Apa itu Teknologi Blockchain?

Sudah hampir sepuluh tahun sejak itu Satoshi Nakamoto pertama kali memperkenalkan teknologi Blockchain ke dunia pada tahun 2008 Bitcoin Kertas putih. Sejak masa itu, rangkaian revolusi ini telah mendapat populariti di kedua-dua sektor korporat dan kerajaan. Pertumbuhan ini mudah dijelaskan apabila anda menganggap bahawa teknologi blockchain memberikan dunia beberapa kelebihan unik yang sebelumnya tidak dapat dibayangkan. Oleh itu, hari ini, anda boleh menemui teknologi blockchain di hampir semua sektor ekonomi global.

Apa itu Teknologi Blockchain?

Blockchain adalah rangkaian komputer yang berkongsi lejar diedarkan di semua peserta rangkaian (nod). Strategi ini jauh berbeza daripada yang dikatakan, mata wang fiat yang berasal dari angka pihak berkuasa berpusat. Yang penting, lejar ini menyimpan rangkaian urus niaga yang tidak putus sejak lahirnya rangkaian. “Rangkaian” urus niaga ini bertambah besar apabila “blok” transaksi baru disetujui dan ditambahkan ke dalamnya.

Kertas Putih Bitcoin

Kertas Putih Bitcoin

Untuk menyetujui transaksi baru, setiap simpul bekerjasama dengan yang lain untuk mengesahkan blok baru. Selain itu, nod juga mengesahkan keadaan semasa keseluruhan blockchain. Agar blok transaksi baru ditambahkan ke blockchain, mereka mesti mendapat persetujuan dari 51% dari nod rangkaian. Node juga disebut sebagai pelombong. Dengan cara ini, rangkaian blockchain adalah rangkaian terdesentralisasi yang memberikan keselamatan yang tidak dapat ditandingi kepada dunia aset digital.

Keselamatan melalui Desentralisasi

Desentralisasi adalah aspek penting dalam teknologi blockchain kerana menjadikan lejar revolusioner ini tidak berubah dan tidak berubah. Sebenarnya, kerana tidak ada vektor serangan terpusat, penggodaman blockchain hampir mustahil. Semakin besar rangkaian blockchain, semakin selamat data di dalamnya.

Sebagai contoh, mari kita lihat blockchain terbesar di dunia, Bitcoin. Pada masa ini, blockchain Bitcoin mempunyai lebih daripada 10,000 nod aktif yang terletak di seluruh dunia. Sebaran ini bermaksud bahawa agar penyerang dapat mengubah hanya satu maklumat kecil di blockchain, mereka perlu berjaya menggodam 5,000+ komputer sekaligus.

Walaupun tugas ini mungkin tidak mustahil untuk komputer kuantum di masa depan, sangat tidak menguntungkan sehingga tidak masuk akal untuk mencuba tugas yang sangat besar ini. Selain itu, selain berjaya menggodam 5000+ komputer sekaligus, penyerang juga memerlukan komputer super untuk menghitung semula transaksi blockchain baru tepat pada masanya untuk memperkenalkannya ke dalam rangkaian. Secara harfiah akan lebih berpatutan untuk membuat cryptocurrency baru dari awal.

Mekanisme Konsensus

Salah satu sebab mengapa rangkaian blockchain begitu selamat adalah penyatuan mekanisme konsensus. Mekanisme konsensus adalah protokol kriptografi yang memanfaatkan peserta rangkaian blockchain dalam mengamankan datanya. Dalam kes Bitcoin, yang Bukti Kerja (PoW) mekanisme konsensus digunakan.

Bukti Kerja (PoW)

Mekanisme konsensus Proof-of-Work adalah revolusioner kepada dunia kriptografi ketika pertama kali diperkenalkan bertahun-tahun sebelumnya oleh Adam Back dalam buku putih Hashcashnya. Dalam konsep itu, Back menerangkan penyatuan persamaan matematik dengan protokol keselamatan rangkaian. Dengan cara ini, setiap komputer dapat menunjukkan “bukti” hasil kerja mereka yang mengamankan jaringan.

