Mulakan perdagangan cryptocurrency di OKEx

Panduan langkah demi langkah untuk pengguna baru untuk memulakan perdagangan di OKEx

Cryptocurrency mewakili beratus-ratus bilion dolar dalam permodalan pasaran hari ini dan menyaksikan jumlah dagangan harian yang sama. Walaupun Bitcoin menerajui pasaran sebagai mata wang digital yang asli, altcoin seperti ETH, XRP, LTC dan ADA juga cukup cair dan banyak diperdagangkan di bursa kripto teratas seperti OKEx. Sekiranya anda baru dalam perdagangan cryptocurrency, tutorial ini akan memandu anda melalui langkah-langkah dan membantu anda menjalankan perdagangan crypto pertama anda di OKEx.

Langkah 1: Mendaftar akaun perdagangan cryptocurrency di OKEx

Untuk memulakan perdagangan cryptocurrency di OKEx, anda perlu terlebih dahulu mendaftar untuk akaun. Anda boleh melakukan ini dengan mengunjungi laman utama dan mengklik Mendaftar butang di bahagian atas kanan.

Catatan: Periksa sama ada negara anda disokong oleh OKEx sebelum anda mendaftar.

Masukkan alamat e-mel anda dan buat kata laluan untuk akaun anda menggunakan bidang di halaman Daftar atau gunakan nombor telefon anda.

Dagangan cryptocurrency untuk pemula - Daftar akaun

Selepas memasukkan butiran, klik pada Mendaftar dan anda akan diminta untuk mengesahkan alamat e-mel atau nombor telefon anda menggunakan kod yang dihantar oleh OKEx. Kod ini sah selama 30 minit dan akan tamat selepas itu, memerlukan anda mengulangi prosesnya.

Sebaik sahaja anda memasukkan kod dan mengesahkan alamat e-mel atau nombor telefon anda, anda akan log masuk ke akaun OKEx baru anda dan akan disambut dengan skrin selamat datang.

Panduan perdagangan cryptocurrency - Selamat datang

Akaun OKEx anda kini dibuat dan anda boleh terus membeli kripto atau menyimpan aset yang ada melalui pilihan di skrin selamat datang. Walau bagaimanapun, kami akan membahas bahagian ini dalam tutorial ini.

Menyemak tetapan akaun asas

Terdapat banyak tetapan akaun yang harus anda kenali sebelum anda mula berniaga di OKEx. Anda boleh mengakses tetapan anda dengan menggerakkan tetikus ke ikon profil (di sebelah menu “Aset”) dan mengklik Gambaran keseluruhan.

Bahagian Gambaran keseluruhan memaparkan maklumat profil anda serta tetapan akaun lain, seperti Keselamatan, Pengesahan, Keutamaan, Tahap Bayaran, Had Pengeluaran, dll..

Melindungi akaun OKEx anda

Semua pengguna OKEx digalakkan untuk memanfaatkan pelbagai langkah keselamatan dan ciri yang disediakan oleh bursa. Anda boleh mula mengkaji pilihan ini dengan mengklik Tetapan keselamatan pada bar menu atas atau cadangan keselamatan arahan pada bahagian Gambaran Keseluruhan.

Anda dapat menggunakan pilihan “Kata Laluan”, “Pengesahan Mudah Alih” dan “Google Authenticator” untuk mengamankan akaun anda bersama-sama dengan mengaktifkan “Wajib 2FA” dan meminta agar “Kod Anti-Phishing” disertakan dalam semua e-mel yang anda terima dari OKEx. Gabungan, pilihan ini menawarkan langkah-langkah keselamatan yang kuat dan terkemuka di industri untuk akaun anda.

Pengesahan akaun OKEx atau KYC

Walaupun OKEx tidak menghendaki pengguna mengesahkan akaun mereka untuk membuat deposit dan berdagang kripto, had pengeluaran tetap berlaku sehingga proses KYC selesai. Untuk memulakan proses, anda boleh mengklik Pengesahan dari submenu pada skrin tetapan atau dari senarai drop-down setelah menavigasi ke ikon profil.

