Strategi Dagangan Niaga Hadapan Bitcoin

Mempelajari strategi perdagangan Bitcoin Futures yang paling popular digunakan hari ini boleh menjadi kaedah pintar untuk meningkatkan kedudukan dan tahap kemahiran crypto anda secara keseluruhan. Pelabur yang arif memahami bahawa tidak ada yang dapat meramalkan dengan ketepatan 100% giliran yang akan diambil oleh pasaran. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaedah yang digunakan peniaga untuk mengurangkan risiko dan meningkatkan keuntungan mereka.

Setiap peniaga memerlukan beberapa jenis rancangan. Strategi ini memberi anda peta jalan untuk membantu anda tetap konsisten. Strategi perdagangan membantu anda untuk memisahkan keputusan pelaburan anda dari emosi anda. Pelan ini akan membantu anda menentukan kapan memasuki dan keluar perdagangan. Ini juga akan membantu anda mengenali peluang seperti trend yang baru muncul.

Berita baiknya ialah Bitcoin Futures sejauh ini merupakan derivatif cryptocurrency yang paling banyak diperdagangkan. Oleh itu, terdapat lebih banyak kecairan di pasaran daripada sebelumnya. Selain itu, pelbagai platform kini menawarkan pilihan perdagangan Bitcoin Futures.

Apakah Niaga Hadapan Bitcoin?

Sebelum memperdagangkan sebarang aset, anda perlu memahami tujuan utamanya. Dalam kes Bitcoin Futures, tujuan utamanya adalah spekulasi pasaran. Spekulasi ini juga membantu mengarahkan pasaran Bitcoin. Sekiranya pelabur masuk ke kontrak Futures Bitcoin dengan premium yang lebih tinggi, Bitcoin akan mengalami kenaikan harga dalam kebanyakan keadaan.

Pedagang Berspekulasi

Semasa anda berdagang Bitcoin Futures, penting untuk anda menggunakan semua maklumat yang ada untuk membuat tekaan mengenai pergerakan pasaran Bitcoin masa depan. Yang penting, Bitcoin Futures membolehkan anda memperoleh keuntungan walaupun nilai pasaran Bitcoin menurun. Apabila pelabur percaya bahawa penurunan nilai Bitcoin yang akan datang akan segera berlaku, mereka akan membuka kontrak pendek. Sebaliknya, jika anda yakin nilainya akan meningkat seumur hidup kontrak, anda ingin membuka kontrak yang panjang.

Kedudukan Pendek

Kekurangan aset adalah strategi popular yang digunakan oleh peniaga saham selama beberapa dekad. Apabila anda membuka posisi pendek, anda meminjam Bitcoin melalui perdagangan leveraged. Kemudian anda menjual semua pegangan anda. Setelah harga Bitcoin turun ke jalan keluar yang telah anda tentukan, anda membeli kembali Bitcoin pada harga yang lebih rendah. Anda kemudian boleh membayar balik pemberi pinjaman dan menyimpan perbezaan antara harga jual dan harga beli sebagai keuntungan anda.

Kedudukan Panjang

Kedudukan panjang bermaksud anda ingin mengunci Bitcoin pada harga kontrak anda kerana anda yakin ia akan jauh lebih tinggi pada akhir perjanjian. Anda akan membuka kontrak anda pada harga hari ini untuk kemudian hari. Apabila tarikh tiba, anda boleh menjual Bitcoin anda dan menyimpan keuntungan.

Strategi Pengurusan Risiko

Penggunaan lain yang popular untuk Bitcoin Futures adalah oleh komuniti perlombongan untuk mengurangkan pendedahan risiko kerana turun naik pasaran. Pelombong akan menggunakan Bitcoin Futures untuk mengunci keuntungan mereka yang diperoleh daripada mengesahkan transaksi. Seorang pelombong boleh menggunakan kontrak niaga hadapan untuk menjamin mereka tidak mengambil kerugian kerana turun naik di pasaran. Tidak menghairankan, adalah perkara biasa bagi pelombong untuk menjual Bitcoin mereka dengan harga premium melalui kontrak niaga hadapan.

