Bitcoin Didorong oleh Zon Sokongan dalam Ketiadaan Tanda Bullish: Niaga Hadapan Jumaat

Gambar Jumaat hadapan

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Minggu ini menyaksikan Bitcoin (BTC) mengalami beberapa siri penurunan bermula dari awal pagi Isnin pagi, dengan OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925) harga jatuh dari sekitar $ 9,300 hingga serendah 8,933.51, sebelum pemulihan cepat. Sejak itu, BTC kebanyakannya diperdagangkan dalam julat $ 9,300 hingga $ 9,700 dengan turun naik dan volum yang menurun.

Dari segi teknikal, Relative Strength Index (RSI) terus kekal neutral sementara purata bergerak 60 hari (MA 60) telah beralih ke $ 9,120, dan memainkan peranan sokongan dalam penarikan balik Isnin. Dari perspektif jangka pendek, tidak ada tanda kenaikan yang jelas.

Walaupun terdapat sedikit perbezaan antara saham Bitcoin dan A.S. dalam beberapa hari terakhir, pelaku pasaran masih perlu memerhatikan pasaran ekuiti untuk kemungkinan kesan limpahan.

Menurut Data perdagangan OKEx, sentimen pasaran jelas menurun. Nisbah Panjang / Pendek telah berjalan di bawah 1.0 untuk sebahagian besar minggu ini dan sekiranya tiada Minat Terbuka (OI) yang meningkat, harga mungkin mengikuti sentimen pasaran dalam jangka pendek.

Carta USD BTC OKExCarta 1D Niaga Hadapan Saham OKEx BTC (BTCUSD0925). Sumber: OKEx

Bacaan Data Perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Nisbah Panjang / Pendek BTC telah berjuang untuk meningkat di atas 1.0 sepanjang minggu, mencerminkan sentimen penurunan yang meluas di kalangan peniaga runcit. Walaupun nisbahnya meningkat sekejap 1.1 pada hari Khamis pagi, ia telah turun dengan cepat ke tahap semasa pada tahap 0.87.

Sekiranya nisbahnya jatuh di bawah 0.8, ini menunjukkan penurunan harga yang berlebihan dan mungkin mengakibatkan pembalikan pasaran.

Masa Pengumpulan Data: 6/12 4:00 pagi hingga 6/19 4:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Ini bermaksud jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbah di bawah 1, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek dan sebaliknya.

Asas BTC

Masa depan suku tahunan (BTCUSD0925premium meningkat sekitar $ 80 pada hujung minggu lalu. Ia kemudian jatuh ke $ 50 semasa penurunan Isnin sebelum pulih menjadi $ 110 pada hari Khamis. Walau bagaimanapun, hari ini premium turun menjadi $ 60 lagi, menunjukkan penurunan keyakinan di kalangan peserta pasaran.

Masa Pengumpulan Data: 6/12 4:00 pagi hingga 6/19 4:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot, dan juga perbezaan asas di antara keduanya. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Jumlah Minat dan Dagangan Terbuka

Masa depan suku tahunan terkini disiarkan pada hari Jumaat lalu, bermula dari BTCUSD0626 ke BTCUSD0925, namun sejak itu, kami tidak melihat pengumpulan kedudukan yang signifikan dari ikan paus.

Minat Terbuka (OI) minggu ini pada dasarnya sesuai dengan turun naik harga. Pada masa ini, OI berjalan pada 6.1 juta kontrak (1 kontrak = $ 100), tertinggi dalam tujuh hari terakhir, tetapi masih turun 0,5 juta dari paras tertinggi Khamis lalu.

Masa Pengumpulan Data: 6/12 4:00 pagi hingga 6/19 4:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya kedua-dua jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi baru telah dibuka.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Margin Lending Ratio jatuh ke paras terendah bulanan 0.91 pada hari Selasa, menunjukkan bahawa peniaga sangat lemah terhadap harga jangka pendek. Walaupun nisbahnya telah pulih menjadi 1.8 sekarang, ini masih mencerminkan hati-hati di pasar margin spot.

Masa Pengumpulan Data: 6/12 4:00 pagi hingga 6/19 4:00 pagi (UTC)

Nisbah Pinjaman Margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding mereka yang meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga menilai sentimen pasaran. Secara amnya, mereka yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila Nisbah Pinjaman Margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai maksimum nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan Pedagang

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Trend jangka pendek memihak kepada beruang, tetapi purata bergerak 60 hari relatif hampir dengan harga semasa, yang menyekat margin untuk pembetulan. Memandangkan bagaimana Bitcoin telah berdagang dalam jarak yang sempit selama kira-kira setengah bulan, perubahan besar mungkin akan datang.

Walaupun penunjuk data perdagangan OKEx mencerminkan sentimen penurunan harga, rata-rata pergerakan 60 hari pada $ 9,120 menawarkan sokongan kritikal sementara rintangan utama terletak pada julat $ 9,600 – $ 9,700.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me