vs Bitcoin

Sekarang, mari bandingkan emas dan Bitcoin sebentar untuk mengetahui mengapa cryptocurrency adalah mata wang rizab masa depan dunia. Pertama, penting untuk mengakui bahawa emas telah dan masih berfungsi sebagai tujuan penting di pasaran sebagai tempat selamat bagi pelabur. Emas sangat stabil dan diterima secara universal.

Masalah dengan emas adalah sistemik. Untuk satu, emas hanya berfungsi sebagai mata wang rizab. Anda tidak dapat menggunakan emas untuk transaksi mikro sehari-hari. Bayangkan pergi ke kedai runcit tempatan anda dan mengambil sejumlah emas untuk membayar barang anda, sama sekali tidak realistik pada tahun 2020.

Di Mana Anda Menjaga Bar Emas Anda?

Selain itu, emas bukanlah aset yang boleh anda gunakan dengan mudah. Pasti ada banyak pelabur emas hari ini, tetapi apa yang sebenarnya mereka miliki? Sekiranya emas anda tidak berada di dalam peti besi yang terletak di harta tanah anda, anda benar-benar hanya memiliki sehelai kertas yang menyatakan anda memiliki emas. Malangnya, pada masa pergolakan ekonomi yang hebat, pemilik emas mempelajari pelajaran ini dengan cara yang sukar. Sungguh, dengan alasan apa pun, emas anda boleh diambil.

Contoh sempurna bagi para pelabur emas untuk berdamai dengan kenyataan berlaku pada tahun 1930-an di AS. Selama ini, pemerintah Franklin D Roosevelt merampas semua emas dan duit syiling warganegara melalui Perintah Eksekutif 6102. Perintah itu memaksa semua rakyat menjual emas mereka kepada pemerintah di telaga di bawah kadar pasaran. Mereka yang menolak emas mereka dirampas.

Tidak Boleh Merampas Bitcoin

Pemegang Bitcoin tidak perlu risau tentang senario ini. Anda memegang Bitcoin anda secara langsung, bukan hanya nota pemilikan. Bitcoin bergantung pada sepasang kekunci kriptografi untuk memastikan pegangan anda selamat. Kunci awam adalah apa yang anda berikan kepada orang ramai agar mereka dapat menghantar BTC kepada anda, sedangkan kunci peribadi adalah bagaimana anda mengakses dompet anda. Anda tidak boleh memberikan kunci peribadi anda kepada sesiapa pun.

Seperti yang telah anda ketahui, sifat desentralisasi rangkaian Bitcoin disusun sedemikian rupa sehingga mustahil bagi pemerintah untuk menghentikannya. Selain itu, kunci keselamatan juga menghalang pemerintah yang terlalu banyak daripada menjerat BTC anda yang susah payah setiap kali mereka menganggapnya perlu.

Mengisi Semua Senario Penggunaan

Bitcoin berfungsi sebagai mata wang dan simpanan nilai. Anda boleh MENGHASILKAN BTC anda dan menikmati penghargaan, atau anda boleh memperdagangkan atau menghabiskan Bitcoin anda tanpa sebarang hukuman. Mata wang unik ini memberikan fleksibiliti wang tunai kepada para pelabur, kemudahan urus niaga digital, dan kemampuan penyimpanan nilai emas.

Masa Depan Bitcoin

Masa depan untuk Bitcoin kelihatan cerah. Rangkaian lebih besar dan lebih selamat. Juga, lebih banyak orang tahu mengenai protokol revolusi ini daripada sebelumnya. Crypto pertama di dunia juga memperoleh beberapa fungsi baru baru-baru ini melalui Lightning Network.

Rangkaian Kilat

Selepas kegilaan crypto 2017, menjadi jelas bahawa masalah penskalaan BTC memerlukan penyelesaian. Trafik rangkaian mencapai titik bahawa BTC tidak dapat memenuhi salah satu peranan utamanya. Ia tidak dapat berfungsi sebagai sistem tunai peer-to-peer kerana turun naik yang melampau, masa urus niaga yang tertunda, dan bayaran yang besar.

Nasib baik, pembangun sejak itu membetulkan banyak masalah ini melalui kemas kini dan perkembangan lain. Lightning Network adalah salah satu perkembangan ini yang terus mendapat perhatian di pasaran. The Rangkaian Kilat adalah protokol luar rantai yang bergantung pada saluran pembayaran swasta untuk mengurangkan kesesakan rangkaian.

Selain itu, Rangkaian Pencahayaan menyediakan BTC dengan beberapa fungsi baru seperti kemampuan untuk menggunakan kontrak pintar dan oracle. Oracle adalah sensor luar rantai yang boleh mencetuskan peristiwa di rantai seperti kontrak pintar.

Bitcoin di sini untuk Kekal

Hari ini, Bitcoin adalah nama isi rumah. Hebatnya, duit syiling tunggal Nakamoto mengilhami revolusi digital di pasaran. Terdapat beribu-ribu cryptocurrency yang kini tersedia untuk pelabur. Walaupun banyak platform ini meningkat berdasarkan reka bentuk teras Bitcoin, tidak ada yang dapat menandingi kekuatan rangkaian Bitcoin dan sokongan masyarakat secara keseluruhan. Atas sebab ini, Bitcoin terus berkuasa sebagai raja cryptocurrency.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

b70 589 7bd e02 35b 2e9 218