Bergantung pada jenis akaun anda, anda boleh meneruskannya sebagai individu atau syarikat dan akan diminta untuk menghantar maklumat yang relevan dan mengikuti semua langkahnya. Semasa mengesahkan akaun anda sebagai individu, biasanya anda perlu mempunyai dokumen pengenalan diri yang dikeluarkan oleh kerajaan (biasanya pasport anda).

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pengesahan tidak diperlukan untuk memulakan perdagangan crypto dan anda dapat menyelesaikan prosesnya di peringkat kemudian sebelum mengeluarkan aset anda.

Menetapkan bahasa dan mata wang tempatan

Anda boleh menukar tetapan bahasa dan mata wang tempatan dengan cepat dengan membuka Keutamaan, sama ada dari senarai drop-down ikon profil atau dengan memilih pilihan dari submenu tetapan.

Skrin Keutamaan juga memberi anda pilihan untuk menukar skema warna untuk sebut harga perdagangan yang anda lihat di OKEx.

Langkah 2: Membeli atau mendepositkan crypto untuk membiayai akaun OKEx anda

Setelah akaun anda disiapkan, anda memerlukan aset crypto untuk memulakan perdagangan. Terdapat dua cara untuk meneruskan – sama ada anda membeli crypto melalui gateway Buy / Sell di OKEx atau memasukkan aset yang ada ke dalam akaun OKEx anda.

Sebelum meneruskan, anda harus perhatikan bahawa semua transaksi crypto yang masuk untuk akaun OKEx anda dikreditkan ke Akaun Pembiayaan anda (sub-label dalam akaun OKEx anda). Untuk memulakan perdagangan atau menggunakan produk OKEx lain, anda perlu memindahkan dana anda dari Akaun Pembiayaan ke, misalnya, Akaun Spot.

Beberapa label akaun yang akan anda temui termasuk Akaun Spot, Akaun Niaga Hadapan, Akaun Pilihan, Akaun Perpetual Swap, Akaun P2P, Akaun Margin, Akaun Simpanan dan sebagainya.

Kami akan membahas pilihan “Transfer” kemudian dalam tutorial ini.

Beli crypto melalui OKEx

OKEx menyediakan gerbang crypto Buy / Sell intuitif untuk penggunanya, yang membolehkan mereka membeli sembilan aset crypto yang berbeza – termasuk BTC, ETH dan USDT – menggunakan pelbagai mata wang fiat tempatan. Gerbang ini dikendalikan dengan kerjasama pelbagai vendor dan pemproses fiat, dan ia menyokong pembelian cryptocurrency segera, yang kemudian dimasukkan terus ke akaun OKEx anda.

Anda boleh mengakses pintu masuk dengan mengklik Jual beli dari menu utama di OKEx. Setelah bahagian dimuat, anda akan melihat pilihan untuk mata wang yang disokong yang boleh anda bayar dan terima, menggunakan pelbagai kaedah pembayaran.

Gerbang Beli / Jual juga menyokong perdagangan P2P dan blok, dan anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan ini dalam tutorial Beli / Jual OKEx khusus kami.

Mendepositkan crypto dalam akaun OKEx anda

Pengguna yang sudah memiliki aset digital dapat memasukkannya ke dalam akaun OKEx dengan mudah untuk memulakan perdagangan.

Untuk melakukannya, arahkan tetikus anda ke “Aset” pada menu atas dan klik Deposit dari senarai juntai bawah.

Skrin deposit membolehkan anda memilih mana-mana token atau syiling yang disokong yang ingin anda pindahkan ke akaun OKEx dan menghasilkan alamat yang sesuai. Sejarah deposit lengkap anda juga dapat diakses melalui halaman ini.

Sebagai contoh, jika anda memilih ETH, OKEx akan menghasilkan alamat deposit ETH baru, di mana anda akan menghantar ETH anda. Anda juga akan dapat melihat amaran atau amaran berkaitan deposit serta jumlah minimum.

Anda juga boleh mengunjungi “Pusat Laporan” dengan mengklik pilihan dari submenu. Di sinilah anda boleh Lihat dan Muat turun sejarah perdagangan dan akaun anda.

Pilihan submenu terakhir di halaman ini adalah “Yuran,” yang memberi anda gambaran keseluruhan mengenai yuran perdagangan yang berlaku di pelbagai pasaran.

