Jumlah dagangan DeFi melambung tinggi pada bulan September, tetapi jumlah keseluruhan menurun

Ringkasan Laporan Struktur Mikro Pasaran OKEx untuk September 2020

Pada bulan September, harga Bitcoin (BTC) sangat dipengaruhi oleh iklim ekonomi makro – jatuh di samping pasaran saham Amerika Syarikat dan harga emas. Ia mencatat penurunan bulanan terbesar (7.57%) sejak Mac, mengikut harga Indeks OKEx BTC. 

Penurunan harga BTC pada bulan September sepadan dengan penurunan jumlah dagangan OKEx. Jumlah spot menurun sebanyak 15% jika dibandingkan dengan bulan sebelumnya. Selain itu, jumlah niaga hadapan turun 27% dari bulan Ogos. Walau bagaimanapun, pasaran swap margined USDT menyaksikan kenaikan besar berikutan senarai pelbagai token kewangan terdesentralisasi – yang mengakibatkan kenaikan 3% dalam jumlah keseluruhan pertukaran.

Pasaran hadapan mempunyai jumlah dagangan terbanyak pada bulan September 2020Pasaran niaga hadapan mempunyai jumlah dagangan terbanyak pada September 2020. Sumber: OKEx

Secara keseluruhan, spread bid / ask menunjukkan tahap yang sedikit lebih tinggi (dari segi min dan varians), kerana turun naik yang melampau pada awal bulan September. Kelajuan pelaksanaan, sebaliknya, bertambah baik.

Kelajuan pelaksanaan purata 10 niaga hadapan margin syiling teratas terbentukKelajuan pelaksanaan purata 10 niaga hadapan margin syiling teratas terbentuk "kumpulan tembakan" pada bulan September 2020. Sumber: OKEx

Dalam ringkasan laporan Struktur Mikro Pasaran OKEx bulanan ini, Wawasan OKEx akan melihat jumlah dan trend perdagangan di pasaran spot, niaga hadapan dan pertukaran di OKEx sepanjang September 2020.

Jumlah dagangan DeFi meningkat dengan ketara pada bulan September

Pada bulan September, pasaran spot menyumbang 480 pasang – 51 lebih banyak berbanding bulan Ogos. Jumlah dagangan spot berakhir pada $ 45 bilion, iaitu penurunan sebanyak 15% dari bulan Ogos. Khususnya, jumlah dagangan spot BTC merosot 19% dan purata jumlah harian jatuh kepada $ 432 juta.

Rata-rata penyebaran permintaan September sedikit lebih tinggi daripada purata Ogos Sebagai contoh, ask spread ketika memperdagangkan BTC bernilai $ 100,000 pada harga spot dicatatkan pada 0,0254%, berbanding 0,0216% pada bulan Ogos. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh turun naik yang besar pada 3 September, ketika harga Bitcoin menjunam 10.73%.

TRON (TRX) dan Polkadot (DOT) menggantikan Litecoin (LTC) dan Chainlink (LINK) dalam senarai altcoin teratas bulan ini. TRX melonjak ke tempat ketiga dalam jumlah spot berikutan usahanya dalam pasaran kewangan yang terdesentralisasi dan pelancaran beberapa projek pertanian hasil. 

Selain itu, OKB mendapat permintaan tinggi, berkat projek-projek OKEx Jumpstart baru dan pelancaran halaman penambangan hasil yang mesra pengguna, Dapatkan. 

The "Major 6" dan altcoin tertinggi bulan ini dengan jumlah dagangan spot adalah:

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Ether (ETH)
  3. TRON (TRX)
  4. Polkadot (DOT)
  5. OKB
  6. Tunai Bitcoin (BCH)
  7. EOS
  8. Bitcoin SV (BSV)
  9. NEO

Purata jumlah harian lebih tinggi pada awal bulan SeptemberPurata jumlah harian lebih tinggi pada awal bulan September. Sumber: OKEx

Pada akhir bulan September, OKEx telah menambahkan sejumlah 50 token DeFi ke bahagian kewangan terdesentralisasi di laman web. 

Minat dalam kewangan terdesentralisasi meletup pada bulan September, yang juga tercermin dalam jumlah perdagangan token DeFi di OKEx. Walaupun jumlah keseluruhan pasaran spot turun, jumlah spot DeFi meningkat 9% pada bulan September. Bahagiannya dari keseluruhan pasaran perdagangan spot meningkat dari 19% menjadi 25%.