Pertukaran Reputasi yang Menawarkan Niaga Hadapan

Pertukaran teratas yang menawarkan instrumen kewangan unik ini termasuk Ameritrade, CME, OKCoin, BitMEX, dan Huobi. Kepelbagaian ini memberikan para pelabur pelbagai pilihan kontrak. Menariknya, terdapat sekitar $ 10 bilion dalam kontrak kontrak Futures Bitcoin setiap hari. Kecairan ini secara langsung menyamai peluang pasaran yang lebih besar bagi pelabur yang bersedia meluangkan masa untuk menguasai kemahiran mereka.

Premium

Biasanya, Bitcoin Futures berdagang dengan kadar premium jika dibandingkan dengan harga spot. Terdapat banyak sebab untuk kejadian ini. Faktor utama untuk itu adalah spekulasi pelabur. Seterusnya, terdapat pariti minat. Ini adalah formula yang mengatur hubungan antara Bitcoin dan USD dan nilai masa depan masing-masing berdasarkan kadar pinjaman / pinjaman.

Berspekulasi di Pasaran

Sekiranya anda ingin menjadi pedagang Bitcoin Futures yang berjaya, anda perlu memupuk kemahiran spekulatif anda. Langkah pertama dalam proses ini adalah untuk mula memantau harga Bitcoin secara obsesif. Anda ingin memperhatikan harga spot dan perubahan besar dalam permodalan pasaran.

Strategi pintar lain adalah dengan melihat momentum pasaran secara keseluruhan. Cryptomarket selalunya akan bergerak berkorelasi dengan Bitcoin dan sebaliknya. Sekiranya anda melihat keseluruhan pasaran menjadi hijau, ada kemungkinan besar Bitcoin akan mengikuti pasaran yang lain. Selain itu, ketika Bitcoin bulan, biasanya berkumandang di seluruh pasaran altcoin. Pergerakan yang dipautkan ini tidak dijamin. Apabila Bitcoin bergerak secara berasingan, atau bahkan bertentangan, dari pasaran altcoin, ia dikenali sebagai tidak berpasangan.

Setelah anda merasakan pergerakan pasaran Bitcoin semasa dan bagaimana ia memainkan momentum pasaran crypto secara keseluruhan, anda sudah bersedia untuk meneliti faktor-faktor luar. Item seperti berita, liputan, dan masalah peraturan semua patut mendapat perhatian anda. Sebarang berita yang mungkin meningkatkan atau melambatkan penggunaan skala besar Bitcoin perlu diperhatikan. Yang penting, berita pengawalseliaan boleh memberi kesan terbesar pada harga aset ini. Tugas anda adalah mengumpulkan berita ini dan membuat andaian mengenai kesannya pada rangkaian.

Ramalan Harga Berpendidikan

Strategi ini memerlukan anda membuat tekaan yang berpendidikan terhadap nilai Bitcoin di kemudian hari. Anda juga perlu menentukan kapan masa paling sesuai untuk keluar dari pelaburan anda. Strategi keluar anda harus merangkumi kedua-dua senario. Anda ingin tahu bila hendak mengaut keuntungan anda. Anda juga perlu tahu bila hendak keluar dari pasaran dan mengurangkan kerugian anda. Ingat, Bitcoin terus mengalami turun naik yang tinggi dan nilai pasarannya boleh naik atau turun dengan tiba-tiba. Akibatnya, Bitcoin terbukti sukar untuk diramalkan secara historis.

Selain itu, kebahagiaan relatif seluruh industri menjadikan pelabur kekurangan kekurangan yang boleh dipercayai. Yang boleh dibandingkan adalah situasi atau aset pasaran lain yang menyerupai keadaan yang dimaksudkan. Dengan aset tradisional, mengkaji pergerakan aset yang berkait rapat dapat membantu memberikan gambaran tambahan mengenai potensi perkembangan di masa depan.

Petikan Niaga Hadapan Bitcoin melalui Kumpulan CME

Petikan Niaga Hadapan Bitcoin melalui Kumpulan CME

Berita baiknya ialah niaga hadapan Bitcoin biasanya terdiri daripada kontrak dengan jangka masa yang lebih lama dan Bitcoin membuktikan dirinya cenderung meningkat dalam jangka masa. Secara keseluruhan, Bitcoin mengalami pertumbuhan nilai pasaran hampir 9 tahun sebelum pembetulan utama 2018-2019. Apabila aset terus mengalami harga Niaga Hadapan yang melebihi harga spot, ia dikenali sebagai keadaan contango.

