Mengapa Kadar Faedah Sifar Penting untuk Bitcoin

Pandemik COVID-19 telah mencetuskan salah satu kemerosotan ekonomi global yang paling teruk dalam beberapa dekad.

Pembuat dasar di seluruh dunia telah mengambil langkah-langkah luas untuk membendung dan membatasi kerosakan ekonomi akibat wabak virus tersebut. Langkah-langkah ini termasuk mengurangkan kadar faedah ke tahap yang sangat rendah dan melaksanakan program pembelian aset bernilai trilion dolar.

Walaupun tindakan sedemikian diharapkan dapat meningkatkan lagi harga aset di seluruh dunia, apa maksudnya untuk aset kripto seperti Bitcoin (BTC)?

Kadar Fed kekal rendah sehingga sekurang-kurangnya 2022

Ketidakpastian ekonomi yang dipimpin oleh COVID telah mendorong Rizab Persekutuan Amerika Syarikat untuk sekali lagi melonjak ke arah kereta yang menawarkan kadar faedah hampir sifar. Dua pemotongan kadar yang tidak dijadualkan pada bulan Mac telah memangkas sebanyak 150 mata asas, menjadikan sasaran sasaran antara 0% –0,25%.

Pergerakan itu menyaksikan Fed bergabung semula dengan rakan sejawatnya di United Kingdom, Kesatuan Eropah dan Jepun sebagai sebahagian daripada tindakan yang diselaraskan secara global untuk mengurangkan kesan ekonomi negatif dari situasi koronavirus.

Pegawai Rizab Persekutuan juga memberikan tinjauan kadar faedah mereka dalam mesyuarat dasar bulan Jun. Plot titik terakhir menunjukkan bahawa 15 peserta dalam Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan – jawatankuasa Fed yang bertugas mengawasi operasi pasaran terbuka – tidak menyangka sistem perbankan pusat AS akan menaikkan kadar sebelum 2022. Sementara itu, hanya dua pegawai yang menjangkakan ia akan meningkatkan minat kadar pada tahun 2022.

Plot titik yang menunjukkan bahawa kadar hampir sifar dijangka kekal hingga 2022. Sumber: Bloomberg

Selanjutnya, Ketua Fed Jerome Powell berkata dalam mesyuarat dasar bulan Jun penyataan:

"Jawatankuasa mengharapkan untuk mengekalkan jangkauan sasaran ini sehingga yakin bahawa ekonomi telah menghadapi peristiwa-peristiwa baru-baru ini dan berada di landasan yang betul untuk mencapai tujuan pekerjaan dan kestabilan harga maksimum. “

Situasi pengangguran di A.S. dapat mengukuhkan kes mempunyai kadar hampir sifar dalam dua tahun akan datang. Dengan kadar pengangguran Mei berada pada tahap 13.3%, yang sedikit lebih rendah daripada rekod tertinggi 14.7% pada bulan April, pasaran tradisional tidak menyangka jumlah itu akan kembali ke tahap pra-COVID dalam masa terdekat. Pasaran pekerjaan semasa masih jauh dari sasaran Fed untuk memiliki ekonomi "di landasan yang betul untuk mencapai pekerjaan maksimum," menurut pernyataan dasar bulan Jun.

Lembaran imbangan Fed meningkat

Di atas kadar faedah yang sangat rendah, penyambungan semula program pembelian aset Rizab Persekutuan adalah bahagian penting lain dari keseluruhan pakej yang bertujuan untuk menyokong pasaran kewangan – dan tidak sukar untuk memperhatikan putus asa bank pusat AS dalam memanfaatkan baki lembaran sebagai alat kewangan baru untuk memberikan kecairan:

  • Pada 15 Mac, Federal Reserve diumumkan bahawa ia akan melakukan pembelian sekuriti Perbendaharaan sekurang-kurangnya $ 500 bilion dan sekurang-kurangnya $ 200 bilion sekuriti yang disokong gadai janji.
  • Pada 23 Mac, Fed dibuat program ini terbuka sambil menyatakan bahawa ia akan “membeli jumlah yang diperlukan untuk menyokong kelancaran fungsi pasaran dan penyebaran dasar monetari yang efektif ke keadaan kewangan dan ekonomi yang lebih luas.”
  • Pada 15 Jun, bank pusat tanpa diduga kata ia akan mula membeli bon korporat melalui Kemudahan Kredit Korporat Pasar Sekunder – kenderaan tujuan khas Fed untuk menyokong pasaran bon korporat sebagai tindak balas kepada COVID-19 – untuk meningkatkan kecairan pasaran dan kredit yang tersedia untuk majikan besar.