OKEx disiarkan secara langsung pada akhir bulan September dengan jumlah lapan pertukaran margin dengan syiling dan 27 pertukaran USD-margined untuk token DeFi. Penyenaraian ini juga menyebabkan peningkatan jumlah yang ketara, kerana jumlah dagangan pertukaran untuk token DeFi meningkat dua kali ganda pada bulan September. Bahagiannya dari keseluruhan perdagangan swap meningkat dari 7% pada bulan Ogos kepada 13%.

Dagangan DeFi menyumbang 25% daripada jumlah pasaran spot pada bulan September 2020Dagangan DeFi menyumbang 25% daripada jumlah pasaran spot pada bulan September 2020. Sumber: OKEx

Set data lengkap untuk Laporan Struktur Mikro DeFi Market DeEEEx untuk bulan September boleh dimuat turun di sini.

Stagnasi harga BTC menyebabkan jumlah niaga hadapan turun

Niaga hadapan, produk yang paling banyak diperdagangkan di OKEx, jumlah dagangan turun sebanyak 27% pada bulan September – jatuh kepada jumlah keseluruhan $ 89 bilion. Penurunan ini terutama disebabkan oleh penurunan harga BTC dan daya tarikan altcoin utama yang menurun berbanding token DeFi yang lebih menarik.

OKEx menawarkan sejumlah 174 instrumen niaga hadapan – 20 instrumen lebih banyak daripada pada bulan Ogos – yang membolehkan peniaga membuat kombinasi dan perdagangan yang lebih kompleks dengan tarikh luput yang berbeza.

Di antara niaga hadapan, kontrak dengan duit syiling lebih popular daripada kontrak berjangka USDT. Sebagai contoh, masa depan suku tahunan BTC yang paling banyak diperdagangkan (BTC_USD_200925) menghasilkan jumlah keseluruhan $ 11.76 bilion – 2.25x lebih banyak daripada masa depan suku tahunan yang paling banyak diperdagangkan USDT (BTC_USDT_201225). 

Purata jumlah harian untuk produk niaga hadapan adalah tertinggi pada awal bulanPurata jumlah harian untuk produk niaga hadapan adalah tertinggi pada awal bulan. Sumber: OKEx

Tukar jumlah dagangan dan kecairan

Pada bulan September, OKEx menawarkan sejumlah 94 instrumen pertukaran – 31 instrumen lebih banyak daripada pada bulan Ogos, dan 62 daripadanya dipinggirkan USDT. Jumlah dagangan swap meningkat sebanyak 3% menjadi $ 68 bilion.

Walaupun pertukaran pertukaran margin BTC masih mendahului pertukaran USD-margined dari segi jumlah, ini adalah kisah yang sama sekali berbeza untuk altcoin. Uniswap (UNI), misalnya, menyaksikan jumlah dagangan swap margined USDT mencecah $ 133 juta dalam 13 hari perdagangan selepas penyenaraiannya di OKEx – 5,68x lebih banyak daripada pertukaran margin-coin. Lebih-lebih lagi, jumlah pertukaran swap margined USDT UNI menduduki tempat kelima, walaupun pertukaran itu hanya disiarkan pada 18 September. 

Pedagang DeFi lebih suka menggunakan USDT. Kami melihat yearn.finance (YFI) dan DFI.money (YFII) menduduki tempat kesembilan dan kesepuluh dari segi jumlah pertukaran margin-USDT. Sebaliknya diperhatikan dengan EOS, yang mana pedagang lebih memilih pertukaran margin dengan syiling. 

Pertukaran margined USDT tertinggi pada awal bulanPertukaran margined USDT tertinggi pada awal bulan. Sumber: OKEx

Dari segi spread, pertukaran BTC yang dipinggirkan USDT masih ketinggalan berbanding pertukaran yang dipinggirkan dengan syiling. Penyebaran permintaan BTC_USDT_SWAP, ketika memperdagangkan BTC bernilai $ 300,000, adalah 0,0284% – berbanding 0,0219% yang lebih rendah pada BTC_USD_SWAP. 

Pertukaran margined USDT masih mempunyai spread yang lebih ketat untuk BTCPertukaran margined USDT masih mempunyai spread yang lebih ketat untuk BTC. Sumber: OKEx

Bagi pembaca yang berminat dengan maklumat lebih terperinci dan data pasaran OKEx dari September 2020, set data lengkap yang digunakan dalam laporan ini boleh dimuat turun di sini.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me