Rob Viglione, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama Horizen – Siri Temuduga

Rob Viglione adalah Ketua Pasukan dan Pengasas bersama Mendatar, platform blockchain yang bertujuan untuk membolehkan ekosistem yang kaya dengan aplikasi dan inklusif melalui penyelesaian sidechain terdepan. Secara rasmi seorang ahli fizik, ahli matematik, dan pegawai tentera yang terlatih, pengalaman Rob yang bekerja di radar satelit, kenderaan pelancaran ruang angkasa, dan perisik sokongan pertempuran memberitahu banyak pemahamannya tentang bagaimana teknologi blockchain dapat mengubah lintasan masyarakat global.

Anda terlibat dalam blockchain sejak awal. Bagaimana anda mula diperkenalkan dengan teknologi ini?

Slashdot menyiarkan artikel yang menyoroti pariti dolar Bitcoin pada tahun 2011 yang menarik perhatian saya. Sebagai seseorang yang semakin bimbang tentang ketidakseimbangan dalam sistem kewangan global, Bitcoin nampaknya merupakan percubaan yang sempurna dalam mewujudkan wang pasaran percuma untuk era digital.

Bilakah anda mula-mula menyedari bahawa anda ingin menyumbang kepada blockchain dan cryptocurrency?

Seperti banyak orang lain yang terpikat dengan Bitcoin pada masa awal, setelah saya mula menyelami dan memasukkan wang saya di tempat mulut ideologi saya, saya tidak dapat tidak mahu menjadi bahagian aktif dalam revolusi kewangan. Terlalu mengasyikkan untuk menonton secara pasif di luar! Perkara pertama yang dapat saya fikirkan ketika itu ialah memberi tunjuk ajar dalam bidang fizik atau matematik untuk Bitcoin, tetapi anehnya tidak ada banyak pasaran untuk itu! Saya akhirnya terlibat secara aktif dengan mengadakan pertemuan pendidikan di Afghanistan semasa saya ditempatkan di sana. Pengalaman awal ini membentuk pandangan saya tentang di mana crypto boleh memberi kesan marginal tertinggi terhadap kesejahteraan, terutamanya di bahagian dunia yang kurang stabil dan tidak stabil secara politik.

Anda telah terlibat dalam banyak projek awal seperti Bitshares, BlockPay, Zclassic, Seasteading dan Bitgate. Apa beberapa pelajaran penting yang anda pelajari untuk apa yang akan atau tidak akan berfungsi di pasar?

Terdapat banyak pelajaran yang perlu diambil! Yang terbesar adalah nilai daya tahan dan membina pasukan yang kuat yang dapat bekerja melalui ketidakstabilan gila iaitu crypto. Industri ini melalui tahap ketidakstabilan yang melampau dan sering berlaku yang dapat mengalihkan perhatian projek dari misi teras dan meletakkan asas yang kukuh. Cabarannya adalah untuk terus fokus pada jangka panjang, sambil memasukkan sedikit, tetapi berharga, isyarat dari banjir kebisingan dalam mania berkala, tetapi terutama untuk tetap hidup cukup lama untuk memberikan nilai nyata!

Apa inspirasi anda untuk melancarkan Horizen?

Saya asalnya mengasaskan Horizen sebagai projek hobi semasa menyelesaikan disertasi PhD saya, ia tidak pernah bermaksud meletup seperti dulu. Terdapat dua sumbangan yang ingin kami berikan kepada ekosistem Bitcoin, dan melancarkan percubaan kami sendiri merupakan pendekatan terbaik untuk menyelesaikan sesuatu dengan cepat. Bahagian pertama adalah membawa ekonomi lestari ke crypto, idea utamanya ialah terdapat banyak jenis pihak berkepentingan yang menyumbang kepada kejayaan ekosistem dan kelestarian yang terdesentralisasi yang bermaksud setiap orang harus diberi ganti rugi di pinggir jalan. Idea besar lain, dan idea yang sering dikaitkan orang dengan Horizen, adalah untuk meningkatkan privasi. Kami sekarang hidup di dunia di mana data telah meningkat secara eksponensial, dan orang-orang sadar akan kenyataan bahawa mereka secara tidak sengaja telah mendaftar ke tawar-menawar Faustian dengan teknologi besar untuk melepaskan semua kemiripan privasi dan hak atas data mereka sendiri sebagai pertukaran untuk penggunaan platform. Wawasan kami jelas: tidak ada alasan untuk menganggap perkara-perkara ini saling eksklusif, dan terdapat pasaran bernilai multi trilion dolar untuk membina ekosistem teknologi di mana orang mengawal data mereka dan mengekalkan privasi mereka.