Ganjaran Pelombong

Penting untuk memahami bahawa simpul mendapat ganjaran untuk usaha perlombongan mereka. Ganjaran ini disesuaikan secara automatik bergantung pada kesukaran dan nilai rangkaian. Dalam kes Bitcoin, pelombong pada mulanya menerima 50 Bitcoin atas usaha mereka. Hari ini, ini kelihatan seperti kekayaan, tetapi pada tahun 2009, Bitcoin hanya bernilai wang. Apabila nilai token meningkat dan rangkaian berjalan, ganjaran perlombongan menyusut. Hari ini, pelombong Bitcoin terima 6.5 BTC jika mereka menambahkan blok seterusnya ke rantai.

SHA-256

Terutama, setiap nod mengesahkan dan mengamankan blockchain, tetapi hanya satu yang dapat menambahkan blok urus niaga berikutnya ke rangkaian. Untuk menentukan siapa pelombong seterusnya yang dapat menambahkan blok ini, setiap komputer bertanding dalam perlumbaan matematik untuk mengetahui persamaan PoW. Dalam kes Bitcoin, persamaan dikenali sebagai SHA-256. Yang penting, algoritma SHA pertama bermula dari Hashcash. Versi awal persamaan ini dikenali sebagai SHA-1.

Mekanisme Konsensus Bitcoin - SHA-256 - Teknologi Blockchain

Mekanisme Konsensus Bitcoin – SHA-256 – Teknologi Blockchain

Terutama, persamaan SHA-256 sangat sukar sehingga lebih mudah dan lebih efisien bagi komputer anda untuk hanya membuat tekaan rawak daripada cuba mencari persamaan secara langsung. Jawapan untuk persamaan mesti dimulakan dengan jumlah 0s yang telah ditentukan. Dalam blockchain Bitcoin, jawapan persamaan mesti bermula dengan empat sifar. Namun, sekiranya kesesakan rangkaian meningkat, begitu juga kesukaran persamaan ini. Kesukaran ini disesuaikan dengan penambahan sifar lain pada awal jawapan SHA-256 yang diperlukan.

Begitu juga dengan komoditi tradisional seperti emas, ada kos yang berkaitan dengan penciptaan dan pengenalan aset digital ini ke pasaran. Teka-teki rawak ini menggunakan kekuatan komputasi yang kuat. Kuasa ini setara dengan kos dunia nyata seperti bil elektrik. Kajian menunjukkan bahawa mengamankan rangkaian Bitcoin dapat menggunakan lebih banyak elektrik daripada yang diperlukan oleh seluruh negara. Nasib baik, lebih daripada 80% penggunaan kuasa Bitcoin berasal dari sumber yang boleh diperbaharui seperti solar atau hidroelektrik. Kos perlombongan ini juga menambah nilai yang dapat diukur pada setiap Bitcoin.

Pelombong

Semasa Bitcoin mula memperoleh keuntungan, kekuatan pengkomputeran rangkaiannya berkembang dengan ketara. Pada mulanya, nod, juga dikenali sebagai pelombong, dapat menambang Bitcoin menggunakan tidak lebih daripada PC rumah anda. Akhirnya, pelombong menyedari bahawa kad grafik jauh lebih baik pada tekaan berulang yang diperlukan untuk mengetahui algoritma SHA-256. Ini menyebabkan berlakunya perlumbaan komputasi di pasaran.

ASIC

Akhirnya, syarikat blockchain besar seperti Bitmain memperkenalkan Litar Bersepadu Khusus Aplikasi (ASIC) pelombong ke dalam persamaan. Pelombong yang dibina khas ini beribu-ribu kali lebih cekap dalam meneka algoritma SHA-256 daripada GPU dan CPU sebelumnya. Akibatnya, pengenalan mereka membuat senario di mana pelombong rata-rata sekarang perlu melabur ribuan peralatan perlombongan agar tetap relevan.

Kolam Perlombongan

Nasib baik, beberapa minda kreatif di lapangan mula memikirkan cara untuk meratakan kedudukan permainan lagi. Mereka mengembangkan “kolam perlombongan.” Kolam perlombongan adalah rangkaian pelombong yang semuanya berkongsi kekuatan komputasi untuk tujuan bersama untuk melakukan transaksi blockchain perlombongan. Yang penting, peserta kumpulan perlombongan menerima peratusan ganjaran berdasarkan sumbangan mereka kepada keseluruhan hash rangkaian (kekuatan komputasi).

