Data Pilihan BTC OKEx Baru Menunjukkan Pedagang Mengimbangi Pilihan Panggilan mereka Selepas Hari Khamis

Bitcoin (BTC) harga telah berubah minggu ini, dengan pengumuman Fed dan pembuatan pasaran saham A.S. tajuk utama. Bitcoin naik dari $ 9,750 menjadi $ 10,000 selepas Mesyuarat FOMC pada hari Rabu, 10 Jun, dan merosot menjadi $ 9.081 pada hari Khamis, seperti yang berlaku Harga Indeks BTC OKEx, selari dengan semua aset berisiko global.

 Oleh kerana Bitcoin mengalami peningkatan turun naik, pedagang mungkin beralih ke arah terbitan pasaran untuk menilai sentimen pasaran dan jangkaan masa depan. Untuk membantu peniaga mencari pandangan seperti itu, hari ini, 12 Jun, OKEx telah melancarkan data perdagangan pada produk pilihan Bitcoinnya. Dalam analisis ini, kami akan membincangkan dan menafsirkan beberapa set data yang tersedia.

bitcoin usdCarta Harga 1H Indeks OKEx BTC. Sumber: OKEx

Opsyen BTC Jumlah Minat dan Perdagangan Terbuka

Minat Terbuka (OI) dari Pilihan BTCUSD telah berkembang secara konsisten sejak 19 Mei dan mencapai rekod tertinggi 7,580.5 BTC pada hari Khamis pagi. Sejak itu, OI turun ke 5553.9 kerana pilihan mingguan tamat pada hari Jumaat. OI dijangka akan terkumpul semula tidak lama lagi.

Pada masa penulisan, kontrak opsyen dengan OI terbesar (392.4 BTC) adalah BTC-USD-0626-2000-P – a meletakkan pilihan, tamat pada 26 Jun, dengan harga mogok $ 2,000. Pilihan dengan jumlah dagangan harian terbesar (119 BTC) adalah BTC-USD-0925-12000-C – pilihan panggilan tamat pada 25 September, dengan harga mogok $ 12,000.

Angka-angka ini menunjukkan bahawa, secara keseluruhan, lebih banyak pedagang condong ke arah kenaikan harga dalam jangka panjang, di samping sebahagian besar kedudukan lindung nilai.

pilihan btc jumlah dagangan minat terbukaMasa Pengumpulan Data: 5/19 16:00 pagi hingga 6/12 8:00 pagi (UTC)

Minat Terbuka menggambarkan jumlah pegangan aset tertentu dalam kontrak opsyen pada waktu tertentu. Volume Perdagangan menunjukkan jumlah kontrak opsyen yang diperdagangkan dalam jangka masa tersebut.

Penurunan mendadak dalam OI setiap hari Jumaat disebabkan oleh tamatnya pilihan mingguan.

BTC Opsyen Buka Minat dan Jumlah Dagangan dengan Tamat Tempoh

Majoriti OI berkaitan dengan kontrak opsyen suku tahunan – 20200626 (tamat pada 26 Jun) dengan 1,766.4 BTC dalam panggilan dan 1,459.5 BTC dalam put. Opsyen dengan tarikh matang yang lebih pendek cenderung mempunyai pengagihan panggilan dan putaran yang lebih seimbang sementara mereka yang mempunyai tarikh matang yang lebih panjang kebanyakannya diperdagangkan daripada wang (OTM).

Opsyen BTC Panggilan Minat TerbukaMasa Pengumpulan Data: 5/19 16:00 pagi hingga 6/12 8:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan minat terbuka dan terbuka (nilai pilihan panggilan aktif atau put) dan jumlah dagangan yang sesuai untuk jangka masa tertentu.

Nisbah Panggilan / Putaran Pilihan BTC

Berbanding dengan awal bulan Jun, Nisbah Panggilan ke Putaran telah menurun dari 1.95 menjadi 1.57, menunjukkan bahawa bahagian panggilan dalam jumlah OI adalah 61 peratus setakat hari ini. Penurunan itu menyusuli penurunan harga pada hari Khamis untuk Bitcoin, dan digabungkan dengan kenaikan dalam Nisbah Panggilan ke Putaran (Volume) pada hari yang sama, ini menunjukkan bahawa peniaga mengimbangi pilihan panggilan mereka.

nisbah minat terbuka pilihan btcWaktu Pengumpulan Data: 5/19 16:00 pagi hingga 6/12 8:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan nisbah jumlah minat terbuka dan jumlah keseluruhan dibandingkan antara pilihan panggilan dan put. Nisbah 1 bukanlah titik permulaan yang tepat untuk mengukur sentimen pasaran kerana biasanya, terdapat lebih banyak pembeli untuk panggilan daripada yang dilakukan.

