ETH mungkin menghadapi turun naik yang masuk, bagaimana cara memainkannya?

Gambaran keseluruhan Pasaran cryptocurrency telah bertindak tegas sejurus selepas separuh ketiga bitcoin. Namun, tanda-tanda awal menunjukkan bahawa pergeseran sentimen besar dapat mulai terjadi di dalam ETH pasar. Ini boleh menjadi simbol yang menunjukkan yang utama ETH pelabur mungkin sudah mula bersiap untuk langkah besar seterusnya dalam cryptocurrency kedua terbesar. Ia menarik kerana pasaran telah menyaksikan perbincangan yang semakin meningkat mengenai jangka masa panjang ETH Peningkatan 2.0, yang boleh menjadi acara besar seterusnya tahun ini setelah pengurangan bitcoin. Bagaimana peningkatan ini boleh mempengaruhi ETH harga dan pasaran secara keseluruhan? Apa jenis instrumen perdagangan yang sesuai untuk persediaan awal untuk acara ini?  Ethereum 2.0: Perkara besar seterusnya dalam crypto selepas bitcoin separuh? BTCBahagian ketiga telah berjaya disampaikan minggu ini, dan gembar-gembur bahagian ini akhirnya berakhir. Tidak sukar untuk melihat sentimen tunggu dan lihat di pasaran selepas separuh; BTC telah diperdagangkan di samping, dan altcoin utama hampir sama. Sementara pelabur masih mencari fokus seterusnya di pasaran, ETH mungkin memerlukan perhatian lebih, kerana cryptocurrency kedua terbesar akan mengalami peningkatan yang ketara walaupun telah mengalami banyak penangguhan. Ethereum Peningkatan protokol 2.0 akan mengubah mekanisme bukti kerja yang asal menjadi bukti kepentingan, yang dapat mendorong ETH pemegang untuk mengumpulkan lebih banyak ETH. Itu kerana jika seseorang memiliki lebih banyak saham dalam jaringan, semakin besar kekuatannya untuk mengesahkan transaksi. Walaupun projek peningkatan 2.0 telah mengalami banyak kelewatan, kita mungkin tidak jauh dari pelancaran rasmi, walaupun waktunya tetap tidak diketahui. Vitalik Buterin, pengasas bersama Ethereum, memberitahu Coindesk bahawa “testnet untuk Ethereum 2.0 sudah disiarkan dan fasa pertama pelaksanaan sudah dimulai. ” Walaupun sebilangan pasar laporan mengatakan, pelancarannya mungkin pada bulan Julai. Walau bagaimanapun, Buterin diperjelaskan bahawa pelancaran dijadualkan pada akhir tahun 2020 tanpa memberikan tarikh tertentu. Keadaan boleh mendorong turun naik Petunjuk awal dari penambang dan ikan paus mungkin menunjukkan bahawa turun naik ETH harga pada masa akan datang. Gambar 1 menunjukkan bahawa pelombong telah mula berkumpul ETH sekali lagi baru-baru ini, yang berlaku selepas penjualan 10 Mei.

Gambar 1: Harga ETH (Hijau) berbanding Imbangan Penambang (Coklat)

Ethereum (ETH) [10.13.07, 14 Mei, 2020] Sumber: Santiment Pengurangan keseimbangan pelombong sering dianggap sebagai petunjuk awal mengenai harga yang mungkin memuncak dalam jangka pendek. Sebaliknya, ketika keseimbangan pelombong mulai meningkat atau tren naik, harga mungkin akan turun dalam jangka pendek. Perlu diperhatikan bahawa trend pengumpulan ini, walaupun disahkan, boleh menjadi trend jangka menengah / panjang, dan masa pengumpulan yang mencerminkan harga mungkin sukar ditentukan. Itulah sebabnya kami memerlukan lebih banyak bukti untuk menyokong andaian kami, dan ETH jumlah pemegang tertinggi bukan pertukaran boleh memberikan petunjuk lain.

Gambar 2: Harga ETH (Hijau) berbanding Jumlah Pemegang Teratas Bukan Pertukaran (Brown)

Ethereum (ETH) [10.14.39, 14 Mei, 2020] Sumber: Santiment Nampaknya ikan paus telah memelihara mereka ETH pegangan pada tahap yang agak tinggi sejak 8 April. Penjualan 10 Mei tidak mengurangkan banyak keyakinan mereka, dan itu boleh menjadi tanda lain bahawa ikan paus telah mengharapkan turun naik ETH harga mungkin akan meningkat, mungkin dengan kenaikan berat sebelah. Selain itu, tahap kelantangan sosial dapat memberi kita gambaran lengkap tentang betapa panasnya keadaan ETH atau ETH 2.0 dalam komuniti crypto. Gambar 3 menunjukkan jumlah sosial istilah “ETH“Atau”ETH 2.0“Di Telegram dan Reddit. ETH telah meningkat sejak awal Mei.

