Apa Permintaan Mendorong untuk Tether dalam Menjalankan hingga Halving Bitcoin?

Ketika Bitcoin (BTC) menghampiri separuh ganjaran blok ketiga, pencetak Tether (USDT) telah mencetak dolar stabil yang disokong USD bernilai berbilion dolar.

Walaupun syarikat dan yang lain mengaitkan gelombang percetakan sebagai permintaan yang meningkat pada masa ketidakstabilan ekonomi yang melampau, masih ada ketidakpastian mengenai kesahan dan kedudukan yang stabil sebagai cryptocurrency safe-safe yang benar-benar selamat. Ramai juga yang tertanya-tanya mengapa langkah-langkah tersebut sangat diingini.

Tether menjelaskan

Tether adalah stablecoin yang dipadankan dengan harga dolar Amerika Syarikat. Lebih khusus lagi, ia adalah mata wang digital yang dihasilkan dari penukaran mata wang fiat tunai, seperti dolar A.S., Euro dan yuan China luar pesisir.

Oleh itu, syarikat penerbit Tether, iFinex, mendakwa bahawa duit syiling itu 100% disokong oleh rizab mata wang tradisional syarikat, “setara tunai” atau “aset dan penghutang lain dari pinjaman yang dibuat oleh Tether kepada pihak ketiga.”

USDT adalah, dengan margin yang besar, stablecoin yang dominan di pasaran cryptocurrency. Sebenarnya, ia adalah cryptocurrency terbesar keempat dengan permodalan pasaran, pada masa penulisan, menurut pelacak pasaran cryptocurrency terkemuka CoinMarketCap. 

penguasaan bitcoinTether adalah cryptocurrency yang paling dominan keempat dengan permodalan pasaran. Sumber: CoinMarketCap

Pengeluaran USDT yang berterusan dan tidak henti-hentinya telah menjadikannya sebagai raja mata wang digital yang disokong oleh fiat. Permodalan pasaran Tether kini bernilai $ 8.28 bilion – jauh lebih tinggi daripada pesaing USD Coin ($ 707.3 juta), Paxos ($ 244.67 juta) dan TrueUSD ($ 137.24 juta).

penguasaan tetherPermintaan untuk Tether jauh melebihi persaingan stablecoinnya. Sumber: Indeks Stablecoin

Walau bagaimanapun, penguasaan USDT di pasaran cryptocurrency menimbulkan beberapa kebimbangan dalam industri – kerana Tether, pertukaran saudaranya Bitfinex dan syarikat induk iFinex sering terjerumus dalam kontroversi.

Tether dituduh memanipulasi pasaran Bitcoin pada tahun 2017, dan kini terlibat dalam pertempuran undang-undang berprofil tinggi yang berlaku antara iFinex dan pihak berkuasa kewangan A.S..

Apabila semakin hampir separuh Bitcoin dan jumlah USDT yang beredar meningkat, persoalan mengenai apa yang mendorong permintaan untuk Tether menjadi lebih mendesak daripada biasa. Salah satu faktor utama yang perlu dipertimbangkan dalam menyelidiki permintaan ini adalah korelasi yang jelas antara permodalan pasaran stablecoin yang kontroversial dan harga BTC.

Tether telah dituduh memanipulasi pasaran Bitcoin

Sejak Bitcoin memasuki kesedaran arus perdana – melalui bull bull multi-tahun epik yang memuncak pada duit syiling mencapai harga sepanjang masa – banyak yang ragu-ragu terhadap Tether dan peranannya dalam pasaran cryptocurrency.

Pada bulan Jun 2018, kira-kira enam bulan setelah harga BTC mencapai sekitar $ 20,000 setiap duit syiling, New York Times menerbitkan sebuah artikel yang bertajuk “Harga Bitcoin Dibesar Secara Artif, Memicu Naiknya Nilai, Kata Penyelidik” – Tether dicatat di media arus perdana kerana peranannya yang berpotensi tidak menentu dalam menopang pasaran Bitcoin. 