Nisbah Panggilan / Put (OI) = minat terbuka pilihan panggilan pada hari tertentu / minat terbuka pilihan put pada hari yang sama.

Nisbah Panggilan / Put (Volume) = jumlah pilihan panggilan pada hari tertentu / jumlah pilihan put pada hari yang sama.

Pilihan BTC turun naik yang tersirat

Volatilitas Tersirat 1-bulan dan 3-bulan (IV) stabil sekitar 69 peratus dan 72 peratus masing-masing, tetapi spreadnya telah menyempit.

kontrak opsyen btc turun naik tersiratMasa Pengumpulan Data: 6/7 8:00 pagi hingga 6/12 8:00 pagi (UTC)

Petunjuk ini menunjukkan turun naik tersirat yang sesuai dengan harga tanda pada waktu tertentu untuk jangka masa berlainan.

Volatilitas Tersirat mencerminkan jangkaan turun naik harga aset yang mendasari. Dari segi statistik, jangkaan sisihan piawai tahunan dari harga aset pendasar dalam mata peratusan. Dengan syarat semua faktor lain sama, premium pilihan yang lebih tinggi menunjukkan turun naik tersirat yang lebih tinggi.

Pilihan BTC Skew Volatility Tersirat

Menurut carta di bawah, miring IV 1 bulan umumnya tidak stabil, sementara 3 bulan miring ke kiri dan stabil dengan masa, menunjukkan bahawa sentimen jangka panjang jangka panjang relatif tanpa arah.

Skew IVMasa Pengumpulan Data: 6/7 8:00 pagi hingga 6/12 8:00 pagi (UTC)

Volatility miring mencerminkan bagaimana kontrak opsyen untuk satu aset pendasar, dengan jangka masa yang sama tetapi harga mogok yang berbeza, akan mempunyai angka turun naik tersirat (IV) yang berbeza. Skew melihat perbezaan antara IV untuk pilihan dalam-dalam-wang, di-luar-uang, dan di-the-money.

Pilihan BTC Volatilitas Tersirat vs Volatiliti Sejarah Indeks

Seperti yang ditunjukkan dalam carta di bawah ini, Volatiliti Sejarah meningkat mendadak pada hari Khamis, kemudian turun secara perlahan, tetapi Volatilitas Tersirat tidak banyak berubah.

turun naik bersejarahMasa Pengumpulan Data: 6/7 8:00 pagi hingga 6/12 8:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan turun naik tersirat untuk pilihan pada wang dan turun naik sejarah untuk harga indeks yang sesuai.

Tempoh ketika kedua-dua langkah ini menunjukkan turun naik yang tinggi biasanya cenderung memberi keuntungan kepada penjual opsyen, sementara bacaan turun naik yang rendah memberi faedah kepada pembeli pilihan.

Pilihan Menipu Lembaran

Peniaga yang baru memasuki pasaran opsyen mungkin berguna untuk mempunyai lembaran cheat cepat yang menerangkan istilah umum, dengan lebih banyak maklumat di kami panduan mendalam untuk derivatif Bitcoin.

  • Letak adalah hak untuk menjual aset pada harga yang telah ditentukan
  • Panggil adalah hak untuk membeli aset pada harga yang telah ditentukan

Untuk pilihan panggilan:

  • ITM – dalam wang: Harga Mogok < Harga Aset Semasa
  • ATM – dengan wang: Harga Strike = Harga Aset Semasa
  • OTM – kehabisan wang: Harga Strike > Harga Aset Semasa

Untuk pilihan meletakkan:

  • ITM – dalam wang: Harga Mogok > Harga Aset Semasa
  • ATM – dengan wang: Harga Strike = Harga Aset Semasa
  • OTM – kehabisan wang: Harga Strike < Harga Aset Semasa

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me