Dua Jenis Niaga Hadapan Bitcoin

Hari ini, terdapat dua gaya utama kontrak Bitcoin Futures yang tersedia untuk pelabur – niaga hadapan berjangka tetap dan kontrak kekal. Kontrak ini mempunyai banyak ciri dengan perbezaan utama yang muncul dalam format yuran masing-masing:

Memperbaiki Masa Depan Matang

Dalam kontrak Bitcoin Futures yang matang tetap, anda membayar premium yang telah ditentukan semasa anda membuka posisi anda. Anda juga boleh membayar yuran semasa tamat kontrak anda.

Kontrak Berkekalan

Kontrak berkekalan menawarkan anda struktur pembayaran yang berbeza. Anda membayar kadar turun naik. Kadar ini disesuaikan sekitar empat kali sehari, atau setiap lapan jam.

Berdagang dalam Keadaan Pasaran yang berbeza

Perkara yang baik untuk berdagang Bitcoin Futures adalah bahawa jika dilakukan dengan betul, ada ruang untuk keuntungan dalam senario pasaran bull atau bear. Penting untuk memahami perbezaan antara kedua pasaran ini dan bagaimana kaitannya dengan strategi perdagangan keseluruhan anda.

Pasar Bull

Di pasaran bull, pelabur akan membuka posisi beli dan menunggu keuntungan mereka. Oleh kerana Futures mempunyai kecenderungan untuk berdagang pada nilai yang lebih tinggi daripada harga spot, bull bull boleh membawa premium yang lebih tinggi ke pasaran. Kenaikan harga ini adalah hasil langsung dari kedudukan pelabur untuk mempersiapkan kenaikan nilai pasaran yang diramalkan.

Pasar Beruang

Sebaliknya, pasaran bear membuat senario di mana niaga hadapan boleh berdagang pada nilai yang lebih rendah daripada harga spot aset. Penurunan harga ini adalah hasil dari para pelabur yang berusaha untuk mengekalkan modal dan penukaran semula untuk pergerakan masa depan.

Pertimbangan Luput

Piawaian industri meletakkan kebanyakan tarikh tamat kontrak niaga hadapan pada hari Jumaat terakhir setiap bulan. Kontrak ini merangkumi perjanjian bulanan dan suku tahunan. Mengetahui maklumat ini dapat membantu anda menyelaraskan strategi pelaburan anda dengan perkembangan yang akan datang dalam sektor ini.

Struktur Pembayaran Niaga Hadapan Bitcoin

Pada masa ini, pertukaran yang paling popular yang menawarkan Bitcoin Futures bergantung pada dua struktur pembayaran utama. Pilihan pertama adalah struktur pembayaran terbalik. Dalam senario ini, anda meletakkan BTC sebagai jaminan untuk perjanjian pelaburan anda. Struktur pembayaran gaya kedua disebut sebagai struktur pembayaran linear. Kontras utama ialah kontrak berjangka linier memerlukan anda membuat pembayaran dalam USDT secara langsung.

Menariknya, 2 tahun kebelakangan ini juga menyaksikan kemunculan strategi pembayaran hibrid. Kontrak ini memberikan sedikit kelonggaran kepada pelabur dari segi jenis pembayaran. Anda juga boleh memilih mata wang yang berbeza untuk menerima keuntungan anda. Senario ini menguntungkan pelabur yang mungkin memerlukan sejumlah keuntungan yang dibayar dalam USD, sementara yang lain tetap dalam mata wang kripto.