Artikel New York Times memperoleh kertas yang ditulis oleh John M. Griffin dari University of Texas di Jabatan Kewangan Austin dan Amin Shams dari Fisher College of Business dari Universiti Negeri Ohio yang disebut “Adakah Bitcoin Benar-benar Tidak Terikat?” Abstrak kertas menjadi jelas Peranan Tether yang dipersoalkan dalam gelembung cryptocurrency 2017, menyatakan:

“Dengan menggunakan algoritma untuk menganalisis data blockchain, kami mendapati bahawa pembelian dengan Tether dijadualkan berikutan penurunan pasaran dan mengakibatkan kenaikan harga Bitcoin yang cukup besar. Aliran ini disebabkan oleh satu entiti, kelompok di bawah harga bulat, mendorong autokorelasi asimetri dalam Bitcoin, dan menunjukkan cadangan Tether yang tidak mencukupi sebelum akhir bulan. Daripada permintaan daripada pelabur tunai, corak ini paling sesuai dengan hipotesis berasaskan penawaran mengenai wang digital yang tidak disokong yang menaikkan harga cryptocurrency. “

The New York Times bukan satu-satunya arus utama dan berkala yang menonjol untuk mengambil keputusan kontroversi. Newsweek, CNBC, The Wall Street Journal, Bloomberg dan lain-lain semuanya menerbitkan karya yang berasal dari kajian ini. Liputan arus perdana meletakkan kesahihan keseluruhan pasaran Bitcoin dan cryptocurrency pada masa ketika ramai yang telah melihat penurunan harga BTC 80% dari puncaknya sebagai sangat disyaki.

Dalam menghadapi tekanan buruk, Tether dan Bitfinex kerap dan berulang kali menafikan sebarang kesalahan atau manipulasi harga. Menyokong pertahanan Tether adalah lajur terbaru dari UC Berkeley Chief Innovation & Pegawai Keusahawanan Richard K Lyons dan Penolong Profesor Kewangan Warwick Business School Ganesh Viswanath-Natraj. Berjudul “Duit syiling stabil tidak melambung pasaran kripto,” kajian itu bercanggah dengan kajian Griffin / Shams yang mendapat perhatian arus perdana dengan menyimpulkan:

“Kami tidak menemukan bukti sistematik bahawa pengeluaran syiling yang stabil mempengaruhi harga cryptocurrency. Sebaliknya, bukti kami menyokong pandangan alternatif, iaitu bahawa penerbitan koin stabil secara endogen bertindak balas terhadap penyimpangan kadar pasaran sekunder daripada kadar yang disatukan, dan syiling stabil secara konsisten memainkan peranan sebagai safe-haven dalam ekonomi digital. “

Apa pun, keraguan yang menyelubungi seluruh situasi Tether tidak menjadi lebih baik setelah ia menjadi masalah undang-undang di negara bagian New York.

iFinex masih menghadapi caj penipuan sekuriti dan komoditi

Tether diserang lebih jauh pada tahun 2019 ketika Peguam Negara New York, Letitia James menyeretnya ke dalam perang hukum. NYAG mendakwa bahawa iFinex Inc. beroperasi melanggar undang-undang kerana menutupi pemindahan yang diduga dan tidak wajar sebanyak $ 625 juta – dana yang seharusnya menyokong USDT – dalam usaha untuk menyembunyikan masalah kecairan. Sekiranya benar, ini mungkin merupakan penipuan sekuriti dan komoditi, ringkas NYAG berpendapat. 

