Harga Bitcoin Menunjukkan Tanda Kehidupan Ketika Minat Niaga Hadapan Berjangka mencapai $ 1 Billion – Niaga Hadapan Jumaat

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx

Setelah berdagang selama lebih dari sebulan, Bitcoin (BTC) akhirnya memutuskan untuk naik minggu ini dan menyentuh tahap pertengahan bulan Jun $ 9,600 sebelum turun sedikit untuk menguji sokongan $ 9,500, seperti pada harga OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925).

Pada peringkat makro, korelasi baru-baru ini antara Bitcoin dan emas semakin kuat, dan pasaran pernah mula membincangkan sama ada korelasi sekejap ini dapat meningkatkan harga Bitcoin untuk mencapai tahap baru. Pada masa yang sama, korelasi mata wang digital yang terkemuka dengan pasaran saham telah menurun, di mana semasa pembetulan tajam pada stok A.S. pada hari Khamis, harga niaga hadapan suku tahunan Bitcoin kekal di atas $ 9,600.

Melihat data perdagangan OKEx, Bitcoin menyelesaikan pelarian corak segitiga pada awal minggu dan terus meningkat. Seiring dengan harganya, minat terbuka meningkat dengan cepat, dari $ 800 juta pada hari Jumaat lalu hingga setinggi $ 994 juta – dilihat dari data sejarah, tahap OI yang hampir $ 1 bilion adalah petunjuk kemungkinan pergerakan besar yang akan datang.

Namun, dari arah aliran harga adalah nisbah panjang / pendek, yang menurun menjadi 0,9 dari 1,0 ketika harga telah meningkat. Tetapi jika penunjuk ini terus jatuh, ini mungkin menunjukkan bahawa terlalu banyak pelabur runcit kekurangan. Sementara itu, premium niaga hadapan suku tahunan telah meningkat, yang menunjukkan bahawa sentimen pasaran semasa masih meningkat.

Carta 4hb Futures OKEx BTC Futures (BTCUSD0925). Sumber: OKEx

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk

Nisbah panjang / pendek BTC

Sebelum hari Selasa, nisbah panjang / pendek terus berjalan di atas 1.0 kerana harga berjalan dalam julat yang ketat. Harga Bitcoin meningkat dari $ 9,300 hingga di atas $ 9,500 pada hari Selasa, sementara nisbah panjang / pendek turun ke 0,93. Dan setelah harganya meningkat ke atas $ 9,600 pada hari Khamis, nisbah panjang / pendek jatuh lebih jauh ke tahap 0.90 semasa.  

Melihat data sejarah, nisbah panjang / pendek rendah semasa menunjukkan bahawa banyak pelabur runcit berada dalam kedudukan pendek, tetapi masih berada dalam julat normal. Melangkah ke hadapan, kita perlu terus melihat nisbah panjang / pendek. Data sebelumnya menunjukkan bahawa nisbah turun hingga mendekati 0.8 boleh menjadi titik pembalikan, di mana terlalu banyak peserta pasaran memasuki posisi pendek dan harga cenderung terus naik.

Masa Pengumpulan Data: 7/17 4:00 pagi UTC hingga 7/24 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium OKEx BTC Quarterly Future telah meningkat dari $ 100 pada hari Jumaat yang lalu menjadi $ 150 (kira-kira 1.58%), menunjukkan bahawa peserta pasaran semakin yakin dengan harga Bitcoin masa depan. Tetapi pada masa yang sama, kenaikan premium setiap suku tahun menarik arbitrageurs ke posisi pendek. Secara keseluruhan, tahap premium semasa adalah sihat dan mencerminkan sentimen pasaran yang menaik.

Masa Pengumpulan Data: 7/17 4:00 pagi UTC hingga 7/24 4:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka meningkat dengan pesat pada minggu ini, naik dari $ 800 juta pada Jumaat lalu hingga setinggi $ 994 juta, dan ia tetap melebihi $ 980 juta pada waktu penulisan. Sekiranya OI meningkat ke tanda $ 1 bilion, pasaran akan mengharapkan pergerakan besar. Walaupun data sejarah menunjukkan bahawa tren kenaikan boleh berakhir dengan penurunan mendadak setelah OI mencapai $ 1 miliar, ia mungkin tidak berlaku setiap kali, dan harga dapat bertahan pada tahap yang lebih tinggi untuk jangka masa yang lebih lama.

Masa Pengumpulan Data: 7/17 4:00 pagi UTC hingga 7/24 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin meningkat sepanjang minggu ini, naik dengan cepat ke 7.4 daripada 3.5. Ini menunjukkan bahawa di pasar leverage, peserta memuat beg mereka dan bertaruh untuk kenaikan harga selanjutnya. Berbeza dengan tinggi pertengahan Februari 33.0, nisbah pinjaman margin semasa masih dalam julat normal.

Masa Pengumpulan Data: 7/17 4:00 pagi UTC hingga 7/24 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Harga Bitcoin telah menemui rintangan sekitar $ 9,800 setelah beberapa kenaikan dalam beberapa hari terakhir, dan pembetulan jangka pendek sedang dilakukan pada masa ini. Kenaikan tiga hari berturut-turut telah menyuntik semangat di pasaran, tetapi terbukti bahawa kekuatan perhimpunan ini secara beransur-ansur perlahan dalam jangka pendek.

Walau bagaimanapun, melihat tahap retracement dan jumlah dagangan semasa, daya jual aktif tidak terlalu kuat, dan penembusan tahap $ 9,800 boleh menghasilkan ujian $ 10,500 pada pertengahan.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

0cd 99c 076 76e adc 50a c7a