Bolehkah anda memberitahu kami apa itu Horizen dan mengapa ia penting?

Horizen adalah rangkaian blockchain yang boleh dikendalikan terbesar di dunia yang tertumpu pada privasi pengguna dan aplikasi yang berskala. Ekosistem akan mengganggu model perniagaan platform berteknologi besar kerana pengguna mengawal data mereka, dapat memilih privasi sepenuhnya, dan secara langsung berpartisipasi dalam infrastruktur rangkaian yang sepenuhnya terdesentralisasi. Ini lebih penting daripada sebelumnya di dunia yang menyedari kenyataan bahawa data mempunyai nilai yang nyata dan meningkat secara eksponensial, dan privasi telah dilanggar secara tidak wajar di semua peringkat kehidupan digital kita.

Pada bulan Julai 2020, pelancaran beta Zendoo, penyelesaian sidechain yang terdesentralisasi dan disesuaikan dilancarkan. Bagi pembaca yang tidak biasa dengan apa itu rantai sisi, bolehkah anda menentukannya dalam istilah bukan teknikal?

Rantai sisi adalah rantai blok selari yang boleh dikendalikan dengan rantai yang lain. Zendoo adalah protokol interoperabilitas blockchain Horizen, dan ia membolehkan pemaju melancarkan rangkaian blockchain mereka sendiri yang dapat disesuaikan sepenuhnya dengan rangkaian Horizen, memperoleh skala ekonomi yang dapat dicapai oleh rangkaian dengan infrastrukturnya yang besar, dan ia dilengkapi dengan toolkit kriptografi yang canggih untuk pengguna dan aplikasi privasi. Apa yang menjadikan Zendoo istimewa adalah bahawa ia adalah protokol rantai sampingan pertama yang benar-benar terdesentralisasi dalam industri blockchain.

Bagaimanakah rantai sisi Zendoo dibandingkan dengan yang ada di pasaran sekarang dan bagaimana ia membolehkan perniagaan dan pemaju membuat blockchain swasta atau awam dengan harga yang berpatutan?

Zendoo adalah protokol rantai sampingan pertama yang benar-benar terdesentralisasi dalam industri blockchain, yang bermaksud tidak memerlukan pihak yang dipercayai untuk mengesahkan urus niaga antara rantai dan dengan itu mempunyai keselamatan yang menimbang. Perbezaan penting lain dari sistem rantai sampingan sebelumnya adalah bahawa Zendoo adalah protokol asimetri kerana rantaian utama Horizen tidak perlu mengetahui apa-apa mengenai rantai sampingan mana pun, tetapi rantai sampingan perlu mengesan rantai blok utama. Dengan cara ini, pemaju mempunyai kebebasan sepenuhnya untuk menyesuaikan rantai blok mereka tanpa memerlukan perubahan pada rantai utama Horizen, yang akan menjadi halangan yang membatasi pertumbuhan.

Bolehkah anda memberitahu kami mengenai ZEN dan faedah apa yang diberikannya kepada pemegang?

ZEN adalah mata wang transaksi dan duit syiling utiliti untuk rangkaian Horizen. Aspek duit syiling sama seperti Bitcoin kerana terdapat bekalan terhad yang akan dilepaskan, pelepasan benar-benar terdesentralisasi di mana kerja mesti dilakukan untuk mendapatkannya, dan dengan Zendoo, ZEN juga telah digunakan sebagai semacam “gas” transaksi untuk platform aplikasi. Terdapat cadangan nilai yang unik di sini bahawa pemegang ZEN mendapat had bekalan Bitcoin dengan permintaan utiliti yang serupa dengan Ethereum.

Adakah perkara lain yang ingin anda kongsikan mengenai Horizen? 

Terdapat kesedaran yang semakin meningkat dalam bidang teknologi bahawa ekosistem memerlukan komuniti daripada pelanggan, dan begitulah cara kita memikirkan pengguna kita sejak hari pertama. Horizen adalah syarikat permulaan komuniti yang kebetulan menggunakan teknologi blockchain untuk memenuhi misinya dan mengganggu industri multi trilion dolar yang perlu diganggu. Gagasan masyarakat kita bermula dengan intangibel inti seperti rasa hormat, inklusi, dan ketelusan yang sejauh ini meletakkan asas untuk komuniti yang kuat, kohesif, dan positif yang meletup.

Terima kasih atas wawancara yang hebat, pembaca yang ingin mengetahui lebih lanjut harus berkunjung Mendatar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me