Token Keselamatan vs Sekuriti Tokenized – Pemimpin Pemikiran

Oleh kerana crypto adalah industri yang berkembang, masih terdapat banyak kata dan konsep yang tidak jelas bagi khalayak ramai. Sebenarnya, banyak pengguna berjuang kerana adanya jargon yang membingungkan.

Sebilangan besar orang masih tidak mengetahui apa itu blockchain atau mengapa ia disebut blockchain. Walaupun boleh menjadi istilah yang membingungkan untuk dimengerti, tidak dapat dinafikan fakta bahawa blockchain sangat besar.

Penting untuk anda mengetahui semua istilah yang digunakan dalam industri sekiranya anda ingin menjadi penguasa cryptos. Hari ini, kita akan bercakap mengenai token keselamatan dan sekuriti token.

Pengenalan Token Keselamatan dan Sekuriti Tokenized

Seperti yang membingungkan, kedua-dua istilah merujuk kepada dua konsep yang sangat berbeza. Saya telah membaca banyak artikel dan berita mengenai token keselamatan. Dari pemahaman saya, istilah itu merujuk kepada pelbagai jenis aset berdasarkan blockchain.

A kertas perundingan diterbitkan oleh Financial Conduct Authority di UK mengesahkan maksud istilah tersebut. Makalah ini terutama membincangkan peraturan dan klasifikasi aset crypto yang ditakrifkan sebagai ‘token keselamatan’ sebagai konsep pelaburan atau aset yang diiktiraf.

Sekarang makna token keselamatan sudah jelas, kita perlu beralih ke sekuriti token. Sebilangan besar orang percaya bahawa istilah ini boleh ditukar ganti sedangkan pada kenyataannya tidak.

Mereka merujuk kepada dua konsep yang berbeza dan menggunakan satu sebagai ganti yang lain boleh menyebabkan kekeliruan. Mereka menyiratkan peraturan, pelabur, dan konstruksi yang berbeza. Oleh itu, penting untuk mengetahui perbezaan antara keduanya supaya anda tidak membuat kesalahan dalam menggunakan istilah yang betul.

Keselamatan Token dan Tokenized Security – Perbezaannya

Perbezaannya tidak terletak pada tatabahasa. Mungkin kelihatan seperti pergeseran dari aktif ke pasif tetapi ada lebih banyak lagi di sini.

Token Keselamatan: Dalam frasa ini, “keamanan” adalah kata sifat dan “token” adalah kata nama. Ini merujuk kepada teknologi baru yang berkongsi beberapa kualiti dengan sekuriti tradisional.

Teknologi adalah fokus utama dalam kes ini. Tidak semua token disebut sebagai sekuriti. Sebenarnya, pengawal selia nampaknya keliru mengenai klasifikasi beberapa token baru kerana konsep novel mereka.

Sekiranya membayar dividen maka ia dianggap sebagai keselamatan Token keselamatan tidak semestinya mempunyai utiliti. Ia menawarkan faedah nyata dan mewakili bahagian dalam syarikat di belakang token. Inilah sebabnya mengapa token keselamatan juga dikenali sebagai token ekuiti.

Lebih-lebih lagi, token keselamatan berbeza dengan token utiliti. Mereka difailkan di bawah pengecualian atau didaftarkan dengan pihak berkuasa. Oleh kerana itu, token keselamatan dapat digunakan di luar projek blockchain.

Keselamatan Tokenized: Dalam frasa ini, “token” adalah kata sifat, sedangkan “keamanan” adalah kata nama. Ini merujuk kepada keselamatan atau aset tradisional yang dibungkus dengan teknologi terkini.

Semua token dianggap sekuriti dalam kes ini. Mereka berfungsi seperti aset di luar blockchain tetapi menggunakan teknologi yang berbeza untuk berfungsi.

Di sini, fokus utama adalah pada ‘case use’ dan bukan teknologi yang digunakan. Inilah sebabnya mengapa token seperti itu mudah dikawal.

Bagaimanapun, mudah untuk memahami dan mengkategorikan keselamatan tradisional yang diperdagangkan secara berbeza.

Memandangkan perbezaan besar antara keduanya, tidak adil untuk mengelirukan nama.

Pihak Berkuasa Terlibat

Suruhanjaya Keselamatan dan Pertukaran (SEC) mengatur token keselamatan. Walau bagaimanapun, hubungan antara syiling SEC dan digital nampaknya agak membingungkan.

Transaksi akan dianggap sebagai jaminan sekiranya:

  • Wang dilaburkan.
  • Keuntungan dijangka.
  • Usaha diperlukan.
  • Syarikat biasa terlibat.

Keadaan menjadi jelas pada tahun 2016 ketika Ethereum kehilangan kira-kira separuh nilainya kerana penggodaman besar. Ini menyebabkan wujudnya industri, memaksa SEC untuk memikirkan masa depan token digital.

Tahun lalu, SEC menghantar sepucuk surat kepada Ted Budd yang membincangkan mengenai aset digital dan bagaimana mereka harus ditangani. Walaupun tindak balas terhadap surat itu membersihkan beberapa perkara, kebanyakan pakar bersetuju bahawa kedudukan sekuriti digital masih belum jelas sepenuhnya.