Dengan pusingan pembelian aset yang baru, kunci kira-kira Fed telah meningkat dari tahap pra-COVID $ 4.1 juta hingga lebih dari $ 7.1 juta pada pertengahan bulan Jun.

Lembaran imbangan Fed terus meningkat. Sumber: Bloomberg

Bitcoin mungkin mendapat keuntungan daripada campur tangan bank pusat

Kadar faedah kemungkinan akan kekal pada tahap hampir sifar dalam masa terdekat, dan harga aset dijangka akan didorong oleh program pembelian aset dari bukan sahaja Rizab Persekutuan A.S. tetapi juga bank pusat utama yang lain. Ini berpotensi memberi keuntungan kepada aset kripto, seperti Bitcoin, dengan pelbagai cara.

Harga aset bola salji

Apabila wang baru terus masuk ke dalam sistem, ia mendorong para pelabur untuk mencari aset dengan hasil yang lebih tinggi sebagai ganti hanya memegang wang tunai. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa kenaikan penawaran wang menurunkan nilai mata wang dan mengurangkan daya beli.

Ekuiti dan emas secara historis merupakan beberapa penerima naratif pelonggaran ini – dan aset kripto seperti Bitcoin boleh menjadi aset lain untuk mendapat manfaat daripada.

Inflasi vs deflasi

Tidak seperti mata wang fiat, yang boleh dicetak oleh bank pusat sesuka hati, bekalan Bitcoin adalah terhad. Batasan penawaran ini memberikan cryptocurrency pertama dan terpenting harta anti-inflasi yang tidak dimiliki oleh mata wang fiat. Ini menjadikan BTC lebih serupa dengan komoditi seperti emas.

Lebih-lebih lagi, rangkaian Bitcoin terdesentralisasi dan menawarkan perlindungan yang lebih besar kepada penggunanya.

Ciri-ciri ini, sebahagiannya, menjadikan narasi simpanan nilai Bitcoin lebih kuat – dan tindakan pasca-COVID dari bank pusat global hanya dapat memperkuatkan cadangan ini.

CBDC mengesahkan Bitcoin berada di landasan yang betul

Mata wang digital bank pusat, yang biasa dikenali sebagai CBDC, telah menjadi kata kunci utama di antara bukan sahaja pemerhati blockchain dan crypto tetapi juga dunia kewangan tradisional dalam beberapa bulan terakhir.

China telah berusaha sepenuhnya untuk mewujudkan CBDC sendiri – pelancarannya adalah dilapor di kaki langit. Sementara itu, negara-negara lain dan bank pusat telah mengejar ketinggalan.

Kedua-dua peningkatan keterbukaan dan perubahan sikap dari pembuat dasar menunjukkan ke arah landskap yang lebih mesra blok – satu di mana Bitcoin bersinar sebagai alternatif yang terdesentralisasi untuk CBDC, yang memilih teknologinya yang mendasarinya.

Naratif Bitcoin dibentuk oleh ekonomi pasca COVID

Pada saat gelombang kedua potensi pandemik COVID-19 mengancam pemulihan ekonomi, bank pusat di seluruh dunia – termasuk Rizab Persekutuan A.S. – diharapkan dapat mengekalkan narasi dan polisi pelonggaran mereka untuk jangka masa yang panjang. Ini boleh menjadi salah satu faktor asas terpenting yang membentuk naratif untuk pasaran aset digital yang lebih luas dalam perspektif jangka menengah dan panjang.

Walaupun pasaran kewangan akan mengharapkan A.S. untuk mengekalkan kadar faedah hampir sifar dalam dua tahun akan datang, jangkaan ini juga selalu berubah. Oleh kerana itu, kedua-dua pemerhati makro dan peniaga Bitcoin kemungkinan akan terus memperhatikan perkembangan terbaru COVID-19 dan pemulihan ekonomi sebenar.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me