Pelaburan GSR di tZERO merosot dari $ 400 juta menjadi $ 100 juta

GSR mengurangkan pelaburan

Overstock dan anak syarikat mereka, tZERO, memberitakan berita hari ini, bahawa perjanjian mereka yang lama menunggu dengan GSR Capital telah dikurangkan.

Sebilangan pembaca mungkin mengenali nama, GSR Capital, kerana mereka juga yang menggunakan tZERO untuk tokenisasi kobalt. Di luar ini, kedua-duanya membuat gelombang dalam beberapa bulan terakhir, kerana GSR dijangka membuat pelaburan $ 404 juta di tZERO.

Malangnya, perjanjian ini tidak pernah berlaku. Walaupun pengumuman itu dibuat pada pertengahan 2018, perjanjian itu seharusnya berlaku pada musim gugur. Ini kemudian ditangguhkan, kerana pihak ketiga akan hadir. Maju cepat ke hari ini, dan perjanjian itu kini telah diperkecil, dengan jangkaan tarikh penyelesaian April 2019.

Pengurangan saiz ini akan menyaksikan penurunan $ 404 juta kepada $ 100 juta. Untuk memastikan kesepakatan selesai, setiap pihak yang terlibat telah menandatangani memorandum persefahaman, yang menggariskan perjanjian tersebut.

Peserta Baru

GSR Capital tidak akan memberikan pelaburan bernilai $ 100 juta semata-mata. Pihak ketiga yang terlibat kini telah dikenali sebagai Makara Capital.

Makara Capital adalah firma pelaburan dengan hubungan rapat yang sudah ada dengan GSR Capital.

Mengapa Mengalami Masalah?

Di luar daya tarikan dana yang jelas, terdapat lebih banyak kesepakatan ini daripada daya tarikan kewangan sederhana. Setiap syarikat pelaburan ini mempunyai kedudukan kukuh di pasaran Asia. Semasa tZERO meneruskan rancangan pengembangan globalnya, perkongsian strategik seperti yang dijelaskan di sini hari ini akan menjadi kunci.

Ulasan

Patrick M. Byrne, awal hari ini, mengeluarkan kenyataan melalui siaran akhbar Overstock. Berikut adalah apa yang dia katakan.

“Pelaburan ekuiti GSR yang diumumkan sebelumnya di Overstock dan tZERO belum selesai. Namun, kami tetap berbincang dengan GSR Capital dan Makara Capital, rakan kongsi utama GSR Capital, mengenai potensi transaksi. Kedua-duanya baru-baru ini telah menandatangani MOU dengan tZERO yang menggariskan transaksi di mana Makara dan GSR akan memimpin pelaburan sehingga $ 100 juta dalam saham biasa tZERO dan menutup transaksi pada bulan April tertakluk pada usaha wajar, perundingan kontrak yang mengikat dan persetujuan peraturan. Pelabur juga akan membantu pengembangan TZERO di Asia dan kawasan lain di dunia dan menghubungkan mereka dengan rakan utama lain dari portfolio mereka.

Berikutan kejayaan pelancaran teknologi perdagangan token keselamatan baru tZERO, kami sangat gembira dengan perkongsian dan peluang perniagaan yang muncul di hadapan kami. Lebih banyak maklumat mengenai harta tanah runcit dan blockchain Overstock akan dikongsi dalam laporan Pendapatan FY 2018 kami yang akan datang. Saya menggesa anda untuk menyertai kami untuk perbincangan perniagaan kami pada waktu dan tarikh yang akan diumumkan tidak lama lagi. “

Bagi mereka yang mungkin terkejut dengan pernyataan di atas: jangan. Ketika kelewatan pertama berlaku dalam pelaburan ini, Patrick Byrne mengeluarkan amaran untuk ‘tidak menghitung ayam anda sebelum menetas’.

Pada masa itu, dia dinyatakan,

“Walaupun ada keprihatinan kami (yang pasti anda kongsikan), kami telah memutuskan untuk memberikan waktu yang diminta GSR untuk menyertai rakan kongsi tambahan ini (yang menurut kami sebenarnya akan menjadi peserta yang sangat berharga dalam ekosistem). Selain itu, dalam menunjukkan komitmen terhadap perkongsian kami, GSR telah menandatangani perjanjian penahan dengan tZERO untuk memastikan penawaran kobalt tidak ditangguhkan oleh pelanjutan pelaburan GSR ini. Walaupun kami menghargai komitmen GSR dan gembira dengan peluang dalam penawaran kobalt, kami mengakui kepada anda para pemegang saham kami bahawa seseorang tidak boleh menganggap kedatangan pelaburan GSR sehingga ia tiba. “

GSR

Pengasas GSR Capital, Sonny Wu, mewujudkan syarikat itu pada tahun 2004. Operasi kini berpusat di Hong Kong, China.

Sehingga kini, GSR telah menunjukkan minat yang besar dalam industri blockchain pada umumnya. Walaupun terdapat masalah ini, diharapkan mereka akan terus aktif dalam pelaburan blockchain.

Modal MAKARA

Sebagai sebuah syarikat bebas, Makara Capital ditubuhkan pada tahun 2008. Sejak itu, syarikat pelaburan ini terus mencapai kejayaan besar, dengan pelbagai hab global.

Ibu pejabat syarikat terletak di Singapura, di mana Makara Capital diatur oleh Monetary Authority of Singapore.

tZERO

Syarikat muda, tZERO adalah cetusan idea Patrick Byrne – pengasas overstock.com. tZERO menarik perhatian banyak pihak dalam sektor sekuriti digital yang berkembang. Mereka telah melakukannya, setakat ini, melalui pelaksanaan peta jalan mereka yang mengagumkan. Tonggak besar terbaru adalah pelancaran platform perdagangan sekuriti digital mereka.

Dalam Berita Lain

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai syarikat dan tawaran yang dibincangkan di sini hari ini, lihat beberapa artikel di bawah.

Modal GSR bertukar menjadi tZERO untuk tokenisasi Cobalt

tZERO Melengkapkan Pengedaran Token Keselamatan

Patrick Byrne untuk Meningkatkan Fokus pada tZERO dan Bursa Sekuriti Digital

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me