Banyak organisasi juga melonjak. Swiss Exchange baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk membina pertukaran sekuriti token. Menurut FINMA, pertukaran akan diatur dengan betul.

Sebilangan besar pakar percaya bahawa penglibatan nama besar adalah petanda baik untuk industri ini tetapi kami belum pasti bagaimana ini akan berlaku.

Ambil Langkah Ke Depan

Sekuriti token dirancang untuk meluaskan pasaran sambil juga meningkatkan kecairan. Sama seperti menggunakan aset yang diketahui dan meletakkan pembungkus digital di sekelilingnya.

Ini bukan produk baru dari perspektif pengawal selia. Ini hanyalah saluran pengedaran baru, yang memudahkan persetujuan.

Sebaliknya, ia adalah permainan bola yang berbeza dalam hal token keselamatan. Mereka memberikan tantangan baru bagi para pelabur dan pengawal selia kerana sukar untuk mengetahui risiko dan akibat yang terlibat dalam menangani mereka.

Sekuriti token sangat inovatif dan mempunyai tempat tersendiri dalam industri. Kita mungkin melihat lebih banyak sekuriti tersebut melanda pasaran dalam masa terdekat. Sebenarnya bagus untuk industri kerana bekalan yang besar akan membolehkan peniaga memahami dan memahami cara kerjanya.

Kelebihan Token Keselamatan dan Sekuriti Tokenized

Anda akan menyedari bahawa banyak faedahnya serupa.

Token keselamatan menawarkan lebih banyak kecairan dengan membolehkan pemilikan pecahan dan menurunkan pelaburan minimum. Lebih ramai orang akan dapat melabur kerana keperluan yang lebih rendah. Perniagaan juga mengambil keuntungan. Contoh yang baik akan menjadi Galeri Mayfair, yang meletakkan koleksi seninya untuk dijual di blockchain.

Begitu juga, sekuriti token lebih cekap dan boleh diskalakan. Token keselamatan membantu mengurangkan kos, mempermudah pengauditan, mengurangkan dokumen, yuran pengeluaran yang lebih rendah, dll.

Faedah lain termasuk ketelusan dan kemudahan.

Aspek Undang-Undang

Oleh kerana token keselamatan tertakluk pada peraturan persekutuan, mereka mematuhi peraturan. Anda perlu mengetahui tiga peraturan:

Peraturan A+: Ini membolehkan pelabur menawarkan sekuriti berkelayakan SEC kepada pelabur yang tidak terakreditasi (maksimum $ 50,000,000). Oleh kerana keperluan pendaftaran, penerbitan tersebut boleh memakan masa lebih lama dan harganya lebih mahal daripada pilihan lain. Tambahan, ia memerlukan kelayakan Borang A-1. Lebih-lebih lagi, jumlah wang yang anda kumpulkan juga dianggap sebagai hasil dan oleh itu dikenakan cukai kecuali ia mewakili ekuiti dalam syarikat.

Peraturan D: Ini memerlukan pemfailan elektronik “Borang D” tanpa memerlukan pendaftaran dengan SEC. Penjual boleh meminta pelabur untuk tawaran yang memenuhi syarat yang terdapat dalam Bahagian 506c. Bahagian undang-undang ini menghendaki penawar itu benar dan terakreditasi.

Peraturan S: Ini berlaku apabila keselamatan dilaksanakan di luar AS dan oleh itu tidak dikenakan Akta 1993. Walau bagaimanapun, penerbit masih diminta untuk mematuhi undang-undang negara di mana keselamatan ditawarkan.

Apa Artinya

Anda boleh membuat beberapa analogi berkaitan dengan sekuriti token. Fikirkan majalah cetak dan bagaimana ia kini tersedia dalam talian. Formatnya sama tetapi jangkauannya meningkat kerana lebih banyak akses.

Token keselamatan berfungsi sama. Ini adalah konsep yang tidak dilihat oleh sesiapa pun. Pada penghujung hari, kedua konsep akan mengubah pasaran modal dan meningkatkan akses. Namun, hanya satu yang akan memberi kesan yang berkekalan dan mengubah cara kita melihat pasaran modal.

Kesimpulannya

Token keselamatan memerlukan ruang dan sokongan untuk terus kuat. Penting untuk jelas tentang maksud istilah itu. Akan tetapi, kita tidak akan dapat menikmati faedah dari konsep ini jika kita tidak dapat membezakan antara kedua-duanya. Di luar perbezaan linguistik, apa yang lebih penting adalah aspek penting seperti kecairan dan lebih banyak tawaran Reg A + peringkat institusi yang akan membawa lebih banyak keyakinan kepada pasaran. 

Pendidikan dan perlindungan pelabur adalah elemen penting dalam ekosistem, oleh itu di ABOTMI kami banyak berusaha memberikan lebih banyak penyelesaian untuk meningkatkan ketelusan dalam industri aset digital. Pelabur yang berisiko dengan masa dan wang mereka memerlukan proses penemuan yang lancar yang menghubungkan dengan penasihat aset digital yang paling dipercayai dan boleh dipercayai di seluruh dunia.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me