Walau bagaimanapun, peguam untuk Bitfinex dan Tether menolak tuduhan ini, mendakwa bahawa “barang itu bukan sekuriti atau komoditi” – pernyataan yang didapati oleh James “sangat sesat.” Tether juga telah mencatat masa dalam jawapan rasmi ke NYAG, menulis:

“Pada akhirnya, Peguam Negara belum mengenal pasti mangsa dalam seluruh proses ini, kerana tidak ada. Pemegang tethers berhak untuk menebus mereka dengan tepat apa yang mereka bayar untuk mereka – tidak lebih dan tidak kurang – dan Tether tidak mempunyai masalah yang memuaskan permintaan penebusan kepada sesiapa pun, walaupun setelah kes pembohongan Peguam Negara New York. “

Walaupun memprotes isu kecairan yang lalu, seorang pegawai kanan di Bitfinex direkodkan dengan menyatakan bahawa “BTC dapat turun ke bawah 1k jika kita tidak bertindak cepat” di komunikasi dengan rakan pembayaran luaran. Menurut dokumen mahkamah, komunikasi tersebut dilaporkan berlaku semasa Bitfinex mengalami masalah besar dalam memenuhi pengeluaran pelanggan pada bulan Oktober 2018.

Sejak kebelakangan ini, iFinex sendiri telah melakukan tindakan undang-undang sendiri dalam usaha mendapatkan kembali dana pengguna yang dirampas sebanyak $ 800 juta, yang diadakan di empat negara yang berlainan, berikutan pembekuan akaun bank pemproses pembayaran syarikat. Syarikat induk Tether telah memohon untuk membuat panggilan pengadilan Bank SunTrust pekerja di Georgia, the Bank of Colorado dan ABT & Kepercayaan kepada Arizona.

Mengapa pencetak Tether berfungsi lebih masa?

Dengan Bitcoin kurang dari 800 blok dari separuh ganjaran blok ketiga, kadar di mana percubaan baru telah dicetak sangat dramatik, paling tidak. Seperti yang dinyatakan oleh pengarah penyelidikan The Block, Larry Cermak, jumlah bekalan stablecoin telah meningkat menjadi $ 9.62 bilion – naik dari $ 5.68 bilion hanya dua bulan yang lalu. 

Tidak menghairankan, Tether menyumbang bahagian terbesar dari pasar stablecoin yang diperkuat, dengan 84% dari penawaran berada dalam USDT. 

penguasaan stablecoin 2020Tethers baru telah membanjiri pasaran stablecoin sejak tiga bulan terakhir. Sumber: Indeks Stablecoin

Pada bulan April, bersendirian, Tether Ltd memperoleh lebih dari $ 1 bilion USDT. Hasil percetakan tidak disedari di media kewangan dan cryptocurrency arus perdana. 

Permodalan pasaran Tether telah meningkat dengan ketara dalam tiga bulan terakhir. Sumber: Coingecko

Seperti yang dilaporkan sebelumnya, permintaan USDT yang hampir tidak pernah terjadi sebelumnya juga mungkin berasal dari para pelabur yang mencari hasil pada masa ketidakstabilan dan turun naik pasaran yang belum pernah terjadi sebelumnya. Pendedahan kepada mata wang digital yang disokong oleh fiat memudahkan pendedahan yang lebih besar kepada pasaran cryptocurrency yang tidak menentu, di mana keuntungan boleh – boleh dibilang – lebih mudah dibuat. 

Bitfinex sendiri menjelaskan kenaikan USDT baru-baru ini dengan cara ini juga. Dalam kenyataan kepada OKEx Insights hari ini, 7 Mei, peguam am syarikat itu, Stuart Hoegner, menyatakan:

“Kemungkinan alasan untuk permintaan ini mungkin termasuk pengguna yang ingin membeli aset digital lain dan menggunakan stablecoin sebagai jalan geseran rendah.”

Oleh itu, tidak semua orang yakin bahawa Tether telah benar-benar mencetak jumlah USDT ini. Pengulas industri crypto yang dikenali sebagai CasPiancey di Twitter, pengkritik Tether yang terang-terangan, menjelaskan kepada OKEx Insights bahawa nombor ini adalah hasil daripada API yang rosak dari CoinMarketCap, Coingecko dan perkhidmatan data crypto yang serupa. Menurut CasPiancey, masalah ini berpunca dari komplikasi yang timbul dari kenyataan bahawa USDT dikeluarkan pada banyak blockchain, termasuk Omni, Ethereum, TRON dan EOS.