Setelah transaksi anda disahkan, anda akan dapat melihat baki deposit dengan mengklik Aset dari submenu atau klik pada Aset Saya dari senarai juntai bawah “Aset” di menu atas.

Skrin Aset memaparkan baki anda, dilambangkan dalam BTC, di seluruh akaun “Funding”, “Trading” dan “Other” serta baki token individu Layar juga memberi Anda akses cepat ke opsi “Deposit,” “Penarikan” dan “Transfer” bersama dengan kemampuan untuk “Menukar Baki Kecil ke OKB.”

Setelah berjaya memasukkan cryptocurrency yang anda inginkan ke dalam akaun OKEx anda, anda boleh terus bergerak ke arah perdagangan.

Langkah 3: Cara memperdagangkan cryptocurrency di OKEx

Sebagai salah satu pertukaran crypto terkemuka di dunia, OKEx menawarkan perkhidmatan dan produk untuk kedua-dua, peniaga baru dan maju. Walaupun terdapat banyak ciri dan pasaran yang dapat anda terokai dengan akaun OKEx anda, kami akan merujuk kepada produk Spot Trading untuk tujuan tutorial perdagangan cryptocurrency ini.

Memindahkan crypto ke Akaun Spot anda

Untuk memulakan perdagangan crypto di pasaran Spot Trading, anda perlu terlebih dahulu memindahkan aset crypto anda dari “Funding Account” ke “Spot Account”. Ini boleh dilakukan melalui Pindah pilihan, boleh diakses dari senarai juntai bawah “Aset” di menu atas.

Skrin “Transfer” akan membolehkan anda memilih duit syiling atau token yang anda inginkan, melihat baki yang ada dan memindahkan semua atau jumlah tertentu antara akaun yang berbeza.

Untuk contoh ini, setelah anda memindahkan crypto yang anda inginkan dari “Account Funding” ke “Spot Account”, anda boleh meneruskan ke “Spot Trading”.

Melihat pasaran Spot Trading

Anda dapat mengakses pasar Spot Trading dengan menavigasi ke “Trade” di menu atas, arahkan kursor ke “Spot Trading” dan kemudian pilih salah satu Asas atau Mahir. Perbezaan antara dua papan pemuka adalah versi Lanjutan memaparkan lebih banyak data bersejarah dan menyokong alat pembuatan grafik yang dipertingkatkan.

Untuk tutorial ini, kita akan merujuk kepada mod Asas.

Skrin Spot Spot memaparkan pelbagai maklumat berguna untuk peniaga dan membolehkan anda memilih dari banyak pasangan pasaran yang tersedia untuk perdagangan. Sebagai contoh, gambar di bawah menunjukkan pasaran BTC / USDT, yang dibuka secara lalai ketika anda memulakan Spot Trading.

Pasangan BTC / USDT menunjukkan bahawa, di pasaran ini, anda akan berdagang antara BTC dan USDT. Angka besar yang dipaparkan di sini (iaitu, 11,240.9) mewakili harga BTC tunggal dalam istilah USDT, dan warna merahnya menunjukkan bahawa angka ini baru-baru ini menurun (dalam kes ini, sebanyak -0,18%).

Di sebelah kanan, anda dapat melihat bar dengan senarai pasangan pasaran USDT yang lain, seperti LTC / USDT, ETH / USDT, OKB / USDT dan sebagainya. Anda boleh mengklik salah satu daripadanya untuk menukar pandangan pasaran dan mula berdagang antara syiling yang dipilih.

Namun, kerana ini adalah pasaran USDT, semua pasangan akan menampilkan USDT. Anda juga boleh memilih untuk menukar pasaran, dan, misalnya, berdagang antara pasangan kripto.

Untuk melakukannya, arahkan tetikus anda ke atas “Crypto” pilihan di submenu teratas dan pilih cryptocurrency yang anda inginkan dari pilihan yang ada.

Untuk contoh ini, kami akan memilih BTC, yang bermaksud semua pasangan akan dilambangkan dalam istilah BTC dan anda boleh berdagang secara langsung antara BTC dan mata wang digital lain, seperti LTC, seperti yang ditunjukkan di bawah.