Perdagangan Arbitrage

Terdapat juga peluang untuk memperoleh keuntungan dari perbezaan harga antara pertukaran kadang-kadang sepanjang kontrak anda. Pedagang akan sering menggunakan spread ini, yang juga dikenal sebagai “dasar” untuk memperoleh keuntungan cepat. Yang penting, strategi ini menghendaki anda bersikap arbitraj. Arbitrage adalah salah satu bentuk perdagangan tertua yang diketahui oleh manusia. Arbitraj Bitcoin berlaku setiap kali pelabur melakukan jual beli Bitcoin secara serentak di pasaran yang berbeza atau dalam bentuk derivatif dengan tujuan untuk memanfaatkan ketidakefisienan harga antara platform yang memegang aset yang sama. Arbitrage boleh dilakukan setiap kali anda melihat:

  • Aset yang sama diperdagangkan pada harga yang berbeza di pasaran yang berbeza
  • Dua aset dengan aliran tunai yang sama tidak diperdagangkan pada harga yang sama
  • Apabila aset mempunyai harga masa depan yang diramalkan tetapi tidak diperdagangkan pada harga tersebut

Bentuk arbitraj terawal melibatkan hanya membeli aset di satu lokasi dan membawa ke lokasi lain dan menjualnya untuk keuntungan. Hari ini, mereka yang tinggal di sekitar kawasan melintasi sempadan berada dalam kedudukan unik untuk mengambil bahagian dalam jenis perdagangan ini. Nasib baik, aset digital memberi kita kemampuan untuk berdagang seolah-olah kita berada di mana sahaja di seluruh dunia.

Perdagangan Arbitrage Barangan Dunia Sebenar

Perdagangan Arbitraj Barangan Tradisional

Fokus

Semasa berurusan secara khusus dengan arbitraj cryptocurrency, terdapat beberapa pertimbangan lain yang perlu difikirkan. Pertama, anda ingin mencari yuran perdagangan yang rendah untuk memastikan keuntungan anda tidak bertambah dalam transaksi. Seterusnya, anda perlu mempertimbangkan kelajuan pemindahan aset anda. Dalam kes Bitcoin Futures, masa pertukaran sangat berbeza bergantung pada platform yang anda gunakan. Akhir sekali, anda mahukan aset dengan jumlah yang tinggi. Nasib baik, Bitcoin Futures sering menyediakan ketiga-tiga senario ini.

Strategi Dagangan Niaga Hadapan Bitcoin

Setelah anda memahami dengan lebih baik beberapa asas perdagangan Bitcoin Futures, anda sudah bersedia untuk mempelajari tiga strategi perdagangan utama yang digunakan oleh pelabur hari ini. Berita baiknya ialah teknik ini dapat digunakan di hampir semua kelas aset yang menawarkan niaga hadapan. Dua teknik utama adalah:

  • Cash-and-Carry Futures Arbitrage
  • Arbitraj Premium antara pertukaran

Cash and Carry Premium Arbitrage

Strategi perdagangan niaga hadapan Cash-and-Carry adalah yang paling popular di pasaran kerana banyak sebab. Terutamanya, popularitinya berpunca dari pendekatan netral pasarannya. Sekiranya dilakukan dengan betul, strategi tunai-dan-bawa meminimumkan pendedahan risiko bagi pelabur. Pengurangan pendedahan risiko ini disebabkan oleh cara teknik ini menjangkakan pergerakan pasaran. Matlamat utama teknik ini adalah untuk memanfaatkan ketidakefisienan harga dalam harga spot

Asas Cash-and-Carry-Arbitrage

Langkah pertama dalam arbitraj tunai-dan-bawa-asas adalah menilai pasaran. Anda perlu memantau perbezaan peratusan antara harga spot Bitcoin semasa dan harga kontrak Bitcoin Futures. Mula membuat catatan harian mengenai peratusan harga pada waktu tertentu setiap hari. Data ini akan membolehkan anda mengumpulkan kesedaran yang lebih baik mengenai bagaimana kedua-dua titik harga itu berkorelasi.

Seterusnya, arbitrageur Bitcoin Futures akan melakukan dua pembelian. Pembelian pertama adalah kedudukan panjang dalam Bitcoin. Yang penting, ini adalah pelaburan langsung ke Bitcoin. Pelabur kemudian akan membuka kontrak niaga hadapan Bitcoin pendek pada masa yang sama dan dengan jumlah yang sama. Secara kritikal, kontrak ini perlu pada harga yang dianggap mahal oleh pelabur.

Turun naik

Dalam kebanyakan keadaan, anda akan melihat kontrak niaga hadapan mengalami turun naik harga yang lebih sengit daripada Bitcoin secara langsung. Mereka juga berniaga dengan nilai yang jauh lebih tinggi biasanya. Walau bagaimanapun, ada keadaan di mana Futures juga jatuh di bawah harga spot. Anda perlu menggunakan carta anda untuk menentukan bila harga Niaga Hadapan tidak berpasangan dari harga spot.