Adakah Tether mempengaruhi harga Bitcoin?

Walaupun terdapat persoalan mengenai jumlah sebenar tethers yang beredar, penganalisis mendakwa adanya hubungan antara harga Bitcoin dan permodalan pasaran Tether tidak dapat dinafikan.

Penganalisis pasaran popular dan Decentrader pengasas FilbFilb telah menjalankan kajiannya sendiri menggambarkan hubungan antara penerbitan stablecoin dan harga Bitcoin. Pada tahun 2019, terdapat korelasi sekitar 0.8 antara permodalan pasaran Tether dan harga cryptocurrency terkemuka. Sekiranya jeda 30 hari diambil kira, korelasi meningkat kepada kira-kira 0.9. 

korelasi antara harga tether dan btcTerdapat korelasi yang kuat antara permodalan pasaran Tether dan harga Bitcoin. Sumber: FilbFilb di Twitter

Dalam perbualan dengan OKEx Insights, FilbFilb menekankan bahawa Tether tidak hanya digunakan untuk pendedahan kepada Bitcoin. Menurutnya, USDT juga jelas digunakan sebagai penerbangan ke keselamatan di tengah ketidaktentuan ekonomi global yang melampau di tengah langkah-langkah penguncian untuk memerangi penyebaran COVID-19.

Ada juga alasan bahawa permintaan untuk tethers pada tahun 2020 juga didorong oleh modal China. Pada bulan Jun 2019, firma analisis blockchain Chainalysis memberikan Diar data yang menggambarkan permintaan belaka dari China, dengan $ 10 bilion telah diterima oleh pertukaran yang melayani pasaran China. Tahun sebelumnya, firma itu melaporkan $ 16 bilion USDT diterima.

Penalaran ini disokong oleh premium yang tinggi yang telah kita lihat di pasaran bebas di China. Pada bulan Mac 2020, Indeks Premium Dagangan OTC USDT Chainext menggambarkan bahawa premium untuk teteran mencapai setinggi 6% pada bulan Mac 2020. 

Akhirnya, perlu diperhatikan bahawa kira-kira 65% daripada jumlah hash perlombongan Bitcoin berasal dari China – fakta yang tidak boleh diceraikan dari perbualan mengenai permintaan China untuk tethers.

perlombongan bitcoin chinaMajoriti kadar hash Bitcoin berasal dari China. Sumber: Universiti Cambridge

Adakah selamat untuk memegang tethers?

Tether masih berada dalam kedudukan lemah hari ini di mata banyak individu.

Pedagang terkenal Peter Brandt menyamakan stablecoin dengan “Nigerian Trinket” di tweet baru-baru ini, menulis:

“Tether. Sekarang ini adalah kisah yang menarik. Memegang tether sama selamatnya dengan memegang pernak-pernik Nigeria. Saya rasa orang bodoh kerana menahan kekayaan – bahkan dalam semalam – dalam keadaan tertambat. Ini adalah jenaka apabila [orang] mengutuk USD sebagai fiat, namun tetap menambat. “

Brandt juga menulis bahawa memegang barang sama dengan menyimpan harta benda yang pada dasarnya sama dengan “pekerjaan pertukaran yang tidak tertakluk kepada pihak berkuasa pengawalseliaan dan kekuatan kewangan yang anda ketahui sedikit.” Dia juga mengingatkan penontonnya bahawa USDT dan cryptocurrency lain tidak berada di luar bidang Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

Kepercayaan Bolstering Brandt adalah hakikat bahawa Tether telah mengalami masalah dalam mempertahankan pegangan satu lawan satu dengan USD pada masa lalu. Harga satu tether jatuh kepada sekitar 92 sen pada Oktober 2018, menurut CoinDesk. Turun naik ini mendorong Ketua Pegawai Pematuhan Leonardo Real untuk menyatakan “semua USDT yang beredar cukup disokong oleh dolar AS (USD) dan aset selalu melebihi liabiliti.” 

