Ulasan Ledger Nano S – Dompet Perkakasan Selamat untuk Pemula

Ledger mempunyai reputasi yang sempurna ketika datang ke dompet perkakasan bitcoin. Mereka mempunyai dua produk dan Lejar Nano S adalah yang lebih berpatutan dari kedua-duanya yang sangat sesuai untuk pelabur cryptocurrency pemula yang melihat tidak membelanjakan terlalu banyak untuk dompet perkakasan yang mahal. Dari segi kualiti, fungsi dan keselamatan ini setanding dengan Model Satu Trezor tetapi dengan reka bentuk yang lebih licin.

Dalam tinjauan ini kami akan menganalisis reka bentuk, fungsi, dan yang paling penting adalah keselamatan.

Apa itu Ledger Nano S?

The Ledger Nano S dilancarkan pada 2016 dan sejak itu menjual lebih daripada 1.5 juta peranti ini. Peranti ini sangat padat dan mudah dipasang di dalam poket anda yang menjadikannya sesuai untuk perjalanan.

Perkara pertama yang anda perhatikan ialah peranti ini mempunyai tulisan yang berbunyi ‘vires in numeris’, ini adalah bahasa Latin untuk ‘kekuatan dalam angka’. Ini merujuk kepada keselamatan kriptografi yang terdapat di dalam peranti.

Ia mempunyai banyak ciri keselamatan dan intuitif untuk digunakan.

Peranti ini adalah pilihan yang berpatutan untuk memastikan keselamatan dapat diakses bagi sesiapa yang mempunyai cryptocurrency.

The Ledger Nano S menyokong lebih dari 1,000 cryptocurrency, ini termasuk token utama seperti Bitcoin, Bitcoin Cash, Binance, Dash, Ethereum, EOS, Litecoin, Monero, Ripple, dan banyak lagi.

Ledger Nano S: Tayangan Pertama

Nano S hadir dalam bungkusan sederhana dan kotak itu mengandungi peranti itu sendiri, 1 kabel mikro-USB, Lanyard untuk memakai alat di leher, satu rantai kunci dan gantungan kunci, dan lembaran pemulihan untuk menuliskan frasa benih.

Ulasan Ledger Nano S - Dompet Perkakasan Selamat untuk Pemula

Kelebihan peranti ini adalah bagaimana ia tidak menonjol, dari jauh kebanyakan orang menganggapnya sebagai tongkat USB yang mudah.

Mengendalikan Ledger Nano S

Sekiranya anda seorang pemula dan bukan teknikal daripada anda tidak perlu risau. Petunjuk yang disediakan dalam pakej adalah mudah dan membimbing anda bagaimana anda dapat mengatur Ledger Nano S.

Yang mesti anda selalu ingat ialah menuliskan benih pemulihan pada helaian pemulihan yang disediakan dan menyimpannya di tempat yang selamat. Saya mengesyorkan bahawa di mana sahaja anda menyimpannya, anda memilih untuk menyimpan dua sandaran benih pemulihan. Saya secara peribadi memilih untuk membuat sandaran baik dalam bentuk elektronik dan kertas. Ini bermakna anda perlu mengimbas kembali lembaran pemulihan dan menyimpannya dalam folder rahsia di komputer anda dan memastikan bahawa anda tidak menamakannya dengan apa-apa yang berkaitan dengan bitcoin, Ledger atau cryptocurrency. Bagi mereka yang tidak menyedari, benih pemulihan adalah perkara yang anda perlukan untuk mengakses dana anda dalam senario di mana peranti tersebut rosak atau hilang.

Sekali lagi, keseluruhan prosesnya mudah, anda menyambungkan Nano S ke komputer anda, mengakses laman web Ledger, dan kemudian memasang Ledger Live. Dari sana anda mengklik ‘Memulakan peranti Ledger baru’, dan anda dalam perjalanan.

Ledger Nano S: Ciri Keselamatan

Buku besar memandang serius keselamatan. Mereka menawarkan Keselamatan CC EAL5 +. Apakah maksud ini:

CC: Bermaksud kriteria umum untuk Penilaian Keselamatan Teknologi Maklumat. Ini berdasarkan standard antarabangsa (ISO / IEC 15408) untuk pensijilan keselamatan komputer. Untuk produk tertentu, ia mesti memenuhi standard asas kriteria umum.

EAL: Tahap Jaminan Penilaian adalah peringkat kategori yang diberikan kepada produk atau sistem IT, setelah penilaian keselamatan Kriteria Umum. Lima tahap EAL adalah:

  • EAL1 – diuji secara berfungsi
  • EAL2 – diuji secara struktur
  • EAL3 – diuji dan diperiksa secara kaedah
  • EAL4 – dirancang, diuji dan dikaji secara kaedah
  • EAL5 – direka bentuk dan diuji secara separuh formal

Ledger memastikan bahawa semua dompet perkakasan mereka termasuk Nano S diperakui sepenuhnya di pasaran yang disahkan oleh ANSSI, agensi keselamatan siber Perancis.

Elemen keselamatan lain ialah peranti tidak sampai dengan perisian yang telah dipasang sebelumnya – yang dipasang semasa proses penyediaan. Ia dilindungi PIN dan membolehkan anda melabelkan peranti anda dan menyesuaikan skrin utama untuk menjadikannya unik bagi anda. Anda akan memasang perisian Ledger Live semasa proses pendaftaran.

Ringkasan

The Lejar Nano S adalah kaedah terbaik untuk melayari dunia cryptocurrency tanpa perlu berbelanja secara berlebihan dengan harga yang lebih tinggi Lejar Nano X atau malah pesaingnya Model Trezor T.  Keselamatan peranti ini dan fakta bahawa ia menyerupai tongkat USB yang sederhana menjadikan peranti ini menjadi kegemaran ramai bagi anggota komuniti cryptocurrency. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan agar pelabur cryptocurrency yang canggih mempertimbangkannya Lejar Nano X kerana ciri tambahan yang ditawarkan dalam produk premium ini.

Klik Di Sini untuk Memesan Ledger Nano S

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me