Elon Musk mempromosikan Bitcoin, pam dan dump DOGE, Reddit bekerjasama dengan Ethereum Foundation

Berita Minggu – Kisah terbesar di dunia cryptocurrency minggu ini

Minggu ini sangat mengasyikkan untuk ruang blockchain dan cryptocurrency berikutan kemasukan pelaburan runcit berprofil tinggi dari Wall Street Bets ke saham syarikat yang sangat pendek – terutamanya GameStop. Setelah dana lindung nilai mengalami kerugian besar dalam jangka pendek, platform pelaburan runcit Robinhood menguatkuasakan sekatan baru terhadap pengguna runcit. Pada gilirannya, ini membuat lonjakan besar pertukaran pertukaran cryptocurrency baru ketika pengasas Tesla Elon Musk menukar bio Twitternya untuk menyokong Bitcoin.

Kisah ini, bagaimanapun, adalah salah satu daripada banyak peristiwa penting yang berlaku minggu ini. Inilah semua yang perlu anda ketahui dalam edisi minggu ini Berita OKEx Insight’s Week.

Elon Musk menukar bio Twitter menjadi "#bitcoin"

Mungkin berita terbesar yang berlaku minggu ini datang pada hari Jumaat pagi ketika pengasas Tesla yang penuh teka-teki, Elon Musk menukar bio Twitternya hanya untuk membaca "#bitcoin" sebelum ini tweet: "Jika dilihat kembali, itu tidak dapat dielakkan."

Tweet tersebut menimbulkan kekecohan di media sosial, memicu banyak individu berprofil tinggi lain untuk mencerminkan bios Twitter mereka ke Musk’s. Selain itu, dengan segera harga BTC melambung tinggi sehingga $ 38,600-ish di bursa cryptocurrency global.

Pengambilan utama

  • Elon Musk telah lama menjadi kegemaran komuniti Bitcoin dan cryptocurrency, jadi sokongannya terhadap aset digital terkemuka telah lama dinantikan dan sangat terkenal.
  • Kenaikan minat berikutan tweet Musk telah menyebabkan banyak pertukaran cryptocurrency mengalami penurunan prestasi atau kemerosotan.

Dogecoin melonjak lebih daripada $ 0,08 di Wall Street Bets

Cryptocurrency dan meme-coin DOGE yang terkenal mengalami pam meme-tastic minggu ini dari momentum pengurangan dana lindung nilai Wall Street profil tinggi Wall Street Bets. Harga satu duit syiling melonjak dari $ 0,007 hingga $ 0,085 sebelum turun menjadi kira-kira $ 0,03, pada saat penulisan ini.

Pengambilan utama

  • Sebagai meme yang layak seperti Dogecoin, pam DOGE secara historis berumur pendek. Mereka juga telah menunjukkan puncak pasaran, seperti yang berlaku pada awal Januari 2018.
  • Nampaknya ada sedikit korelasi sebenarnya antara keinginan Wall Street Bets untuk memaksa kerugian pada dana lindung nilai dan pam DOGE – memandangkan pelabur institusi tidak berminat dengan meme-coin,.

Harga DOGE meningkat berbanding BTC, tetapi keuntungan dari segi sejarah tidak lama. Sumber: TradingView

Meneroka Strategi Mikro bermaksud memperoleh lebih banyak BTC

Lembu Bitcoin terkenal Michael Saylor dan syarikatnya, MicroStrategy, nampaknya tidak merasa puas dengan 70,784 BTC – yang kini bernilai lebih dari $ 2,4 bilion – disimpan di perbendaharaan syarikat. Dalam hasil Q4 firma perisik perniagaan, Saylor diperhatikan itu "kami akan meneroka pelbagai pendekatan untuk memperoleh bitcoin tambahan sebagai sebahagian daripada strategi korporat kami secara keseluruhan."

Pengambilan utama

  • Walaupun MicroStrategy belum memperincikan pendekatan apa pun, kutipan itu membuka pintu untuk spekulasi bahawa syarikat itu mungkin akan mencari perlombongan Bitcoin – walaupun itu tetap murni spekulatif.
  • Kenaikan Bitcoin Saylor terkenal, dan syarikatnya juga meneroka pengembangan produk data Bitcoin.

Harga saham MicroStrategy telah melonjak sepanjang tahun lalu berikutan pembelian BTC yang agresif. Sumber: Google

Skala kelabu menggabungkan lebih banyak kepercayaan yang terikat dengan altcoin

Grayscale, pengurus aset crypto yang paling terkenal dalam industri ini, mempunyai tambah enam lagi amanah untuk altcoin terkenal. Amanah baru terikat dengan DOT, AAVE, XMR, ADA, ATOM dan EOS.

Berita itu mengikuti kepercayaan sebelumnya penggabungan dari awal bulan ini terikat dengan LINK, XTZ, BAT, MANA, LPT dan FIL.

Pengambilan kunci

  • Pembentukan kepercayaan dari Grayscale tidak bermaksud bahawa syarikat itu dijamin akan melancarkan produk tersebut. Walau bagaimanapun, kemungkinan peningkatan pendedahan institusi ke dalam altcoin akan memiliki perasaan yang sangat bullish pada pemilihan tersebut, memandangkan Grayscale kini mempunyai aset lebih dari $ 25 bilion di bawah pengurusan.

Reddit bekerjasama dengan Yayasan Ethereum

Reddit dilaporkan bekerjasama dengan Ethereum Foundation untuk mempercepat pengembangan Community Points forum dalam talian yang terkenal. Dalam jawatan di subreddit Ethereum, pentadbir "jarin" menulis:

"Tujuan kami adalah untuk membantu mempercepat kemajuan yang dicapai dalam penskalaan dan mengembangkan teknologi yang diperlukan untuk melancarkan aplikasi berskala besar seperti Community Points on Ethereum. Teknologi penskalaan yang dikembangkan melalui perkongsian ini akan bersumber terbuka dan tersedia untuk umum untuk digunakan oleh sesiapa sahaja."

Pengambilan utama

  • Reddit telah bereksperimen dengan token berasaskan Ethereum pada dua subreddit – r / Cryptocurrency dan r / FortNiteBR – dan sedang berusaha untuk mengambil lebih banyak jurutera back-end untuk pengembangan crypto.
  • Pelaksanaan Titik Komuniti berasaskan Ethereum yang berjaya di Reddit akan membawa banyak penerapan cryptocurrency arus perdana di media sosial.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

01f 413 b98 257 d67 2db e18