Walaupun begitu, pasaran cryptocurrency secara historis menunjukkan bahawa harga boleh diperdagangkan di bawah satu dolar. Fakta ini telah digunakan sebagai kesempatan arbitrase, terutama ketika telah terbukti memperdagangkan perdagangan di pasaran China dengan harga tinggi. 

tether usdt hargaNilai Tether di bursa tidak selalu disatukan ke Dolar A.S. Sumber: CoinMarketCap

Brandt bukan satu-satunya yang masih ragu-ragu terhadap Tether. Kyle S. Gibson, pengkritik yang tegas terhadap stablecoin, memberitahu OKEx Insights bahawa “sesiapa yang membaca dokumen NYAG yang asli dari April mengetahui Bitfinex dan Tether adalah penipuan.” Dia juga menegaskan kepercayaannya bahawa “mereka masih penipuan, hari ini.”

Sementara itu, CasPiancey memberitahu OKEx Insights bahawa dia “ingin meminta pengesahan buku Tether dengan tepat antara Januari 2017 dan disajikan oleh firma audit profesional.” Komen itu menggambarkan keraguan penganalisis – yang dikongsi oleh banyak pihak dalam industri crypto – mengenai Tether yang ada “bukti dana“Kenyataan. 

Dokumen dari tahun 2018 membuktikan bahawa firma undang-undang yang berpusat di A.S. mengkaji dan mengesahkan cadangan yang menyokong Tether.

Dalam pernyataan mereka kepada OKEx Insights, Bitfinex menggarisbawahi bahawa firma itu telah “mengumumkan kepada umum pelbagai dokumen yang mengesahkan rizab kami selama bertahun-tahun, dan komitmen kami terhadap langkah-langkah tersebut sedang berjalan.”

Walau bagaimanapun, tuntutan berulang Tether selama bertahun-tahun dan dokumentasi “bukti dana” 2018 menyebabkan ramai di dunia cryptocurrency ragu-ragu, terutamanya kerana teks tersebut mengandungi pendedahan berikut:

“Pengesahan saldo bank dan tether di atas tidak boleh ditafsirkan sebagai hasil audit dan tidak dilakukan sesuai dengan Standar Pengauditan yang Diterima Secara Umum.”

Tether tetap dominan tetapi lemah

Walaupun stablecoin terkemuka di dunia menghampiri permodalan pasaran dalam julat 11 digit, syarikat di belakangnya tetap terlibat dalam pertikaian undang-undang peringkat tinggi dengan Peguam Negara New York dan pelbagai pihak berkuasa perbankan.

Pada masa yang sama, hubungan antara harga Bitcoin dan permodalan pasaran USDT kelihatan jelas. Sama ada atau tidak bahawa korelasi itu merupakan manipulasi adalah perkara perdebatan di kalangan akademik dan profesional industri.

Juga untuk diperdebatkan adalah faktor pendorong yang nampaknya mendorong dana ke stablecoin USD. Sudah pasti bahawa modal dari China mendorong pengeluaran tethers, seperti yang terjadi pada masa lalu. Namun, tidak seperti masa lalu, ketidakpastian ekonomi semasa mengenai penutupan yang berkaitan dengan COVID-19 mungkin memainkan peranan yang lebih besar – dengan banyak orang di seluruh dunia berpotensi ingin mendapatkan pendedahan geseran rendah terhadap mata wang digital yang disusun USD.

Ini berlaku pada ketika tumpuan industri adalah tegas pada pengurangan pahala ketiga Bitcoin – peristiwa yang akan mempengaruhi industri perlombongan Bitcoin, yang dikuasai oleh pelombong yang berpangkalan di China.

Akhirnya, kami telah melihat bukti sejarah bahawa Tether sementara boleh kehilangan pegangan satu lawan satu pada pertukaran cryptocurrency – menggambarkan bahawa ia berpotensi menjadi tempat yang tidak selamat untuk menyimpan nilai.

Walaupun terdapat semua kontroversi ini, USDT tetap merupakan stablecoin paling popular di pasaran cryptocurrency.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

76f cbd adc b1c 1ab c1c dbd