Panduan perdagangan cryptocurrency - carta LTC / BTC

Melaksanakan perdagangan pasaran spot

Sebaik sahaja anda memilih pasangan pasaran dan perdagangan yang anda inginkan, anda boleh menjalankan perdagangan. Untuk contoh ini, kami telah memilih pasangan ETH / USDT dari pasaran USDT.

Gambar di bawah menunjukkan bagaimana, pada masa penulisan, 1 ETH diperdagangkan dengan harga 388.24 USDT. Untuk melaksanakan perdagangan beli, anda cukup memasukkan jumlah ETH di medan “Jumlah (ETH)” di sebelah kanan maklumat dan carta harga.

Carta Dagangan Cryptocurrency

Secara lalai, “Jenis Pesanan” akan ditetapkan ke “Batas”, yang bermaksud pesanan anda akan dilaksanakan dengan harga yang anda pilih atau lebih baik. Pedagang maju boleh mengubah “Jenis Pesanan” untuk memenuhi keperluan mereka.

Medan “Harga (USDT)” juga secara automatik menampilkan harga terakhir yang diperdagangkan dan dapat diubah. Sekiranya anda menetapkan harga yang diinginkan lebih rendah daripada kadar pasaran, pesanan anda akan bergabung dengan yang lain dalam Buku Pesanan sehingga diisi.

Anda dapat melihat “Buku Pesanan” di sebelah kanan, mewakili kecairan pasaran dari kedua pembeli dan penjual. Angka merah menunjukkan harga penjual meminta jumlah yang sesuai dalam ETH sementara angka hijau mewakili harga yang bersedia ditawarkan oleh pembeli untuk jumlah yang mereka ingin beli.

Angka-angka ini digabungkan mengikut harga dan tidak semestinya mewakili pembeli atau penjual tunggal. Harga pasaran semasa (388.24 dalam gambar di bawah) mewakili titik di mana permintaan dan tawaran (penjual dan pembeli) berkumpul dalam Buku Pesanan.

Setelah anda menentukan harga yang anda inginkan, masukkan ke dalam bidang “Harga (USDT)” diikuti dengan “Jumlah (ETH)” yang ingin anda beli. Anda kemudian akan ditunjukkan angka “Total (USDT)” anda dan boleh klik Beli ETH untuk menghantar pesanan anda, dengan syarat anda mempunyai cukup dana (USDT) di akaun Spot Trading anda.

Pesanan yang dihantar tetap dibuka sehingga pesanan tersebut diisi atau dibatalkan oleh anda. Anda boleh melihatnya di Buka Pesanan pada halaman yang sama, dan menyemak pesanan yang lebih lama dan terisi di Sejarah Pesanan tab. Kedua-dua tab ini juga memberikan maklumat berguna seperti “Nisbah Diisi” dan harga rata-rata yang diisi.

Setelah pesanan anda dihantar diisi oleh pasaran, anda akan berjaya menjalankan perdagangan kripto di OKEx.

Duit syiling atau token yang diperoleh melalui perdagangan ini kini sudah tersedia untuk anda dalam baki “Spot Account” dan boleh dipindahkan ke akaun lain atau ke Akaun Pembiayaan sebelum anda dapat menariknya menggunakan Tarik balik pilihan dari senarai juntai bawah “Aset”.

Yuran perdagangan cryptocurrency

OKEx mempunyai jadual Bayaran Dagangan terperinci yang berlaku untuk pengguna berdasarkan jumlah perdagangan dan pegangan OKB mereka.

Secara amnya, peniaga dikategorikan sebagai Pembuat dan Pengambil. Sekiranya anda menghantar perdagangan yang bergabung dengan Buku Pesanan, anda adalah Pembuat, dan jika anda mengambil tawaran atau meminta dari Buku Pesanan, anda adalah Pengambil.

Oleh kerana Pembuat menambah kecairan, mereka membayar yuran yang lebih rendah berbanding Pengambil, yang membuang kecairan dari pasaran.

Kami berharap tutorial ini dapat membantu anda memahami bagaimana perdagangan cryptocurrency di OKEx berfungsi. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak pertanyaan, sila hubungi pasukan sokongan kami di sini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me