Yang penting, selama tiga tahun terakhir, ada desakan untuk menjauhkan diri dari mekanisme konsensus yang haus kuasa seperti PoW. Keinginan untuk mendapatkan rantaian blok dengan cara yang lebih cekap telah mendorong pengembangan beberapa mekanisme konsensus yang benar-benar unik di sektor ini.

Proof-of-Stake (PoS)

The Proof-of-Stake mekanisme menghilangkan algoritma matematik yang sukar dan sebaliknya menggunakan pendekatan yang lebih psikologi untuk mengamankan rangkaian. Dalam blockchain PoS, pengguna tidak perlu bersaing secara matematik untuk menambahkan blok seterusnya ke blockchain. Sebaliknya, pengguna PoS “mempertaruhkan” duit syiling mereka melalui dompet rangkaian untuk mengamankan rangkaian. Cara pembuatan staking adalah mudah.

Menyimpan sejumlah wang syiling di dompet anda membolehkan anda mengambil bahagian dalam pengesahan transaksi. Semakin banyak duit syiling yang anda pegang, semakin besar kemungkinan anda menambah blok urus niaga seterusnya ke rangkaian. Di kebanyakan sistem PoS, pelombong dari mereka yang mempunyai token terbanyak pada masa itu berpeluang menambah blok.

Kelebihan mekanisme konsensus PoS segera terbukti. Untuk satu, anda tidak perlu mencurahkan banyak sumber ke dalam rangkaian anda untuk memastikannya selamat. Selain itu, kerana node dipilih berdasarkan jumlah syiling yang diperuntukkan, tidak ada senario di mana nod memperoleh apa-apa daripada mengesahkan transaksi yang salah. Pada dasarnya, penggodam harus melabur sepenuhnya dalam cryptocurrency sebelum menyerang rangkaian. Dengan cara ini, sistem PoS membuat pencegah besar kepada penyerang.

Masa Depan Teknologi Blockchain

Teknologi blockchain sudah jauh dari awalnya sebagai kaedah untuk mengamankan rangkaian cryptocurrency. Hari ini, teknologi blockchain mempunyai banyak kegunaan di setiap jenis industri yang dapat dibayangkan. Secara khusus, program blockchain telah mempengaruhi sektor logistik, kewangan, dan keselamatan data dengan cara utama.

Logistik Teknologi Blockchain

Sistem logistik blockchain lebih cekap dan kos efektif untuk dikendalikan daripada model berasaskan kertas tradisional. Sebenarnya, sifat teknologi blockchain yang tidak berubah dan tidak berubah menjadikannya sangat sesuai untuk tugas logistik. Tidak lama lagi, anda mungkin dapat memastikan lebih banyak maklumat mengenai penciptaan dan penghantaran produk anda berkat sistem zaman baru ini yang muncul.

Logistik Blockchain

Logistik Blockchain melalui GlobalTranz

Pengumpulan Wang

Teknologi blockchain juga telah mengubah cara perniagaan mengumpulkan dana. Dalam strategi crowdfunding korporat tradisional seperti IPO, syarikat mesti mengimbangkan antara keberkesanan kos dan penyertaan. Ketidakmampuan untuk memproses transaksi yang lebih kecil bermaksud bahawa untuk jangka masa paling lama, syarikat harus menolak calon pelabur. Pada masa kini, teknologi blockchain membolehkan perniagaan mengautomasikan prosedur ini dengan mudah melalui kontrak pintar.

Kontrak Pintar

Kontrak Pintar mempunyai protokol yang diprogramkan yang dilaksanakan apabila mereka menerima sejumlah cryptocurrency yang dihantar ke alamat mereka. Kontrak ini hidup di blockchain dan membolehkan fungsi yang luar biasa. Sebagai contoh, dalam kes penggalangan dana, kontrak pintar dapat mengotomatisasi proses seperti persetujuan pelabur dan pengagihan dana.

Teknologi Blockchain Hari Ini

Anda boleh melihat pengembangan sektor blockchain lebih lanjut dalam beberapa bulan akan datang apabila lebih banyak kerajaan dan institusi meneroka faedahnya. Buat masa ini, revolusi blockchain sedang berlangsung.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me