Niaga hadapan Bitcoin mencerminkan optimisme pasaran yang diperbaharui setelah pembelian $ 1.5B Tesla

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Dalam minggu yang sangat besar untuk Bitcoin, kami melihat Tesla mengumumkan pembelian $ 1.5 bilion diikuti oleh sejumlah berita yang memberangsangkan, mendorong mata wang digital terkemuka melebihi tanda 40,000 USDT untuk mencapai tahap tertinggi 49,000 USDT awal hari ini, seperti di OKEx Harga spot BTC. Walaupun harga telah diperbetulkan sejak itu, menguji tahap 46,800 USDT, BTC kini diperdagangkan sekitar 47,300 USDT.

Jumaat lalu, kami membincangkan optimisme pasaran dan bagaimana kontrak niaga hadapan BTC suku tahunan BTCUSD0326 – yang berakhir pada akhir Mac – diperdagangkan sekitar $ 39,000. Pada masa penulisan, kontrak yang sama diperdagangkan pada $ 49,339, tepat $ 2,000 di atas harga indeks tempat BTC $ 47,339.

Begitu juga, berdasarkan data niaga hadapan OKEx, minat terbuka terus meningkat minggu ini, meningkat dari sekitar $ 2.17 bilion menjadi lebih dari $ 2.48, sementara asas semasa sekitar 4% dan nisbah panjang / pendek berada di 1.53. Tambah bahawa hakikat bahawa kadar pembiayaan untuk pertukaran berterusan, walaupun tinggi (0,08% untuk BTCUSD dan 0,105% untuk BTCUSDT), tidak terlalu panas sepenuhnya, memberi ruang Bitcoin untuk berkembang.

Niaga hadapan suku tahunan OKEx BTC (BTCUSD0326), mulai jam 7:00 pagi UTC pada 12 Februari. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah panjang / pendek BTC

Nisbah panjang / pendek minggu ini telah bergerak dengan harga, tetapi sebahagian besarnya tetap lemah kecuali ketika menyentuh 1.80 semalam, 11 Februari, ketika BTC melepasi 48.500 USDT. Oleh kerana tahap itu terlalu panas, pembetulan diikuti, dan nisbahnya sekarang berada di sekitar 1.53, yang masih merupakan antara nilai tertinggi minggu ini.

Nisbah bergerak dengan harga menunjukkan bahawa peniaga runcit mengejar kenaikan, dan walaupun nisbah semasa relatif tinggi, ia memberi ruang untuk percubaan lain pada 50,000 USDT.

Nisbah panjang / pendek OKEx BTC antara 5 Februari dan 12 Februari

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Sama seperti minggu lalu, premium niaga hadapan suku tahunan BTC kekal pada tahap sihat minggu ini, sebahagian besarnya bergerak antara 4% dan 5%. Titik terendahnya adalah pada 7 Februari, sebelum pemberitaan beli Tesla, selepas itu naik setinggi 5.54% sebelum mundur ke tahap semasa sekitar 4.50%.

Jelas bahawa pasaran telah kembali optimis berikutan pembelian Tesla dan kemungkinan akan positif pada pertengahan jangka.

Asas niaga hadapan BTC OKEx antara 5 Februari dan 12 Februari

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), itu bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka melonjak terutama minggu ini, dari serendah $ 2.11 bilion hingga setinggi $ 2.48 bilion. Sekali lagi, lonjakan itu jelas muncul setelah berita pembelian Telsa pecah, sebelum OI dan volume umumnya menurun.

Terutama, lonjakan OI yang tajam muncul ketika BTC naik dari 39,000 USDT ke level 44,000 USDT, menjadikan ini zon penting untuk diperhatikan jika harganya mulai turun.

Niaga hadapan OKEx BTC membuka minat dan jumlah antara 5 Februari hingga 12 Februari

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin BTC turun dari sekitar 18 hingga 13.30 ketika Bitcoin pertama melonjak selepas berita Tesla. Nisbah kemudian melonjak lagi pada 9 dan 10 Februari, bertepatan dengan lonjakan BTC berikutnya.

Trend ini menunjukkan bahawa peniaga leverage spot mengambil untung semasa lonjakan pertama dan kemudian memanfaatkan lagi untuk mengejar harganya ketika turun dari tahap 45,000 USDT. Nisbahnya menurun lagi beberapa jam kebelakangan ini dan kini sekitar 15, yang masih menunjukkan sentimen pasaran yang positif.

Nisbah pinjaman margin OKEx BTC antara 5 Februari dan 12 Februari

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu. 

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Michaël van de Poppe

Berita sekali lagi menaik untuk Bitcoin, jadi trennya masih meningkat – dan walaupun kadar pembiayaan, ia dapat terus berjalan.

Terutama kerana kenyataan bahawa begitu banyak penggunaan dan pembeli memasuki pasaran, kita dapat terus menerus melihat bahawa tekanan beli mendorong harga Bitcoin terus meningkat.

Walau bagaimanapun, pada sisi negatifnya, saya lebih suka melihat Bitcoin bertindak melebihi $ 43K. Sekiranya $ 43K hilang, kita dapat melihat penurunan yang ketara berlaku ke julat yang lebih rendah, yang juga akan mengurangkan kadar pendanaan ke tahap yang sama.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

a81 785 be1 94a db2 591 705