Gambar 3: Volume Sosial “ETH” atau “ETH2.0” di Telegram (biru) dan Reddit (merah)

eth atau eth2.0 Telegram eth atau eth2.0 Reddit  Sumber: Santiment Walaupun implikasi harga aset digital dengan jumlah sosial yang lebih tinggi tetap diperdebatkan, tetapi satu perkara yang dapat kami sahkan adalah, ETH atau ETH 2.0 telah menimbulkan lebih banyak kebisingan di kalangan komuniti kripto, dan itu sering menimbulkan turun naik pada harga aset yang diberikan. Itu mungkin sesuatu yang ingin diperhatikan oleh peniaga dan pelabur.  Nikmati niaga hadapan ETH berbanding pilihan Bagaimana peniaga dan pelabur dapat menangkap dan memanfaatkan potensi pergerakan ETH harga, itu soalan berjuta-juta dolar. Namun, memilih instrumen yang tepat untuk memasuki perdagangan mungkin lebih penting daripada yang difikirkan oleh banyak peniaga dan pelabur. Dengan alat yang betul, pelaku pasaran mungkin dapat memaksimumkan potensi profil sambil meminimumkan risiko mereka. Di dalam ini ETH sekiranya, kita tahu bahawa peningkatan 2.0 akhirnya akan tiba; ia hanya masalah masa, tidak kira sama ada bulan Julai atau akhir tahun. Itulah sebabnya instrumen seperti niaga hadapan yang mempunyai tiada kerosakan masa dan kos perdagangan tetap boleh menjadi pilihan senjata yang lebih baik.

  • Tiada kerosakan masa – Salah satu elemen penting mengenai pilihan harga adalah nilai masa, dan nilai kontrak opsyen menurun dari masa ke masa. Sekiranya pelabur ingin menangkap kenaikan harga yang mendasari yang akan berlaku, tanpa mengetahui masa peristiwa tertentu itu berlaku, seperti kes peningkatan ETH 2.0 ini, niaga hadapan mempunyai kelebihan berbanding pilihan, kerana niaga hadapan tidak mengalami kemerosotan masa.
  • Kos perdagangan tetap – Kos margin kontrak niaga hadapan dengan crypto utama sebagai asas biasanya tetap, yang bermaksud peniaga akan mengetahui berapa margin awal yang mereka perlukan ketika pertama kali membuat perdagangan. Sebagai contoh, margin awal ETHUSD kontrak niaga hadapan di OKEx boleh serendah 2% dengan nisbah margin penyelenggaraan 1%. Sebaliknya, premium opsyen boleh berubah-ubah, dalam beberapa kes, jika aset yang mendasari semakin tidak stabil, pembeli pilihan mungkin perlu menanggung premium pilihan yang lebih tinggi.
  • Harga lebih sederhana – Harga kontrak opsyen kadang-kadang boleh menjadi rumit, dan terdapat lebih banyak pemboleh ubah yang tidak mudah dikawal dan difahami oleh peniaga dan pelabur. Selain faktor penurunan masa yang kami sebutkan sebelumnya, turun naik tersirat boleh menjadi masalah lain yang tidak dapat diabaikan oleh peniaga pilihan, namun sukar dikawal pada masa yang sama. IV dianggap sebagai ukuran ramalan pasaran mengenai kemungkinan pergerakan harga yang mendasari. Ini telah menjadi elemen penting dalam hal penetapan harga pilihan. Walau bagaimanapun, IV juga merupakan bahagian yang paling sukar difahami dan diramalkan. Dalam perdagangan niaga hadapan, tidak ada faktor seperti itu.

Tenor panjang atau berkekalan? Mengapa tidak kedua-dua? Kami telah mengenal pasti niaga hadapan sebagai instrumen yang ideal untuk membuat spekulasi potensi ETH turun naik harga. Namun, memilih tenor yang betul boleh menjadi masalah lain. Pada masa ini, pasaran menyediakan pelbagai jenis ETH kontrak niaga hadapan dengan jangka masa berbeza yang boleh dipilih oleh pelabur, mulai dari mingguan, dua mingguan, suku tahunan, dua suku hingga kekal. Jadi, yang mana satu untuk dipilih? Sekiranya pelabur percaya bahawa turun naik harga ETH mungkin meningkat pada masa akan datang, dan mereka ingin membuat langkah awal untuk tindakan harga berpotensi berdasarkan peristiwa, kontrak niaga hadapan dengan jangka masa lebih lama, seperti OKEx ETHUSD niaga hadapan dua suku tahun boleh menjadi salah satu pilihan. Juga, mereka mungkin ingin mempertimbangkan a strategi perdagangan spread. Strategi perdagangan spread melibatkan pembelian satu kontrak niaga hadapan dan menjual kontrak niaga hadapan yang lain. Strategi ini dapat membantu pelabur memperoleh keuntungan dari perubahan yang tidak disangka-sangka, dan juga mungkin lebih berisiko daripada berjangka langsung. Dalam kes ini, membeli sebuah ETHUSD pertukaran berterusan dan penjualan dua suku tahun ETHUSD niaga hadapan boleh menjadi penyelesaian lain.

Gambar 4: Niaga Hadapan ETH & Tukar Volum Harian Gabungan dan Minat Terbuka

skew_okex_eth_futures__swaps__agregated_daily_volumes_and_open_interest  Sumber: Skew Kesimpulannya Peserta pasaran nampaknya masih mencari fokus seterusnya setelah pengurangan bitcoin, dan peningkatan ETH 2.0 dengan mudah dapat menjadi titik fokus seterusnya di ruang crypto. Walau bagaimanapun, dengan masa yang tidak diketahui dan sejarah penangguhan berganda, boleh menjadi cabaran bagi pelabur dan peniaga untuk memanfaatkan peristiwa tersebut. Itulah sebabnya derivatif seperti niaga hadapan dan pertukaran dapat membantu pelabur memanfaatkan peluang ini dan mengurangkan risiko mereka dengan menggunakan strategi yang tepat. Pelabur harus membina strategi mengikut profil risiko mereka. Pengarang: Penganalisis Penyelidikan Cyrus Ip, OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

f61 f58 7a1 1bd 5cf c4d c4c