Dana KuCoin yang diretas sebahagian besarnya dicuci di Uniswap dan Kyber Network

OKEx Insights ‘DeFi Digest adalah pemeriksaan mingguan mengenai dunia kewangan yang terdesentralisasi.

Petikan pasaran DeFi

Pasaran kewangan terdesentralisasi meneruskan momentum positif minggu ini kerana jumlah nilai yang terkunci dalam produk DeFi meningkat dari $ 9.4 bilion menjadi $ 11.1 bilion. Uniswap mengekalkan kedudukannya sebagai peneraju pasaran minggu ini dengan pangsa pasar 20%, menurut nilai USD yang terkunci. Pertukaran yang terdesentralisasi juga mempunyai kumpulan kecairan terbesar dan menguasai 54% daripada jumlah dagangan di semua DEX.

Dalam bidang pinjaman yang terdesentralisasi, Compound menggantikan Aave sebagai pemberi pinjaman utama, meningkatkan bahagian pasarannya menjadi 48%.

Metrik utama dalam dunia DeFi terus mengalami pertumbuhan positif minggu ini, kecuali jumlah dagangan purata mingguan untuk DEX. Sumber: Denyutan DeFi dan DeBank

Jumlah pertukaran yang terdesentralisasi menetapkan tertinggi sepanjang masa pada bulan September

September telah menjadi bulan yang meledak untuk pertukaran terdesentralisasi, dengan DEX mencatat jumlah dagangan $ 22.57 bilion yang mengagumkan. Angka ini meningkat hampir 14x jika dibandingkan dengan jumlah pada bulan Jun.

Demam untuk perlombongan kecairan telah menyebabkan lonjakan permintaan pengguna untuk Uniswap, Curve dan Balancer. Gabungan, platform ini mempunyai dominasi pasaran hampir 90% pada bulan September, berbanding hanya 40% empat bulan yang lalu.

Penguasaan pasaran Uniswap di antara bursa terdesentralisasi meningkat dari Mei hingga September. Sumber: Analisis Dune, Dapatan OKEx

Dana KuCoin yang dicuri sukar dicuci di bursa terpusat

Kurangnya peraturan yang melekat pada pertukaran terdesentralisasi menjadi pusat perhatian berikutan peretasan pertukaran aset digital terpusat KuCoin, yang kehilangan anggaran $ 279 juta dalam cryptocurrency. Peretas mencuri pelbagai jenis cryptocurrency yang berbeza – 150 daripadanya adalah token ERC-20, seperti SNX dan USDT berasaskan Ethereum. 

Pencucian cryptocurrency yang dicuri terbukti sukar ketika cuba menggunakan pertukaran terpusat, dengan sejumlah CEX mempunyai beku pengeluaran dan alamat senarai hitam.

Sebagai tambahan, berbanding dengan cryptocurrency yang benar-benar terdesentralisasi seperti BTC, banyak token ERC-20 tidak tahan penapisan. Ini bermaksud bahawa token boleh dibekukan oleh penerbit pada bila-bila masa. Dalam kes hack KuCoin, Tether telah beku 20 juta USDT sebagai langkah berjaga-jaga. Pelbagai projek lain juga menjeda atau membatalkan kontrak pintar mereka – membantu KuCoin mendapatkan semula sebahagian asetnya yang dicuri.

Penggodam beralih ke DEX untuk mencuci token yang dicuri

Kerana dana pencucian melalui bursa terpusat sukar dicapai, peretas KuCoin sejak itu berusaha untuk mencuci aset mereka yang dicuri melalui pertukaran terdesentralisasi, di mana mereka menjual token yang dicuri sebagai pertukaran untuk ETH. Menurut Paus Alert, penggodam telah memindahkan sekurang-kurangnya $ 1.2 juta token SNX ke Uniswap melalui satu siri empat transaksi.

Penggodam memindahkan token SNX yang dicuri ke Uniswap. Sumber: Makluman Paus

Penggodam menukar wang mereka yang dicuri dengan ETH kerana dua sebab: Ether tahan penapisan dan mudah ditukarkan kepada mata wang fiat. Sebagai cryptocurrency yang tahan penapisan, ETH tidak mempunyai risiko untuk dibekukan dan boleh diperdagangkan melalui ribuan pasangan perdagangan di sebilangan besar pertukaran cryptocurrency.

DEX jatuh di bawah bendera merah FATF

Pertukaran yang terdesentralisasi rentan terhadap kegiatan pengubahan wang haram yang dikenal pasti oleh Pasukan Petugas Tindakan Kewangan. FATF baru-baru ini menerbitkan sebuah lapor pada penunjuk bendera merah untuk pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas. Laporan itu menyatakan bahawa penerimaan dana dari alamat yang dikaitkan dengan dana yang dicuri adalah tanda amaran untuk pengubahan wang haram.

Walaupun urus niaga yang dilakukan pada DEX dapat dilihat secara terbuka di blockchain, penggodam mendapati DEX menarik kerana mencuci dana curi mereka kerana kurangnya pengesahan identiti. Pada 30 September, token curi bernilai $ 17 juta dari peretasan KuCoin telah dijual di agregat DEX dan DEX. Dana yang dicuri itu kebanyakannya dicuci melalui Uniswap ($ 9.4 juta) dan Kyber Network ($ 4.1 juta).

Seperti yang ditunjukkan oleh FATF, melakukan banyak transaksi bernilai tinggi secara berturut-turut, seperti dalam jangka waktu 24 jam, adalah bendera merah lain untuk pencucian wang. Data dalam Etherscan menunjukkan bahawa penggodam dicuci dana yang dicuri melalui Uniswap pada 28 September. Mereka kemudian memindahkan hampir 2,000 ETH.

Penggodam mencuri dana curi di Uniswap dan memindahkan sejumlah besar ETH pada 28 September. Sumber: Whale Alert, Etherscan, OKEx Insights

Walaupun keputusan EtherDelta yang terkenal pada tahun 2018 – yang mendapati bahawa platform desentralisasi beroperasi sebagai pertukaran sekuriti nasional yang tidak berdaftar – terdapat kekurangan peraturan yang ketara ketika datang ke DEX. Pencucian wang secara besar-besaran melalui Uniswap dan Kyber Network pasti akan menarik perhatian pengawal selia di seluruh dunia. Apa jenis tindakan retroaktif yang akan berlaku masih perlu dilihat.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me