Apabila kontrak tamat, pelabur memenuhi kewajipan mereka menggunakan Bitcoin yang mula-mula dibeli. Perbezaan antara harga spot Bitcoin dan kos kontrak niaga hadapan adalah keuntungan. Peluang ini ada setiap kali aliran masuk dari kedudukan niaga hadapan pendek melebihi kos perolehan dan kos dibawa pada kedudukan aset panjang.

Tidak Bukti Penuh

Memang benar bahawa kaedah tunai dan bawa membawa had risiko dalam keadaan pasaran tertentu. Walau bagaimanapun, strategi ini tidak dapat meningkatkan kenaikan kos penanggungjawaban. Dengan berhati-hati, anda ingin memantau yuran dan faktor lain seperti kos margin. Semua ini dapat menambah dan mengaut keuntungan anda dari masa ke masa.

Arbitraj Premium Antara Pertukaran

Dalam strategi pelaburan antara pertukaran, anda berusaha mendapatkan keuntungan dari perubahan harga niaga hadapan dari satu platform ke platform lain. Terdapat banyak cara untuk menyelesaikan tugas ini. Bentuk paling mudah ialah mencari jurang harga niaga hadapan Bitcoin antara platform dan menukar aset anda di antara masing-masing untuk mendapatkan keuntungan. Walaupun ini mungkin terdengar sederhana, ada beberapa risiko tambahan yang harus dielakkan.

Ketidakcekapan Harga Niaga Hadapan Bitcoin Antara Bursa - Bitcoinfuturesinfo.com

Ketidakcekapan Harga Niaga Hadapan Bitcoin Antara Bursa – Bitcoinfuturesinfo.com

Salah satu perkara pertama yang ingin anda kaji adalah pasangan perdagangan yang ditawarkan oleh platform. Anda mungkin mendapati bahawa pasangan perdagangan Bitcoin tertentu terlalu mahal berbanding persaingan. Beberapa pelabur bahkan mungkin memilih untuk memeriksa tiga pasangan perdagangan untuk mencari ketidakcekapan. Teknik ini dipanggil arbitraj segitiga intra-pertukaran.

Automasi

Hari ini, terdapat sejumlah Dapp dan bot di pasaran yang dapat membantu mempermudah proses ini. Selain itu, peniaga sering membina skrip khusus untuk memantau nilai aset di pelbagai platform. Bahkan ada contoh pembangun mengotomatisasi keseluruhan proses sepanjang hari. Dengan cara ini, mereka secara perlahan dapat mengumpulkan pendapatan kecil sepanjang aktiviti perdagangan mereka.

Risiko Arbitraj Antara Pertukaran

Dalam keadaan ini, anda perlu memperhatikan kecairan aset yang dimaksudkan, yuran transaksi, dan masa pemindahan. Arbitrage antara pertukaran adalah operasi sensitif masa yang boleh hancur jika aset yang anda hantar mengambil masa berjam-jam untuk mencapai pertukaran lain. Anda boleh memantau kadar yuran Bitcoin dan jumlah dagangan untuk mengetahui jangka masa menunggu transaksi dan masa anda. Juga, pastikan untuk memastikan bahawa pertukaran tidak mengalami kelewatan deposit atau pengeluaran. Semua senario ini dapat membuat anda terlepas dari masa yang sempit yang anda perlukan untuk menyelesaikan perdagangan arbitraj anda.

Ringkasan – Berdagang Niaga Hadapan Bitcoin

Berdagang Bitcoin Futures adalah proses halus yang memerlukan masa untuk dikuasai. Berita baiknya adalah bahawa setelah anda mengembangkan strategi perdagangan yang boleh diikuti, anda hanya boleh meletakkan kenderaan pelaburan anda dan mula mendapatkan pengalaman dengan segera. Kunci kejayaan anda terletak pada kemampuan anda untuk menilai pasaran Bitcoin dan membuat spekulasi mengenai harga aset digital masa depan ini. Nasib baik, anda sekarang bersenjata dengan strategi perdagangan niaga hadapan yang paling popular di pasaran.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me